Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Δηλαδή πόσα ευχαριστώ πρέπει να πούμε στον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 13/02/2018 - 07:57
Χουλουσί Ακάρ

Ο πιο δύσκολος αντίπαλος είναι ο ύπουλος και η Τουρκία του Ερντογάν δεν είναι.

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι το… αντίπαλος, το έχει διαλέξει το ίδιο το Τουρκικό κατεστημένο, σε βάρος πάντα του τουρκικού λαού, αφού δεν υπάρχει γείτονας της χώρας τους, που να μην έχουν τσακωθεί.

Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας η ειλικρίνεια των προθέσεων θα μπορούσε να είναι ευεργετική, αν οι Κυβερνώντες δεν βρίσκονταν στον… κόσμο τους.

Αλήθεια, πόσα ευχαριστώ θα έπρεπε να πούμε στον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Χουλουσί Ακάρ για την ειλικρίνεια του; Ερχεται και την ώρα που η χώρα του, μετράει νεκρούς από την εισβολή στο Αφρίν της Συρίας και μας λέει ιπτάμενος στο Αιγαίο, ότι η χώρα του δεν έχει πρόβλημα να διεξάγει ταυτόχρονα δύο πολέμους μια στη Συρία και μια στο Αιγαίο (το είπε πιο κομψά αλλά η ουσία ήταν αυτή).

Μας αρέσει να βαυκαλιζόμαστε ότι η Τουρκία έχει σταθερή διπλωματία κ.λ.π.

Αυτό είναι λάθος, η Τουρκία και πάντα μιλάμε για το βαθύ αλλά και ρηχό Κράτος έχει σταθερούς στόχους, η διπλωματία μπορεί να κάνει τρίπλες αλλά με στόχο το γκόλ.

Σημειώνεται αυτό γιατί από την διπλωματία του Οζάλ (υπομονή τα νησιά του Αιγαίου είναι τόσο ηλίθιοι οι έλληνες, που θα τα αδειάσουν) μέχρι την διπλωματία Ερντογάν (γιούργια στον ταβά με τα κουλούρια) υπάρχει διαφορά αλλά ο στόχος του γκόλ είναι σταθερός.

Και αυτό πλέον μας το λένε κατάμουτρα. Δεν έχει παρά να διαβάσει κανείς την έκθεση του προηγούμενου Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, δεν την έχουν μυστική, για την θεωρία των 2,5 πολέμων (προφανώς ο μισός είναι αυτός που μονίμως υπάρχει μέσα στην Τουρκία).

Πάμε λοιπόν από την αρχή τον συλλογισμό.

Αρθρον πρώτον. Η Τουρκία εισβάλλει στο Αφρίν. Είδατε καμιά διαμαρτυρία από μέρους τουλάχιστον της Ελλάδας, που είναι θύμα; (Κύπρος).

Όχι, άκρα του τάφου σιωπή, ούτε μια… διαδήλωση βρε αδελφέ, εκτός απ’ αυτές που κάνουν οι Κούρδοι, αλλά που να φανούν από τόσο φαρμακοσύννεφο.

Αρθρον δεύτερον. Η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τίποτα. Εισβάλλει στη Συρία, αποκαλεί αδέλφια τους κατοίκους της ακατανόμαστης βόρειας ΠΓΔΜ (προφανώς συγγενεύουν και αυτοί με τον Μέγα Αλέξανδρο) και τώρα απειλεί ευθέως την Ελλάδα, μέσω του Αρχηγού του Στρατιωτικού Γενικού της Επιτελείου.

Αρθρον τρίτον. Η Τουρκία έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα με το μέρος της. Ανοίγει πόλεμο όποτε γουστάρει. Βεβαίως αυτό είναι μια κουβέντα αλλά δεν παύουν και να το μελετούν και να το λένε. Αλλωστε τα νησιά παραμένουν μια ενοχλητική τούφα μαλλιών, που της κρύβει τη θέα προς τη Δύση και ειδικά το Καστελόριζο, όπως είχε πεί ο σοφός Ελληνας Διπλωμάτης Βύρων Θεοδωρόπουλος είναι πάντα ένα… κριθαράκι στο μάτι της.

Το όποτε γουστάρει, ισχύει από την ώρα που ξέρει ότι η Ελλάδα έχει μια κόκκινη γραμμή και αυτή είναι ο πεζός στρατιώτης. Οι εναέριες παραβιάσεις και οι θαλάσσιες είναι απλά ψυχολογικός πόλεμος, κατοχή κάνει μόνο ο πεζός στρατιώτης, συνεπώς δεν έχουν παρά να ανεβάσουν μια διμοιρία στα Ιμια, για παράδειγμα και να προκαλέσουν πολεμική σύγκρουση με την Ελλάδα.

Ερχόμαστε τώρα στο προκείμενο. Τι κάνει η Ελλάδα;

Παίζει, για να το πούμε άνευ περιστροφών, ότι της κρέμεται.

Η Κυβέρνηση ασχολείται με την Novartis, μπαινοβγάζει τον Κουφοντίνα για να εκνευρίσει μέχρι βλακείας τους Αμερικάνους και ανταλλάσσει… γκαζάκια στα γραφεία συζύγων πολιτικών συν και καμιά εισβολή Ρουβίκωνα για να σπάει η μονοτονία.

Να γιατί αν είμαστε φυσιολογική χώρα θα λέγαμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Τούρκο ΓΕΕΘΑ, που άθελα του προσπαθεί να μας ξυπνήσει αλλά ματαίως.

 

Υ.Γ. Βρήκαν ακόμα οι Ρώσσοι πως έπεσε το υπερσύχρονο Τουπόλεφ έξω από τη Μόσχα;

Οι Ισραηλινοί πάντως στη Συρία βρήκαν… ποιοί τους έριξαν το δικό τους F-16.

Σ.Σ Το άρθρο γράφτηκε πριν γίνει γνωστός ο εμβολισμός του "Γαύδος" από Τουρκική ακταιωρό στα Ιμια.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 23/05/2018 - 07:33
αρχείο

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι στην τελευταία Ημερίδα για την Γεωθερμία, που θα γίνει το Σάββατο στο Ομήρειο.

Δεύτερον να ξεκαθαρίσω επίσης ότι θεωρώ θετική την πρωτοβουλία του Δήμου Χίου και του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ για την πραγματοποίηση της.

Τρίτον να παρατηρήσω ότι επιτέλους θα ήθελα μια Ημερίδα, να ξεκινήσει λέγοντας τι έγινε από την τελευταία ανάλογη της μέχρι σήμερα.

Ακούστε για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η εποχή που παίζαμε τις… Ημερίδες, όπως λένε τα κορίτσια… κουμπάρες τελείωσε. Το νησί μας, για να μην το γενικεύσω στα άλλα νησιά, πεθαίνει, ΤΕΛΟΣ, ας ξυπνήσουμε γαμώτο πριν τον νεκροθάφτη.

Πόσα χρόνια γνωρίζομε ότι η Νότια Χίος βράζει από γεωθερμία;

Πόσες Ημερίδες έχουν γίνει από τους αλήστου μνήμης θεομπούκουνους Πασόκους ,μέχρι τους ερασιτέχνες Συριζαίους, που έκαναν το τελευταίο καρναβάλι ανάπτυξης στη Μυτιλήνη;

Θεωρίες τέλος. Ένα εισιτήριο στην τσέπη και στον Τσεσμέ, μετά την Κάτω Παναγιά.

Δεκάδες θερμοκήπια παράγουν τα πάντα από την τσάμπα γεωθερμία, γιατί η γή από κάτω της δεν έχει σύνορα. Πολλοί μιλούν για χρεοκοπία στην Τουρκία. Το μόνο σίγουρο, αλλά ο Τούρκος έχει απέναντι παραγωγή, έχει δικές του ντομάτες και τυράκι, εμείς οι έξυπνοι θα πεινάσουμε αφού ακόμα και το πιτόγυρο εισαγωγής Βουλγαρίας είναι.

Πόσα χρόνια ο Φακούδης στα Νένητα, ονοματεπώνυμα, όχι… ημερίδες, ζητάει να κάνει μια… τρύπα στο χώμα και να έχει τσάμπα θέρμανση στα θερμοκήπια του; Ζήτησε να αδειοδοτηθεί και μόνο πιστοποιητικό γέννησης για τις κατσίκες του δεν του ζήτησαν. Τα παράτησε ο άνθρωπος και δουλεύει… πετρέλαιο.

Πόση στραβομάρα πρέπει να έχουμε, πόσες… οφθαλμολογικές Ημερίδες πρέπει να κάνουμε για να δούμε τις 300 ανεμογεννήτριες απέναντι μας, να παράγουν ρεύμα από αέρα κοπανιστό και εμείς να μένουμε στο καραβάκι, που κουβαλάει πάλι πετρέλαιο στη ΔΕΗ για να… καπνίζει τον Καρφά;

Ναι λοιπόν, θετική η Ημερίδα για την γεωθερμία της Νότιας Χίου, αλλά εγώ θέλω να ξεκινήσει με απολογισμό τι έγιναν οι μελέτες Μουσουρούλη, που προέβλεπαν αξιοποίηση της σε βαθμό, που θα μπορούσε μια μικρή πόλη, ας πούμε τα χωριά πέριξ των Νενήτων κατ’ αρχήν να έχουν στάμπα θέρμανση. Θέλω να ξεκινήσει με την διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών) γιατί μέχρι πρότινος το είχαν για σχόλασμα και θα ήθελα να βάλουμε όλοι κάτι στο μυαλό μας. Τίποτα δεν θα γίνει, τσάμπα θα πάει και αυτή η Ημερίδα, αν δεν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, να σταματήσει το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία. Ας μείνει στο ρόλο του μελετητή και του ελεγκτή και ας ανοίξει την πόρτα για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας από τον ιδιωτικό τομέα. Ας αφήσει επιτέλους από τον Φακούδη, τυχαίο το παράδειγμα, μέχρι τον μεγάλο επενδυτή να κερδίσει για να κερδίσουν και οι υπόλοιποι για να κερδίσει και το νησί.

Αν αυτά δεν θα αλλάξουν η Χίος σε 50 χρόνια από σήμερα θα είναι τα Ψαρά σε μεγέθυνση.

 

Υ.Γ. Όχι τίποτα άλλο αλλά λόγω γειτονίας ο Ερντογάν του αύριο δεν θα μας αφήσει να γίνουμε Ψαρά. Σακίζ θα μας κάνει και θα μας δώσει μεταξύ άλλων και την… γεωθερμία μας.