Χίος, Τετάρτη 21 Μαρτίου

Ενας Μητσοτάκης ώριμος, σοβαρός, έτοιμος να Κυβερνήσει

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/11/2017 - 07:22

Αυτός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδαμε και ακούσαμε χθες στο ξενοδοχείο Χανδρής.

Απέφυγε ανούσιες φανφάρες, την ώρα που η Ελλάδα θρηνούσε για άλλη μια φορά θύματα από πλημμύρες, ζητώντας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Αναφέρθηκε ονομαστικά στον παριστάμενο Καθηγητή Αγγελο Συρίγο, που έχει στοχοποιηθεί από φασίστες, λέγοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι κάτι που θα εγγυηθεί η Κυβέρνηση του.

 Ακουσε με προσοχή κρατώντας σημειώσεις, ένα πάνελ έγκριτων ομιλητών για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που δεν ανήκουν όλοι στον πολιτικό του χώρο.

Απέφυγε να καταδικάσει για αχρηστία την Κυβέρνηση. Όταν κάτι είναι πασιφανές δεν υπάρχει λόγος να το υπερτονίζεις. Δεν υπήρξε ούτε κατ’ ελάχιστον λαϊκιστής, λέγοντας ότι θα εξαφανίσει ως δια μαγείας το πρόβλημα, που εξέτασε το Κόμμα του σε ένα προσυνέδριο στην «καυτή» έδρα της Χίου, στο κέντρο του Αιγαίου.

Εγγυήθηκε την φύλαξη των συνόρων, απέναντι στον μοναδικό Πρωθυπουργό παγκοσμίως, που διαπίστωσε ότι η θάλασσα δεν έχει… σύνορα.

Ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, τονίζοντας ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να απομονωθεί σ’ αυτό το ζήτημα.

Δεν παρασύρθηκε από το κλίμα, βλέποντα το πρόβλημα προσγειωμένα.

Θα φυλάξουμε τα σύνορα, αλλά δεν θα πνίξουμε κόσμο. Δεν το επιτρέπει το αξιακό μας σύστημα είπε και καθάρισε με μια φράση.

Μίλησε για κλειστές δομές γι’ αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες. Εδοσε βάρος στην ταχύτατη απονομή ασύλου και στην δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι δεν είναι πρόσφυγες, αποδεχόμενος για το συμφέρον της χώρας, την «Συμφωνία» Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Ακουσε με προσοχή την πρόταση Βουρνού, που ανέλυσε ότι ούτε η μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα είναι λύση, γιατί έτσι αποδέχεται η Ελλάδα τον ρόλο του «χωνιού» εισόδου για όλους αυτούς τους απελπισμένους.

Απένειμε εύσημα στους Δημάρχους των νησιών, που απέναντι σε μια άχρηστη Κυβέρνηση, δεν υπολόγισαν το πολιτικό κόστος ,αλλά αντιμετώπισαν το πρόβλημα στην πόρτα τους, με τον καλύτερο τρόπο, καλύπτοντας έτσι το κενό εξουσίας.

Εριξε γέφυρες για το αύριο, για συνεργασίες ακόμα και μιας οικουμενικής Κυβέρνησης, μιλώντας για ακραίους του Σύριζα, ξεχωρίζοντας τους από τις σοβαρές φωνές, που έστω και λίγες, υπάρχουν στον χώρο.

Δεν έκανε λαϊκισμό στο θέμα του ΦΠΑ, αποσπώντας ένα ανούσιο θερμό χειροκρότημα, του τύπου «Θα επαναφέρομε τον μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο» την ώρα που ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε τον ενιαίο ΦΠΑ να τον κάνει μνημονιακή υποχρέωση, χωρίς μάλιστα να του το ζητήσουν οι «θεσμοί» που δεσμεύει και τις επόμενες Κυβερνήσεις. Αντιθέτως μίλησε με επιχειρήματα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στα νησιά, δεσμευόμενος για τη Χίο στην επέκταση του Αεροδρομίου.

Γενικά εκείνο που εισέπραξε όχι μόνο το θερμό ακροατήριο του, ήταν ένας σοβαρός πολιτικός λόγος, προσγειωμένος, με επιχειρήματα, χωρίς ακρότητες και αερολογίες και αυτό αργά ή γρήγορα θα το βρεί στην κάλπη.

 

Υ.Γ. Ως μελλοντικός Πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέξει την σημειολογία. Υπήρχαν άνθρωποι, που τον περίμεναν στον χώρο από τις 9.00 π.μ. Η ακρίβεια στην ώρα έναρξης των διαδικασιών και όχι 35’ μετά, θα πρέπει να είναι ένα απ’ τα σημάδια ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι… χύμα. Γιατί η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 20/03/2018 - 18:34
φωτο αρχείου

Οπου «κλάδος ελαίας» ο κωδικός της ονομασίας της εισβολής της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας. Εδώ που τα λέμε με τα όσα συμβαίνουν εκεί, τουλάχιστον σώζεται το στοιχείο της προπαγάνδας, όσον αφορά τα προσχήματα. Ας πούμε στην εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Αττίλας». Ακου Αττίλας, άγριο ακούγεται ενώ το κλαδί… ελιάς, όσο νάναι ακούγεται πιο γλυκά.

Βεβαίως θα ακουστεί ο αντίλογος, η Τουρκία τα κατάφερε, εισέβαλλε στο Αφρίν κατέλαβε την Πόλη, οι αγριότητες θα ξεχαστούν η κατάληψη θα μείνει, αυτό έγινε και στην Κύπρο.

Μόνο που τα δύο γεγονότα έχουν ένα μόνο κοινό, την εισβολή, τίποτα άλλο.

Οι Κούρδοι δεν είναι Κύπριοι και η Τουρκία έχει μπλέξει άσχημα, τόσο που θα πάθει αυτό που προειδοποιούσε ο Μεταξάς, ως Επιτελικός Αξιωματικός  τον Βενιζέλο, όταν τον ρώτησε περί της τύχης της Μικρασιατικής εκστρατείας. «Οσο πιο βαθειά χωνόμαστε, του είπε, σε ελεύθερη απόδοση, τόσο σιγουρεύουμε το χαμό μας».

Αυτό έχει πάθει αυτή τη στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν και όσοι βλέπουν τους πανηγυρισμούς και το γκρέμισμα των αγαλμάτων και τα μονταρισμένα βίντεο της προπαγάνδας του Σουλτάνου, απλά βλέπουν κοντά.

Ο Ερντογάν έχει χώσει άσχημα την χώρα του στον πόλεμο της Συρίας. Από έναν πόλεμο κερδισμένος δεν είναι κανείς. Ολοι είδαν τα τουρκικά τάνκς να εισβάλλουν στο Αφρίν, λίγοι υπολόγισαν τις 200.000 των Κούρδων, που τραβήχτηκαν στον νότο και στα βουνά. Κάθε ένας τώρα από τους 200.000 είναι μια κινούμενη βόμβα, που θα σκάει ανά πάσα στιγμή. Ο πανηγυρίζων τώρα Ερντογάν, θα κουβαλάει για πολλά χρόνια σε κασόνια 20χρονα παλληκάρια και θα τα παραδίδει στους γονιούς τους. Αυτό δεν αντέχεται πολύ, η Τουρκία του Ερντογάν μπήκε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Μεθυσμένος από το Αφρίν εξήγγειλε ότι την τύχη του θα έχουν και άλλες πόλεις, ενώ απείλησε και τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, άρα χώνεται πιο βαθειά σε ένα πόλεμο χωρίς επιστροφή. Οι πανηγυρισμοί του Ερντογάν σήμερα είναι οι ιαχές ενός παιδιού, που όλο και πιο μακριά βρίσκεται από τη βάση του κλαδιού, τραμπαλίζεται χαρούμενο, μέχρι να ακουστεί το μοιραίο κράκ (εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να είμαστε από κάτω). Οσοι νομίζουν ότι αυτό το κράκ θα αργήσει ας δούν τις τιμές της Τουρκικής λίρας και ας αρχίζουν, πέρα απ’ τα χειρότερα, να προετοιμάζονται για τα… φυσιολογικά. Οσο περνάει ο καιρός, εκτός Τουρκίας, εκδρομή ας πούμε, ακόμα και στην κοντινή Χίο, θα μπορούν να κάνουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι.

 

Υ.Γ. Ασχετο, αλλά ακούστηκε στην πιάτσα μια στιχομυθία μεταξύ ενός Κυριάκου και ενός Παντελή.

Παντελή, ακούστηκε ο πρώτος, είπα να σε διευκολύνω να τελειώσεις τον Βενέτη, γι’ αυτό είπα τώρα που τρέχεις μ’ αυτό, να σε απαλλάξω απ’ τα κομματικά σου καθήκοντα για ένα μήνα.