Χίος, Παρασκευή 20 Απριλίου

Ενας Μητσοτάκης ώριμος, σοβαρός, έτοιμος να Κυβερνήσει

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 17/11/2017 - 07:22

Αυτός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είδαμε και ακούσαμε χθες στο ξενοδοχείο Χανδρής.

Απέφυγε ανούσιες φανφάρες, την ώρα που η Ελλάδα θρηνούσε για άλλη μια φορά θύματα από πλημμύρες, ζητώντας να κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

Αναφέρθηκε ονομαστικά στον παριστάμενο Καθηγητή Αγγελο Συρίγο, που έχει στοχοποιηθεί από φασίστες, λέγοντας ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι κάτι που θα εγγυηθεί η Κυβέρνηση του.

 Ακουσε με προσοχή κρατώντας σημειώσεις, ένα πάνελ έγκριτων ομιλητών για το μεταναστευτικό πρόβλημα, που δεν ανήκουν όλοι στον πολιτικό του χώρο.

Απέφυγε να καταδικάσει για αχρηστία την Κυβέρνηση. Όταν κάτι είναι πασιφανές δεν υπάρχει λόγος να το υπερτονίζεις. Δεν υπήρξε ούτε κατ’ ελάχιστον λαϊκιστής, λέγοντας ότι θα εξαφανίσει ως δια μαγείας το πρόβλημα, που εξέτασε το Κόμμα του σε ένα προσυνέδριο στην «καυτή» έδρα της Χίου, στο κέντρο του Αιγαίου.

Εγγυήθηκε την φύλαξη των συνόρων, απέναντι στον μοναδικό Πρωθυπουργό παγκοσμίως, που διαπίστωσε ότι η θάλασσα δεν έχει… σύνορα.

Ξεκαθάρισε ότι τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, τονίζοντας ότι δεν συμφέρει την Ελλάδα να απομονωθεί σ’ αυτό το ζήτημα.

Δεν παρασύρθηκε από το κλίμα, βλέποντα το πρόβλημα προσγειωμένα.

Θα φυλάξουμε τα σύνορα, αλλά δεν θα πνίξουμε κόσμο. Δεν το επιτρέπει το αξιακό μας σύστημα είπε και καθάρισε με μια φράση.

Μίλησε για κλειστές δομές γι’ αυτούς που δεν είναι πρόσφυγες. Εδοσε βάρος στην ταχύτατη απονομή ασύλου και στην δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ ώστε να επιστρέφονται στην Τουρκία όσοι δεν είναι πρόσφυγες, αποδεχόμενος για το συμφέρον της χώρας, την «Συμφωνία» Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας.

Ακουσε με προσοχή την πρόταση Βουρνού, που ανέλυσε ότι ούτε η μεταφορά μεταναστών – προσφύγων στην Ηπειρωτική Ελλάδα είναι λύση, γιατί έτσι αποδέχεται η Ελλάδα τον ρόλο του «χωνιού» εισόδου για όλους αυτούς τους απελπισμένους.

Απένειμε εύσημα στους Δημάρχους των νησιών, που απέναντι σε μια άχρηστη Κυβέρνηση, δεν υπολόγισαν το πολιτικό κόστος ,αλλά αντιμετώπισαν το πρόβλημα στην πόρτα τους, με τον καλύτερο τρόπο, καλύπτοντας έτσι το κενό εξουσίας.

Εριξε γέφυρες για το αύριο, για συνεργασίες ακόμα και μιας οικουμενικής Κυβέρνησης, μιλώντας για ακραίους του Σύριζα, ξεχωρίζοντας τους από τις σοβαρές φωνές, που έστω και λίγες, υπάρχουν στον χώρο.

Δεν έκανε λαϊκισμό στο θέμα του ΦΠΑ, αποσπώντας ένα ανούσιο θερμό χειροκρότημα, του τύπου «Θα επαναφέρομε τον μειωμένο ΦΠΑ στο Αιγαίο» την ώρα που ξέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας φρόντισε τον ενιαίο ΦΠΑ να τον κάνει μνημονιακή υποχρέωση, χωρίς μάλιστα να του το ζητήσουν οι «θεσμοί» που δεσμεύει και τις επόμενες Κυβερνήσεις. Αντιθέτως μίλησε με επιχειρήματα για ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα στα νησιά, δεσμευόμενος για τη Χίο στην επέκταση του Αεροδρομίου.

Γενικά εκείνο που εισέπραξε όχι μόνο το θερμό ακροατήριο του, ήταν ένας σοβαρός πολιτικός λόγος, προσγειωμένος, με επιχειρήματα, χωρίς ακρότητες και αερολογίες και αυτό αργά ή γρήγορα θα το βρεί στην κάλπη.

 

Υ.Γ. Ως μελλοντικός Πρωθυπουργός θα πρέπει να προσέξει την σημειολογία. Υπήρχαν άνθρωποι, που τον περίμεναν στον χώρο από τις 9.00 π.μ. Η ακρίβεια στην ώρα έναρξης των διαδικασιών και όχι 35’ μετά, θα πρέπει να είναι ένα απ’ τα σημάδια ότι η χώρα δεν μπορεί να είναι… χύμα. Γιατί η ουσία κρύβεται στις λεπτομέρειες.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 19/04/2018 - 21:00
Μεράλ Ασκεντέρ

Αν ναι, ας ετοιμαζόμαστε, οι κάλπες στήνονται προώρως στις 24 Ιουνίου.

Οσοι νομίζουν ότι κάνουμε πλάκα προφανώς δεν παρακολουθούν την κεντρική ειδησεογραφία, όπου αρκετοί αρθρογράφοι, στη λογική η Ελλάς είναι ο ομφαλός της γής, τουλάχιστον, αναρωτιούνται τι ώθησε τον Σουλτάνο σε πρόωρες εκλογές, σε σχέση φυσικά με τα ελληνοτουρκικά.

Αν θέλουν μια γνώμη δημοσιογράφου της Περιφέρειας, απολύτως τίποτα.

Ο Ερντογάν απλά βιάζεται, γιατί δεν είναι βλάξ.

Ξέρει ότι καλύτερη στιγμή, παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί με την εισβολή στη Συρία, που παρεμπιπτόντως δεν την είδε η θεόστραβη Δύση, είναι αυτή.

Γνωρίζει επίσης καλά ότι αυτό, που μπορεί να τον φάει έχει γυναικείο άρωμα και ακούει στο όνομα Μεράλ Ασκεντέρ. Η πολιτικός αυτή διέσπασε το Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗP) ο συνεταίρος του Ερντογάν στην Κυβέρνηση (ας πούμε ο τούρκος Καμμένος, όνομα και πράγμα). Η Μεράλ δημιούργησε το Κόμμα Ιγί, και θέλει διακαώς να συνεργαστεί με τον αντίπαλο του Ερντογάν τον Κεμαλιστή Κεμάλ (συμπτωματικά) Κιλιτσντάρογλου.

Όμως με βάση τον τουρκικό εκλογικό νόμο, ένα Κόμμα για να πάρει μέρος στις εκλογές, πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Συνέδριο του έξι μήνες πριν την διεξαγωγή τους.

Εκτός… εκτός αν μαζέψει 100.000 υπογραφές. Λέτε η Μεράλ, με τις Φυλακές να… διημερεύουν, να μπορεί εύκολα να τις μαζέψει;

Φοβάται μόνο την Μεράλ ο Ερντογάν; Όχι, κυρίως άλλον φοβάται, τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον θυμάται κανείς; Τον είχε Πρόεδρο όταν ο Πρόεδρος είχε τις αρμοδιότητες… Παυλόπουλου και μετά τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα. Ε, λοιπόν ο Γκιούλ περιμένει στη γωνία, αν υπάρξει δεύτερος γύρος να κατέβει για Πρόεδρος, με την υποστήριξη, Κιλιτσντάρογλου, Μεράλ και… Κούρδων, που θα πάρουν την εκδίκηση της… γυφτιάς, βλέποντας τον Ερντογάν, να στήνει Σουλτανικές εξουσίες στα μέτρα του και μετά να προκύψει άλλος Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη.

Αυτά σκέπτεται ο Ερντογάν και δεκάρα δεν δίνει για μας. Αλλωστε ο χρόνος δουλεύει για τα ελληνοτουρκικά υπέρ της χώρας του, εξαιτίας της δικής μας βλακείας πράγμα που το αποδεικνύουμε νυχθημερόν.

Παράδειγμα πρώτο. Αντίδραση δημοσιογράφου, υποτίθεται, των Αθηνών στο θέμα των βραχονησίδων. Την ώρα που ακόμα και ο Καμμένος… σοβαρεύτηκε, λέγοντας το πρωτοφανές για τον χαρακτήρα του «Ο ρόλος μου δεν είναι για να δίνω συνεντεύξεις» τηλεφώνησε στην Τουρκική ακτοφυλακή, να ρωτήσει αν μπορεί με το φουσκωτό του να πάει στην… Ικαρία.

Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν ήξεραν Αγγλικά, για να «γκριζάρουν» άλλη μια περιοχή.

Παράδειγμα δεύτερο. Αμέτρητες ιστοσελίδες των Αθηνών αναπαραγάγουν άρθρο βλάκα συναδέλφου τους, ότι απέναντι από τη Χίο γίνεται ο χαμός από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που είναι έτοιμες να… καταλάβουν το νησί!

Γεγονός, απέναντι μας γίνεται η άσκηση Εφες (Εφεσος) κάτι που γίνεται άπαξ του έτους εδώ και 40 χρόνια, κάτι σαν τον δικό μας Παρμενίωνα.

Παράδειγμα τρίτο. Ακόμα και ο σοβαρός Σκάϊ έχει αναρτήσει βίντεο κάποιου «τρέχα γύρευε» που δείχνει κάτι φοβερό και τρομερό, τον τουρκικό στόλο να περνάει έξω από τη Χίο.

Μιλάμε για απίστευτο… ντοκουμέντο.

Από το 1980, που υπηρετούσα φαντάρος επί 8 μήνες στα στενά της Μυκάλης στη Σάμο, στο φυλάκιο της Κέρβελης, το κοντινότερο σημείο με την Τουρκία, ξέραμε ότι άπαξ του έτους, βγαίνει στο Αιγαίο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό, με επιστροφή, ο τουρκικός στόλος. Από τα 10 πλοία τότε, τα 9 έκαναν μόνο αυτό το δρομολόγιο και μετά έμπαιναν στη ναφθαλίνη για ένα χρόνο.

Κοντολογίς, μπορεί να μην πάμε από τουρκικό σχεδιασμό αλλά από την ελληνική βλακεία και υπερβολή. Υπ’ όψιν ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου απέναντι όλο και κάποια μαλθακία θα πεταχτεί. Ας κανονίσουμε να τσιμπάμε το δόλωμα.

 

Υ.Γ. Από το 1980, που υπηρετούσα εγώ πέρασαν κοντά 40 χρόνια και μπορεί να πεί κανείς ότι ο τουρκικός στόλος αναβαθμίστηκε. Μπορεί, εκείνο, που αποκλείεται να αναβαθμιστεί είναι η ναυτοσύνη των τούρκων, που από την Προύσα ακόμα στον ερχομό για την Σμύρνη, και με την αίσθηση της αλμύρας μονάχα, τους πιάνει ναυτία.