Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Επέκταση αεροδρομίου Χίου… έτος 37ο.

Τετ, 16/05/2018 - 17:44
φωτο αρχείου

Οσοι δεν το έχουν καταλάβει τόσα χρόνια χρειαστήκαμε για να γκρεμίσουμε μια γειτονιά και να περιφράξουμε με κοτετσόσυρμα μερικές εκατοντάδες μέτρα, δυο περιοχές Νότια και Βόρεια του υπάρχοντος διαδρόμου προσγειώσεως του Αεροδρομίου Χίου.

Οσοι δε ακόμα δεν το έχουν καταλάβει, αντί να βρεθεί κατηγορούμενος ο Σύριζα, που επί 3,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα για την επέκταση, γιατί ιδεολογικά δεν το θέλει αλλά ντρέπεται να το πεί, σφάζεται η Ν.Δ. αφού η μεν Περιφερειάρχης θέλει να υπογράψει την Παρασκευή ένα Μνημόνιο με το υπουργείο, οι δε Αντιπεριφερειάρχες της Χίου, δεν θέλουν, με σειρά επιχειρημάτων, που προμηνύει ότι θα βγούν μεγάλα μαχαίρια.

Εχει τη φοβερή δυνατότητα το κόμμα αυτό, η Ν.Δ. να δείχνει καθημερινά δια των στελεχών του, ότι έχουμε τον Σύριζα, που μας… αξίζει, αφού το αντίπαλο δέος αδυνατεί να ωριμάσει, την ώρα που ηλικιακά φτάνει τα 44 έτη, χώρια τα προΚαραμανλικά, γιατί έτσι θα βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο, αφού θα φύγουμε από τους Συριζαϊκούς παλιμπαιδισμούς και θα πέσουμε στα Νεοδημοκρατικά ξεμωράματα.

Μέχρι λοιπόν να τα βρούν στην Ν.Δ. ή να σφαχτούν, υπάρχουν ορισμένες… λεπτομέρειες στις οποίες μάλλον κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, αλλά τις υποβάλλουμε έτσι για την ιστορία.

Επειδή λοιπόν το έργο το έχουμε ξαναδεί, μήπως πριν υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο, μπορεί κάποιος να διαφωτίσει τους Χιώτες για τα παρακάτω απλά, δεδομένης και της εμπειρίας, που υπάρχει από τους ρυθμούς ωρίμανσης και εκτέλεσης δημόσιων έργων;

Τα έργα επέκτασης στα οποία γίνεται αναφορά σήμερα (επιμήκυνση διαδρόμου, μετατόπιση παραλιακού δρόμου, βελτίωση κτηριακών υποδομών) θα γίνουν βάσει των μελετών που έχει η ΥΠΑ και βασίζονται στο αρχικό (που έφτανε μέχρι και του “Βερόπουλου” που με τα χρόνια άλλαξε κι αυτό και έγινε “My market”) master plan.

Σ’ αυτήν την περίπτωση χρειάζεται να γίνει οριστική μελέτη και μελέτη εφαρμογής για το σύνολο του προβλεπόμενου έργου επί του αρχικού - επαναλαμβάνουμε - master plan;

 Αν ναι, υπάρχουν χρήματα, από ποιά χρηματοδοτικά εργαλεία και με τι χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης;

Αν προβλέπεται να μην γίνει το παραπάνω αλλά να ακολουθηθεί η μέθοδος της “σαλαμοποίησης” του master plan, αλλά κι αυτό με αλλαγές (π.χ. μη υπογειοποίηση παραλιακού δρόμου, να τραβήξει… ανηφορικά ο διάδρομος προσγείωσης - απογείωσης) κ.λ.π, το περίφημο Μνημόνιο δηλαδή,  τότε δεν πρέπει να γίνουν νέες μελέτες, να ληφθούν νέες άδειες, να γίνει νέα ΜΠΕ, εν ολίγοις να ξεκινήσουν ΟΛΕΣ οι διαδικασίες από την αρχή;

 Από που θα χρηματοδοτηθούν όλα αυτά και με τι χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης;

Η εμπειρία - στην οποία αναφερθήκαμε στην αρχή, δείχνει ότι ακόμη κι αν κάποιος το θέλει πολύ, τέτοιου είδους έργα για να ωριμάσουν και να γίνουν απαιτούν τουλάχιστον… δεκαετία, για να μην πούμε δεκαπενταετία.

Εν ολίγοις μήπως δουλευόμαστε μεταξύ μας όταν λέμε ότι το έργο θα γίνει με ορίζοντα το 2023;

 Τέλος οι Κυβερνώντες, αλλά και… αντιπολιτευόμενοι, που σίγουρα ξέρουν καλά την υπόθεση, γνωρίζουν ότι το φθινόπωρο θα εκδικαστεί στον Άρειο Πάγο προσφυγή ιδιοκτητών ακινήτων στα “πέριξ” του αεροδρομίου, που διεκδικούν να απαλλοτριωθούν, βάσει του αρχικού master plan, γιατί οι περιουσίες τους είναι δεσμευμένες και έχουν απαξιωθεί; Το “κουστούμι” αυτό, σε περίπτωση που δικαιωθούν μπορεί να φτάσει και τα 14 - 15 εκατομμύρια ευρώ, όσα δηλαδή και τα λεφτά που έχουν δεσμεύσει, για την υποτιθέμενη επέκταση.

 

Υ.Γ. Κάποιος πρέπει να πεί στον Σύριζα και κυρίως στην Ν.Δ. ότι τα μέλη και τα στελέχη τους, δεν στερούνται νοημοσύνης… όλα.

Αντε γιατί παρατραβάει το δούλεμα.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/06/2018 - 21:10
Ερντογάν

Πως λέμε όλοι οι Ελληνες… «Αν ήμουνα Πρωθυπουργός;»

Ε ας πούμε ότι ήμουνα ο Τούρκος Σουλτάνος, τότε θα περίμενα τον χρόνο, υπομονή έχω έτσι κι’ αλλιώς από DNA μου, θα περίμενα την 1η του Ιούλη να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Θα γνώριζα ότι αυτό θα προκαλέσει τεκτονική δόνηση στις οικονομίες των νησιών, θα εκτινάξει την ακρίβεια και ταυτόχρονα θα μειώσει έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό λίγο με νοιάζει, με νοιάζει αυτό που κυρίως θα προκληθεί στις τοπικές οικονομίες, ένα ανεπανάληπτο σοκ από το οποίο τα νησιά δεν θα συνέλθουν ποτέ, και αφού είναι έτοιμη η… τούρτα θα προσέθετα το… κερασάκι του προσφυγικού.

Θα άνοιγα την κάνουλα τον Αύγουστο, αντιστρόφως ανάλογη με την κάνουλα του νερού και θα πλημμύριζα τα νησιά από πρόσφυγες.

Θα ήξερα τότε, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται με το θέμα, ότι θα προσέθετα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα την ήταν ανίκανη να το διαχειριστεί, προκαλώντας στις τοπικές οικονομίες τυφώνα, μαζί με την τεκτονική δόνηση του φορολογικού.

Θα πεί κανείς ότι αυτό είναι ένα σενάριο, που μπορεί και να μη γίνει. Ισως, αυτό όμως που θα γίνει είναι να γονατίσουν πλήρως τα νησιά και αυτό θα το έβλεπα σε βάθος χρόνου.

Οι άνθρωποι λησμονούμε ότι η ιστορία κινείται ανεξάρτητα από μας, δεν βιάζεται ούτε έχει τη δική μας περιορισμένη βιολογική ηλικία.

Επιχαίρομε τώρα για την Μακεδονία, την ελληνική εννοούμε, γιατί δεχτήκαμε ότι υπάρχει και άλλη και λίγο ενδιαφέρει αν λέγεται Βόρεια ή Ανω, σημασία έχει ότι δεν θα υπήρχε η… Κάτω αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν την πλημμύριζε με πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο, που σε 100 χρόνια, παρά κάτι ψιλά, έγιναν φανατικοί… Μακεδόνες.

Αρα και τα νησιά πρέπει να τα δεί σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπορεί να δεί τι καταστροφή θα επιφέρει σ’ αυτά η χαριστική βολή του ΦΠΑ και νάχει υπομονή, τέτοια που δίδαξε ο συγχωρεμένος ο Οζάλ, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όχι πόλεμος, όχι αίμα, όχι κόστος, όχι καταστροφή των υποδομών, τα νησιά δεν χρειάζεται να τα πάρουμε με τη βία, θα τα αδειάσουν οι ίδιοι οι Ελληνες με την πολιτική τους.

Και τότε η ιστορία θα κάνει… τούμπα, τότε θα λειτουργήσουν οι θεμελιώδεις νόμοι της οικονομίας. Στην φύση και την πολιτική δεν υπάρχουν κενά, ότι αδειάζει ό ένας τα γεμίζει ό άλλος.

Τέλος εδώ η φαντασία, γιατί άλλωστε αυτά προϋποθέτουν μυαλό και ο Ερντογάν δεν έχει, εκτός αν… έχει.

 

Υ.Γ. Ωραία η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να τοποθετήσει παλιές φωτογραφίες στης αγοράς στην Απλωταριά. Ετσι κι’ αλλιώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά του αύριο θα είναι μόνο στην… Απλωταριά.