Χίος, Κυριακή 22 Απριλίου

Η βόμβα στη Σμύρνη, τα θραύσματα στη... Χίο

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 05/01/2017 - 20:22

Η Σμύρνη η πανέμορφη, η Σμύρνη της μνήμης, της ιστορίας, της καρδιάς μας, η Σμύρνη της Ιωνίας, η Σμύρνη της Δύσης, η κοσμοπολίτική Σμύρνη, η γκιαούρ, η άπιστη Σμύρνη για τους φανατικούς του Ισλάμ, τελικά δεν την γλύτωσε, αφού μια βόμβα εξερράγη στο Δικαστικό της Μέγαρο, στο κέντρο της Πόλης και εάν πιστέψουμε τις Τουρκικές αρχές οι δράστες σκόπευαν να κάνουν μεγαλύτερη ζημιά.

Επισήμως βέβαια η βομβιστική ενέργεια φορτώθηκε στους Κούρδους, μέχρι να ακολουθήσει αύριο μια ανακοίνωση του ISIS να τους προσγειώσει, αφού τα χτυπήματα κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, στοχεύοντας στην βαριά βιομηχανία της Τουρκίας, που είναι ο τουρισμός.

Δεν έχει παρά να δεί κανείς τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα. Το ένα στο «σήμα κατατεθέν» της Ευρωπαϊκής Κωνσταντινούπολης , το αγαπημένο κλάμπ των τουριστών και το δεύτερο στην τουριστική σημαία της Τουρκίας, την Σμύρνη, όπου δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε μια παροιμιώδη ησυχία, δίνοντας την εντύπωση ότι η Δυτική Τουρκιά είναι άλλο… Κράτος.

Εχουμε μετρήσει πόσα χρόνια τώρα η Τουρκία ζεί μέσα στην ένταση; Μπορούμε να υπολογίσουμε πόσες βομβιστικές επιθέσεις έχει δεχτεί την τελευταία μόνο δεκαετία; Σημειώθηκε ποτέ καμιά στην Σμύρνη; Ποτέ, η Σμύρνη ήταν ο «ιερός» χώρος, στην λογική, μπορούμε να σφαζόμαστε αλλά έχουμε και… αρχές. Τα λεφτά του τουρισμού τα θέλουμε όλοι και Τούρκοι και Κούρδοι.

Το χτύπημα λοιπόν στην Σμύρνη, δεν σηματοδοτεί τίποτα άλλο, παρά το ότι από εδώ και πέρα ο πόλεμος θα είναι ολοκληρωτικός, χωρίς έλεος, είναι πόλεμος στην ουσίαν«κρατικών οντοτήτων» μέσα στην επικράτεια της μιάς, θυμίζοντας συμπεριφορά… διαζευγμένων συζύγων. Βλέπετε ο ISIS δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει ότι οι πρώην σύμμαχοι του έγιναν εχθροί.

Ας μην ξεχνάμε τους πρώτους δημοσιογράφους, που πήγαν «καροτσάκι» στην Φυλακή, όταν αποκάλυψαν ότι κάτω από κούτες φαρμάκων, που έστελνε η Τουρκία στους μαχητές του Ισλάμ κατά του Ασαντ ( οι βλαμμένοι του ISIS με άλλα λόγια) ήταν κρυμμένος οπλισμός. Ας μην ξεχνάμε σε πιά χώρα μεταφέρονταν οι τραυματίες του ISIS και επέστρεφαν στην Συρία, για να συνεχίσουν τις μάχες.

Όλα αυτά αν τα ξεχνάει η κοινή γνώμη τα θυμούνται οι βλαμμένοι, που τώρα βλέπουν την μεταμόρφωση του Ερντογάν, που τους κυνηγά πλέον, αφού δεν έκαναν την δουλειά του, που ήταν η εξουδετέρωση των Κούρδων.

Οποιος νομίζει ότι αυτά μας ενδιαφέρουν μόνο ειδησεογραφικά ή ιστορικά κάνει λάθος. Ηδη το 2016 μετρήσαμε 23% λιγότερους Τούρκους τουρίστες στο νησί σε σχέση με το 2015, κυρίως εξαιτίας της κρίσης στην γείτονα.

Μόνο που οι γείτονες πλέον δεν έχουν κρίση, έχουν κανονικό πόλεμο, που τον μετέφεραν μέχρι την Σμύρνη.

 

Υ.Γ. Ξέρετε πόσες επιχειρήσεις στη Χίο συνδέονταν με ομοειδείς στη Σμύρνη σε «τουριστικά πακέτα»; Τώρα μαζί με τον απότιστο βασιλικό θα ξεραθεί και η γλάστρα.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 19/04/2018 - 21:00
Μεράλ Ασκεντέρ

Αν ναι, ας ετοιμαζόμαστε, οι κάλπες στήνονται προώρως στις 24 Ιουνίου.

Οσοι νομίζουν ότι κάνουμε πλάκα προφανώς δεν παρακολουθούν την κεντρική ειδησεογραφία, όπου αρκετοί αρθρογράφοι, στη λογική η Ελλάς είναι ο ομφαλός της γής, τουλάχιστον, αναρωτιούνται τι ώθησε τον Σουλτάνο σε πρόωρες εκλογές, σε σχέση φυσικά με τα ελληνοτουρκικά.

Αν θέλουν μια γνώμη δημοσιογράφου της Περιφέρειας, απολύτως τίποτα.

Ο Ερντογάν απλά βιάζεται, γιατί δεν είναι βλάξ.

Ξέρει ότι καλύτερη στιγμή, παίζοντας το εθνικιστικό χαρτί με την εισβολή στη Συρία, που παρεμπιπτόντως δεν την είδε η θεόστραβη Δύση, είναι αυτή.

Γνωρίζει επίσης καλά ότι αυτό, που μπορεί να τον φάει έχει γυναικείο άρωμα και ακούει στο όνομα Μεράλ Ασκεντέρ. Η πολιτικός αυτή διέσπασε το Κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί (ΜΗP) ο συνεταίρος του Ερντογάν στην Κυβέρνηση (ας πούμε ο τούρκος Καμμένος, όνομα και πράγμα). Η Μεράλ δημιούργησε το Κόμμα Ιγί, και θέλει διακαώς να συνεργαστεί με τον αντίπαλο του Ερντογάν τον Κεμαλιστή Κεμάλ (συμπτωματικά) Κιλιτσντάρογλου.

Όμως με βάση τον τουρκικό εκλογικό νόμο, ένα Κόμμα για να πάρει μέρος στις εκλογές, πρέπει να έχει ολοκληρώσει το Συνέδριο του έξι μήνες πριν την διεξαγωγή τους.

Εκτός… εκτός αν μαζέψει 100.000 υπογραφές. Λέτε η Μεράλ, με τις Φυλακές να… διημερεύουν, να μπορεί εύκολα να τις μαζέψει;

Φοβάται μόνο την Μεράλ ο Ερντογάν; Όχι, κυρίως άλλον φοβάται, τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, τον θυμάται κανείς; Τον είχε Πρόεδρο όταν ο Πρόεδρος είχε τις αρμοδιότητες… Παυλόπουλου και μετά τον πέταξε σαν στημένη λεμονόκουπα. Ε, λοιπόν ο Γκιούλ περιμένει στη γωνία, αν υπάρξει δεύτερος γύρος να κατέβει για Πρόεδρος, με την υποστήριξη, Κιλιτσντάρογλου, Μεράλ και… Κούρδων, που θα πάρουν την εκδίκηση της… γυφτιάς, βλέποντας τον Ερντογάν, να στήνει Σουλτανικές εξουσίες στα μέτρα του και μετά να προκύψει άλλος Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη.

Αυτά σκέπτεται ο Ερντογάν και δεκάρα δεν δίνει για μας. Αλλωστε ο χρόνος δουλεύει για τα ελληνοτουρκικά υπέρ της χώρας του, εξαιτίας της δικής μας βλακείας πράγμα που το αποδεικνύουμε νυχθημερόν.

Παράδειγμα πρώτο. Αντίδραση δημοσιογράφου, υποτίθεται, των Αθηνών στο θέμα των βραχονησίδων. Την ώρα που ακόμα και ο Καμμένος… σοβαρεύτηκε, λέγοντας το πρωτοφανές για τον χαρακτήρα του «Ο ρόλος μου δεν είναι για να δίνω συνεντεύξεις» τηλεφώνησε στην Τουρκική ακτοφυλακή, να ρωτήσει αν μπορεί με το φουσκωτό του να πάει στην… Ικαρία.

Ευτυχώς οι Τούρκοι δεν ήξεραν Αγγλικά, για να «γκριζάρουν» άλλη μια περιοχή.

Παράδειγμα δεύτερο. Αμέτρητες ιστοσελίδες των Αθηνών αναπαραγάγουν άρθρο βλάκα συναδέλφου τους, ότι απέναντι από τη Χίο γίνεται ο χαμός από τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που είναι έτοιμες να… καταλάβουν το νησί!

Γεγονός, απέναντι μας γίνεται η άσκηση Εφες (Εφεσος) κάτι που γίνεται άπαξ του έτους εδώ και 40 χρόνια, κάτι σαν τον δικό μας Παρμενίωνα.

Παράδειγμα τρίτο. Ακόμα και ο σοβαρός Σκάϊ έχει αναρτήσει βίντεο κάποιου «τρέχα γύρευε» που δείχνει κάτι φοβερό και τρομερό, τον τουρκικό στόλο να περνάει έξω από τη Χίο.

Μιλάμε για απίστευτο… ντοκουμέντο.

Από το 1980, που υπηρετούσα φαντάρος επί 8 μήνες στα στενά της Μυκάλης στη Σάμο, στο φυλάκιο της Κέρβελης, το κοντινότερο σημείο με την Τουρκία, ξέραμε ότι άπαξ του έτους, βγαίνει στο Αιγαίο από την Κωνσταντινούπολη στην Αλικαρνασσό, με επιστροφή, ο τουρκικός στόλος. Από τα 10 πλοία τότε, τα 9 έκαναν μόνο αυτό το δρομολόγιο και μετά έμπαιναν στη ναφθαλίνη για ένα χρόνο.

Κοντολογίς, μπορεί να μην πάμε από τουρκικό σχεδιασμό αλλά από την ελληνική βλακεία και υπερβολή. Υπ’ όψιν ότι λόγω της προεκλογικής περιόδου απέναντι όλο και κάποια μαλθακία θα πεταχτεί. Ας κανονίσουμε να τσιμπάμε το δόλωμα.

 

Υ.Γ. Από το 1980, που υπηρετούσα εγώ πέρασαν κοντά 40 χρόνια και μπορεί να πεί κανείς ότι ο τουρκικός στόλος αναβαθμίστηκε. Μπορεί, εκείνο, που αποκλείεται να αναβαθμιστεί είναι η ναυτοσύνη των τούρκων, που από την Προύσα ακόμα στον ερχομό για την Σμύρνη, και με την αίσθηση της αλμύρας μονάχα, τους πιάνει ναυτία.