Χίος, Δευτέρα 25 Ιουνίου

Kαλή η ανάπλαση της Πόλης αλλά θα τον... αφήσουν τον Δήμαρχο;

Σάβ, 03/03/2018 - 20:32
οδός Καλουτά

Ακολουθώντας το απλό δημοσιογραφικό αξίωμα, ότι απορία έχουμε εμείς έχει και ο κόσμος, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού, να κρατήσει στο συρτάρι του τις μελέτες και τις μακέτες του έργου ανάπλασης της Πόλης και να μας… περπατήσει στις αλλαγές που θα γίνουν στη ζωή μας, αφού αν τελικά γίνει ότι σχεδιάζεται, μιλάμε ότι το κέντρο της Πόλης θα πηδήξει… αιώνα.

Δικαιωθήκαμε και από την τηλεθέαση αλλά και από τον αριθμό θεάσεων του ίδιου ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, αλλά… υπάρχει ένα αλλά. Ούτε από έναν ούτε από δύο αλλά από αμέτρητους συμπολίτες ακούσαμε το ίδιο ερώτημα: Καλά όλα αυτά αλλά θα αφήσουν τον Βουρνού να τα κάνει;

Αλήθεια, τι κάνει τους πολίτες να λένε φωναχτά αυτό που όλοι σχεδόν λέμε… μέσα μας;

Είναι απλό, η λειτουργία, ας την λέμε έτσι για να παρηγοριόμαστε του Δημόσιου τέρατος.

Τέρας, που όμως έχει κανόνες, διέπεται από Νόμους δηλαδή και έχει και ως εργαλεία ανθρώπους δηλαδή τους μισούς από μας.

Γιατί ο πολίτης να μην αμφιβάλλει αν θα τον αφήσουν τον Δήμαρχο (δεν αφορά αυτό μόνο τον Βουρνού) όταν για παράδειγμα στον δρόμο που θα ενώσει την Καλουτά με το Μέγαρο του ΙΚΑ (τώρα έχει άλλο όνομα, αλλά δεν το αποστηθίζουμε, αφού έτσι κι’ αλλιώς οι άλλοι που θα ρθουν θα το αλλάξουν) ξαφνικά θυμάται η Αρχαιολογική υπηρεσία ότι θέλει να κάνει ανασκαφές; Και βεβαίως και αυτή η Υπηρεσία  να κάνει τη δουλειά της (σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι πολίτες άκουγαν το όνομα της και έκοβαν προκαταβολικά τις φλέβες τους, οι συνθήκες σήμερα είναι άριστες) αλλά από το 2006 που σχεδιάζεται το έργο και αδειοδοτείται σε διάφορες φάσεις, δεν μπορούσαν να παρέμβουν, έπρεπε αυτό να γίνει στο παρά 5’; Επρεπε να κουβαληθεί ολόκληρος Δήμαρχος με υπηρεσιακούς παράγοντες στη Μυτιλήνη (η Πρωτεύουσα μας, για όσους έχουν την αυταπάτη πως είναι η Χίος) να συνεδριάσει το Τοπικό (πως τοπικό αφού είναι Περιφερειακό αλλά ας μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα) Συμβούλιο Μνημείο για να δώσει το πράσινο φώς και να ξεκολλήσει το έργο;

Πώς να μην αναρωτιέται ο πολίτης, όταν το Τοπικό (αυτό είναι τοπικό) Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, δηλαδή τέσσερις αρχιτέκτονες, που μπορεί, λέμε τώρα να μην χωνεύουν που ένας συνάδελφος τους είναι τώρα Δήμαρχος, αποφασίζει ότι δεν του αρέσει το σχέδιο του στεγάστρου στο Λιμάνι, ένα στέγαστρο δηλαδή σε μέγεθος όπως αυτά των λεωφορείων, συνεπώς μέχρι να αποφασίσει τουλάχιστον ο… Καλατράβα, οι επιβάτες πρέπει να ξεροσταλιάζουν ή να γίνονται μούσκεμα περιμένοντας το πλοίο;

Όταν λοιπόν με αυτά τα απλά μπορεί ένα έργο να κολλήσει και μια δεκαετία γιατί να μην κολλήσουν ένα έργο, που θα αλλάξει την εικόνα και την ζωή της Πόλης;

Ελπίζοντας να τα καταφέρει η δημοτική αρχή επιστρέφουμε στην αρχική σκέψη, στο τέρας.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρθεί στη θέση του Τσίπρα, αλλά αν δεν θέλει να γίνει… Τσίπρας θα πρέπει από τα πρώτα πράγματα, που θα κάνει να είναι το εξής απλό.

Κάθε υπηρεσία σε 48 ώρες να έχει αφαιρέσει από τις προϋποθέσεις αδειοδότησης του αντικειμένου της τα 2/3. Ζητήστε να ανοίξετε ένα κυλικείο. Δείτε τις προϋποθέσεις και πόσες κηφηνουπηρεσίες πρέπει να επισκεφθείτε και εμείς κερνάμε τα… χάπια.

Το υπόλοιπο 1/3 να βγαίνει ηλεκτρονικά από τη υπηρεσία και όχι τον πολίτη.

Αυτό θα μειώσει αυτομάτως τη Δημόσια σκουριά στο μισό, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητηθούν άλλες θέσεις παραγωγικότητας. Από το δημόσιο δεν χρειάζεται να φύγει κανείς (με την προϋπόθεση να μην γίνονται προσλήψεις) αρκεί να γίνουν όλοι παραγωγικοί.

Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι και οι θεσμοί μην περιμένετε να αλλάξουν οι άνθρωποι. Θα υπάρχει ο Δημόσιος υπάλληλος που θα σκίζεται να σε εξυπηρετήσει θα υπάρχει και το σκέρβελο, που θα ηδονίζεται να σε βλέπει να βασανίζεσαι και θα θεωρεί και από πάνω, τον εργαζόμενο συνειδητά συνάδελφο του, κορόϊδο.

Μ’ αυτές τις σκέψεις ελπίζουμε ο Μανώλης Βουρνούς εκτός από διορατικός για τον σχεδιασμό της ανάπλασης, άξιος να βρεί χρηματοδοτήσεις κ.λ.π. να είναι και τυχερός μην βρεθεί μπροστά του κάποιο Δημόσιο αγγούρι και τα φρενάρει όλα.

 

Υ.Γ. Όταν ξυπνήσουν στην Κυβέρνηση με τα γεγονότα του Εβρου θα είναι αργά. Οι Τούρκοι το είπαν ξεκάθαρα. «Θα αποφανθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της χώρας μας». Ότι τους είπαμε εμείς με τους 8 δικούς τους. Ας ετοιμάσουμε την δικαιολογία να τους κάνουμε «πακέτο» αλλιώς οι δικοί μας θα σαπίσουν στην φυλακή. Ε, τώρα τι δικαιολογία; Όπως αυτή που βρήκαμε και όταν τα σπάσανε στην Αθήνα οι προστατευόμενοι μπαχαλάκηδες. Κάναμε… μπαλάκι τον υπόδικο «ήρωα» που κατηγορείται, γιατί ταχυδρόμησε την βόμβα που έσκασε στα πόδια του Παπαδήμου, από την Λάρισα πίσω στον Κορυδαλλό και… ησυχάσαμε.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/06/2018 - 21:10
Ερντογάν

Πως λέμε όλοι οι Ελληνες… «Αν ήμουνα Πρωθυπουργός;»

Ε ας πούμε ότι ήμουνα ο Τούρκος Σουλτάνος, τότε θα περίμενα τον χρόνο, υπομονή έχω έτσι κι’ αλλιώς από DNA μου, θα περίμενα την 1η του Ιούλη να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Θα γνώριζα ότι αυτό θα προκαλέσει τεκτονική δόνηση στις οικονομίες των νησιών, θα εκτινάξει την ακρίβεια και ταυτόχρονα θα μειώσει έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό λίγο με νοιάζει, με νοιάζει αυτό που κυρίως θα προκληθεί στις τοπικές οικονομίες, ένα ανεπανάληπτο σοκ από το οποίο τα νησιά δεν θα συνέλθουν ποτέ, και αφού είναι έτοιμη η… τούρτα θα προσέθετα το… κερασάκι του προσφυγικού.

Θα άνοιγα την κάνουλα τον Αύγουστο, αντιστρόφως ανάλογη με την κάνουλα του νερού και θα πλημμύριζα τα νησιά από πρόσφυγες.

Θα ήξερα τότε, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται με το θέμα, ότι θα προσέθετα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα την ήταν ανίκανη να το διαχειριστεί, προκαλώντας στις τοπικές οικονομίες τυφώνα, μαζί με την τεκτονική δόνηση του φορολογικού.

Θα πεί κανείς ότι αυτό είναι ένα σενάριο, που μπορεί και να μη γίνει. Ισως, αυτό όμως που θα γίνει είναι να γονατίσουν πλήρως τα νησιά και αυτό θα το έβλεπα σε βάθος χρόνου.

Οι άνθρωποι λησμονούμε ότι η ιστορία κινείται ανεξάρτητα από μας, δεν βιάζεται ούτε έχει τη δική μας περιορισμένη βιολογική ηλικία.

Επιχαίρομε τώρα για την Μακεδονία, την ελληνική εννοούμε, γιατί δεχτήκαμε ότι υπάρχει και άλλη και λίγο ενδιαφέρει αν λέγεται Βόρεια ή Ανω, σημασία έχει ότι δεν θα υπήρχε η… Κάτω αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν την πλημμύριζε με πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο, που σε 100 χρόνια, παρά κάτι ψιλά, έγιναν φανατικοί… Μακεδόνες.

Αρα και τα νησιά πρέπει να τα δεί σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπορεί να δεί τι καταστροφή θα επιφέρει σ’ αυτά η χαριστική βολή του ΦΠΑ και νάχει υπομονή, τέτοια που δίδαξε ο συγχωρεμένος ο Οζάλ, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όχι πόλεμος, όχι αίμα, όχι κόστος, όχι καταστροφή των υποδομών, τα νησιά δεν χρειάζεται να τα πάρουμε με τη βία, θα τα αδειάσουν οι ίδιοι οι Ελληνες με την πολιτική τους.

Και τότε η ιστορία θα κάνει… τούμπα, τότε θα λειτουργήσουν οι θεμελιώδεις νόμοι της οικονομίας. Στην φύση και την πολιτική δεν υπάρχουν κενά, ότι αδειάζει ό ένας τα γεμίζει ό άλλος.

Τέλος εδώ η φαντασία, γιατί άλλωστε αυτά προϋποθέτουν μυαλό και ο Ερντογάν δεν έχει, εκτός αν… έχει.

 

Υ.Γ. Ωραία η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να τοποθετήσει παλιές φωτογραφίες στης αγοράς στην Απλωταριά. Ετσι κι’ αλλιώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά του αύριο θα είναι μόνο στην… Απλωταριά.