Χίος, Τετάρτη 21 Μαρτίου

Kαλή η ανάπλαση της Πόλης αλλά θα τον... αφήσουν τον Δήμαρχο;

Σάβ, 03/03/2018 - 20:32
οδός Καλουτά

Ακολουθώντας το απλό δημοσιογραφικό αξίωμα, ότι απορία έχουμε εμείς έχει και ο κόσμος, ζητήσαμε από τον Δήμαρχο Χίου Μ. Βουρνού, να κρατήσει στο συρτάρι του τις μελέτες και τις μακέτες του έργου ανάπλασης της Πόλης και να μας… περπατήσει στις αλλαγές που θα γίνουν στη ζωή μας, αφού αν τελικά γίνει ότι σχεδιάζεται, μιλάμε ότι το κέντρο της Πόλης θα πηδήξει… αιώνα.

Δικαιωθήκαμε και από την τηλεθέαση αλλά και από τον αριθμό θεάσεων του ίδιου ρεπορτάζ στο διαδίκτυο, αλλά… υπάρχει ένα αλλά. Ούτε από έναν ούτε από δύο αλλά από αμέτρητους συμπολίτες ακούσαμε το ίδιο ερώτημα: Καλά όλα αυτά αλλά θα αφήσουν τον Βουρνού να τα κάνει;

Αλήθεια, τι κάνει τους πολίτες να λένε φωναχτά αυτό που όλοι σχεδόν λέμε… μέσα μας;

Είναι απλό, η λειτουργία, ας την λέμε έτσι για να παρηγοριόμαστε του Δημόσιου τέρατος.

Τέρας, που όμως έχει κανόνες, διέπεται από Νόμους δηλαδή και έχει και ως εργαλεία ανθρώπους δηλαδή τους μισούς από μας.

Γιατί ο πολίτης να μην αμφιβάλλει αν θα τον αφήσουν τον Δήμαρχο (δεν αφορά αυτό μόνο τον Βουρνού) όταν για παράδειγμα στον δρόμο που θα ενώσει την Καλουτά με το Μέγαρο του ΙΚΑ (τώρα έχει άλλο όνομα, αλλά δεν το αποστηθίζουμε, αφού έτσι κι’ αλλιώς οι άλλοι που θα ρθουν θα το αλλάξουν) ξαφνικά θυμάται η Αρχαιολογική υπηρεσία ότι θέλει να κάνει ανασκαφές; Και βεβαίως και αυτή η Υπηρεσία  να κάνει τη δουλειά της (σε σχέση με το παρελθόν, όπου οι πολίτες άκουγαν το όνομα της και έκοβαν προκαταβολικά τις φλέβες τους, οι συνθήκες σήμερα είναι άριστες) αλλά από το 2006 που σχεδιάζεται το έργο και αδειοδοτείται σε διάφορες φάσεις, δεν μπορούσαν να παρέμβουν, έπρεπε αυτό να γίνει στο παρά 5’; Επρεπε να κουβαληθεί ολόκληρος Δήμαρχος με υπηρεσιακούς παράγοντες στη Μυτιλήνη (η Πρωτεύουσα μας, για όσους έχουν την αυταπάτη πως είναι η Χίος) να συνεδριάσει το Τοπικό (πως τοπικό αφού είναι Περιφερειακό αλλά ας μην ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα) Συμβούλιο Μνημείο για να δώσει το πράσινο φώς και να ξεκολλήσει το έργο;

Πώς να μην αναρωτιέται ο πολίτης, όταν το Τοπικό (αυτό είναι τοπικό) Συμβούλιο Αρχιτεκτόνων, δηλαδή τέσσερις αρχιτέκτονες, που μπορεί, λέμε τώρα να μην χωνεύουν που ένας συνάδελφος τους είναι τώρα Δήμαρχος, αποφασίζει ότι δεν του αρέσει το σχέδιο του στεγάστρου στο Λιμάνι, ένα στέγαστρο δηλαδή σε μέγεθος όπως αυτά των λεωφορείων, συνεπώς μέχρι να αποφασίσει τουλάχιστον ο… Καλατράβα, οι επιβάτες πρέπει να ξεροσταλιάζουν ή να γίνονται μούσκεμα περιμένοντας το πλοίο;

Όταν λοιπόν με αυτά τα απλά μπορεί ένα έργο να κολλήσει και μια δεκαετία γιατί να μην κολλήσουν ένα έργο, που θα αλλάξει την εικόνα και την ζωή της Πόλης;

Ελπίζοντας να τα καταφέρει η δημοτική αρχή επιστρέφουμε στην αρχική σκέψη, στο τέρας.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ρθεί στη θέση του Τσίπρα, αλλά αν δεν θέλει να γίνει… Τσίπρας θα πρέπει από τα πρώτα πράγματα, που θα κάνει να είναι το εξής απλό.

Κάθε υπηρεσία σε 48 ώρες να έχει αφαιρέσει από τις προϋποθέσεις αδειοδότησης του αντικειμένου της τα 2/3. Ζητήστε να ανοίξετε ένα κυλικείο. Δείτε τις προϋποθέσεις και πόσες κηφηνουπηρεσίες πρέπει να επισκεφθείτε και εμείς κερνάμε τα… χάπια.

Το υπόλοιπο 1/3 να βγαίνει ηλεκτρονικά από τη υπηρεσία και όχι τον πολίτη.

Αυτό θα μειώσει αυτομάτως τη Δημόσια σκουριά στο μισό, ενώ ταυτόχρονα θα αναζητηθούν άλλες θέσεις παραγωγικότητας. Από το δημόσιο δεν χρειάζεται να φύγει κανείς (με την προϋπόθεση να μην γίνονται προσλήψεις) αρκεί να γίνουν όλοι παραγωγικοί.

Αν δεν αλλάξουν οι νόμοι και οι θεσμοί μην περιμένετε να αλλάξουν οι άνθρωποι. Θα υπάρχει ο Δημόσιος υπάλληλος που θα σκίζεται να σε εξυπηρετήσει θα υπάρχει και το σκέρβελο, που θα ηδονίζεται να σε βλέπει να βασανίζεσαι και θα θεωρεί και από πάνω, τον εργαζόμενο συνειδητά συνάδελφο του, κορόϊδο.

Μ’ αυτές τις σκέψεις ελπίζουμε ο Μανώλης Βουρνούς εκτός από διορατικός για τον σχεδιασμό της ανάπλασης, άξιος να βρεί χρηματοδοτήσεις κ.λ.π. να είναι και τυχερός μην βρεθεί μπροστά του κάποιο Δημόσιο αγγούρι και τα φρενάρει όλα.

 

Υ.Γ. Όταν ξυπνήσουν στην Κυβέρνηση με τα γεγονότα του Εβρου θα είναι αργά. Οι Τούρκοι το είπαν ξεκάθαρα. «Θα αποφανθεί η ανεξάρτητη δικαιοσύνη της χώρας μας». Ότι τους είπαμε εμείς με τους 8 δικούς τους. Ας ετοιμάσουμε την δικαιολογία να τους κάνουμε «πακέτο» αλλιώς οι δικοί μας θα σαπίσουν στην φυλακή. Ε, τώρα τι δικαιολογία; Όπως αυτή που βρήκαμε και όταν τα σπάσανε στην Αθήνα οι προστατευόμενοι μπαχαλάκηδες. Κάναμε… μπαλάκι τον υπόδικο «ήρωα» που κατηγορείται, γιατί ταχυδρόμησε την βόμβα που έσκασε στα πόδια του Παπαδήμου, από την Λάρισα πίσω στον Κορυδαλλό και… ησυχάσαμε.

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 20/03/2018 - 18:34
φωτο αρχείου

Οπου «κλάδος ελαίας» ο κωδικός της ονομασίας της εισβολής της Τουρκίας στο Αφρίν της Συρίας. Εδώ που τα λέμε με τα όσα συμβαίνουν εκεί, τουλάχιστον σώζεται το στοιχείο της προπαγάνδας, όσον αφορά τα προσχήματα. Ας πούμε στην εισβολή στην Κύπρο η Τουρκία χρησιμοποιούσε την κωδική ονομασία «Αττίλας». Ακου Αττίλας, άγριο ακούγεται ενώ το κλαδί… ελιάς, όσο νάναι ακούγεται πιο γλυκά.

Βεβαίως θα ακουστεί ο αντίλογος, η Τουρκία τα κατάφερε, εισέβαλλε στο Αφρίν κατέλαβε την Πόλη, οι αγριότητες θα ξεχαστούν η κατάληψη θα μείνει, αυτό έγινε και στην Κύπρο.

Μόνο που τα δύο γεγονότα έχουν ένα μόνο κοινό, την εισβολή, τίποτα άλλο.

Οι Κούρδοι δεν είναι Κύπριοι και η Τουρκία έχει μπλέξει άσχημα, τόσο που θα πάθει αυτό που προειδοποιούσε ο Μεταξάς, ως Επιτελικός Αξιωματικός  τον Βενιζέλο, όταν τον ρώτησε περί της τύχης της Μικρασιατικής εκστρατείας. «Οσο πιο βαθειά χωνόμαστε, του είπε, σε ελεύθερη απόδοση, τόσο σιγουρεύουμε το χαμό μας».

Αυτό έχει πάθει αυτή τη στιγμή η Τουρκία του Ερντογάν και όσοι βλέπουν τους πανηγυρισμούς και το γκρέμισμα των αγαλμάτων και τα μονταρισμένα βίντεο της προπαγάνδας του Σουλτάνου, απλά βλέπουν κοντά.

Ο Ερντογάν έχει χώσει άσχημα την χώρα του στον πόλεμο της Συρίας. Από έναν πόλεμο κερδισμένος δεν είναι κανείς. Ολοι είδαν τα τουρκικά τάνκς να εισβάλλουν στο Αφρίν, λίγοι υπολόγισαν τις 200.000 των Κούρδων, που τραβήχτηκαν στον νότο και στα βουνά. Κάθε ένας τώρα από τους 200.000 είναι μια κινούμενη βόμβα, που θα σκάει ανά πάσα στιγμή. Ο πανηγυρίζων τώρα Ερντογάν, θα κουβαλάει για πολλά χρόνια σε κασόνια 20χρονα παλληκάρια και θα τα παραδίδει στους γονιούς τους. Αυτό δεν αντέχεται πολύ, η Τουρκία του Ερντογάν μπήκε σε ένα δρόμο χωρίς επιστροφή. Μεθυσμένος από το Αφρίν εξήγγειλε ότι την τύχη του θα έχουν και άλλες πόλεις, ενώ απείλησε και τους Κούρδους του βορείου Ιράκ, άρα χώνεται πιο βαθειά σε ένα πόλεμο χωρίς επιστροφή. Οι πανηγυρισμοί του Ερντογάν σήμερα είναι οι ιαχές ενός παιδιού, που όλο και πιο μακριά βρίσκεται από τη βάση του κλαδιού, τραμπαλίζεται χαρούμενο, μέχρι να ακουστεί το μοιραίο κράκ (εκείνη τη στιγμή δεν πρέπει να είμαστε από κάτω). Οσοι νομίζουν ότι αυτό το κράκ θα αργήσει ας δούν τις τιμές της Τουρκικής λίρας και ας αρχίζουν, πέρα απ’ τα χειρότερα, να προετοιμάζονται για τα… φυσιολογικά. Οσο περνάει ο καιρός, εκτός Τουρκίας, εκδρομή ας πούμε, ακόμα και στην κοντινή Χίο, θα μπορούν να κάνουν όλο και λιγότεροι άνθρωποι.

 

Υ.Γ. Ασχετο, αλλά ακούστηκε στην πιάτσα μια στιχομυθία μεταξύ ενός Κυριάκου και ενός Παντελή.

Παντελή, ακούστηκε ο πρώτος, είπα να σε διευκολύνω να τελειώσεις τον Βενέτη, γι’ αυτό είπα τώρα που τρέχεις μ’ αυτό, να σε απαλλάξω απ’ τα κομματικά σου καθήκοντα για ένα μήνα.