Χίος, Κυριακή 25 Μαρτίου

Το Κράτος και ο… Τσάκος

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 14/09/2017 - 21:46

Ναι θα τα φέρουμε αυτά τα δύο κοντά και θα κάνουμε συγκρίσεις από την τοπική μας επικαιρότητα, γιατί αν ασχοληθούμε με τα κεντρικά θα… πλήξουμε, αφού διαβάζουμε για παράδειγμα, για τα 35 στρέμματα δάσους του Ελληνικού. Χρόνια το θυμάμαι όταν προσγειωνόμαστε στην Αθήνα το δάσος από… κεραίες τηλεοράσεων και τις ταράτσες από μπετόν, και τον υπόλοιπο χώρο, του πρώην Αεροδρομίου, που σαφώς είναι αρχαιολογικός αφού ο Ικαρος ως γνωστόν έπεσε στην Ικαριά, αλλά ο Δαίδαλος συνέχισε, άρα που… προσγειώθηκε;

Γιατί συμβαίνουν αυτά; Μα γιατί το Κράτος και οι μηχανισμοί του μισούν την επιχειρηματικότητα, γιατί οι ίδιοι είναι χείριστοι σ’ αυτό τον τομέα, για τον απλούστατο λόγο ότι το Κράτος δεν είναι η δουλειά του να κάνει τον επιχειρηματία, πάει και τελείωσε.

Είναι σαν να βάζεις ένα χασάπη να κάνει χειρουργική επέμβαση, θα αποτύχει, δεν είναι αυτή η δουλειά του.

Δείτε την συμπεριφορά, για να ρθούμε στα δικά μας στον Ιάκωβο Αμύγδαλο.

Βρε Κράτος βλάκα όταν για χρέη, που έχει η Δημοτική Επιχείρηση, που παρέλαβε, του δεσμεύεις τους προσωπικούς του λογαριασμούς, πρώτον δεν θα ασχοληθεί κανείς αύριο με τα κοινά, χώρια την άλλη μαλθακία ότι έτσι κλείνεις τις τράπεζες μετατρέποντας τις σε… ΚΕΠ.

Ποιόν συμφέρει να μην ασχοληθεί άνθρωπος με τα κοινά; Όχι φυσικά στο Κράτος, που έχει έτσι τσάμπα υπαλλήλους, αλλά είπαμε ο επιχειρηματίας είναι… βλάξ.

Δείτε τώρα την περίπτωση Τσάκου. Δεν ξεκινάει με κίνητρο τα λεφτά αλλά μακροπρόθεσμα δεν χάνει. Με την μία κατάλαβε ότι το Γυμνάσιο – Λύκειο Καρδαμύλων πάει μαθηματικά για κλείσιμο, άρα το αιμοδότησε με 25-30 παιδιά της «Στέγης της Μαρίας».

Σήμερα ήδη οι πρώτοι απόφοιτοι θα πάνε στις Ακαδημίες και μετά στα καράβια του. Δικά του παιδιά «σπλάχνα» του. Εδώ και καιρό τι βλέπει; Την ελληνόκτητο ναυτιλία χωρίς έλληνες ναυτικούς. Δεν κάθεται να πεί, τι με νοιάζει εμένα, είμαι 80 χρόνων ή ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Όχι, πεισμώνει και λέει, εγώ θα κάνω την αρχή.

Νάτην λοιπόν η εξαγγελία για δημιουργία στο νησί Ιδιωτικού Επαγγελματικού Λυκείου ναυτικής κατεύθυνσης. Να διέξοδος επαγγελματική για τα παιδιά, να επιστροφή στη θάλασσα, να κι’ άλλα δικά του «σπλάχνα» για τα πληρώματα του.

Ο 80 χρονος Τσάκος βλέπει 150 χρόνια μπροστά, το νεοσύστατο Κράτος βρίσκεται επικοινωνιακά, τεχνολογικά, λειτουργικά στον Μεσαίωνα.

 

 

Υ.Γ. Και τι θα γίνουν έτσι τα Δημόσια ΕΠΑΛ Ναυτικής κατεύθυνσης Βροντάδου και Καρδαμύλων, αναρωτήθηκε ένας έξυπνος; Η απάντηση είναι μία, ας γίνουν καλύτερα απ’ του Τσάκου.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Παρ, 23/03/2018 - 07:53
φωτο αρχείου

Όταν η Πολιτεία λήστευε την οικογένεια Χωρέμη, η Μαρία Χωρέμη είπε μεταξύ άλλων ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο δικό τους αλλά αφορά τουλάχιστον 200 ιδιοκτήτες περιβολιών.

Λίγοι έδωσαν σημασία, υπήρξαν δε και οι μικρόνοες, που είπαν το κλασσικό «Ας πληρώσει ο Χωρέμης… έχει».

Και να τώρα που οι Καμπούσοι κλήθηκαν στην Εφορία «δι’ υπόθεσιν τους» όπου πληροφορήθηκαν ότι δεν έχουν 10 στέμματα περιβόλι, αλλά 10 στρέμματα οικόπεδα, για τα οποία θα φορολογηθούν!

Τι τους κάνουν στην ουσία; Τους δημεύουν την περιουσία ή όπως εύστοχα επεσήμανε ο Δήμης Μυλωνάδης, στο τέλος θα τους πάρουν και τα σπίτια.

Αυτό, γιατί αν υποθέσουμε ότι πουλάνε το… οικόπεδο τους, όποιος το πάρει και πάει να προσθέσει μια πέτρα, θα έρθει το υπουργείο Περιβάλλοντος και θα τους πεί ότι ο Κάμπος έχει χαρακτηρισθεί «Μνημείο της φύσης» άρα τους μένει η φύση και το… μνημείο, συνεπώς ας ψάξουν αλλού για σπίτι. Συνεπώς οι Καμπούσοι ή θα βρούν κανέναν φραγκάτο αγοραστή ή θα πληρώνουν, εκτός από την συντήρηση των περιβολιών και επειδή δεν θα αντέξουν να πληρώνουν, θα χάσουν τα σπίτια τους. Απλά και… σοσια…ληστικά πράγματα.

Το ίδιο συμβαίνει και θα συμβεί αύριο και με τις υπόλοιπες ιδιοκτησίες με όχημα τον ΕΝΦΙΑ του Αντώνη Σαμαρά, για να μην ξεχνιόμαστε. Ξεκίνησαν με χαμηλά ποσά, τα οποία όσο περνάει ο χρόνος θα αυξάνουν, σε βαθμό που η περιουσία θα ισοδυναμεί με κατάρα.

Για τον ΕΝΦΙΑ μια λύση υπάρχει, η κατάργηση του και για τον παραλογισμό των ιδιοκτησιών στον Κάμπο, επίσης μια λύση υπάρχει, η προσφυγή στα Ελληνικά αλλά και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Είδαμε τι έγινε με τα Θρησκευτικά, αύριο το ίδιο θα γίνει και με τον ΚΟΚ, όπου Νομοθέτησαν το παλαβό, το πρόστιμο να ρυθμίζεται με βάση την περιουσιακή κατάσταση του παραβάτη. Όλα αυτά είναι αντισυνταγματικά και αντίκειται τόσο στο Ελληνικό όσο και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Δεν μπορείς να δημεύεις την περιουσία του άλλου, δεν μπορείς από το ένα χέρι, του  υπουργείου Οικονομικών να λές η γή αυτή είναι οικοπεδική και από το άλλο χέρι, του υπουργείου Περιβάλλοντος να λες είναι προστατευόμενο μνημείο της φύσης.

 

Υ.Γ. Αποτέλεσμα της… τρέλας; Μόνο τον Ιανουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δεν πληρώθηκαν 693 εκ. ευρώ φόροι και κατασχέθηκαν 17.500 μισθοί, συντάξεις και ακίνητα, ενώ συνολικά όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο ανέρχονται στο αστρονομικό νούμερο των 102,1 δις. ευρώ!