Χίος, Δευτέρα 25 Ιουνίου

Μ’ αυτές τις εισφορές… συμφορές ποιός θα παραδώσει πλέον μαστίχι;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 22/02/2018 - 17:07
Παράδοση μαστιχιού

Η Χίος, παρά τα όσα ακούγονται προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε κόντρα στην πραγματικότητα και την ιστορία, έχει δύο πόδια.

Το ένα πατάει στη θάλασσα και το άλλο στη στεριά.

Το θαλασσινό ας μην το αναλύσουμε, όταν το καταλάβουμε ξανά, το μέλλον του νησιού θα ξαναγίνει λαμπρό. Όταν η Χίος κολυμπούσε ψάρευε χρυσάφι, μόλις κατάκατσε στη στεριά αυτός έγινε μπρούτζος.

Το στεριανό πόδι ακούσει στο όνομα της μαστίχας, χωρίς την οποία δεν θα μας αγόραζαν ούτε οι Γενοβέζοι απ’ την καταρρέουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ούτε θα την βγάζαμε καθαρή στους αιώνες της Οθωμανικής σκλαβιάς πλην του… διαλείμματος των σφαγών.

Η μαστίχα πέρασε ένα μεγάλο διάστημα ανάπαυλας μέχρι που από το… μάσημα μετασχηματίστηκε σε… φάρμακο, με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον της, που όμως είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΕΜΧ.

Αυτό λοιπόν που ακούμε από προχθές τρομάζει. Η κυβέρνηση της διάλυσης, δεν άφησε έξω ούτε αυτό, αρχίζοντας την κατεδάφιση και στο δεύτερο πόδι της οικονομίας του νησιού, γιατί στο άλλο το θαλασσινό, φρόντισαν να το πριονίσουν οι προκάτοχοι τους.

Γιατί τι άλλο από κατεδάφιση είναι να ακούς από τους κατοίκους των Νοτιοχώρων, ότι όταν παραδώσουν ξανά μαστίχα να τους τρυπήσουν την μύτη.

Τι είδαν οι άνθρωποι με το νέο ασφαλιστικό και τους ήρθε… κούπαση;

Οι εισφορές τους θα έχουν αύξηση 13% για το 2018, ακόμη και με το ίδιο εισόδημα για το 2015, 2016, 2017. Αν όμως έχει αυξηθεί το εισόδημα η εισφορά υπερδιπλασιάζεται!

Οσοι λοιπόν δήλωσαν υποχρεωτικά το μαστίχι τους, είδαν οι εισφορές για παράδειγμα των 100 ευρώ μηνιαίως να γίνονται 200, οπότε αυτόματα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η νομιμότητα, όπως εννοούν οι Κυβερνώντες την κλοπή στο λαϊκό εισόδημα, βλάπτει σοβαρά πέρα από την …υγεία και την τσέπη τους.

Το έργο από τους άσχετους το έχουμε ξαναδεί. Αύξηση φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματώδη; Αύξηση του λαθρεμπορίου και λιγότερα έσοδα για το άπατο εκτός από άχρηστο κράτος.

Εδώ όμως τοπικά δεν πρόκειται για κάτι απλό. Εδώ πρόκειται για το ένα από τα δύο πόδια του νησιού, που τώρα που άρχισε να τρέχει mediterra κ.λ.π. έρχεται η κυβέρνηση και βάζει τρικλοποδιά.

Απομένει να δούμε πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν.

 

Υ. Γ. Χάρηκα μαζί με σας ιδιαιτέρως, που η Βουλή για ένα 24ωρο παρά κάτι ψιλά, ασχολήθηκε με την έρευνα της Marc σύμφωνα με την οποία ένα στα δύο νοικοκυριά πλέον, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.  

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/06/2018 - 21:10
Ερντογάν

Πως λέμε όλοι οι Ελληνες… «Αν ήμουνα Πρωθυπουργός;»

Ε ας πούμε ότι ήμουνα ο Τούρκος Σουλτάνος, τότε θα περίμενα τον χρόνο, υπομονή έχω έτσι κι’ αλλιώς από DNA μου, θα περίμενα την 1η του Ιούλη να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Θα γνώριζα ότι αυτό θα προκαλέσει τεκτονική δόνηση στις οικονομίες των νησιών, θα εκτινάξει την ακρίβεια και ταυτόχρονα θα μειώσει έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό λίγο με νοιάζει, με νοιάζει αυτό που κυρίως θα προκληθεί στις τοπικές οικονομίες, ένα ανεπανάληπτο σοκ από το οποίο τα νησιά δεν θα συνέλθουν ποτέ, και αφού είναι έτοιμη η… τούρτα θα προσέθετα το… κερασάκι του προσφυγικού.

Θα άνοιγα την κάνουλα τον Αύγουστο, αντιστρόφως ανάλογη με την κάνουλα του νερού και θα πλημμύριζα τα νησιά από πρόσφυγες.

Θα ήξερα τότε, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται με το θέμα, ότι θα προσέθετα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα την ήταν ανίκανη να το διαχειριστεί, προκαλώντας στις τοπικές οικονομίες τυφώνα, μαζί με την τεκτονική δόνηση του φορολογικού.

Θα πεί κανείς ότι αυτό είναι ένα σενάριο, που μπορεί και να μη γίνει. Ισως, αυτό όμως που θα γίνει είναι να γονατίσουν πλήρως τα νησιά και αυτό θα το έβλεπα σε βάθος χρόνου.

Οι άνθρωποι λησμονούμε ότι η ιστορία κινείται ανεξάρτητα από μας, δεν βιάζεται ούτε έχει τη δική μας περιορισμένη βιολογική ηλικία.

Επιχαίρομε τώρα για την Μακεδονία, την ελληνική εννοούμε, γιατί δεχτήκαμε ότι υπάρχει και άλλη και λίγο ενδιαφέρει αν λέγεται Βόρεια ή Ανω, σημασία έχει ότι δεν θα υπήρχε η… Κάτω αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν την πλημμύριζε με πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο, που σε 100 χρόνια, παρά κάτι ψιλά, έγιναν φανατικοί… Μακεδόνες.

Αρα και τα νησιά πρέπει να τα δεί σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπορεί να δεί τι καταστροφή θα επιφέρει σ’ αυτά η χαριστική βολή του ΦΠΑ και νάχει υπομονή, τέτοια που δίδαξε ο συγχωρεμένος ο Οζάλ, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όχι πόλεμος, όχι αίμα, όχι κόστος, όχι καταστροφή των υποδομών, τα νησιά δεν χρειάζεται να τα πάρουμε με τη βία, θα τα αδειάσουν οι ίδιοι οι Ελληνες με την πολιτική τους.

Και τότε η ιστορία θα κάνει… τούμπα, τότε θα λειτουργήσουν οι θεμελιώδεις νόμοι της οικονομίας. Στην φύση και την πολιτική δεν υπάρχουν κενά, ότι αδειάζει ό ένας τα γεμίζει ό άλλος.

Τέλος εδώ η φαντασία, γιατί άλλωστε αυτά προϋποθέτουν μυαλό και ο Ερντογάν δεν έχει, εκτός αν… έχει.

 

Υ.Γ. Ωραία η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να τοποθετήσει παλιές φωτογραφίες στης αγοράς στην Απλωταριά. Ετσι κι’ αλλιώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά του αύριο θα είναι μόνο στην… Απλωταριά.