Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Μ’ αυτές τις εισφορές… συμφορές ποιός θα παραδώσει πλέον μαστίχι;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 22/02/2018 - 17:07
Παράδοση μαστιχιού

Η Χίος, παρά τα όσα ακούγονται προσπαθήσαμε ή προσπαθούμε κόντρα στην πραγματικότητα και την ιστορία, έχει δύο πόδια.

Το ένα πατάει στη θάλασσα και το άλλο στη στεριά.

Το θαλασσινό ας μην το αναλύσουμε, όταν το καταλάβουμε ξανά, το μέλλον του νησιού θα ξαναγίνει λαμπρό. Όταν η Χίος κολυμπούσε ψάρευε χρυσάφι, μόλις κατάκατσε στη στεριά αυτός έγινε μπρούτζος.

Το στεριανό πόδι ακούσει στο όνομα της μαστίχας, χωρίς την οποία δεν θα μας αγόραζαν ούτε οι Γενοβέζοι απ’ την καταρρέουσα Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ούτε θα την βγάζαμε καθαρή στους αιώνες της Οθωμανικής σκλαβιάς πλην του… διαλείμματος των σφαγών.

Η μαστίχα πέρασε ένα μεγάλο διάστημα ανάπαυλας μέχρι που από το… μάσημα μετασχηματίστηκε σε… φάρμακο, με ότι σημαίνει αυτό για το μέλλον της, που όμως είναι συνυφασμένο με το μέλλον της ΕΜΧ.

Αυτό λοιπόν που ακούμε από προχθές τρομάζει. Η κυβέρνηση της διάλυσης, δεν άφησε έξω ούτε αυτό, αρχίζοντας την κατεδάφιση και στο δεύτερο πόδι της οικονομίας του νησιού, γιατί στο άλλο το θαλασσινό, φρόντισαν να το πριονίσουν οι προκάτοχοι τους.

Γιατί τι άλλο από κατεδάφιση είναι να ακούς από τους κατοίκους των Νοτιοχώρων, ότι όταν παραδώσουν ξανά μαστίχα να τους τρυπήσουν την μύτη.

Τι είδαν οι άνθρωποι με το νέο ασφαλιστικό και τους ήρθε… κούπαση;

Οι εισφορές τους θα έχουν αύξηση 13% για το 2018, ακόμη και με το ίδιο εισόδημα για το 2015, 2016, 2017. Αν όμως έχει αυξηθεί το εισόδημα η εισφορά υπερδιπλασιάζεται!

Οσοι λοιπόν δήλωσαν υποχρεωτικά το μαστίχι τους, είδαν οι εισφορές για παράδειγμα των 100 ευρώ μηνιαίως να γίνονται 200, οπότε αυτόματα έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η νομιμότητα, όπως εννοούν οι Κυβερνώντες την κλοπή στο λαϊκό εισόδημα, βλάπτει σοβαρά πέρα από την …υγεία και την τσέπη τους.

Το έργο από τους άσχετους το έχουμε ξαναδεί. Αύξηση φορολογίας στον καπνό και τα οινοπνευματώδη; Αύξηση του λαθρεμπορίου και λιγότερα έσοδα για το άπατο εκτός από άχρηστο κράτος.

Εδώ όμως τοπικά δεν πρόκειται για κάτι απλό. Εδώ πρόκειται για το ένα από τα δύο πόδια του νησιού, που τώρα που άρχισε να τρέχει mediterra κ.λ.π. έρχεται η κυβέρνηση και βάζει τρικλοποδιά.

Απομένει να δούμε πόσο το έχουμε συνειδητοποιήσει και τι αντιδράσεις θα υπάρξουν.

 

Υ. Γ. Χάρηκα μαζί με σας ιδιαιτέρως, που η Βουλή για ένα 24ωρο παρά κάτι ψιλά, ασχολήθηκε με την έρευνα της Marc σύμφωνα με την οποία ένα στα δύο νοικοκυριά πλέον, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα έξοδα του ενοικίου και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ.  

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 22/03/2018 - 07:39
Η είσοδος της Χουριέτ

Θέμα συζήτησης οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, από την ανησυχία, πως ότι γίνεται είναι κλιμακούμενο και σχεδιασμένο, έως και την νιρβάνα του κυρ Φώτη του Κουβέλη, που αποκλείει θερμό επεισόδιο.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας αποφεύγοντας να γίνουμε… μελλοντολόγοι.

Πριν από κάθε πολεμική ενέργεια προηγείται η ψυχολογική προετοιμασία. Οι λαοί δεν είναι πρόβατα, ντοπάρονται, συνεπώς μην φανταζόμαστε πως μια ωραία πρωϊα ο Σουλτάνος θα πεί «γιούργια» και θα μας την πέσουν οι ορδές. Προηγούμενα θα πρέπει να προπαρασκευαστούν οι… ορδές.

Αφήνουμε τώρα την εργασία και πάμε στην εικόνα.

Ποιά είναι επί του θέματος η δική μας εικόνα;

H Tουρκία είναι ένας κακός γείτονας, συνέχεια με τα αεροπλάνα της παραβιάζει τα σύνορα μας, αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς βραχονησίδων, αλλά άμα λάχει και νησιών, εμβολίζει τα πλοία μας, στο τέλος αιχμαλώτισε και δύο στρατιωτικούς στον Εβρο, των οποίων παρεμπιπτόντως φωτογραφία με στολή δεν έχουμε δεί, αφήνοντας την Τουρκία να διακινεί αυτές με τις κουκούλες και να τους εξευτελίζει. ( Η εικόνα είναι… βόμβα αλλά χαμπάρι ο Τρύφωνας).

Σκεφτήκαμε ποτέ ποια είναι η εικόνα μας στην Τουρκία;

«Η Ελλάδα είναι αδύναμη, ζεί με δανεικά, οι ξένοι κυρίως οι Αμερικάνοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι την χρησιμοποιούν για να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ο Δούρειος ίππος για να μην αφήσουν οι μεγάλοι να μεγαλώσει και η Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά δεν θέλουν την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, βάζοντας τους Ελληνες να της δημιουργούν προβλήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ξέρετε πόσες βραχονησίδες, που η κυριαρχία τους δεν έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες κατέχει τσαμπουκαλίδικα η Ελλάδα; Και δεν φτάνει αυτό, η Τουρκική πολεμική αεροπορία είναι εγκλωβισμένη γιατί οσάκις βγεί στο Αιγαίο έχει στην ουρά της την Ελληνική να την καταδιώκει, γιατί δήθεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο της χώρο.

Ε, όλα αυτά η Τουρκία μέχρι πότε θα τα ανέχεται; Το τελευταίο; Η νίκη μας (της Τουρκίας) στον Αφρίν έχει δυσαρεστήσει τόσο τους Αμερικανούς, που θέλουν να μας δημιουργήσουν νέο μέτωπο στο Αιγαίο. Κάνουμε υπομονή αλλά κάποτε αυτή θα εξαντληθεί.»

Αυτό αδέλφια είναι το… ντοπάρισμα απέναντι και εάν δεν έχουμε την εικόνα αυτή βλέπουμε το κάδρο μισό.

Και μια λεπτομέρεια, γιατί σαφώς και υπάρχει στην Τουρκία αντιπολιτευόμενος τύπος και ενημέρωση αλήθειας και λογικής, όμως ο Ερτνογάν οργανώνεται πλέον ως… Πούτιν.

Τι σημαίνει; Δίπλα μας στην Τουρκία γίνεται κάτι συνταρακτικό, που αν δεν το αναλύσουμε σωστά, όχι ολόκληρο κάδρο δεν θα δούμε, αλλά θα μας έρθει στο κεφάλι.

Αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη πώληση του αιώνα στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία, την  πώληση του ομίλου Dogan, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Hurriyet, στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ο όμιλος Dogan, που πλέον θα λιβανίζει τον Ερντογάν και θα πολλαπλασιάσει τα προαναφερόμενα ψεύδη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Αυτά…

 

Υ.Γ. Εχει χάρη ο Τσίπρας που ο Τσαβούσογλου δίπλα είναι… καλός άνθρωπος. Χθες είπε στη Βουλή ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι ασαφή. Θα μπορούσε να πεί, δεν υπάρχουν, όπως είπε και ο… Πρωθυπουργός της Ελλάδας.