Μας λείπουν 1000 κυβικά νερού την ημέρα ή 1000… γραμμάρια μυαλού;

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 26/06/2018 - 17:08
φωτο αρχείου

Το 1912 η Χίος απελευθερώνεται από τους Τούρκους αφού λίγα χρόνια νωρίτερα εγκαινιάζεται το λιμάνι της. Τουτέστιν το μοναδικό έργο υποδομής, που την συνδέει ακτοπλοϊκώς με τον εθνικό κορμό έγινε απ’ τον… Σουλτάνο.

Διοικητής τότε αναλαμβάνει ο Καρδιτσιώτης Λοχαγός Νικόλαος Πλαστήρας, ο μοναδικός έλληνας Πρωθυπουργός που πέθανε στην ψάθα και με καμιά δεκαριά ουλές στο κορμί του από μάχες υπέρ πατρίδος. Από τότε στην ουσία αρχίζει το δέσιμο του με τους Χιώτες, τους οποίους οδήγησε αργότερα και στους Βαλκανικούς πολέμους στην περίφημη μάχη του Σκρά, για την απελευθέρωση της… Νοτίου Μακεδονίας, διότι συγνώμη όπου υπάρχει… Βορράς υπάρχει και Νότος.

Ο Λοχαγός λοιπόν τότε γύρισε με το άλογο όλη τη Χίο, για να υποδείξει σε πιά σημεία πρέπει να στηθούν στρατιωτικά φυλάκια. Δεν δυσκολεύεται αφού οι αρχαίοι έλληνες τα είχαν βρεί νωρίτερα, μόνο που για τα μέσα εκείνης της εποχής ήταν περισσότερα.

Φτάνοντας λέει η προφορική ιστορία στο ύψος των Αγίων Πατέρων και βλέποντας προς τα κάτω σαν… αγρότης, έδειξε το σημείο στης «Κόρης το γεφύρι» λέγοντας πως «φωνάζει» το σημείο, πως με ένα φράγμα εδώ η Χίος θα πνιγεί στο νερό.

Την ίδια υπόδειξη έκανε και στην ιδιαίτερη… διψασμένη πατρίδα του, φτιάχνοντας την περίφημη «Λίμνη Πλαστήρα» που φυσικά είναι τεχνητή και έσωσε την περιοχή.

Το 1945 με την απελευθέρωση, το ΕΑΜ στη Χίο κάνει Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη και σ’ αυτήν μπαίνοντας επί τάπητος η ανάπτυξη του νησιού, ο Γεωπόνος Δημήτρης Ευαγγελινός, τον εκτέλεσε το μετεμφυλιακό καθεστώς, εισηγείται το φτιάξιμο φράγματος στη θέση «Κόρης γεφύρι» ως μόνου ικανού να εξασφαλίσει νερό στον Κάμπο.

Τα στοιχεία απλά παρατέθηκαν τιμής ένεκεν για τις… coca κόλες, που κέρασαν οι ΠΑΣΟΚοι, τώρα νομίζω λέγονται αλλιώς, όχι οι κόλες, το Κόμμα τους, όταν εγκαινίασαν τα έργα του Φράγματος, που είχε σχεδόν τελειώσει, για να δείξουν οι έλεγχοι ότι πρέπει περίπου να ξαναγίνει απ’ την αρχή.

Ας μετρήσουμε τώρα Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους, τσακωμούς, «εμφυλίους» ας μετρήσουμε χρόνια και δίψα, για να καταλήξουμε στον εγκιβωτισμό του Παρθένη, αυτή η βλακεία αν είναι με περικεφαλαία, που προϋποθέτει τη λειτουργία του Φράγματος και κανείς δεν ξέρει να μας πεί πότε επιτέλους θα τελειώσει, να αρχίσει να μαζεύει το νερό, που ο θεός ρίχνει απλόχερα ακόμα και τον Ιούλη.

Και φτάνομε εν έτη 2018, να δίνει η ΔΕΥΑΧ συνέντευξη, λέγοντας μας να κάνουμε οικονομία, διότι μας λείπουν 1000 κυβικά νερού ημερησίως.

Εύλογα λοιπόν προβάλλει το ερώτημα του τίτλου, γιατί που να πάρει και να σηκώσει, και Βουλευτές, και Νομάρχες, και Δήμαρχοι, δεν φύτρωσαν, οι δικοί μας εκλεκτοί ήταν, συνεπώς ας βάλουμε ότι μυαλό απομένει να σκεφτεί.

Μα τι στο καλό ή στο διάολο, από την εποχή του Πλαστήρα μέχρι σήμερα, έχει περάσει περισσότερος από ένας αιώνας, ένα κολοφράγμα, κατά το… κολόσπιτο του συγχωρεμένου του Παπανδρέου, δεν μπορούμε να φτιάξουμε; Και φταίνε όλοι οι άλλοι και όχι εμείς, που καμαρώνομε ακόμα και τώρα γιατί φτιάχνομε νέες αφαλατώσεις λες και την Ιο από την Χίο την χωρίζει απλά ένα Χ.

Ας ψαχτούμε λοιπόν για τις ευθύνες μας και ας απαιτήσουμε ΜΙΑ ημερομηνία.

Τα υπόλοιπα είναι μπούρδες. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει σε έναν τόπο του διψάει. ΤΙΠΟΤΑ.

 

Υ.Γ. Τρείς και μία μείνανε. Όχι για τον ΦΠΑ αλλά για το… κερασάκι του Ερντογάν.

Σχετικά Άρθρα