Χίος, Κυριακή 21 Ιανουαρίου

Οι πατάτες του… Κορωναίου

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 05/11/2017 - 02:00

Τα μεγάλα πράγματα τα δείχνουν οι απλές κινήσεις.

Τι παρακινεί τον παραγωγό Νίκο Κορωναίο να μοιράζει αυτό που του περισσεύει;

Αν το βάλουμε να πάρει… like, οι περισσότερες απαντήσεις θα είναι… «τις είχε για πέταμα».

Δεν πειράζει, την ιστορία την επηρέαζαν πάντα οι βλάκες, αλλά η πορεία της ήταν ανεξάρτητη απ’ αυτούς. Και η ιστορία μας λέει σήμερα ότι διανύουμε περίοδο φτώχειας, ανέχειας και οικονομικής και ηθικής κρίσης.

Αν κάτι μας βοηθήσει να σταθούμε, δεν θα είναι οι πολιτικές και οικονομικές λύσεις, που θα δοθούν. Είναι καθοριστικές, αλλά το στομάχι δεν μπορεί να περιμένει άδειο 10 και 20 χρόνια, που μπορεί να κρατήσει μια κυκλική κρίση.

Συνεπώς, αυτό που θα μας κρατήσει όρθιους, είναι η αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο μας και ο Νίκος Κορωναίος δεν είναι η πρώτη φορά, που το δείχνει. Μια με τις ντομάτες, τώρα με τις πατάτες, χωρίς φανφάρες, χωρίς κομπορρημοσύνη κάνει αυτό, που του λέει η καρδιά του. Σου περισσεύει δώσε το. Ξέρω πως πολλοί άνθρωποι το κάνουν, αλλά αν κάτι πρέπει να πεί σε όλους μας το μήνυμα Κορωναίου είναι «κάντο και εσύ».

Ξέρετε οι κακές πράξεις κάνουν θόρυβο, οι καλές ακούγονται μια φορά και γίνονται… συνήθεια. Συνηθισμένο πράγμα για παράδειγμα ότι η Μητρόπολη ταϊζει καθημερινά 600 ανθρώπους, συνηθισμένο ότι η Ιματιοθήκη της δεν αφήνει να πεθάνει κανέναν από το κρύο, συνηθισμένο ότι ο… ρατσιστής Μητροπολίτης Χίου (κατά μερικούς μικρόνοες τηλε - γλάστρες των Αθηνών, που ακόμα λένε «Καλησπέρα» στις 2.00 μ.μ. και οι τηλε - χάνοι το επαναλαμβάνουν παπαγαλιστί) ταϊζει σήμερα τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα στην ΒΙΑΛ, συνηθισμένο ότι το τάδε εστιατόριο δεν πετάει τίποτα, το συσκευάζει αξιοπρεπώς και το στέλνει εκεί, που δεν θέλει να γράψω, αλλά το έχουν απόλυτη ανάγκη.

Μακάρι λοιπόν να «πήξουμε» από τέτοια… συνηθισμένα πράγματα και πράξεις αλληλεγγύης, η κοινωνία μας δεν το χρειάζεται, το έχει ανάγκη για να επιβιώσει.

Προχθές ο Αντιδήμαρχος Πρόνοιας Γ. Παπαδόπουλος, αν βιώνει κάποιος την εικόνα της φτώχειας σήμερα στο νησί είναι αυτός, μου έδινε την είδηση για τις πατάτες, προσφορά του Νίκου Κορωναίου, που θα διανέμονταν από την Παρασκευή μέχρι την Τετάρτη στο Κοινωνικό Παντοπωλείο.

Το ίδιο βράδυ, μου έστελνε το μήνυμα του υστερόγραφου.

 

Υ.Γ. Γιάννη βγάλε την είδηση, οι 3,5 τόνοι πατάτες εξαντλήθηκαν !!!

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 18/01/2018 - 09:47
Γ. Πλακωτάρης

Οπου Γιώργης Πλακωτάρης, άλλο ένα «παιδί» του Γιώργη Καλουτά, Προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, αυτός δηλαδή, που κοιτάζει η Καλογήρου, πριν ανακοινώσει τη διάθεση οποιουδήποτε χρήματος Ευρωπαϊκού προγράμματος αφού δικά μας χρήματα … δεν υπάρχουν.

Οπου Γιώργης Πλακωτάρης ένας συνειδητός Δημόσιος Λειτουργός, τον οποίο θα παρομοιάζαμε με πιλότο Μπόϊγκ, που οι Χιώτες αιρετοί, μεταξύ των οποίων οι Στ. Κάρμαντζης και Μ. Βουρνούς γνωρίζουν ότι μπορεί να κουβαλήσει στο νησί χρήμα και άλλοι τον χρησιμοποίησαν για να κουβαλήσει ας πούμε ένα τενεκέ λάδι στο παιδί που σπουδάζει στην Αθήνα.

Τον είδαμε λοιπόν προχθές σεμνό όπως πάντα να κάθεται στο πάνελ της συνεντεύξεως για την επιτυχία ένταξης στο ΕΣΠΑ του Κέντρου Διημέρευσης ΑμΕΑ στον «Οίκο Αγάπης».

Η Σοφία Μιχάλα αναφέρθηκε στον μαραθώνιο ένταξης και ευχαρίστησε τόσο τον Στ. Κάρμαντζη  όσο και τους παριστάμενους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών μαζί και τον Γ. Πλακωτάρη, για το αποτέλεσμα.

Αφήνοντας κατά μέρος τις ακόμα και αληθείς φιλοφρονήσεις κρατήσαμε την ουσία και αυτήν την οριοθέτησε ο Γ. Πλακωτάρης.

Σημασία είπε είναι, τι θα εισπράξει ο ωφελούμενος, τα δεκάδες παιδιά ΑμΕΑ, που θα βρούν εκεί καταφύγιο, εμείς είπε δουλέψαμε γι’ αυτό νυχθημερόν και για μένα προσωπικά ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Εχουμε εντάξει και εκτελέσει δεκάδες έργα, συμπλήρωσε, αλλά στα εγκαίνια του συγκεκριμένου θα φροντίσω να παρευρεθώ.

Γιατί σημειώνονται αυτά; Μα γιατί ανεξάρτητα αν Δημόσιοι λειτουργοί σαν τον Γ. Πλακωτάρη είναι η εξαίρεση του κανόνα, δεν παύει να είναι ένα θετικό παράδειγμα του πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα του αύριο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Χίου και Αντιπρόεδρο του «Οίκου αγάπης» Βασίλη Μυριαγκό η παραχώρηση 500 m2 του κτιριακού συγκροτήματος για τον Σύλλογο Γονέων σπαστικών παιδιών.

 

Υ.Γ. Δεν έγινε καμιά αναφορά στην Αννα Κώσταλου αλλά το κάνω εγώ δεν πειράζει.

Ηταν η πρώτη, που ονειρεύτηκε και έκανε πράξη το όραμα του μακαριστού Διονύσιου, ο Οίκος που φτιάχτηκε να γεμίσει αγάπη.