Χίος, Σάββατο 23 Ιουνίου

Οι υπέροχοι... εθελοντές

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 13/06/2018 - 06:19
Η ομάδα Ι στην χθεσινή πυρκαγιά

Θα πρέπει να τονιστεί γιατί αποτελεί κατάκτηση της κοινωνίας μας.

Στην χθεσινή φωτιά στην Καλαμωτή μαζεύτηκαν εν ριπή οφθαλμού 27 εθελοντές με 11 οχήματα, στη φωτογραφία αυτοί της Ομάδας «Ι» συμπτωματικά ακριβώς όση και η δύναμη των επαγγελματιών Πυροσβεστών, που έφτασαν επίσης ταχύτατα με 11 οχήματα.

Συνεπώς αμέσως δόθηκε μάχη με μια συντονισμένη συμπαγή δύναμη.

Και επειδή είμαστε ο τόπος των αντιφάσεων, όσο κατάκτηση είναι ο εθελοντισμός, τόσο μείον είναι η αδιαφορία, όσων αφήνουν τα χωράφια τους πραγματικό «μπουρλότο».

Χθες την πυρκαγιά δεν την έβαλε άθελα του μόνο ένας 48χρονος, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που έκοβε με τρακτέρ χόρτα στο χωράφι του, την φωτιά την έβαλαν ηθελημένα όσοι έχουν τα «μπουρλότα» στην αναμονή.

Γι’ αυτό έχει σημασία η επιτυχία του εγχειρήματος στην Καλλιμασιά. Ή καθαρίζεις το χωράφι σου ή στο καθαρίζομε εμείς και πέρασε από την… Εφορία για περαιτέρω.

Ειλικρινά άλλη λύση δεν υπάρχει. Γιατί και φέτος και μακροπρόθεσμα θα δούμε το ίδιο έργο.

Η οργανωμένη πολιτεία και η οργανωμένη κοινωνία, μέσω των εθελοντών να δίνουν άνιση μάχη όχι με τις φλόγες αλλά με τον ωχαδελφισμό και την μαλθακία της πλειοψηφίας ημών.

 

Υ.Γ. Επειδή υπάρχουν πάντα οι άνθρωποι καλής θέλησης, αλλέως λέγονται και… ούργιοι, που θα πούν: Μα, ένας άνθρωπος με ακαθάριστο χωράφι μπορεί να είναι στην Αθήνα, στην Αμερική, στον Καναδά, που να το ξέρει; Ωραία, για πήγαινε να κουνήσεις ένα πόντο τα πασαλάκια του χωραφιού προς τα μέσα, να δείς πόσοι Δικηγόροι θα σου την πέσουν και πόσες μηνύσεις θα φάς.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/06/2018 - 21:10
Ερντογάν

Πως λέμε όλοι οι Ελληνες… «Αν ήμουνα Πρωθυπουργός;»

Ε ας πούμε ότι ήμουνα ο Τούρκος Σουλτάνος, τότε θα περίμενα τον χρόνο, υπομονή έχω έτσι κι’ αλλιώς από DNA μου, θα περίμενα την 1η του Ιούλη να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Θα γνώριζα ότι αυτό θα προκαλέσει τεκτονική δόνηση στις οικονομίες των νησιών, θα εκτινάξει την ακρίβεια και ταυτόχρονα θα μειώσει έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό λίγο με νοιάζει, με νοιάζει αυτό που κυρίως θα προκληθεί στις τοπικές οικονομίες, ένα ανεπανάληπτο σοκ από το οποίο τα νησιά δεν θα συνέλθουν ποτέ, και αφού είναι έτοιμη η… τούρτα θα προσέθετα το… κερασάκι του προσφυγικού.

Θα άνοιγα την κάνουλα τον Αύγουστο, αντιστρόφως ανάλογη με την κάνουλα του νερού και θα πλημμύριζα τα νησιά από πρόσφυγες.

Θα ήξερα τότε, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται με το θέμα, ότι θα προσέθετα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα την ήταν ανίκανη να το διαχειριστεί, προκαλώντας στις τοπικές οικονομίες τυφώνα, μαζί με την τεκτονική δόνηση του φορολογικού.

Θα πεί κανείς ότι αυτό είναι ένα σενάριο, που μπορεί και να μη γίνει. Ισως, αυτό όμως που θα γίνει είναι να γονατίσουν πλήρως τα νησιά και αυτό θα το έβλεπα σε βάθος χρόνου.

Οι άνθρωποι λησμονούμε ότι η ιστορία κινείται ανεξάρτητα από μας, δεν βιάζεται ούτε έχει τη δική μας περιορισμένη βιολογική ηλικία.

Επιχαίρομε τώρα για την Μακεδονία, την ελληνική εννοούμε, γιατί δεχτήκαμε ότι υπάρχει και άλλη και λίγο ενδιαφέρει αν λέγεται Βόρεια ή Ανω, σημασία έχει ότι δεν θα υπήρχε η… Κάτω αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν την πλημμύριζε με πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο, που σε 100 χρόνια, παρά κάτι ψιλά, έγιναν φανατικοί… Μακεδόνες.

Αρα και τα νησιά πρέπει να τα δεί σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπορεί να δεί τι καταστροφή θα επιφέρει σ’ αυτά η χαριστική βολή του ΦΠΑ και νάχει υπομονή, τέτοια που δίδαξε ο συγχωρεμένος ο Οζάλ, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όχι πόλεμος, όχι αίμα, όχι κόστος, όχι καταστροφή των υποδομών, τα νησιά δεν χρειάζεται να τα πάρουμε με τη βία, θα τα αδειάσουν οι ίδιοι οι Ελληνες με την πολιτική τους.

Και τότε η ιστορία θα κάνει… τούμπα, τότε θα λειτουργήσουν οι θεμελιώδεις νόμοι της οικονομίας. Στην φύση και την πολιτική δεν υπάρχουν κενά, ότι αδειάζει ό ένας τα γεμίζει ό άλλος.

Τέλος εδώ η φαντασία, γιατί άλλωστε αυτά προϋποθέτουν μυαλό και ο Ερντογάν δεν έχει, εκτός αν… έχει.

 

Υ.Γ. Ωραία η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να τοποθετήσει παλιές φωτογραφίες στης αγοράς στην Απλωταριά. Ετσι κι’ αλλιώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά του αύριο θα είναι μόνο στην… Απλωταριά.