Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Προτείνω ο Ρουκετοπόλεμος να γίνει τα… Χριστούγεννα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 22/03/2017 - 06:31

Και όχι μόνο, να ψάλλομε όλοι μαζί οι Χριστιανοί «Χριστός γεννάται δοξάσατε» και να τσουγκρίσουμε κόκκινα αυγά.

Ετσι και με τη δική μου πρόταση να καραφλιάσουμε ολότελα, αφού τα υπόλοιπα μαλλιά έφυγαν, όλο αυτό το διάστημα, με προτάσεις του τύπου ο Ρουκετοπόλεμος να γίνει στη θάλασσα, να γίνει στη Δασκαλόπετρα, να γίνει στον… εναέριο χώρο του Βροντάδου κ.λ.π.

Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όσων πρότειναν τα παραπάνω, απλά έφερα το παράδειγμα των… Χριστουγένων για να φανεί πόσο ανεδαφικά είναι όλα αυτά αφού συγκρούονται με το απλούστερο όλων, την λογική του εθίμου, που συνδέεται με το Πάσχα, με την Ανάσταση και με τις δύο Εκκλησιές Αγίου Μάρκου και Ερυθιανής και καμιάς άλλης.

Επειδή λοιπόν εγώ δεν είμαι παντογνώστης για να πω τι πρέπει να γίνει, απλά με την μικρή δημοσιογραφική εμπειρία 30 χρόνων, θα δώσω τις πληροφορίες που έχω στις αρχές για το τι θα γίνει.

Πρώτον, θα είναι η πρώτη φορά, που η Αστυνομία δεν θα χρειαστεί να γίνει ρεζίλι, με ανακοινώσεις του τύπου: «Μετά από έρευνα… συνελήφθησαν 42 ρουκέτες, 56 ρουκετόξυλα και 2… ματσόλες».

Δεύτερον, ρουκετοπόλεμος θα γίνει αλλά «αντάρτικα» στα χωράφια, στις ταράτσες σπιτιών, στα πιο απίθανα σημεία. Από τις 11.30 μ.μ. και για μια ώρα, η Αστυνομία θα βλέπει και δεν θα μπορεί να πάει πουθενά γιατί θα τρέχει πίσω από την… Πυροσβεστική.

Για να μην συμβεί λοιπόν αυτό μία λύση υπάρχει και είναι τεχνική, όπου ως γνωστόν κανένα πρόβλημα δεν είναι άλυτο.

Από τη Δευτέρα οι Βρονταδούσοι, όλοι ξέρουν τα αδύνατα σημεία, θα αρχίσουν να «ντύνουν» τα σπίτια τους. Αναγνωρίζοντας ο Δήμος την δυναμική του εθίμου θα δαπανήσει πολλές χιλιάδες ευρώ για τον ίδιο σκοπό «ντύνοντας» επίσης σπίτια. Οποιος δημότης το αρνείται, στην ουσία εφαρμόζεται ότι και σε έναν που δεν καθαρίζει το χωράφι του από τα αγριόχορτα, με κίνδυνο να γίνει μπουρλότο. Το καθαρίζει ο Δήμος και τον χρεώνει τα έξοδα. Δεν λέμε να χρεώσει εδώ σε κανέναν τίποτα, απλά να προστατεύσει το σπίτι του βάζοντας τα πλέγματα στον δρόμο, σε διπλανές οικίες, σε κοινόχρηστους χώρους κ.λ.π.

Αν σε μία για παράδειγμα κατοικία δεν γίνεται, να κρεμάσει προστατευτικό πλέγμα ακόμα και εναέρια με γερανό. Να προστατευτούν τα πάντα δηλαδή και να πέσει μικρός και λογικός αριθμός ρουκετών, κάτι πλέον που αντιλαμβάνονται και οι πλέον φανατικότεροι του εθίμου.

Ετσι ο ρουκετοπόλεμος να συνεχιστεί κανονικά και η Χίος να γιορτάσει πραγματική… Ανάσταση.

 

Υ.Γ. Ο Νότης Μηταράκης έχει την ευκαιρία να γραφτεί στην… ιστορία. Αργά ή γρήγορα, μάλλον το δεύτερο, το Κόμμα του θα είναι στην Κυβέρνηση. Εισάγει ξανά την τροπολογία νομιμοποίησης του εθίμου, ψηφίζεται και ο Ρουκετοπόλεμος, επιτέλους, θεσμοθετείται πλέον και επισήμως.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 15/01/2018 - 16:44
Ο Μιχ. Ρακιντζής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται στα δύσκολα. Και πολύ διάστημα τώρα, με στιγμές έξαρσης και ύφεσης, ο χιώτικος λαός δείχνει συνολικά ψυχραιμία και σύνεση, μπροστά στο σύνθετο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Ακόμα και οι ακραίοι απομονώνονται, αφού η κοινωνία καταλαβαίνει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα, όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αδράνεια έως αχρηστία.

Είναι έτσι όμως; Επιτρέψτε μια… αιρετική ανάλυση.

Αχρηστία δεν είναι να σπρώχνεις το μπουρουρισμένο νερό στις πόρτες των Δημάρχων, και να διχάζεις την κοινωνία. Αυτό θέλει μαεστρία. Προχθές παρακολουθήσαμε άλλο ένα τέτοιο επεισόδιο.

Αδράνεια επίσης είναι να μην κάνεις τίποτα να μένεις ακίνητος.

Λάθος και εδώ. Την μια μέρα, είπε ο θιγόμενος ως γείτονας της ΒΙΑΛ Πυρονόμος Μιχ. Ρακιντζής στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής, του είπε στα επεισόδια της ΒΙΑΛ «πρόσεχε είσαι Δημόσιος υπάλληλος» την επομένη έγινε ΕΔΕ και ήρθαν δύο ανώτατοι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Ωπα Αρχηγέ… ψυχραιμία. Ο Ρακιντζής ούτε ντομάτες, ούτε αυγά πέταξε σε Βουλευτές.

Το λέμε αυτό γιατί είδαμε με τα ματάκια μας, σημαίνοντα στελέχη του Σύριζα, Δημοσίους υπαλλήλους στη Χίο να το κάνουν, με αυγομαζώχτες τους Βουλευτές Κ. Μουσουρούλη και Ε. Τσουρή και καμιά ΕΔΕ δεν έγινε ποτέ. Αλλά απαντάμε μόνοι μας, τότε ο Σύριζα ήταν… αντιπολίτευση.

Μετά ταύτα τί λέτε, να επανέλθουμε στον αρχικό προβληματισμό, με το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει;

Και δραστήριοι λοιπόν είναι και χρήσιμοι. Εκεί όμως που θέλουν. Και τα καταφέρνουν μια χαρά. Κρατούν μια κοινωνία ανάστατη και… κοιμούνται ήσυχοι. Και μην πεί κανείς, θα την πάθουν μια και καλή χάνοντας την κυβέρνηση. Αυτό είναι οι πρώτοι που το ξέρουν.

 Θα την χάσουν όμως αφού πάρουν και το τελευταίο… ένσημο και μετά τα… αυγά πάλι νάναι καλά και κυρίως και στην μιά και στην άλλη περίπτωση είναι οι μόνοι που δεν χάνουν τον ύπνο τους.

 

Υ.Γ.  Α, συγνώμη ούτε τον Ρακιντζή είδαμε… γιουχαριστή σε παρέλαση