Χίος, Τρίτη 20 Μαρτίου

Σεβασμιώτατε, γίνεται με τον γάμο και την βάφτιση του παιδιού μου να κάνετε και την… κηδεία μου;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 10/01/2018 - 21:16
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη

Πρακτικώς αδύνατον θα πεί κανείς.

Σωστόν, αλλά τι ακριβώς θα πεί αυτό το πρακτικό από θεολογικής απόψεως;

Καλώς ή κακώς η Εκκλησία δεν δέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις. Μα, έτσι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση της. Ετσι πιστεύει, έτσι πορεύεται, αυτό πρεσβεύει, αυτό διδάσκει, άρα, άρα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και εγώ αυτό δεν θέλω, την υποκρισία.

Όταν έκανα τον πρώτο μου γάμο, επέλεξα αυτός να είναι πολιτικός. Τότε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος, μου είχε πεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ελα μωρέ να σε παντρέψω. Σεβασμιώτατε, του είπα τότε, θέλετε να υποκριθώ; Όχι μου απάντησε, αφού δεν το πιστεύεις να μην το πράξεις.

Ο δεύτερος γάμος μου, με επιμονή της συζύγου, έγινε θρησκευτικός από τον αείμνηστο πατέρα Λιαδή, με τον οποίο είχα άπειρες θεολογικές «κόντρες» και ήξερε τις απόψεις μου. Με δεδομένες λοιπόν αυτές, μου είπε λίγο πριν μπούμε στην Εκκλησία. Από σένα ένα μόνο θέλω, να προσέξεις τα λόγια του συγκεκριμένου μυστηρίου και αυτό έκανα. Τον άκουσα με… θρησκευτική ευλάβεια.

Όταν λοιπόν τα δέχεσαι αυτά, με την εκούσια ή ακούσια συμμετοχή σου, πως μπορείς μετά να πείς στον Ιερέα, ε, μετά τον γάμο «χτύπα» και μια βάφτιση του μικρού, που κλείνει τα… δυό χρόνια;

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας τι άλλο ακριβώς είναι;

Και αν ο Μητροπολίτης Χίου, αυτός ο «Φτωχούλης του Θεού» δεν δέχεται την υποκρισία, γιατί πρέπει να στηθεί στο… εκτελεστικό απόσπασμα;

Αν είναι έτσι κι’ αν όλα αυτά δεν είναι μυστήρια, κατά πως τα πρεσβεύει η Εκκλησία, εγώ θέτω ξανά σοβαρά την πρόταση του… τίτλου.

Να τα πάμε όλα «πακέτο» και κατά τα ειωθότα να κανονίσουμε και μια τιμή τρία στην τιμή του ενός.

Γιατί εδώ αρχίζει η άλλη καραμέλα. Η Εκκλησία κονομάει απ’ τα μυστήρια. Ας μου λύσει όμως κάποιος την απορία. Όταν ο Χίου κ. Μάρκος χάλασε την… πιάτσα και είπε όποιο ζευγάρι θέλει μετά τον Εκκλησιασμό της Κυριακής, να παντρεύεται αμέσως μετά και χωρίς την καταβολή τιμήματος, πόσοι το επέλεξαν αυτό; Δεν μετριούνται ούτε στα δάκτυλα μίας χειρός και όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί η διαδικασία αυτή δεν προβλέπει φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση πριν τον γάμο, σούπερ υπερθέαμα κατά την διάρκεια του, ξεσάλωμα μετά απ’ αυτόν, πυροτεχνήματα, τούρτες τριώροφες και όλες τις εισαγόμενες Αμερικλανιές, που δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την πίστη ούτε με τις παραδόσεις μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι θέλουμε, την Εκκλησία όπως είναι ή όπως μας βολεύει; Εμένα δεν με χαλάει κανένα, αφού έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου ότι μετά την ζωή θα γίνω τροφή για τους σκώληκες, αλλά αυτό που δεν θέλω με τίποτα είναι μια Εκκλησία της υποκρισίας και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να «πυροβολείται» από τους προοδευτικούς της δεκάρας ένας Ιεράρχης, επειδή αυτό που πιστεύει θέλει να το υπηρετεί πιστά. Αλλωστε κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει, ούτε είναι υποχρεωμένος να βάζει την Εκκλησία στη ζωή του εφόσον δεν το επιθυμεί.

 

Υ.Γ. Αντιπαρέρχομαι πάλι την Θεολογική αντίληψη Μάρκου. Αφησε να τον πυροβολούν με μπούρδες, περί ακοινωνησίας σε κάτι παιδάκια και απάντησε μέσω της Μητροπόλεως δύο μέρες μετά με δύο γραμμές.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 18/03/2018 - 20:33
φωτο από τους σημερινούς πανηγυρισμούς κατάληψης της Αφρίν

Οντως η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει. Πριν 196 χρόνια χρειάστηκε οι ναυτικοί να μεταφέρουν την φρίκη στην Ευρώπη και ένας Ντελαγκρουά, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη Χίο, να δώσει μέσα από τον χρωστήρα του το μέγεθος και την περιγραφή της ανείπωτης φρίκης, της Σφαγής του 1822.

Σήμερα ήρθε η πρόοδος. Ο Πούτιν συνεχίζει να κυβερνά με εκλογές, το πιο σύντομο ανέκδοτο, στις ΗΠΑ κυβερνά ο… ακυβέρνητος, στην Ευρώπη το… τίποτα και στην Τουρκία ο Σουλτάνος Ταγίπ.

Ηρθε όμως και η τεχνολογική πρόοδος. Σήμερα δεν χρειάζεται κανένας ζωγράφος να σχεδιάσει γιαταγάνια, τα κραδαίνουν οι εισβολείς στο Αφρίν της Συρίας και σε χρόνο μηδέν μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Ένα κόσμο, που βλέπει αγανακτισμένος ίσως αλλά… πολυθρονάτος, αποσβολωμένος αλλά ξανά… πολυθρονάτος, διαμαρτυρόμενος αλλά μανά…πολυθρονάτος, την Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία, να σκοτώνονται 1500 τουλάχιστον Κούρδοι, να βομβαρδίζονται Νοσοκομεία, να οδηγούνται στην προσφυγιά του πουθενά άλλοι 150.000 άνθρωποι και δεν κουνιέται φύλλο.

Στην Τουρκία οι φίλοι της ειρήνης και της λογικής, που είναι πολλοί, τρέμουν όχι την επόμενη παρανοϊκή κίνηση του Σουλτάνου τους, δεν τρέμουν μη δούν τον πατέρα, τον συγγενή ή τον γείτονα να φυλακίζεται, αυτά πιά είναι ρουτίνα, δεν τρέμουν μια ενδεχόμενη επιστράτευση, άλλωστε το κλίμα έχει καλλιεργηθεί δίπλα από καιρό, δεν τρέμουν στην ιδέα ότι η Ευρώπη πήγε γι’ αυτούς περίπατο, τρέμουν όμως στην ιδέα ότι αυτή ακριβώς η Ευρώπη μένει άφωνη και παράλυτη, μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα, που γίνεται δίπλα στην πόρτα τους, με μια εισβολή βαρβάρων σε μια γειτονική χώρα και δεν αντιδρά κανείς. Και δεν μιλάμε για τις ψοφοδεείς κυβερνήσεις της δύσης αλλά για τους ίδιους τους πολίτες της.

Την ίδια ώρα, για να δούμε και τον δικό μας μικρόκοσμο ο κυρ – Φώτης ο Κουβέλης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, με μια παρ’ ολίγον βύθιση σκάφους του Λιμενικού Σώματος, με τα Ιμια… γκρίζα, τον Ερντογάν να μας λέει ότι θα να μας ξανακάνει… παστούς και δύο στρατιωτικούς αιχμαλώτους στον Εβρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του αντιμιλιταριστή και συνδέει την τουρκική επιθετικότητα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύει όμως ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο και πολύ περισσότερο σύρραξη στο Αιγαίο. Είναι επίσης κατηγορηματικός όταν απαντά σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δηλώνοντας κατηγορηματικά  ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της.

Μετά ταύτα υποκλίνεται κανείς στον Αϊστάϊν, που ερωτώμενος, σε ελεύθερη απόδοση, αν υπάρχει κάτι ανίκητο, απήντησε: Nαι ο… βλάκας.

 

 

Υ.Γ. Ευγενική παρατήρηση στην κυρία, που έκανε ρόμπα την σημαία μας, ξέρω ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων, στην συγκέντρωση της Πλατείας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Λάθος και να μην το επαναλάβει. Αν ήταν να μετριέται έτσι ο πατριωτισμός και η αγάπη στην πατρίδα, θα φτιάχναμε και γαλανόλευκα… βρακιά