Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Σεβασμιώτατε, γίνεται με τον γάμο και την βάφτιση του παιδιού μου να κάνετε και την… κηδεία μου;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 10/01/2018 - 21:16
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη

Πρακτικώς αδύνατον θα πεί κανείς.

Σωστόν, αλλά τι ακριβώς θα πεί αυτό το πρακτικό από θεολογικής απόψεως;

Καλώς ή κακώς η Εκκλησία δεν δέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις. Μα, έτσι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση της. Ετσι πιστεύει, έτσι πορεύεται, αυτό πρεσβεύει, αυτό διδάσκει, άρα, άρα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και εγώ αυτό δεν θέλω, την υποκρισία.

Όταν έκανα τον πρώτο μου γάμο, επέλεξα αυτός να είναι πολιτικός. Τότε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος, μου είχε πεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ελα μωρέ να σε παντρέψω. Σεβασμιώτατε, του είπα τότε, θέλετε να υποκριθώ; Όχι μου απάντησε, αφού δεν το πιστεύεις να μην το πράξεις.

Ο δεύτερος γάμος μου, με επιμονή της συζύγου, έγινε θρησκευτικός από τον αείμνηστο πατέρα Λιαδή, με τον οποίο είχα άπειρες θεολογικές «κόντρες» και ήξερε τις απόψεις μου. Με δεδομένες λοιπόν αυτές, μου είπε λίγο πριν μπούμε στην Εκκλησία. Από σένα ένα μόνο θέλω, να προσέξεις τα λόγια του συγκεκριμένου μυστηρίου και αυτό έκανα. Τον άκουσα με… θρησκευτική ευλάβεια.

Όταν λοιπόν τα δέχεσαι αυτά, με την εκούσια ή ακούσια συμμετοχή σου, πως μπορείς μετά να πείς στον Ιερέα, ε, μετά τον γάμο «χτύπα» και μια βάφτιση του μικρού, που κλείνει τα… δυό χρόνια;

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας τι άλλο ακριβώς είναι;

Και αν ο Μητροπολίτης Χίου, αυτός ο «Φτωχούλης του Θεού» δεν δέχεται την υποκρισία, γιατί πρέπει να στηθεί στο… εκτελεστικό απόσπασμα;

Αν είναι έτσι κι’ αν όλα αυτά δεν είναι μυστήρια, κατά πως τα πρεσβεύει η Εκκλησία, εγώ θέτω ξανά σοβαρά την πρόταση του… τίτλου.

Να τα πάμε όλα «πακέτο» και κατά τα ειωθότα να κανονίσουμε και μια τιμή τρία στην τιμή του ενός.

Γιατί εδώ αρχίζει η άλλη καραμέλα. Η Εκκλησία κονομάει απ’ τα μυστήρια. Ας μου λύσει όμως κάποιος την απορία. Όταν ο Χίου κ. Μάρκος χάλασε την… πιάτσα και είπε όποιο ζευγάρι θέλει μετά τον Εκκλησιασμό της Κυριακής, να παντρεύεται αμέσως μετά και χωρίς την καταβολή τιμήματος, πόσοι το επέλεξαν αυτό; Δεν μετριούνται ούτε στα δάκτυλα μίας χειρός και όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί η διαδικασία αυτή δεν προβλέπει φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση πριν τον γάμο, σούπερ υπερθέαμα κατά την διάρκεια του, ξεσάλωμα μετά απ’ αυτόν, πυροτεχνήματα, τούρτες τριώροφες και όλες τις εισαγόμενες Αμερικλανιές, που δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την πίστη ούτε με τις παραδόσεις μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι θέλουμε, την Εκκλησία όπως είναι ή όπως μας βολεύει; Εμένα δεν με χαλάει κανένα, αφού έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου ότι μετά την ζωή θα γίνω τροφή για τους σκώληκες, αλλά αυτό που δεν θέλω με τίποτα είναι μια Εκκλησία της υποκρισίας και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να «πυροβολείται» από τους προοδευτικούς της δεκάρας ένας Ιεράρχης, επειδή αυτό που πιστεύει θέλει να το υπηρετεί πιστά. Αλλωστε κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει, ούτε είναι υποχρεωμένος να βάζει την Εκκλησία στη ζωή του εφόσον δεν το επιθυμεί.

 

Υ.Γ. Αντιπαρέρχομαι πάλι την Θεολογική αντίληψη Μάρκου. Αφησε να τον πυροβολούν με μπούρδες, περί ακοινωνησίας σε κάτι παιδάκια και απάντησε μέσω της Μητροπόλεως δύο μέρες μετά με δύο γραμμές.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Δευ, 15/01/2018 - 16:44
Ο Μιχ. Ρακιντζής στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Το επίπεδο μιας κοινωνίας φαίνεται στα δύσκολα. Και πολύ διάστημα τώρα, με στιγμές έξαρσης και ύφεσης, ο χιώτικος λαός δείχνει συνολικά ψυχραιμία και σύνεση, μπροστά στο σύνθετο μεταναστευτικό – προσφυγικό πρόβλημα.

Ακόμα και οι ακραίοι απομονώνονται, αφού η κοινωνία καταλαβαίνει ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πρόβλημα, όπου η κυβέρνηση χαρακτηρίζεται από αδράνεια έως αχρηστία.

Είναι έτσι όμως; Επιτρέψτε μια… αιρετική ανάλυση.

Αχρηστία δεν είναι να σπρώχνεις το μπουρουρισμένο νερό στις πόρτες των Δημάρχων, και να διχάζεις την κοινωνία. Αυτό θέλει μαεστρία. Προχθές παρακολουθήσαμε άλλο ένα τέτοιο επεισόδιο.

Αδράνεια επίσης είναι να μην κάνεις τίποτα να μένεις ακίνητος.

Λάθος και εδώ. Την μια μέρα, είπε ο θιγόμενος ως γείτονας της ΒΙΑΛ Πυρονόμος Μιχ. Ρακιντζής στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο Αστυνομικός Διευθυντής, του είπε στα επεισόδια της ΒΙΑΛ «πρόσεχε είσαι Δημόσιος υπάλληλος» την επομένη έγινε ΕΔΕ και ήρθαν δύο ανώτατοι Αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Ωπα Αρχηγέ… ψυχραιμία. Ο Ρακιντζής ούτε ντομάτες, ούτε αυγά πέταξε σε Βουλευτές.

Το λέμε αυτό γιατί είδαμε με τα ματάκια μας, σημαίνοντα στελέχη του Σύριζα, Δημοσίους υπαλλήλους στη Χίο να το κάνουν, με αυγομαζώχτες τους Βουλευτές Κ. Μουσουρούλη και Ε. Τσουρή και καμιά ΕΔΕ δεν έγινε ποτέ. Αλλά απαντάμε μόνοι μας, τότε ο Σύριζα ήταν… αντιπολίτευση.

Μετά ταύτα τί λέτε, να επανέλθουμε στον αρχικό προβληματισμό, με το λογικό συμπέρασμα που βγαίνει;

Και δραστήριοι λοιπόν είναι και χρήσιμοι. Εκεί όμως που θέλουν. Και τα καταφέρνουν μια χαρά. Κρατούν μια κοινωνία ανάστατη και… κοιμούνται ήσυχοι. Και μην πεί κανείς, θα την πάθουν μια και καλή χάνοντας την κυβέρνηση. Αυτό είναι οι πρώτοι που το ξέρουν.

 Θα την χάσουν όμως αφού πάρουν και το τελευταίο… ένσημο και μετά τα… αυγά πάλι νάναι καλά και κυρίως και στην μιά και στην άλλη περίπτωση είναι οι μόνοι που δεν χάνουν τον ύπνο τους.

 

Υ.Γ.  Α, συγνώμη ούτε τον Ρακιντζή είδαμε… γιουχαριστή σε παρέλαση