Χίος, Παρασκευή 22 Ιουνίου

Σεβασμιώτατε, γίνεται με τον γάμο και την βάφτιση του παιδιού μου να κάνετε και την… κηδεία μου;

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 10/01/2018 - 21:16
Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Μητροπολίτη

Πρακτικώς αδύνατον θα πεί κανείς.

Σωστόν, αλλά τι ακριβώς θα πεί αυτό το πρακτικό από θεολογικής απόψεως;

Καλώς ή κακώς η Εκκλησία δεν δέχεται τις προγαμιαίες σχέσεις. Μα, έτσι βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου. Συμφωνώ, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη θέση της. Ετσι πιστεύει, έτσι πορεύεται, αυτό πρεσβεύει, αυτό διδάσκει, άρα, άρα τα υπόλοιπα είναι υποκρισία και εγώ αυτό δεν θέλω, την υποκρισία.

Όταν έκανα τον πρώτο μου γάμο, επέλεξα αυτός να είναι πολιτικός. Τότε ο μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος, μου είχε πεί, μεταξύ σοβαρού και αστείου. Ελα μωρέ να σε παντρέψω. Σεβασμιώτατε, του είπα τότε, θέλετε να υποκριθώ; Όχι μου απάντησε, αφού δεν το πιστεύεις να μην το πράξεις.

Ο δεύτερος γάμος μου, με επιμονή της συζύγου, έγινε θρησκευτικός από τον αείμνηστο πατέρα Λιαδή, με τον οποίο είχα άπειρες θεολογικές «κόντρες» και ήξερε τις απόψεις μου. Με δεδομένες λοιπόν αυτές, μου είπε λίγο πριν μπούμε στην Εκκλησία. Από σένα ένα μόνο θέλω, να προσέξεις τα λόγια του συγκεκριμένου μυστηρίου και αυτό έκανα. Τον άκουσα με… θρησκευτική ευλάβεια.

Όταν λοιπόν τα δέχεσαι αυτά, με την εκούσια ή ακούσια συμμετοχή σου, πως μπορείς μετά να πείς στον Ιερέα, ε, μετά τον γάμο «χτύπα» και μια βάφτιση του μικρού, που κλείνει τα… δυό χρόνια;

Αν αυτός δεν είναι ο ορισμός της υποκρισίας τι άλλο ακριβώς είναι;

Και αν ο Μητροπολίτης Χίου, αυτός ο «Φτωχούλης του Θεού» δεν δέχεται την υποκρισία, γιατί πρέπει να στηθεί στο… εκτελεστικό απόσπασμα;

Αν είναι έτσι κι’ αν όλα αυτά δεν είναι μυστήρια, κατά πως τα πρεσβεύει η Εκκλησία, εγώ θέτω ξανά σοβαρά την πρόταση του… τίτλου.

Να τα πάμε όλα «πακέτο» και κατά τα ειωθότα να κανονίσουμε και μια τιμή τρία στην τιμή του ενός.

Γιατί εδώ αρχίζει η άλλη καραμέλα. Η Εκκλησία κονομάει απ’ τα μυστήρια. Ας μου λύσει όμως κάποιος την απορία. Όταν ο Χίου κ. Μάρκος χάλασε την… πιάτσα και είπε όποιο ζευγάρι θέλει μετά τον Εκκλησιασμό της Κυριακής, να παντρεύεται αμέσως μετά και χωρίς την καταβολή τιμήματος, πόσοι το επέλεξαν αυτό; Δεν μετριούνται ούτε στα δάκτυλα μίας χειρός και όλοι ξέρουμε γιατί. Γιατί η διαδικασία αυτή δεν προβλέπει φωτογράφιση, βιντεοσκόπηση πριν τον γάμο, σούπερ υπερθέαμα κατά την διάρκεια του, ξεσάλωμα μετά απ’ αυτόν, πυροτεχνήματα, τούρτες τριώροφες και όλες τις εισαγόμενες Αμερικλανιές, που δεν έχουν καμιά σχέση ούτε με την πίστη ούτε με τις παραδόσεις μας.

Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τι θέλουμε, την Εκκλησία όπως είναι ή όπως μας βολεύει; Εμένα δεν με χαλάει κανένα, αφού έχω ξεκαθαρίσει μέσα μου ότι μετά την ζωή θα γίνω τροφή για τους σκώληκες, αλλά αυτό που δεν θέλω με τίποτα είναι μια Εκκλησία της υποκρισίας και δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να «πυροβολείται» από τους προοδευτικούς της δεκάρας ένας Ιεράρχης, επειδή αυτό που πιστεύει θέλει να το υπηρετεί πιστά. Αλλωστε κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να το ακολουθήσει, ούτε είναι υποχρεωμένος να βάζει την Εκκλησία στη ζωή του εφόσον δεν το επιθυμεί.

 

Υ.Γ. Αντιπαρέρχομαι πάλι την Θεολογική αντίληψη Μάρκου. Αφησε να τον πυροβολούν με μπούρδες, περί ακοινωνησίας σε κάτι παιδάκια και απάντησε μέσω της Μητροπόλεως δύο μέρες μετά με δύο γραμμές.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 20/06/2018 - 21:10
Ερντογάν

Πως λέμε όλοι οι Ελληνες… «Αν ήμουνα Πρωθυπουργός;»

Ε ας πούμε ότι ήμουνα ο Τούρκος Σουλτάνος, τότε θα περίμενα τον χρόνο, υπομονή έχω έτσι κι’ αλλιώς από DNA μου, θα περίμενα την 1η του Ιούλη να αυξήσει η ελληνική κυβέρνηση τον ΦΠΑ στο Αιγαίο.

Θα γνώριζα ότι αυτό θα προκαλέσει τεκτονική δόνηση στις οικονομίες των νησιών, θα εκτινάξει την ακρίβεια και ταυτόχρονα θα μειώσει έσοδα από το ελληνικό δημόσιο, αλλά αυτό λίγο με νοιάζει, με νοιάζει αυτό που κυρίως θα προκληθεί στις τοπικές οικονομίες, ένα ανεπανάληπτο σοκ από το οποίο τα νησιά δεν θα συνέλθουν ποτέ, και αφού είναι έτοιμη η… τούρτα θα προσέθετα το… κερασάκι του προσφυγικού.

Θα άνοιγα την κάνουλα τον Αύγουστο, αντιστρόφως ανάλογη με την κάνουλα του νερού και θα πλημμύριζα τα νησιά από πρόσφυγες.

Θα ήξερα τότε, με δεδομένο ότι η Ευρώπη δεν ξέρει τι της γίνεται με το θέμα, ότι θα προσέθετα ένα πρόβλημα στην Ελλάδα, που θα την ήταν ανίκανη να το διαχειριστεί, προκαλώντας στις τοπικές οικονομίες τυφώνα, μαζί με την τεκτονική δόνηση του φορολογικού.

Θα πεί κανείς ότι αυτό είναι ένα σενάριο, που μπορεί και να μη γίνει. Ισως, αυτό όμως που θα γίνει είναι να γονατίσουν πλήρως τα νησιά και αυτό θα το έβλεπα σε βάθος χρόνου.

Οι άνθρωποι λησμονούμε ότι η ιστορία κινείται ανεξάρτητα από μας, δεν βιάζεται ούτε έχει τη δική μας περιορισμένη βιολογική ηλικία.

Επιχαίρομε τώρα για την Μακεδονία, την ελληνική εννοούμε, γιατί δεχτήκαμε ότι υπάρχει και άλλη και λίγο ενδιαφέρει αν λέγεται Βόρεια ή Ανω, σημασία έχει ότι δεν θα υπήρχε η… Κάτω αν ο Ελευθέριος Βενιζέλος δεν την πλημμύριζε με πρόσφυγες από την Μικρασία και τον Πόντο, που σε 100 χρόνια, παρά κάτι ψιλά, έγιναν φανατικοί… Μακεδόνες.

Αρα και τα νησιά πρέπει να τα δεί σε βάθος χρόνου, πρέπει να μπορεί να δεί τι καταστροφή θα επιφέρει σ’ αυτά η χαριστική βολή του ΦΠΑ και νάχει υπομονή, τέτοια που δίδαξε ο συγχωρεμένος ο Οζάλ, σε ελεύθερη μετάφραση.

Όχι πόλεμος, όχι αίμα, όχι κόστος, όχι καταστροφή των υποδομών, τα νησιά δεν χρειάζεται να τα πάρουμε με τη βία, θα τα αδειάσουν οι ίδιοι οι Ελληνες με την πολιτική τους.

Και τότε η ιστορία θα κάνει… τούμπα, τότε θα λειτουργήσουν οι θεμελιώδεις νόμοι της οικονομίας. Στην φύση και την πολιτική δεν υπάρχουν κενά, ότι αδειάζει ό ένας τα γεμίζει ό άλλος.

Τέλος εδώ η φαντασία, γιατί άλλωστε αυτά προϋποθέτουν μυαλό και ο Ερντογάν δεν έχει, εκτός αν… έχει.

 

Υ.Γ. Ωραία η πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου, να τοποθετήσει παλιές φωτογραφίες στης αγοράς στην Απλωταριά. Ετσι κι’ αλλιώς μετά την αύξηση του ΦΠΑ η αγορά του αύριο θα είναι μόνο στην… Απλωταριά.