Χίος, Παρασκευή 25 Μαΐου

Tα γιαταγάνια του Αφρίν και η αφέλεια του… κυρ – Φώτη

Γιάννης Τζούμας
Κυρ, 18/03/2018 - 20:29
φωτο από τους σημερινούς πανηγυρισμούς κατάληψης της Αφρίν

Οντως η ανθρωπότητα έχει προοδεύσει. Πριν 196 χρόνια χρειάστηκε οι ναυτικοί να μεταφέρουν την φρίκη στην Ευρώπη και ένας Ντελαγκρουά, που δεν είχε πατήσει ποτέ το πόδι του στη Χίο, να δώσει μέσα από τον χρωστήρα του το μέγεθος και την περιγραφή της ανείπωτης φρίκης, της Σφαγής του 1822.

Σήμερα ήρθε η πρόοδος. Ο Πούτιν συνεχίζει να κυβερνά με εκλογές, το πιο σύντομο ανέκδοτο, στις ΗΠΑ κυβερνά ο… ακυβέρνητος, στην Ευρώπη το… τίποτα και στην Τουρκία ο Σουλτάνος Ταγίπ.

Ηρθε όμως και η τεχνολογική πρόοδος. Σήμερα δεν χρειάζεται κανένας ζωγράφος να σχεδιάσει γιαταγάνια, τα κραδαίνουν οι εισβολείς στο Αφρίν της Συρίας και σε χρόνο μηδέν μεταδίδονται σε όλο τον κόσμο.

Ένα κόσμο, που βλέπει αγανακτισμένος ίσως αλλά… πολυθρονάτος, αποσβολωμένος αλλά ξανά… πολυθρονάτος, διαμαρτυρόμενος αλλά μανά…πολυθρονάτος, την Τουρκία να εισβάλλει στην Συρία, να σκοτώνονται 1500 τουλάχιστον Κούρδοι, να βομβαρδίζονται Νοσοκομεία, να οδηγούνται στην προσφυγιά του πουθενά άλλοι 150.000 άνθρωποι και δεν κουνιέται φύλλο.

Στην Τουρκία οι φίλοι της ειρήνης και της λογικής, που είναι πολλοί, τρέμουν όχι την επόμενη παρανοϊκή κίνηση του Σουλτάνου τους, δεν τρέμουν μη δούν τον πατέρα, τον συγγενή ή τον γείτονα να φυλακίζεται, αυτά πιά είναι ρουτίνα, δεν τρέμουν μια ενδεχόμενη επιστράτευση, άλλωστε το κλίμα έχει καλλιεργηθεί δίπλα από καιρό, δεν τρέμουν στην ιδέα ότι η Ευρώπη πήγε γι’ αυτούς περίπατο, τρέμουν όμως στην ιδέα ότι αυτή ακριβώς η Ευρώπη μένει άφωνη και παράλυτη, μπροστά σε ένα ακόμα έγκλημα, που γίνεται δίπλα στην πόρτα τους, με μια εισβολή βαρβάρων σε μια γειτονική χώρα και δεν αντιδρά κανείς. Και δεν μιλάμε για τις ψοφοδεείς κυβερνήσεις της δύσης αλλά για τους ίδιους τους πολίτες της.

Την ίδια ώρα, για να δούμε και τον δικό μας μικρόκοσμο ο κυρ – Φώτης ο Κουβέλης, αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα, με μια παρ’ ολίγον βύθιση σκάφους του Λιμενικού Σώματος, με τα Ιμια… γκρίζα, τον Ερντογάν να μας λέει ότι θα να μας ξανακάνει… παστούς και δύο στρατιωτικούς αιχμαλώτους στον Εβρο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Realnews και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή, αποδέχεται τον χαρακτηρισμό του αντιμιλιταριστή και συνδέει την τουρκική επιθετικότητα με τις επιδιώξεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ. Πιστεύει όμως ότι η Τουρκία δεν θα επιδιώξει θερμό επεισόδιο και πολύ περισσότερο σύρραξη στο Αιγαίο. Είναι επίσης κατηγορηματικός όταν απαντά σε ερώτηση για πιθανή αύξηση της στρατιωτικής θητείας, δηλώνοντας κατηγορηματικά  ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για αύξηση της.

Μετά ταύτα υποκλίνεται κανείς στον Αϊστάϊν, που ερωτώμενος, σε ελεύθερη απόδοση, αν υπάρχει κάτι ανίκητο, απήντησε: Nαι ο… βλάκας.

 

 

Υ.Γ. Ευγενική παρατήρηση στην κυρία, που έκανε ρόμπα την σημαία μας, ξέρω ότι είχε τις καλύτερες των προθέσεων, στην συγκέντρωση της Πλατείας για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών. Λάθος και να μην το επαναλάβει. Αν ήταν να μετριέται έτσι ο πατριωτισμός και η αγάπη στην πατρίδα, θα φτιάχναμε και γαλανόλευκα… βρακιά

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 23/05/2018 - 07:33
αρχείο

Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι αναφέρομαι στην τελευταία Ημερίδα για την Γεωθερμία, που θα γίνει το Σάββατο στο Ομήρειο.

Δεύτερον να ξεκαθαρίσω επίσης ότι θεωρώ θετική την πρωτοβουλία του Δήμου Χίου και του τοπικού παραρτήματος του ΤΕΕ για την πραγματοποίηση της.

Τρίτον να παρατηρήσω ότι επιτέλους θα ήθελα μια Ημερίδα, να ξεκινήσει λέγοντας τι έγινε από την τελευταία ανάλογη της μέχρι σήμερα.

Ακούστε για να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Η εποχή που παίζαμε τις… Ημερίδες, όπως λένε τα κορίτσια… κουμπάρες τελείωσε. Το νησί μας, για να μην το γενικεύσω στα άλλα νησιά, πεθαίνει, ΤΕΛΟΣ, ας ξυπνήσουμε γαμώτο πριν τον νεκροθάφτη.

Πόσα χρόνια γνωρίζομε ότι η Νότια Χίος βράζει από γεωθερμία;

Πόσες Ημερίδες έχουν γίνει από τους αλήστου μνήμης θεομπούκουνους Πασόκους ,μέχρι τους ερασιτέχνες Συριζαίους, που έκαναν το τελευταίο καρναβάλι ανάπτυξης στη Μυτιλήνη;

Θεωρίες τέλος. Ένα εισιτήριο στην τσέπη και στον Τσεσμέ, μετά την Κάτω Παναγιά.

Δεκάδες θερμοκήπια παράγουν τα πάντα από την τσάμπα γεωθερμία, γιατί η γή από κάτω της δεν έχει σύνορα. Πολλοί μιλούν για χρεοκοπία στην Τουρκία. Το μόνο σίγουρο, αλλά ο Τούρκος έχει απέναντι παραγωγή, έχει δικές του ντομάτες και τυράκι, εμείς οι έξυπνοι θα πεινάσουμε αφού ακόμα και το πιτόγυρο εισαγωγής Βουλγαρίας είναι.

Πόσα χρόνια ο Φακούδης στα Νένητα, ονοματεπώνυμα, όχι… ημερίδες, ζητάει να κάνει μια… τρύπα στο χώμα και να έχει τσάμπα θέρμανση στα θερμοκήπια του; Ζήτησε να αδειοδοτηθεί και μόνο πιστοποιητικό γέννησης για τις κατσίκες του δεν του ζήτησαν. Τα παράτησε ο άνθρωπος και δουλεύει… πετρέλαιο.

Πόση στραβομάρα πρέπει να έχουμε, πόσες… οφθαλμολογικές Ημερίδες πρέπει να κάνουμε για να δούμε τις 300 ανεμογεννήτριες απέναντι μας, να παράγουν ρεύμα από αέρα κοπανιστό και εμείς να μένουμε στο καραβάκι, που κουβαλάει πάλι πετρέλαιο στη ΔΕΗ για να… καπνίζει τον Καρφά;

Ναι λοιπόν, θετική η Ημερίδα για την γεωθερμία της Νότιας Χίου, αλλά εγώ θέλω να ξεκινήσει με απολογισμό τι έγιναν οι μελέτες Μουσουρούλη, που προέβλεπαν αξιοποίηση της σε βαθμό, που θα μπορούσε μια μικρή πόλη, ας πούμε τα χωριά πέριξ των Νενήτων κατ’ αρχήν να έχουν στάμπα θέρμανση. Θέλω να ξεκινήσει με την διαβεβαίωση ότι θα υπάρχει το ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών ερευνών) γιατί μέχρι πρότινος το είχαν για σχόλασμα και θα ήθελα να βάλουμε όλοι κάτι στο μυαλό μας. Τίποτα δεν θα γίνει, τσάμπα θα πάει και αυτή η Ημερίδα, αν δεν αποφασίσει η πολιτική ηγεσία, να σταματήσει το κράτος να κάνει τον επιχειρηματία. Ας μείνει στο ρόλο του μελετητή και του ελεγκτή και ας ανοίξει την πόρτα για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας από τον ιδιωτικό τομέα. Ας αφήσει επιτέλους από τον Φακούδη, τυχαίο το παράδειγμα, μέχρι τον μεγάλο επενδυτή να κερδίσει για να κερδίσουν και οι υπόλοιποι για να κερδίσει και το νησί.

Αν αυτά δεν θα αλλάξουν η Χίος σε 50 χρόνια από σήμερα θα είναι τα Ψαρά σε μεγέθυνση.

 

Υ.Γ. Όχι τίποτα άλλο αλλά λόγω γειτονίας ο Ερντογάν του αύριο δεν θα μας αφήσει να γίνουμε Ψαρά. Σακίζ θα μας κάνει και θα μας δώσει μεταξύ άλλων και την… γεωθερμία μας.