Χίος, Πέμπτη 22 Μαρτίου

Θα γίνει πόλεμος;

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 08/03/2018 - 08:01
Συρία κάποτε χώρα

Δεν ξέρω αν οι δημοσιογράφοι εκτός από… σεισμολόγοι, χειρουργοί, πολεοδόμοι, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι και άλλες πολλές ακόμα ειδικότητες έχουμε και… μαντικές ικανότητες, αλλά ο κόσμος μάλλον μας τις αποδίδει αφού πολλοί με ρωτούν όλο αυτό το διάστημα αν θα γίνει… πόλεμος.

Η απάντηση είναι δεν ξέρω γιατί δεν είναι αυτή η δουλειά μου, δεν θέλω γιατί έτσι θα ανοίξει η πόρτα του τρελοκομείου, αλλά μπορώ να σκέπτομαι, προσπαθώ να συνδυάσω γεγονότα χρησιμοποιώντας την απλή κοινή λογική.

Ελάτε να το κάνουμε μαζί. Δεν σας καλώ να δούμε τα δύσκολα. Για παράδειγμα γιατί ξαφνικά έπιασε έρωτας τον Βορειοκορεάτη Δικτάτορα με τον Τράμπ. Μήπως γιατί βλέπει το χιλιοζύμι που μπορεί να γίνει στη Μεσόγειο οπότε, γιατί χαζός δεν είναι, θα επανέλθει αφού κάτσει η σκόνη; Δεν σας καλώ να δούμε την σιγή του Ισραήλ, οι άνθρωποι έχουν μάθει να κάνουν χωρίς να λένε. Δεν σας καλώ να δούμε τα δύσκολα ενεργειακά συμφέροντα, που παίζονται στην περιοχή μας και γιατί οι Αμερικανοί στέλνουν, κι’ ας λέει ο Τράμπ ότι τον ενδιαφέρει μόνο η Αμερική, τόσο στόλο στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ούτε να δούμε ότι δεν υπάρχουν πουθενά φιλίες αλλά συμφέροντα και τρανή απόδειξη είναι ο έρως Πούτιν – Ερντογάν, γιατί ο Τσάρος βλέπει τον Σουλτάνο, να τραβάει το χαλί της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης, αφού χρόνια τώρα έχει μάθει να της στρίβει από την στρόφιγγα του φυσικού αερίου μέχρι τους γεννητικούς της αδένες.

Μπορούμε όμως να δούμε πράγματα εύκολα προσεγγίσιμα.

Για παράδειγμα ότι η Τουρκία είναι σε πόλεμο με τη Συρία. Ότι οι Αμερικάνοι μας λένε ευθέως, τα κοιτάσματα της ΑΟΖ ανήκουν σε όλη την Κύπρο, άρα και στην… κατεχόμενη, άρα η μαμά Τουρκία δικαιούται να κάνει τον τσαμπουκά.

Να δούμε ότι ο Αμερικανός Πρέσβης, ο μόνος που θα σηκώσει τηλέφωνο στον Τσίπρα, όταν γίνει η στραβή, πήγε στο ΓΕΕΘΑ και συναντήθηκε επί δίωρο μόνο με τον Αρχηγό του, όπου προφανώς δεν μίλησαν για συνταγές μαγειρικής, που νανουρίζεται το έθνος.

Να δούμε ότι η Τουρκία κλιμακώνει μια ένταση σε σημείο που η επόμενη κίνηση να είναι πολεμική, να δούμε ότι εδώ μέχρι να κουνήσουμε το ένα πόδι μας βρωμάει το άλλο ενώ απέναντι οι αποφάσεις παίρνονται δικτατορικά.

Αρα για να μην πολυλογούμε, πόλεμος δεν ξέρω αν θα γίνει αλλά ξέρω ότι πρέπει να προετοιμαζόμαστε γι’ αυτόν.

Για παράδειγμα ακόμα δεν έγινε Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. Πρόκειται για έγκλημα και τα εγκλήματα από κάποιους γίνονται αλλά τα πληρώνει η πατρίδα.

Χθες, όχι σήμερα έπρεπε να έχουμε απαντήσεις σε σενάρια κατάληψης εδάφους γιατί αυτό θα είναι το επόμενο τουρκικό βήμα. Και όταν σου παίρνουν έδαφος, γιατί οι εμβολισμοί και οι συλλήψεις στα σύνορα είναι παρανυχίδες, παίρνεις κι’ εσύ αλλιώς την έβαψες.

Δεν θέλω να γίνουν όλα τούτα, αλλά αν δεν είμαι έτοιμος τότε θα γίνουν σίγουρα.

Διαβάζω με προσοχή τις σκέψεις των συμπατριωτών μας και ειδικά με περισσότερη αρθρογράφων όπως για παράδειγμα ο σεβαστός μου Αριστείδης Ζαννίκος, που αναφέρει τους Εβραίους ως παράδειγμα συμπεριφοράς.

Συμφωνώ απολύτως μόνο που οι Εβραίοι και στον Βόρειο πόλο να βρεθούν θα υποστηρίξουν τον ομόθρησκο και ομοεθνή τους, το δικό μας το άτιμο DNA είναι διαφορετικό, κάνοντας ακριβώς το αντίθετο. Και άλλη μια λεπτομέρεια, η στρατιωτική θητεία στο Ισραήλ είναι διετής και αφορά άνδρες και γυναίκες. Τις προάλλες σε ένα Στρατόπεδο είχα πιάσει κουβέντα με τον σκοπό και μου είπε ότι είναι παλιοσειρά γιατί υπηρετεί ήδη 8 μήνες και επιτέλους… απολύεται.

 

Υ.Γ. Σημειώστε ότι με απόφαση του το ΓΕΣ επί Διοίκησης Μεϊμάρη στην Ταξιαρχία, είχε διατάξει διακοπή άσκησης στο Μελανειός, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, γιατί έπαιρναν διαμαρτυρόμενες οι μαμάδες τα… κανάλια για να μην κρυώσει ο σπόρος των κανακάρηδων τους.   

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 22/03/2018 - 07:39
Η είσοδος της Χουριέτ

Θέμα συζήτησης οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, από την ανησυχία, πως ότι γίνεται είναι κλιμακούμενο και σχεδιασμένο, έως και την νιρβάνα του κυρ Φώτη του Κουβέλη, που αποκλείει θερμό επεισόδιο.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας αποφεύγοντας να γίνουμε… μελλοντολόγοι.

Πριν από κάθε πολεμική ενέργεια προηγείται η ψυχολογική προετοιμασία. Οι λαοί δεν είναι πρόβατα, ντοπάρονται, συνεπώς μην φανταζόμαστε πως μια ωραία πρωϊα ο Σουλτάνος θα πεί «γιούργια» και θα μας την πέσουν οι ορδές. Προηγούμενα θα πρέπει να προπαρασκευαστούν οι… ορδές.

Αφήνουμε τώρα την εργασία και πάμε στην εικόνα.

Ποιά είναι επί του θέματος η δική μας εικόνα;

H Tουρκία είναι ένας κακός γείτονας, συνέχεια με τα αεροπλάνα της παραβιάζει τα σύνορα μας, αμφισβητεί ευθέως το καθεστώς βραχονησίδων, αλλά άμα λάχει και νησιών, εμβολίζει τα πλοία μας, στο τέλος αιχμαλώτισε και δύο στρατιωτικούς στον Εβρο, των οποίων παρεμπιπτόντως φωτογραφία με στολή δεν έχουμε δεί, αφήνοντας την Τουρκία να διακινεί αυτές με τις κουκούλες και να τους εξευτελίζει. ( Η εικόνα είναι… βόμβα αλλά χαμπάρι ο Τρύφωνας).

Σκεφτήκαμε ποτέ ποια είναι η εικόνα μας στην Τουρκία;

«Η Ελλάδα είναι αδύναμη, ζεί με δανεικά, οι ξένοι κυρίως οι Αμερικάνοι, αλλά και οι Ευρωπαίοι την χρησιμοποιούν για να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα είναι ο Δούρειος ίππος για να μην αφήσουν οι μεγάλοι να μεγαλώσει και η Τουρκία. Στα πλαίσια αυτά δεν θέλουν την εμπλοκή της Τουρκίας στον πόλεμο της Συρίας, βάζοντας τους Ελληνες να της δημιουργούν προβλήματα στο Αιγαίο και την Κύπρο.

Ξέρετε πόσες βραχονησίδες, που η κυριαρχία τους δεν έχει καθοριστεί από διεθνείς συνθήκες κατέχει τσαμπουκαλίδικα η Ελλάδα; Και δεν φτάνει αυτό, η Τουρκική πολεμική αεροπορία είναι εγκλωβισμένη γιατί οσάκις βγεί στο Αιγαίο έχει στην ουρά της την Ελληνική να την καταδιώκει, γιατί δήθεν παραβίασε τον εθνικό εναέριο της χώρο.

Ε, όλα αυτά η Τουρκία μέχρι πότε θα τα ανέχεται; Το τελευταίο; Η νίκη μας (της Τουρκίας) στον Αφρίν έχει δυσαρεστήσει τόσο τους Αμερικανούς, που θέλουν να μας δημιουργήσουν νέο μέτωπο στο Αιγαίο. Κάνουμε υπομονή αλλά κάποτε αυτή θα εξαντληθεί.»

Αυτό αδέλφια είναι το… ντοπάρισμα απέναντι και εάν δεν έχουμε την εικόνα αυτή βλέπουμε το κάδρο μισό.

Και μια λεπτομέρεια, γιατί σαφώς και υπάρχει στην Τουρκία αντιπολιτευόμενος τύπος και ενημέρωση αλήθειας και λογικής, όμως ο Ερτνογάν οργανώνεται πλέον ως… Πούτιν.

Τι σημαίνει; Δίπλα μας στην Τουρκία γίνεται κάτι συνταρακτικό, που αν δεν το αναλύσουμε σωστά, όχι ολόκληρο κάδρο δεν θα δούμε, αλλά θα μας έρθει στο κεφάλι.

Αναφερόμαστε στην μεγαλύτερη πώληση του αιώνα στον χώρο των ΜΜΕ στην Τουρκία, την  πώληση του ομίλου Dogan, ο οποίος εκδίδει μεταξύ άλλων την εφημερίδα Hurriyet, στον φιλοκυβερνητικό όμιλο Demiroren. Ο Ερντογάν Ντεμιρορέν, ο οποίος είναι επικεφαλής του ομίλου και πρόεδρος της Τουρκικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το 2011 είχε αγοράσει από τον Αϊντίν Ντογάν τις εφημερίδες Milliyet και Vatan.

Ο όμιλος Dogan, που πλέον θα λιβανίζει τον Ερντογάν και θα πολλαπλασιάσει τα προαναφερόμενα ψεύδη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είναι ο μεγαλύτερος και μακροβιότερος της Τουρκίας και έχει στην κατοχή του τις μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδες Hurriyet, Posta, Fanatik, Hurriyet Daily News και τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, Kanal D και CNN Turk, αλλά και πολλά άλλα περιοδικά εκδοτικούς οίκους και εταιρίες όπως Tv2, Dream TV, Dream Turk, TME, Dogan Egmont, Dogan Εκδοτική, Εταιρεία Διανομής Περιοδικών (DPP) και υπό τη σκεπή της Dogan Burda τα περιοδικά Atlas, Auto Show, Blue Jean, Burda, Capital, Ceo Life, Chip, Diabetic Living, Ekonomist, Elele, Elle, Elle Decoration, Evim, Formsante, Güncel Hukuk, Hello, HeyGirl, İstanbul Life, Level, Lezzet, Maison Francaise, Popular Science, Start Up και Yacht Turkiye.

Αυτά…

 

Υ.Γ. Εχει χάρη ο Τσίπρας που ο Τσαβούσογλου δίπλα είναι… καλός άνθρωπος. Χθες είπε στη Βουλή ότι τα θαλάσσια σύνορα είναι ασαφή. Θα μπορούσε να πεί, δεν υπάρχουν, όπως είπε και ο… Πρωθυπουργός της Ελλάδας.