Χίος, Σάββατο 20 Ιανουαρίου

Βάλτε ταφόπλακα και στην Προκυμαία να πάμε στο διάολο να τελειώνουμε

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 03/01/2018 - 20:03
Βάλτε ταφόπλακα και στην Προκυμαία να πάμε στο διάολο να τελειώνουμε

Υπάρχει χώρα με μέλλον χωρίς επιχειρηματικότητα;

Δεν υπάρχει αλλά εμείς θεωρούμε ότι θα αποτελέσουμε την εξαίρεση.

Παρακολουθούσα σήμερα την συνάντηση των καταστηματαρχών της Προκυμαίας με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής και την Υπολιμενάρχη και κατέληξα στον τίτλο που διαβάζετε, αλλά εσείς προφανώς και είναι λογικό θέλετε μια εξήγηση.

Τι θέλουν οι Νότιοι της Προκυμαίας; Τώρα που τελείωσαν τα πεζοδρόμια τους, γιατί στην Ελλάδα τα έργα τα κάνουμε σε… δόσεις, να κάνουν ότι και οι υπόλοιποι, κάτι δηλαδή που γίνεται σε όλο τον κόσμο πλην Ιράν ίσως, χωρίς να είμαι βέβαιος, να τα προφυλάξουν δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες.

Εδώ τώρα έρχεται ο Νόμος, συνεπώς Αντ. Κέφης και Ειρήνη Αργύρη πάνε στην άκρη, αφού αυτόν πρέπει να εφαρμόσουν, κάτι που σε τελική ανάλυση πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Τι προβλέπει λοιπόν στην περίπτωση αυτή; Αδεια.

Και όταν για το άνοιγμα ενός αναψυκτηρίου χρειάζονται βεβαιώσεις από 12 υπηρεσίες και ένα μήνα τρέξιμο ε, να μην θέλουν οι πέργκολες στης Προκυμαίας της Χίου τουλάχιστον μια απόφαση του… Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;

Το άκουσα και… καράφλιασα. Για να τοποθετηθούν οι προστατευτικές κατασκευές στην Προκυμαία, είπε ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ο Νόμος προβλέπει άδεια από Μηχανικό, προφανώς να μην μας έρθουν στο κεφάλι και μεταξύ άλλων και άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, όχι εδώ αλλά από το ΚΑΣ.

Λέω να δείς, που κάτω από καμιά πέργκολα βρήκαμε τούνελ για την… Αμφίπολη ή η Προκυμαία είναι τουλάχιστον ισάξια του γνωστού… αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού.

Αλλά αφού το λέει ο Νόμος, έτσι πρέπει να γίνει. Και μετά ο καθένας θα κάνει ότι πέργολα γουστάρει; Σωστά και τα δύο. Αν ο Νόμος όμως θέλει όταν… ξεφυσά αρχαίο άλογο, μετά συγχωρήσεως, να αποφαίνεται περί της οσμής το ΚΑΣ, τότε αυτό να συνεδριάζει 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο. Αν κατατεθεί σήμερα μια αίτηση έλεγαν οι καταστηματάρχες θα συζητηθεί το γρηγορότερο σε 9 μήνες.

Αποτέλεσμα; Αυτό που ζούμε σήμερα, η ανοργανωσιά και το μπάχαλο η μη χώρα.

Όταν βασικός νόμος στις επιχειρήσεις είναι οι αποφάσεις να παίρνονται… χθες, το βλαμμένο κράτος με τους παλαβούς Νόμους του θέλει το ΚΑΣ να αποφαίνεται για τις χιακές… πέργκολες.

Εκεί που σε άλλα κράτη την απόφαση περί κατασκευής και αισθητικής τέτοιων παρεμβάσεων σε καταστήματα Πόλεων, τις παίρνει το πολύ μια δημοτική επιτροπή, εδώ στο Ελλαδιστάν χρειάζονται να συσκεφθούν οι… σοφοί του γένους.

Γι’ αυτό επανέρχομαι στον τίτλο ενώ θα μπορούσαν να βάλω και άλλον, όπως για παράδειγμα «Κλείστε τα όλα ηλίθιοι να δούμε ποιός θα σας ταϊζει»

 

Υ.Γ. Το μέλλον του νησιού όπως το πάμε δείτε το στα συγκριτικά στοιχεία γεννήσεων και θανάτων, που δημοσιεύσαμε. Σε 20 χρόνια από σήμερα η Χίος θα έχει 25.000 κατοίκους και το 2080 με τα μυαλά που κουβαλάμε το νησί θα λέγεται… Sakiz.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Πέμ, 18/01/2018 - 09:47
Γ. Πλακωτάρης

Οπου Γιώργης Πλακωτάρης, άλλο ένα «παιδί» του Γιώργη Καλουτά, Προϊστάμενος της διαχειριστικής αρχής της Περιφέρειας, αυτός δηλαδή, που κοιτάζει η Καλογήρου, πριν ανακοινώσει τη διάθεση οποιουδήποτε χρήματος Ευρωπαϊκού προγράμματος αφού δικά μας χρήματα … δεν υπάρχουν.

Οπου Γιώργης Πλακωτάρης ένας συνειδητός Δημόσιος Λειτουργός, τον οποίο θα παρομοιάζαμε με πιλότο Μπόϊγκ, που οι Χιώτες αιρετοί, μεταξύ των οποίων οι Στ. Κάρμαντζης και Μ. Βουρνούς γνωρίζουν ότι μπορεί να κουβαλήσει στο νησί χρήμα και άλλοι τον χρησιμοποίησαν για να κουβαλήσει ας πούμε ένα τενεκέ λάδι στο παιδί που σπουδάζει στην Αθήνα.

Τον είδαμε λοιπόν προχθές σεμνό όπως πάντα να κάθεται στο πάνελ της συνεντεύξεως για την επιτυχία ένταξης στο ΕΣΠΑ του Κέντρου Διημέρευσης ΑμΕΑ στον «Οίκο Αγάπης».

Η Σοφία Μιχάλα αναφέρθηκε στον μαραθώνιο ένταξης και ευχαρίστησε τόσο τον Στ. Κάρμαντζη  όσο και τους παριστάμενους υπαλλήλους των τεχνικών υπηρεσιών μαζί και τον Γ. Πλακωτάρη, για το αποτέλεσμα.

Αφήνοντας κατά μέρος τις ακόμα και αληθείς φιλοφρονήσεις κρατήσαμε την ουσία και αυτήν την οριοθέτησε ο Γ. Πλακωτάρης.

Σημασία είπε είναι, τι θα εισπράξει ο ωφελούμενος, τα δεκάδες παιδιά ΑμΕΑ, που θα βρούν εκεί καταφύγιο, εμείς είπε δουλέψαμε γι’ αυτό νυχθημερόν και για μένα προσωπικά ήταν το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Εχουμε εντάξει και εκτελέσει δεκάδες έργα, συμπλήρωσε, αλλά στα εγκαίνια του συγκεκριμένου θα φροντίσω να παρευρεθώ.

Γιατί σημειώνονται αυτά; Μα γιατί ανεξάρτητα αν Δημόσιοι λειτουργοί σαν τον Γ. Πλακωτάρη είναι η εξαίρεση του κανόνα, δεν παύει να είναι ένα θετικό παράδειγμα του πως μπορεί να γίνει η Ελλάδα του αύριο.

Σημειώνεται ότι στην ίδια συνέντευξη ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο του Μητροπολίτη Χίου και Αντιπρόεδρο του «Οίκου αγάπης» Βασίλη Μυριαγκό η παραχώρηση 500 m2 του κτιριακού συγκροτήματος για τον Σύλλογο Γονέων σπαστικών παιδιών.

 

Υ.Γ. Δεν έγινε καμιά αναφορά στην Αννα Κώσταλου αλλά το κάνω εγώ δεν πειράζει.

Ηταν η πρώτη, που ονειρεύτηκε και έκανε πράξη το όραμα του μακαριστού Διονύσιου, ο Οίκος που φτιάχτηκε να γεμίσει αγάπη.