Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

Βάλτε ταφόπλακα και στην Προκυμαία να πάμε στο διάολο να τελειώνουμε

Γιάννης Τζούμας
Τετ, 03/01/2018 - 20:03
Βάλτε ταφόπλακα και στην Προκυμαία να πάμε στο διάολο να τελειώνουμε

Υπάρχει χώρα με μέλλον χωρίς επιχειρηματικότητα;

Δεν υπάρχει αλλά εμείς θεωρούμε ότι θα αποτελέσουμε την εξαίρεση.

Παρακολουθούσα σήμερα την συνάντηση των καταστηματαρχών της Προκυμαίας με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής και την Υπολιμενάρχη και κατέληξα στον τίτλο που διαβάζετε, αλλά εσείς προφανώς και είναι λογικό θέλετε μια εξήγηση.

Τι θέλουν οι Νότιοι της Προκυμαίας; Τώρα που τελείωσαν τα πεζοδρόμια τους, γιατί στην Ελλάδα τα έργα τα κάνουμε σε… δόσεις, να κάνουν ότι και οι υπόλοιποι, κάτι δηλαδή που γίνεται σε όλο τον κόσμο πλην Ιράν ίσως, χωρίς να είμαι βέβαιος, να τα προφυλάξουν δηλαδή από τις καιρικές συνθήκες.

Εδώ τώρα έρχεται ο Νόμος, συνεπώς Αντ. Κέφης και Ειρήνη Αργύρη πάνε στην άκρη, αφού αυτόν πρέπει να εφαρμόσουν, κάτι που σε τελική ανάλυση πρέπει να κάνουμε όλοι μας.

Τι προβλέπει λοιπόν στην περίπτωση αυτή; Αδεια.

Και όταν για το άνοιγμα ενός αναψυκτηρίου χρειάζονται βεβαιώσεις από 12 υπηρεσίες και ένα μήνα τρέξιμο ε, να μην θέλουν οι πέργκολες στης Προκυμαίας της Χίου τουλάχιστον μια απόφαση του… Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου;

Το άκουσα και… καράφλιασα. Για να τοποθετηθούν οι προστατευτικές κατασκευές στην Προκυμαία, είπε ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής ο Νόμος προβλέπει άδεια από Μηχανικό, προφανώς να μην μας έρθουν στο κεφάλι και μεταξύ άλλων και άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία, όχι εδώ αλλά από το ΚΑΣ.

Λέω να δείς, που κάτω από καμιά πέργκολα βρήκαμε τούνελ για την… Αμφίπολη ή η Προκυμαία είναι τουλάχιστον ισάξια του γνωστού… αρχαιολογικού χώρου του Ελληνικού.

Αλλά αφού το λέει ο Νόμος, έτσι πρέπει να γίνει. Και μετά ο καθένας θα κάνει ότι πέργολα γουστάρει; Σωστά και τα δύο. Αν ο Νόμος όμως θέλει όταν… ξεφυσά αρχαίο άλογο, μετά συγχωρήσεως, να αποφαίνεται περί της οσμής το ΚΑΣ, τότε αυτό να συνεδριάζει 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες το χρόνο. Αν κατατεθεί σήμερα μια αίτηση έλεγαν οι καταστηματάρχες θα συζητηθεί το γρηγορότερο σε 9 μήνες.

Αποτέλεσμα; Αυτό που ζούμε σήμερα, η ανοργανωσιά και το μπάχαλο η μη χώρα.

Όταν βασικός νόμος στις επιχειρήσεις είναι οι αποφάσεις να παίρνονται… χθες, το βλαμμένο κράτος με τους παλαβούς Νόμους του θέλει το ΚΑΣ να αποφαίνεται για τις χιακές… πέργκολες.

Εκεί που σε άλλα κράτη την απόφαση περί κατασκευής και αισθητικής τέτοιων παρεμβάσεων σε καταστήματα Πόλεων, τις παίρνει το πολύ μια δημοτική επιτροπή, εδώ στο Ελλαδιστάν χρειάζονται να συσκεφθούν οι… σοφοί του γένους.

Γι’ αυτό επανέρχομαι στον τίτλο ενώ θα μπορούσαν να βάλω και άλλον, όπως για παράδειγμα «Κλείστε τα όλα ηλίθιοι να δούμε ποιός θα σας ταϊζει»

 

Υ.Γ. Το μέλλον του νησιού όπως το πάμε δείτε το στα συγκριτικά στοιχεία γεννήσεων και θανάτων, που δημοσιεύσαμε. Σε 20 χρόνια από σήμερα η Χίος θα έχει 25.000 κατοίκους και το 2080 με τα μυαλά που κουβαλάμε το νησί θα λέγεται… Sakiz.

 

Σχετικά Άρθρα

Γιάννης Τζούμας
Τρί, 17/07/2018 - 07:36
Η μακέτα του κτιρίου του νέου ναυτικού Λυκείου

Την αρχή την έκαναν με το Οικοτροφείο Οινουσσών, που ζήτησε στήριξη από το υπουργείο Παιδείας. Όχι είπε η τοπική ΕΛΜΕ, να μην ενισχυθεί γιατί είναι… ιδιωτικό!

Αλήθεια, τι εμποδίζει το άχρηστο κράτος να φτιάξει ένα δικό του;

Ας μην το απλώσουμε, η μόνη προσφορά του κράτους και των δουλικών κυβερνήσεων, που επιλέγει ο… εξυπνότερος λαός του κόσμου, είναι να χαρίσουν στις Οινούσσες ΦΠΑ 24% ώστε να μην μείνει πάνω άνθρωπος, να βρεί σε 20 -30 χρόνια έτοιμο το φαί στο πιάτο ο Ερντογάν του αύριο.

Μετά την κατακραυγή το… γύρισαν, ότι θέλουν στο Οικοτροφείο να μένουν και καθηγητές για να μην πληρώνουν υψηλά ενοίκια. Τα υψηλά ενοίκια είναι γεγονός αλλά γιατί αποκρύβουν το γεγονός ότι δύο Καθηγητές διαμένουν στο Οικοτροφείο, που όμως απαιτεί και καλώς να προσφέρουν και ανάλογη υπηρεσία στην στοιχειώδη εκπαιδευτική βοήθεια των οικοτρόφων;

Τώρα το κακό δευτέρωσε εισάγοντας την τοπική ΕΛΜΕ δια του Διοικητικού της Συμβουλίου πάντα, απομένει να δείξουν αν τα ανέχονται αυτά οι καθηγητές και εάν τους εκφράζουν, απ’ ευθείας στο… Μεσαίωνα.

Την ώρα που βρέθηκε ένας Χιώτης ευπατρίδης εφοπλιστής ο Παναγιώτης Τσάκος να ιδρύσει στο νησί μας το πρώτο Ιδιωτικό Ναυτικό Λύκειο στη χώρα μας, με όλους τους νόμους και τους κανόνες, την ώρα που Ιδιωτικά Λύκεια στη χώρα μας υπάρχουν και διαπρέπουν εδώ και δεκαετίες, βγαίνουν και το υποδέχονται με έναν τρόπο που θα μπορούσε να προκαλέσει γέλια αν δεν προκαλούσε κλάματα.

Δεν χρειάζονται πολλά. Ας θαυμάσουμε όλοι την ανακοίνωση τους.

 

«Με αφορμή την ίδρυση Ιδιωτικού ΕΠΑΛ στη Χίο με αποκλειστικό Τομέα και Ειδικότητες αυτές της Ναυτιλίας, η ΕΛΜΕ Χίου προβληματίζεται για το αρνητικό πλαίσιο που έχει επιφέρει ο Ν. 4093/2012 στο πεδίο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, για την καταγεγραμμένη οξυμένη ανομία που έχει αποτυπωθεί στο χώρο αυτό καθώς και για τη χαλάρωση της κρατικής εποπτείας-ελέγχου.

Ειδικότερα από την πλευρά της Πολιτείας ζητάμε να υπάρξει πλήρης και διαχρονικός έλεγχος του Ιδιωτικού ΕΠΑΛ Χίου στην αδειοδότηση, στη λειτουργία καθώς και στην οικονομική διαχείριση-χρηματοδότησή του.

Η ΕΛΜΕ Χίου θεωρεί ότι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί που τίμησαν/τιμούν τη Δημόσια Εκπαίδευση και τιμήθηκαν/τιμούνται από αυτήν δε συνάδει να προσφέρουν υπηρεσίες με οποιοδήποτε τρόπο στο εν λόγω ιδιωτικό εγχείρημα».

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 

Σταυρινούδης Σταύρος

Ο Γ. Γραμματέας

Πρωάκης Δημοσθένης

 

Τα ερωτήματα τώρα θα μπορούσαν να πέφτουν βροχή αλλά ας περιοριστούμε σε ένα, αφού αναγνωρίσουμε το αναφαίρετο δικαίωμα των συνδικαλιστών να διαφωνούν με τον Νόμο 4093 που διέπει τα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που μόνο στη χώρα μας, μπορεί και στο… Ιράν αλλά δεν είμαστε σίγουροι, περιορίζεται μόνο στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Από πού και ως πού και τι κουφαμάρα και τύφλωση είναι αυτή να καλούνται οι εκπαιδευτικοί να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους;

Δουλειά της ΕΛΜΕ είναι να φροντίσει αν οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα πληρώνονται σωστά και εάν έχουν καλές εργασιακές συνθήκες, όπως άλλωστε συμβαίνει εδώ και δεκαετίες στην ιδιωτική εκπαίδευση. Από αυτό όμως μέχρι να τους καλεί να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, συγνώμη η απόσταση είναι… μεσαιωνική.

 

Υ.Γ. Ειλικρινά περιμένω την αντίδραση των καθηγητών. Εδώ ακόμα και η σιωπή σε τέτοιου είδους κουφαμάρες είναι συνενοχή.