"Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες"

Κυρ, 04/09/2022 - 22:09

Αυτό φαίνεται ότι ισχύει για την νέα γενιά του Παραρτήματος της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Χίου!

Με μεγάλη μου χαρά ακούω και διαβάζω την πρόοδο στην απόκτηση οικήματος για Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), δωρεάς του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου.

Ηταν το ‘κρυφό’ όνειρο των πρωτεργατών αυτής της Εταιρείας που ξεκίνησε τότε, το 1999, όταν με προσκάλεσε ο Σύλλογος Γονέων του Ειδικού Σχολείου Χίου για την επιμόρφωση του Προσωπικού, ειδικά με το Πρόγραμμα TEACCH για τα παιδιά με Αυτισμό.

Ηταν σύμπτωση; Για μένα θεωρώ ότι ήταν μια μεγάλη ευλογία να έρχομαι κάθε μήνα στην γενέτειρά μου Χίο, όχι πλέον ως επισκέπτης, αλλά ως Συνεργάτης και Σύμβουλος αρχικά του Ειδικού Σχολείου και αργότερα του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία.

Ακολούθησε η ίδρυση Παραρτήματος Χίου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό (ΕΕΠΑΑ) στην οποία τότε ήμουν Επιστημονικός Σύμβουλος. Τότε  συμμετείχα και ως εισηγητής στο Σεμινάριο ΕΠΕΑΕΚ 600 ωρών με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων από όλον τον κόσμο για την επιμόρφωση 120 Εκπαιδευτικών από όλη την Ελλάδα. Μεταξύ των οποίων ήταν από την Χίο ο Αριστείδης Κελεπερτζής, (Διευθυντής του Ειδικού Σχολείου) η Δέσποινα Βαφιά από το ΚΕΔΔΥ, καθώς και η Βιβή Σιδηροφάγη. Αυτοί ήταν που μου πρότειναν να έλθω ως Σύμβουλος του Ειδικού Σχολείου στην Χίο.

Από τότε το Παράρτημα Χίου ανεξαρτοποιήθηκε και έψαχνε συνεχώς για την απόκτηση της δικής του Στέγης, οπως της Στέγης «Ελένη Γύρα» που ίδρυσε η ΕΕΠΑΑ στην Ζίτσα Ιωαννίνων.  Από την θέση αυτή ώς Επιστημονικός Διευθυντής της είχα την ευχέρεια να συμβουλεύομαι και να επισκέπτομαι Δομές στο εξωτερικό και στην Χίο. Ετσι βλέπαμε στην Χίο για ίδρυση ενός αντίστοιχου Χώρου στον λόφο των Αγίων Αναργύρων στα Θυμιανά, με προοπτική δημιουργίας Οικήματος για την φιλοξενία και εκπαίδευση των ατόμων με Αυτισμό που μεγάλωναν και παρακολουθούσαν εκτός του Ειδικού Σχολείου και άλλες Δομές, όπως στον Κοφινά, αργότερα στα ΕΕΕΚ, καθώς και άλλα ΚΔΑΠ. Μάλιστα το πρώτο άτυπο και μη χρηματοδοτούμενο ΚΔΑΠ, λειτούργησε τα απογεύματα στους χώρους του Ειδικού Σχολείου και αργότερα του τότε ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, στο κτίριο Καλουτά και άλλα, που πιθανόν να λησμονώ, με την πολύτιμη βοήθεια Εθελοντών και Φοιτητών του ΙΕΚ Χίου –από όπου διακρίθηκαν αξιόλογα άτομα που στελέχωσαν και στελεχώνουν τις διάφορες Δομές ΑμεΑ Χίου.

Καταλαβαίνει κανείς τι ‘προσφυγιά’ βίωσαν παιδιά, γονείς και εργαζόμενοι, μετακινούμενοι από χώρο σε χώρο, ανάλογα με την διαθεσιμότητα και την προσβασιμότητα, ξεπερνώντας τα όποια εμπόδια, φυσικά, ή νομικά, ή νομικίστηκα.

Απλά να αναφερθώ σε μια σχεδόν πραξικοπηματική ‘κατάληψη΄ του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ -με την Πρόεδρο του ΠΣΑμέΑ-, το οποίο κυριολεκτικά σάπιζε από την αχρηστία και κλεισούρα, καθώς δεν υπήρχε, αν θυμάμαι καλά, Υπεύθυνος Φορέας Λειτουργίας και Διαχείρισης για ένα τόσο πολυδάπανο και καλά εξοπλισμένο κτίριο που όμως δεν είχε Υπεύθυνη Αρχή να το Διαχειριστεί!! Θυμάμαι πόσες ζημιές επισκευάστηκαν στα υδραυλικά κ.α. δίκτυα και οι εργαζόμενοι είχαν, εκτός των εκπαιδευτικών καθηκόντων τους, να κάνουν και τον καθαρισμό και σφουγγαρίσματα των χώρων.   

Παράλληλα με την εκπαίδευση των Εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων προσέφεραν και ακόμα προσφέρουν τις πολύτιμες γνώσεις και υπηρεσίες τους σε πολλές θέσεις στις Δομές ΑμέΑ της Χίου και όχι μόνο, υπήρχε μεγάλη βοήθεια και προς τους Γονείς των Αμέα. Για παράδειγμα ο ΠΣΑμέΑ για 23 σχεδόν χρόνια έχει Πρόγραμμα Συμβουλευτικής για τα ατομα και τις οικογένειες τους. Ενώ η Εκπαιδευτική Κοινότητα προσέφερε και προσφέρει με κάθε τρόπο  βοήθεια στους νεότερους γονείς παιδιών με αναπηρία. Δεν θα παραλείψω την σημαντικότατη συμμετοχή του τότε ΚΕΔΔΥ στην ενημέρωση κι επιμόρφωση γονιών και Εκπαιδευτικών. Το ίδιο θα πω και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ΜΜΕ, την Κοινωνία των Εμπόρων, Επαγγελματιών Υγείας, αλλά και της Χιακής Κοινωνίας που είχε και έχει αγκαλιάσει όλα τα παιδιά με αναπηρία.

Επομένως μπορούμε να πούμε αυτό που λεγόταν από Πολιτικούς: «Ο Αγώνας τώρα Δικαιώνεται»!! Επισυνάπτω γράμμα από το ΚΕΔΔΥ Χίου.

Παντελής Πρώιος, Ψυχολόγος

Πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΕΠΑΑ.

pproios@hotmail.com 69766435884

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΚΕΔΔΥ ΧΙΟΥ

 

Στα γραφεία του Κ.E.Δ.Δ.Υ Χίου από το Νοέμβριο 2013 πραγματοποιούνται συναντήσεις γονέων παιδιών με αυτισμό και άλλες αναπτυξιακές διαταραχές. Η ομάδα συντονίζεται αφιλοκερδώς από τον ψυχολόγο κο Πρώιο Παντελή, συνεργάτη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με αναπηρία, παρουσία της προϊσταμένης του ΚE.Δ.Δ.Υ Χίου κας Ντούβλη Καλλιρρόης Εκπαιδευτικού της Ειδικής Αγωγής. Οι συναντήσεις γίνονται μία φορά το μήνα, απογεύματα και έχουν δίωρη διάρκεια.

Οι  γονείς που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις συναντήσεις είναι περίπου 12-15 σε αριθμό και τα παιδιά τους είναι διαφόρων ηλικιών και με διαφορετικές διαγνώσεις. Στόχος των συναντήσεων είναι να γνωριστούν οι γονείς μεταξύ τους, ν’ ανταλλάξουν απόψεις και να καθορίσουν τις θεματικές ενότητες που χρειάζεται να αναπτυχθούν για δική τους πληροφόρηση. Τα θέματα αυτά μπορεί να αφορούν τεχνικές διαχείρισης των δυσκολιών του παιδιού (συμπεριφορά παιδιού, κρίσεις επιθετικότητας) ή και ψυχοσυναισθηματικές ή κοινωνικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

Επιπρόσθετα, στόχος των συναντήσεων είναι να διευκολυνθεί η πληροφόρηση, η αλληλοϋποστήριξη και η αλληλοβοήθεια των οικογενειών μεταξύ τους.

Η δημιουργία ενός δικτύου ενημερωμένων γονέων οι οποίοι θα δρουν συλλογικά και υποστηρικτικά απέναντι και σε άλλους γονείς είναι ένας από τους σημαντικότερους στόχους αυτής της δράσης του ΚE.Δ.Δ.Υ.

             

 

Άλλες απόψεις: Του Παντελή Πρώϊου