Aυτοδιοικητικές εκλογές, Μαϊου 2014, αναφορά στα αυτονόητα

Δευ, 31/03/2014 - 01:16

Οι παρουσιάσεις υποψηφίων και προγραμμάτων ήδη άρχισαν και στη Χίο. Από προσωπική εμπειρία, και χωρίς να θέλω να απογοητεύσω, επισημαίνω ότι, κατά πάγια τακτική, το κυρίαρχο Εκλογικό Σώμα, ελάχιστα ασχολείται-δυστυχώς- με τα προγράμματα. Τα κύρια κριτήρια των επιλογών του είναι άλλα.

 Παρ' όλα αυτά, όλες οι Παρατάξεις πρέπει να παρουσιάσουν πρόγραμμα γνωρίζοντας ότι, και να το θέλουν, και να το επιδιώξουν, πολλά απ' όσα λέει αυτό δεν θα υλοποιηθούν εφ' όσον βέβαια γίνουν Δημοτική Αρχή. Κάποια από τα προβλεπόμενα θα γίνουν ατόφια, αλλά τροποποιημένα, νέα προβλήματα και νέες ανάγκες όμως θα επιβάλουν άλλες επιλογές που ούτε κάν τις είχαν προβλέψει στο πρόγραμμα.

 Θέλοντας σήμερα, ως απλός πολίτης-δημότης, να συμβάλω στον ό,ποιο δημόσιο διάλογο γίνεται επί των προγραμματικών θέσεων των Παρατάξεων, και γνωρίζοντας, εκ σχετικής πείρας, ότι τα καθημερινά προβλήματα και αντικείμενα που απασχολούν κάθε αιρετό είναι ΑΠΕΙΡΑ, από απλά έως πολυσύνθετα και δυσεπίλυτα, επέλεξα να αναφερθώ σε λίγα από τα λεγόμενα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ με τα οποία ασχολούνται (πρέπει να ασχολούνται) οι εκάστοτε τοπικοί άρχοντες ειδικά στις μέρες μας.

 Η επιλογή των τομέων-στόχων, έγινε χωρίς να παραγνωρίζω τις δυσκολίες που συνεπάγεται η μετατροπή του νησιού μας σε ενιαίο Δήμο, λήφθηκε όμως σοβαρά υπόψη η τραγικότητα της οικονομικής και κοινωνικής συγκυρίας με την κατακόρυφη αύξηση των ανέργων, τις δραματικά μειωμένες αποδοχές εν ενεργεία και συνταξιούχων πολιτών, την απίθανη έως εξοντωτική αύξηση της Κρατικής φορολογίας και τη σοβαρή μείωση των προνοιακών παροχών της Πολιτείας.

Επίσης λήφθηκε υπόψη η σοβαρή μείωση των Κρατικών οικονομικών ενισχύσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η μείωση προσωπικού σε συνδυασμό με την απαγόρευση προσλήψεων μονίμων υπαλλήλων.

 Το πρώτο που πρέπει να επιδιωχθεί από τη νέα Δημοτική Αρχή είναι μια περαιτέρω ΜΕΙΩΣΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ στους τομείς της καθαριότητας και της ύδρευσης-αποχέτευσης. Μια σοβαρή μελέτη που θα γίνει γρήγορα, ΧΩΡΙΣ ΙΔΕΟΛΗΨΙΕΣ και ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ και που θα εφαρμοσθεί άμεσα και στο σύνολό της, μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε περαιτέρω μειωμένη επιβάρυνση των δημοτών που ήδη στενάζουν από τα λοιπά οικονομικά βάρη. Εξυπακούεται ότι οι φθηνές ανταποδοτικές υπηρεσίες μπορούν κάλλιστα να συμβαδίζουν με άκρως ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά.

 Η αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας σε υγιείς βάσεις και βεβαίως σε βάθος χρόνου, επιβάλει στη νέα Δημοτική Αρχή να “ψάξει” και να βρει τρόπους στήριξης της Χιώτικης παραγωγής και του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων μας.

 Θέσεις απασχόλησης μπορεί πλέον να προσφέρει ΜΟΝΟ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ. Κάποιες ειδικές μελέτες, σε συνεργασία ίσως με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, μπορούν να δείξουν τί ενέργειες πρέπει να γίνουν ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ για στήριξη και τόνωση όχι μόνο του τουριστικού κλάδου (που καλώς στηρίζεται), αλλά και της αλιείας (παραδοσιακής και ιχθυοκαλλιεργειών), της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, της μελισσοκομίας, της ειδικής τοπικής βιοτεχνίας, του εμπορίου και, γιατί όχι, της ναυτιλίας.

 Οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, δυστυχώς και στη Χίο, διαρκώς ογκούνται, πληθαίνουν. Τα τελευταία χρόνια έγιναν και γίνονται πολλές δράσεις από την Ι. Μητρόπολη, από το Δήμο, από διάφορες Οργανώσεις όπως τον Ερυθρό Σταυρό και βεβαίως από ιδιώτες.

 Έχουμε όμως ανάγκη από περισσότερη, πιο συντονισμένη και ελεγχόμενη δράση ώστε να στηρίζονται όσοι και όσες έχουν την μεγαλύτερη ανάγκη. Είναι ευθύνη του Δήμου να το πράξει ως η εγκύτερη προς τον πολίτη Εξουσία.

 Η προστασία της ζωής και σωματικής ακεραιότητας των πολιτών, η υγεία και βεβαίως,η λεγόμενη ποιότητα ζωής, είναι ένας τεράστιος, κρίσιμος τομέας Δημοτικής δράσης.

 Σωστοί και ασφαλείς δρόμοι ΧΩΡΙΣ ΠΑΓΙΔΕΣ, ευταξία, ΚΑΛΟΣ (ομορφιά), νοικοκυριό και ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΝΤΟΥ, σε όλους τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους, απαιτούν καθημερινή προγραμματισμένη και ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ από τους υπεύθυνους, δημοτική παρουσία και δράση.

 Τέλος, ένας άλλος κρίσιμος και σοβαρός τομέας δημοτικής δραστηριότητας είναι η διαφύλαξη, η συντήρηση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

 Οι αιρετοί πρέπει να αντιληφθούν ότι δεν έχουν μόνο υποχρέωση να φτιάχνουν νέα έργα. Πρέπει να συντηρούν και τα παλαιά ώστε να μην απαξιώνεται η Δημοτική περιουσία.

 Τα παραπάνω και άπειρα άλλα, προϋποθέτουν ορθή κατανομή αρμοδιοτήτων από τον εκάστοτε Δήμαρχο σε αιρετούς και υπαλλήλους, συντονισμό και τακτικό έλεγχο αυτών, επαφή με τους δημότες και τακτική λογοδοσία. Κυρίως όμως απαιτούν πιστή εφαρμογή της αρχής “κόστους-οφέλους” ώστε με λιγότερα χρήματα να γίνονται περισσότερα και πιο χρήσιμα έργα.

 

Χίος, 28/03/2014

 

Άλλες απόψεις: του Αριστείδη Ζαννίκου