Ροή Ειδήσεων:
 • 06:33 Αλλοι 109 μετανάστες - πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στο νησί μας, 49 από τους οποίους διέσωσε το περιπολικό του Λιμεναρχείου, καθώς η ξύλινη βάρκα στην οποία είχαν επιβιβαστεί εξώκειλε στην Παναγία Οινουσσών. Τους υπόλοιπους 60, περισυνέλεξε από την θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ελένης, το Φιλανδικό πλοίο της frontex.
 • 06:22 Με ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των θυμάτων στην Μάνδρα Αττικής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού σύμβουλοι Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Γεωργιάδη να ανακοινώνει την συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού , για τους πληγέντες, στο ισόγειο του Δημαρχείου με την στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου και του Ερυθρού Σταυρού. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει και η ιματιοθήκη της Μητρόπολης Χίου.
 • 06:17 Κινούνται, που κινούνται όλα με ταχύτητα ... αραμπά, τώρα η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 18 "κολλάει" αν η έκταση θα είναι Δημόσια ή Δημοτική. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή, ζητώντας να παραχωρηθεί έκταση στην περιοχή «18» του Αίπους για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ. Η απάντηση μας επ' αυτού είναι αρνητική, είπε ο Δήμαρχος, καθώς, όπως ανέφερε στο "18" υπάρχει αρκετή δημόσια έκταση.
 • 06:06 Ξεκάθαρος ως προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στο θέμα της π. ΒΙΑΛ ήταν ο Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε σε κριτική, που άσκησε ο Π. Λαμπρινούδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχει σταλεί εξώδικο, που ζητά σε ένα μήνα την εγκατάλειψη της π. ΒΙΑΛ από το Υπουργείο , συμπληρώνοντας ότι οι νομικές ενέργειες έχουν μια σειρά.
 • 05:59 Το ποσό των 3.200.000 ευρώ οφείλουν στην ΔΕΥΑΧ, συμπολίτες μας και επιχειρήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Παντελή Νεαμονίτη να αναφέρει ότι ούτε ένας δεν έκανε χρήση της ευνοϊκής διάταξης των 100 δόσεων , προκειμένου να ταχτοποιήσει τις οφειλές του. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της τιμολογιακής πολιτικής τις εταιρείας που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με τον δήμαρχο Χίου να τονίζει ότι αρχικά οι οφειλές ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000.000 ευρώ.
 • 05:49 Σήμερα Παρασκευή 24/11, καθώς και αύριο Σάββατο 25/11 στη Χίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16οC. Αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί τα επίπεδα υγρασίας θα είναι υψηλά.
 • 19:52 Οπως ενημερώνει το Τελωνείο, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για καπνικά, κατάσχεσαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, αμέσως μετά την παραλαβή δέμα που περιείχε 3 κιλά χύμα καπνό. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται στο ποσό των 1.001,92ευρώ. Ο παραλήπτης οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου.
 • 19:51 Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει στις 8.30 μ.μ. την πολυβραβευμένη λατινοαμερικάνικη ταινία "Νερούδα" του Πάμπλο Λαραίν στο Ομήρειο.
 • 13:00 Το πόσο καλοί φορολογούμενοι πολίτες είναι οι Χιώτες για το κράτος, αποδεικνύεται ακόμη και στην παρούσα, παρατεταμένη περίοδο κρίσης, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούν τα έσοδα των κατά τόπους Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, αφού όπως φαίνεται το "λίπος" των προηγούμενων χρόνων, που δεν είναι όμως ανεξάντλητο, βοηθάει ακόμα για να πληρώνουμε. Για το οικονομικό έτος 2016 η Δ.Ο.Υ. Χίου παρουσιάζει ένα ποσοστό εισπραξιμότητας επί των βεβαιωθέντων εσόδων (μείον τα διαγραφέντα), της τάξης του 61,57%, ενώ στη... γειτονιά μας η αντίστοιχη υπηρεσία της Μυτιλήνης έχει 42,12% και η Σάμος 53,54%.
 • 12:59 Για δεύτερη φορά, μέσα σε μια τριετία, «επαγγελματίες», όπως τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος των Πατρικών, Αργύρης Ρηγάκης, έκλεψαν καλώδια ρευματοδότησης γεώτρησης της περιοχής, τα οποία είναι κατασκευασμένα με χαλκό.Την προηγούμενη φορά πήραν, όπως είπε, 2.400 μέτρα καλωδίου από τη γεώτρησης άρδευσης, τώρα έκλεψαν – κατ’ εκτίμηση – 70 μέτρα από τη γεώτρηση ύδρευσης, που σημαίνει ότι οι 70 κάτοικοι των Πατρικών θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλο οικισμό για να προμηθεύονται πόσιμο νερό, ενώ η λάτρα τους θα γίνεται από τη γεώτρηση άρδευσης.
 • 12:59 Τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το 2018 κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης από τη Χίο, Χ. Αθανασίου από τη Λέσβο, Εμ. Κόνσολας, από τα Δωδεκάνησα και Αν. Δημοσχάκης από τον Έβρο.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2017 - 06:42

alithia

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος, 2017 - 09:05

Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη

Πέμ, 02/06/2016 - 20:41

 

                       ‘’Πονάω που βλέπω όλα

                     να σαπίζουν σ’ αυτόν τον τόπο.

                     Στην εξουσία πάντοτε οι φαύλοι.

                  Κι αν φανεί κάποιος μια μέρα έντιμος,

                      σε δέκα μέρες σκαρτεύει.

                 Φέρνεις άλλον, βγαίνει χειρότερος‘’.

                              (στ’ 174-179 ) 

  Τρεις χιλιετίες πριν. ( Αριθμός, με το 3 εμπρός και τρία μηδενικά πίσω σε χρόνια ).Είναι πολλά, πάρα πολλά τα χρόνια και το σήμερα μας φέρνει στο ίδιο σημείο. Ήταν η εποχή που η διαφθορά και οι κοινωνικές ανισότητες είχαν ξεπεράσει κάθε όριο και οι γυναίκες της Δημοκρατίας των Αθηνών αντέδρασαν εμπράκτως στην ανδρική εξουσία. Οι Εκκλησιάζουσες μέχρι και σήμερα παραμένουν μια πολιτική κωμωδία – σάτιρα, στην οποία η «ηρωίδα» Πραξαγόρα επιδιώκει την ανάληψη των ηνίων της γυναικείας επανάστασης, με μοναδικό στόχο την αλλαγή της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ο ποιητής εκφράζει την πικρία του για την αδιέξοδη κατάσταση της Αθήνας μετά τον Πελοποννησιακό πόλεμο.

   Συνεπώς τα φαινόμενα της πολιτικής κατολίσθησης, της έλλειψης αρετής και ήθους, της απαξίας αρχών και αξιών ασφαλώς δεν είναι τωρινά. Είναι επακόλουθα της καταραμένης αρρώστιας που αιώνες τώρα ταλανίζει τον Ελληνισμό όπου ο πολιτικός αμοραλισμός κυριαρχεί έναντι παγίων αρχών που πρέπει να διέπουν τις κοινωνίες. Σήμερα ηθική και ήθος βρίσκονται στο ναδίρ της εξελικτικής μας πορείας και μέσα σε ένα κλίμα παραγόμενης ατιμωρησίας, καθίσταται αδύνατος η ανόρθωση, από πρόσωπα του ίδιου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου που επιβάλουν αθέμιτες καταστάσεις πάνω στο πτώμα μιας αδύναμης και εξουθενωμένης κοινωνίας.

   Η διαφθορά, συνεπικουρούμενη από την διαπλοκή και η εξοικείωση του συστήματος με την ανηθικότητα, έχουν κατακυριεύσει τον δημόσιο βίο και διεπότισαν καθοριστικά και ανεπανόρθωτα τον κυβερνοχώρο. Η Δημοκρατία σήμερα είναι λέξη ξεπλύματος ‘’βρομιάς‘’. Την μετέτρεψαν σε ασταθές πολίτευμα, θέατρο φθοροποιών αγώνων μεταξύ κομμάτων και παρατάξεων όπου η κοινοβουλευτική μειοψηφία σε ψήφους, μετατρέπεται σε πλειοψηφία, ποδηγετεί τον λαό αδιαφορώντας για τα δικαιώματα του ατόμου και τον φορτώνει στην πλάτη για 99 χρόνια με εύκολες υποχρεώσεις, κατά πως είπε και η βουλευτής μας κ. Άννα Βαγενά.

 Οι Αθηναίοι του Σόλωνα ήταν υπερήφανοι για το πολίτευμά τους και το εξυμνούσαν δείχνοντας πώς το έβλεπαν σαν ουσιώδη σκοπό της ζωής τους. Δεν τιμωρούσαν την ευημερία, αλλά μια ευμάρεια που αποκτήθηκε με την αδικία και το ‘’έγκλημα ‘’. Η νόσος σήμερα του πολιτικού κατεστημένου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που αντιλαμβανόμαστε  οι δε κυβερνώντες χαίρουν άκρας ασυλίας και στα δύσκολα βρίσκονται στο απυρόβλητο.

    Σήμερα με έξοδα του άνεργου Έλληνα, πολιτικοί κυκλοφορούν με θωρακισμένα οχήματα φυλασσόμενοι από 3000 αστυνομικούς ‘’δίκην ορντινάτσας‘’ και με τερτίπια αποσπούν την προσοχή του κόσμου από τον κατακλυσμό. Βλέπουμε λοιπόν ότι από τα αρχαία χρόνια η πολιτική δεν ήταν ένα καθαρό και έντιμο παιχνίδι. Υπάρχουν στην εξελικτική μας πορεία ασφαλώς και πεφωτισμένες προσωπικότητες που κυβέρνησαν με ήθος, αρετή και σύμφωνα με τους νόμου και δεν πρόλαβαν να σκαρτέψουν όπως πολύ πετυχημένα γράφει ο Αριστοτέλης.

     Προς επιβεβαίωση των ανωτέρω παρατίθενται αποφθέγματα μεγάλων ανδρών που αποδεικνύουν την διαχρονικότητα της αρρώστιας μας :                        

Ισοκράτης: Το ήθος των πολιτών γίνεται όμοιο με το ήθος των κυβερνώντων.

Ευρυπίδης: Από την διεφθαρμένη εξουσία μολύνονται και οι έντιμοι πολίτες που ακολουθούν το παράδειγμά τους.

Μακρυγιάννης: Γομάρια είναι οι Έλληνες, αυτήνοι τάχουν φκιασμένα τα σαμάρια και τους σαμαρώνουν. (Εννοεί τους πολιτικούς).

      Βιώνουμε λοιπόν σήμερα ένα αντιφατικό φαινόμενο. Βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από πολιτικούς και πολιτικές ελίτ με ηθικές αναφορές για πράξεις ασυμβίβαστες με την κοινή ηθική όπως την κατανοεί ο μέσος πολίτης.

 

                            Ηρακλής Βούλτσος

                Αντ/γος ε.α. και τέως Γεν. Γραμ. Δήμου Ερμούπολης

                               2 Ιουνίου 2016