Για όλα φταίει, άραγε, ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς;

Δευ, 03/07/2017 - 07:02

Το τελευταίο χρονικό διάστημα “σερφάρω”, μεταξύ άλλων και στο facebook, θεωρώντας ότι είναι ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης όπου μπορείς να ανταλλάξεις σκέψεις και απόψεις, αλλά και να αντιληφθείς τον “παλμό” του κόσμου γύρω από τα τεκταινόμενα της επικαιρότητας.

            Τι διαπίστωσα, λοιπόν; Ότι, πλείστοι όσοι συμπολίτες μας έριχναν “όξο και χολή” στον Δήμαρχό μας, Μανώλη Βουρνού, επί δικαίων και αδίκων.

            Ο Βρουρνούς φταίει που έρχονται στη Χίο πρόσφυγες, μετανάστες και λαθρομετανάστες. Ο Βορυρνούς φταίει που δεν γίνονται έργα. Ο Βουρνούς που γίνεται, πανελλαδικά, αποχή των Υπηρεσιών Καθαριότητας από την αποκομιδή των απορριμμάτων. Ο Βουρνούς για τόνα ο Βουρνούς για τ’ άλλο! Μόνο για το φαινόμενο της υπογεννητικότητας δεν απέδωσαν ευθύνη στον Βουρνού!

            Κατανοώ πλήρως ότι, ο λαός έχει καημούς και μαράζι, βάσανα, πιέζεται από την κοινωνική και οικονομική κρίση και επιζητεί εξιλαστήρια θύματα και “κεφαλάς επί πίνακι”. Ο θεσμός του Δημάρχου είναι ένα από αυτά τα θύματα, ως το πλησιέστερο προς τον πολίτη. Ειδικά όταν δεν είσαι πολιτικάντης, την “τρώς” εύκολα από το “τσουνάμι” των “εξυπνάκηδων γενικών Εισαγγελέων” του διαδικτύου, που έχουν λόγο για όλα, “σφάζουν και μαχαιρώνουν” επί παντός επιστητού. Εδώ κολλά η λαϊκή φράση “τα παράπονά σας στον Δήμαρχο”.

            Όμως, από αυτό, το να βγάλει κανείς τη μιζέρια, την (καλοπροαίρετη ή μη) κριτική του, με δυο λόγια τα εσώψυχά του, μέχρι το ποια είναι η πραγματικότητα υπάρχει όντως μια διαφορά. Και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ.

            Γνωρίζω από κοντά τα του Δήμου Χίου τα τελευταία 17 χρόνια (5 χρόνια ως υπάλληλος στο Δήμο και 12 χρόνια ως αιρετός-Δημοτικός Σύμβουλος). Έχω συνεργαστεί, σε όλες τις δημοτικές περιόδους, με αρκετούς αιρετούς, υπαλλήλους, εκπροσώπους φορέων. Γνωρίζω τι ρόλο παίζει καθένας, ποια συμφέροντα υπηρετεί ή εξυπηρετεί, τι “καπνό φουμάρει”.

            Δηλώνω, λοιπόν, περίτρανα ότι, ο Μανώλης Βουρνούς δεν είναι πολιτικάντης. Δεν είναι ψεύτης. Δεν είναι “λαμόγιο”. Είναι τίμιος. Αγαπά την πατρίδα του και δεν έχει υστεροβουλία. Ενδεχομένως, χωλαίνει στο να διεισδύσει στη Χιώτικη νοοτροπία, ακριβώς επειδή αυτή έχει μάθει να αρέσκεται στα χτυπήματα της πλάτης, στη συμμετοχή των αιρετών σε παρωχημένου τύπου επαφές και στα ευμενή, προσωπικά, σχόλια του facebook. Θεωρώντας, ο ίδιος, ότι δεν πρέπει να μείνει με σταυρωμένα χέρια έναντι μιας μεγάλης πληγής στον τόπο, που λέγεται μεταναστευτικό, πήρε πρωτοβουλίες που δεν του αναλογούσαν (ακριβώς διότι έβλεπε την πληγή, το “αίμα να τρέχει”) και δεν οχυρώθηκε πίσω από την πολιτική ασφάλεια που θα του κατοχύρωνε η “νίψη των χειρών του” με την έννοια ότι, μπορούσε να μείνει έξω από όλο αυτό, όπως έκαμαν και άλλοι. Να μην κάνει τίποτε, οι μετανάστες να πνίξουν την πόλη και το νησί και τότε η ίδια η κοινωνία να τον παρακαλά να κάμει κάτι και να τον έχει και “θεό”. Αλλά, είπαμε, αυτά κάνουν οι πονηρούληδες πολιτικάντηδες, που βλέπουν το προσωπικό πολιτικό τους μέλλον και όχι τον τόπο, κοιτώντας με μάτια γάτας (ή αλεπούς) και όχι με μάτια τεχνοκρατικά και ρεαλιστικά.

            Σίγουρα έγιναν λάθη. {Ο Ελευθέριος Βενιζέλος έλεγε ότι, μόνο στα νεκροταφεία δεν γίνονται λάθη!}. Λάθη απειρίας μεμονωμένα και συλλογικά, αλλά και λάθη –όπως αποδείχθηκε– εξαιτίας της ανέντιμης και εμπαικτικής στάσης των κυβερνόντων του ΣΥΡΙΖΑ προς το λαό όχι μόνο της Χίου, όχι μόνο του Αιγαίου, αλλά όλων των Ελλήνων. Μάλιστα, φθάσαμε σε σημείο, αντί να υβρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (ή π.χ. ο κυβερνητικός Βουλευτής- που ως άτομο τον εκτιμώ και δεν έχει η παρούσα μνεία να κάνει με το πρόσωπό του - ή τα κομματικά του μεγαλοστελέχη) να υβρίζουν όλοι τον Δήμαρχο! Όσοι, βεβαίως, δεν έβαλαν το χέρι τους στη φωτιά (προσφυγικό) δεν κάηκαν. Αλλά εκείνοι που επεχείρησαν να βοηθήσουν ώστε να μην γίνει η πόλη μας ζούγκλα (γιατί αυτό θα γινόταν εάν δεν επενέβαινε ο Δήμος - και σας το υπογράφω-) τσουρουφλίστηκαν και άκουσαν και το “ανάθεμα” υπό πάντων που, πέραν της φωνασκίας “να φύγουν όλοι οι μετανάστες και πρόσφυγες” (που κανείς δεν διαφωνεί με τούτο και αυτή πρέπει να είναι η πεποίθησή μας, αφού και οι ίδιοι αυτό επιθυμούν) δεν είχαν και δεν έχουν καμία άλλη πρόταση (αφού η ανάλγητη κυβέρνηση των κρετίνων ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛ μας έχουν για τα καλά γραμμένους στα παλαιότερα των υποδημάτων τους και δεν εισακουόμαστε), αλλά αναφωνούν “απελθέτω απ’εμού το ποτήριον τούτο” και “ας πάνε στ’ανάθεμα, στου διαβόλου τη μάνα”. Ωραία … πρόταση… δημοκρατική… πολιτική πεποίθηση…!!! εν έτει 2017. Όμως, με κατάρες και κραυγές δεν λύνονται τα προβλήματα, εκτονώνεται μόνο η ψυχολογία του αγανακτισμένου κόσμου και πέραν τούτου ουδέν.

            Αλλά, ας συνοψίσουμε κάποια πράγματα, κάνοντας ορισμένες αναπόφευκτες συγκρίσεις:

1)      Η ίδρυση καταυλισμού στη Χίο.

            Όλοι φωνάζουν να μην μένουν εδώ πρόσφυγες. Μαζί με αυτούς είμαι κι εγώ. Γιατί, όπως προανέφερα, οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες δεν το επιθυμούν. Θέλουν να φύγουν. Είναι εγκλωβισμένοι παρά τη θέλησή τους και παρά τη θέληση των τοπικών κοινωνιών. Έπειτα δημιουργούν κοινωνικά προβλήματα στον τόπο που διαμένουν, άπρακτοι όντες (αργία γάρ μήτηρ πάσης κακίας) και έχοντες διαφορετικές από εμάς κοινωνικές συνήθειες και κουλτούρα. Δεν είναι τούτο ρατσισμός, είναι διαπίστωση. Όμως αυτό, το να μην μένουν εδώ –αλλά και σε κανένα νησί του Αιγαίου– δεν είναι κάτι που αφορά τον Δήμαρχο Χίου μόνο αλλά όλους τους Δημάρχους των νησιών του Αιγαίου, που πλήττονται από το μεταναστευτικό.

Ρωτώ, λοιπόν: Στην Κώ δεν έχει καταυλισμό; Στη Λέρο δεν έχει καταυλισμό; Στη Σάμο δεν έχει; Στη Λέσβο δεν έχει; Έχει παντού. Και όπου οι Δήμαρχοι δεν συνεργάστηκαν με το Υπουργείο Μετανάστευσης (και τον ανεκδιήγητο κ. Μουζάλα), η κυβέρνηση χρησιμοποίησε πρώην στρατόπεδα ή εκτάσεις του Δημοσίου. 

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ο Δήμος Χίου δεν έδιδε τον χώρο της πρ. ΒΙΑΛ. Που θα πήγαιναν; Που υπάρχουν στη Χίο Δημόσιες εκτάσεις ή του Υπουργείου Άμυνας; Στον Τρυπατέ (Καρυές), στου Γρου, στο Χαλκειός, (πιο κοντά από ότι σήμερα στην κατοικημένη περιοχή), στο Καμπί (Αγ. Γεώργιο Συκούση), στην Καλαμωτή, στον πρ. ΧΑΔΑ (όρια Δαφνώνα, πόλεως Χίου, Καρυών); Στους Ολύμπους; Που; Στη Σάμο είναι δίπλα στον περιφερειακό δρόμο της πόλης. Στη Λέσβο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη.

Εδώ, όμως, έγιναν όσα έγιναν όχι γιατί δόθηκε ο χώρος της πρ. ΒΙΑΛ, αλλά γιατί ο ψεύτης κος Μουζάλας άλλα είπε και υπέγραψε έναντι του Δήμου Χίου και άλλα έκανε. Υπέγραψε ότι, οι πρόσφυγες δεν θα μένουν στη Χίο πάνω από 3 ημέρες. Υποσχέθηκε ότι θα ελέγχονται και δεν θα είναι “αλιμπερτοί” μέσα στις αυλές, τα σπίτια και τα χωράφια των μονίμων κατοίκων της Χίου. Υποσχέθηκε ότι θα σιτίζονται επαρκώς, ότι θα διαβιούν σε ανθρώπινες συνθήκες (ώστε να μην τους προκαλείται η παραβατικότητα, για λόγους βιοπορισμού), ότι θα φυλάσσονται και ότι θα υπάρχει κοινή επιτροπή εποπτείας με το Δήμο για τη χρήση του χώρου. Αλλά ο κ. Υπουργός δεν ετήρησε τίποτε από όλα αυτά. Όμως, μήπως και στα άλλα νησιά δεν συνέβησαν παρόμοια; Και για αυτά ο Βουρνούς φταίει; 

2)      Η διάθεση του χώρου της Σούδας (στο Φρούριο).

Αυτή η Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου λήφθηκε υπό μέγιστη πίεση, ψηφίστηκε από τους συνδυασμούς Βουρνού και Λαμπρινούδη και παραχωρήθηκε προσωρινά (για λίγους μήνες) προκειμένου οι μετανάστες να απομακρυνθούν μέσα από τον Δημοτικό Κήπο και τον χώρο πλησίον του Εργατικού Κέντρου (πρώην αμαξοστάσιο-μηχανουργείο Δήμου Χίου). Κανένας δεν φανταζόταν ότι, ο Δήμος θα έμπλεκε με έναν ασυνεπή και ψεύτη εταίρο (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ) ο οποίος θα αδιαφορούσε κατόπιν για την κατάργηση αυτού του εκτρώματος στην καρδιά της πόλης.  

Όσον αφορά τον καταυλισμό της Σούδας, άποψή μου είναι ότι, ο μόνος τρόπος να κλείσει είναι να δοθεί τελεσίγραφο προς τον κ. Μουζάλα, χορήγησης πίστωσης χρόνου 3 μηνών και κατόπιν να μπουν μέσα μπουλντόζες (με Εισαγγελική και Αστυνομική παρουσία) και να επαφέουν το χώρο στην προτέρα κατάστασή του, αφού απομακρυνθεί με ασφάλεια ο πληθυσμός που βρίσκεται εκεί. Ο χρόνος των 3 μηνών να δοθεί αφενός για να μην έχει δικαιολογία ο κ. Μουζάλας ότι δεν είχε επαρκή και ικανό χρόνο για να ενεργήσει υπέρ της εκκένωσης, αλλά και διότι σε 3 μήνες θα μπούμε στον επόμενο χειμώνα και θα αποτελεί όνειδος να υφίσταται για άλλον ένα χειμώνα αυτή η δομή ως έχει (κυρίως για όσους μένουν εκεί, μετανάστες αλλά και μόνιμους κατοίκους της περιοχής).

Πάντως, για κάποιους επίδοξους αυριανούς υποψηφίους ή/και επικριτές της δημοτικής Αρχής να τονίσουμε ότι, η σημερινή δημοτική Αρχή, όταν ανέλαβε τα ηνία του Δήμου (τον Σεπτέμβριο του 2014) βρήκε στο χώρο πλησίον του Εργατικού Κέντρου (τον επιλεγόμενο ΔΗΠΕΘΕ) περί τους 250-300 μετανάστες οι οποίοι είχαν εγκατασταθεί εκεί με προτροπή και ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής Αρχής, καθώς και 50-100 μετανάστες εντός του δημοτικού Κήπου. Συνεπώς, δεν έφερε ο Βουρνούς τους μετανάστες στο κέντρο της πόλης, αλλά τους βρήκε.

3)      Η ίδρυση ΠΡΟΚΕΚΑ.

Κατά την άποψή μου είναι λάθος η μη ίδρυση ΠΡΟΚΕΚΑ στη Χίο. Πρόκειται για μια κλειστή φυλακή όπου θα λειτουργεί υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας και μόνο και θα κλείνονται οι παραβάτες μετανάστες και οι μη δικαιούμενοι ασύλου. Όλοι αυτοί σήμερα γυρίζουν στη Χίο ελεύθεροι, προφανώς, διότι δεν υπάρχει χώρος για να εγκλειστούν μέχρι την απέλασή τους από το νησί και τη χώρα μας. Ακούστηκε το εξής τραγικό: Ότι υπάρχουν Αποφάσεις μη χορήγησης ασύλου σε μετανάστες και δεν χορηγούνται διότι δεν ξέρουν που και πώς θα τους περιορίσουν (τους μη δικαιούμενους ασύλου), με αποτέλεσμα να τους έχουν ελεύθερους, μέχρι να δουν τι θα κάνουν με αυτούς!!! Αυτή την Ελλάδα, αυτή τη Χίο θέλουν όσοι αντιτίθενται στη δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ;

Όσοι, όμως, υβρίζουν και κατηγορούν τον Δήμαρχο Χίου και για το ΠΡΟΚΕΚΑ, ας μας πουν: Ο Δήμαρχος Κω, τον οποίο και συμπολίτες μας έχουν ως πρότυπο τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέτρεψε την ίδρυση ΠΡΟΚΕΚΑ στην Κώ; Όχι. Μπόρεσε να εκκενώσει το νησί του από τους πρόσφυγες; Όχι; Μπόρεσε να κλείσει τις υφιστάμενες δομές στην Κώ; Όχι. Συνεπώς; Συνεπώς, ζητούμε λύσεις ρεαλιστικές και όχι “χαιδέματα αυτιών”. Για να παλέψουμε για την αποκατάσταση της ομαλότητας στη Χίο πρέπει να κλείσει και η Σούδα και η ΒΙΑΛ. Η Σούδα εντός 3 μηνών και η ΒΙΑΛ εντός έτους. Πρέπει να ιδρυθεί ΠΡΟΚΕΚΑ, να φυλακίζονται τα παραβατικά άτομα έως ότου απελαθούν. Πρέπει να υπάρχει μια και μόνο δομή στο νησί (αυτό αποφάσισε και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου εν συνόλω) και η δομή αυτή να είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Η περιοχή του “18” (μακράν και πέραν της περιοχής Φλώρι-Αίπος) θεωρώ ότι είναι η καταλληλότερη και δρα αποτρεπτικά στο να έχουμε αυξημένες ροές μεταναστών στη Χίο. Είναι δε μια πρόταση που κατέθεσαν από κοινού οι δυο Βουλευτές του Νομού μας, ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Δήμαρχος. Δηλαδή συλλογική και η κοινωνικά περισσότερο αποδεκτή.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται επίσπευση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης από την Υπηρεσία Ασύλου και αποχώρηση των προσφύγων το συντομότερο. Ομοίως, επίσπευση των διαδικασιών για την ίδρυση ΠΡΟΚΕΚΑ στο “18” και μεταφορά στο εν λόγω σημείο όλων των δομών που υφίστανται σήμερα σε ΒΙΑΛ και Σούδα.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και για αυτήν πρέπει να παλέψουμε ενωμένοι και όχι διχασμένοι.

Θεωρώ, έως ένα σημείο, δικαιολογημένες τις αντιδράσεις πολλών συμπολιτών μου, ιδιαίτερα εκείνων που διαβιούν πλησίον των δομών, όμως θεωρώ άδικες τις συστηματικές κατηγορίες και τους μύδρους, που εξαπολύουν κατά του Δημάρχου Μανώλη Βουρνού. Θέλω να πιστεύω ότι, πίσω από αυτές, δεν κρύβεται κάποιο πολιτικό όφελος από συγκεκριμένα άτομα. Εάν, βεβαίως, τούτο συμβαίνει, θα φανεί λίαν συντόμως. Και τότε θα αποκαλυφθούν τα κίνητρα και οι προθέσεις αρκετών υβριστών. Και τότε “έσται η εσχάτη πλάνη χείρων της πρώτης”.

Αφήνω τώρα το μεταναστευτικό κατά μέρος για να πω τούτο: Σε όλους τους τομείς, που αναπτύσσει ο Δήμος Χίου, έχει γίνει σοβαρό έργο τα τελευταία 2,5 χρόνια. Και οι Αντιδήμαρχοι δουλεύουν και οι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Πρόεδροι Νομικών Προσώπων του Δήμου και οι Κοινοτάρχες. Υπάρχει σοβαρό έργο που έχει αποτυπωθεί και θα κοινοποιηθεί σύντομα στο ευρύ κοινό. Αλλά, όλους και όλα, τα επισκιάζει και τα καταπλήττει η βάσανος του μεταναστευτικού ζητήματος.

Θεωρώ κατάφορη αδικία το γεγονός ότι, έχει γίνει τόσο έργο και “χάνεται” εξαιτίας του προσφυγικού. Ασφαλώς, όταν λέμε έργο, δεν εννοούμε μόνο τα μεγαλεπήβολα έργα που πραγματοποιήθηκαν από τη μεταπολίτευση και μέχρι την εποχή των Μνημονίων. Τότε ήταν η εποχή των παχιών αγελάδων, που κάποιοι άρμεγαν καλά…! Αλλά “εδεκείνα εφέραν εδετούτα σήμερα…”! Έτσι, αδυνατούμε πλέον, εμείς οι “μαμόθρεφτοι (βλέπε κρατικοδίαιτοι, νεοέλληνες ευρύτερα) μπεμπέκοι” να αντέξουμε κάθε αλλαγή που θίγει την τσέπη και τη βολή μας! Όμως, το να είσαι τίμιος, να αγωνίζεσαι για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων σου και να παλεύεις να κερδίσεις χρηματοδοτήσεις για να οργανώσεις κάποια σχέδια, μελέτες, δημοπρατήσεις, κλπ. με σκοπό την εκτέλεση έργων στο μέλλον, θεωρώ ότι είναι σημαντικό έργο, γιατί βάζεις το λιθαράκι πάνω στο οποίο θα στηθεί το οικοδόμημα της δημιουργίας του μέλλοντος. Και επιπλέον, η απλότητα, η προσέγγιση και η αντιμετώπιση της καθημερινότητας καταξιώνουν τον ασχολούμενο με τα κοινά στις σχέσεις που αναπτύσσει με τους συμπολίτες του. Πάνε πια εκείνες οι εποχές, σήμερα θεωρείται άθλος να διατηρήσεις όσα κληρονόμησες και να καταφέρεις να διαχειριστείς την καθημερινότητα με τα ψίχουλα που σου δίνουν! Γι’αυτό λέω, σε πολλούς συμπολίτες μας, να μην κάνουν τέτοιες συγκρίσεις. Οι εποχές άλλαξαν και οι κυβερνόντες τη χώρα μας, μάς έφεραν σε οριακό σημείο. Σε τούτη την κακοτράχαλη περίοδο μόνο η ομόνοια σώζει και η ανθρωπιά. Η γκρίνια φέρνει κι άλλη γκρίνια και στο τέλος έρχεται ο εμφύλιος διχασμός. Η χώρα μας τον έζησε πριν λίγες δεκαετίες και ξέρει τι θα πει διχόνοια δολερή.

Γι’ αυτό, παρακαλώ όλους, να ομονοήσουμε και να συνδράμουμε για τη σύντομη επίλυση του μεταναστευτικού ζητήματος (τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο), όσο είναι τούτο εφικτό. Εάν δεν το καταφέρουμε, ας πάμε όλοι (όλοι ανεξαιρέτως οι ασχολούμενοι με τα πάσης φύσεως κοινά) στα σπίτια μας. Δεν έχω αντίρρηση πρώτος όλων να φύγω εγώ. Όμως, ας μην αδικούν ορισμένοι τον Δήμαρχο Χίου Μανώλη Βουρνού. Οι ύβρεις, που εισπράττει, θα επιστρέψουν στους επίδοξους κατήγορούς του! Η καλοπροαίρετη κριτική είναι δεκτή, όσο αυστηρή κι αν είναι. Οι ύβρεις όχι!-

 

Άλλες απόψεις: Του Γιώργου Φωτ. Παπαδόπουλου