Χίος, Κυριακή 24 Ιουνίου

Γλυκόπικρες καλοκαιρινές αναμνήσεις

Σάβ, 02/09/2017 - 05:56

Όταν αναφερόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές άθελά μας (αντα­νακλαστικά) πηγαίνει το μυαλό μας στον Δεκαπενταύγουστο! Με τον όρο αυτό εννοούμε τις ημέρες γύρω από την εορτή[1] της Κοιμήσεως της Θεο­τόκου, στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους! Αυτή την ημέρα λοιπόν τυχαίνει να εορτάζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Ερυθιανής που ήταν η Ενορία του πατέρα μου (η μητέρα μου ήταν «Αγιομαρκούσαινα») και ο οποίος πατέρας μου υπήρξε Επίτροπος της Εκκλησίας επί σειράν ετών(!), το δε πατρογονικό μου στον Βροντάδο παρά το γεγονός ότι ευρίσκεται πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο ανήκε μέχρι προ 20ετίας σχεδόν στην Ενορία της Ερυθιανής!... Ένας ακόμη λόγος που μας συνδέει με την Ερυθιανή είναι ότι ο μακαρίτης ο π. Παναγιώτης Καλαγκιάς ήταν θείος μας (είχε πάρει Τριπολίταινα).
Καλά όλα αυτά Κύριε Γιατρέ (!...), αλλά που θέλεις να καταλήξεις; Λοιπόν, 14/8/2017 βράδυ: Μέγας Εσπερινός (έστω και εν απουσία του Σεβα­σμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Μάρκου, ο οποίος είχε (και καλώς) και άλλες υποχρεώσεις σε άλλες εκκλησίες (διότι Κοίμηση δεν είναι μόνο ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Ερυθιανής) παρόντων 4 (τεσσάρων) ιερέων και πλήθους κόσμου. Όλα έγιναν σωστά, με σωστούς ψάλτες, ιερείς και εκκλη­σίασμα που παρακολουθούσε με κατάνυξη!
Και πάμε στην Ιερά Πανήγυρη της 15ης/8/2017. Ψάλτες: οι καθημερι­νοί, Ιερείς: ο εξής ένας, π. Γεώργιος Πουλιάς. Πλήθος ΜΕΓΑ (δεν θυμάμαι άλλη φορά τόσο κόσμο, παρά το γεγονός ότι έχω παρευρεθεί πάνω από 50 φορές στην ιεροτελεστία του Δεκαπενταύγουστου. Και έφθασε η ώρα των Αχράντων Μυστηρίων, της Αγίας Μεταλήψεως, αν προτιμάτε: Συνήθως βγαίνουν τρεις ιερείς και μεταλαμβάνουν τους πιστούς! Εφέτος ο π. Πουλιάς ήταν έρημος, βαρύς και μόνος! Αυτόματα σκέφθηκα να τηλεφωνήσω σε κάποιους (…) οι οποίοι όμως δεν σήκωσαν το τηλέφωνο (ώρα 10 και κάτι…). Η δικαιολογία: «…είχαμε βάπτιση» (η οποία όμως ήταν στις 12 το μεσημέρι!...).
Αποτέλεσμα: Ο κόσμος… αραθύμησε, κάποιοι (νομίζω λίγοι) δεν κοινώνησαν, και αρκετοί έφυγαν χωρίς να προσκυνήσουν την εικόνα (οικονομική ζημία για την εκκλησία, η οποία περιμένει αυτήν την ημέρα για να μαζέψει χρήματα). Διότι δεν θα υπάρξουν πολλοί Σ.Π. να προσφέ­ρουν 33.000 € (τριάντα τρεις χιλιάδες ευρώ) για επισκευές!
Και… προχωρούμε: 22/8/2017, ημέρα Τρίτη, τα Εννιαήμερα της Κοι­μήσεως, παρουσία του Μητροπολίτου μας, δεκατριών (13!!!) ιερέων και ενός διακόνου. Στην περιφορά θα ελάμβανε μέρος και η Φιλαρμονική του Δήμου (έφυγα νωρίτερα διότι ταξίδευα και δεν τους είδα, είδα όμως 9 κο­πέλες με παραδοσιακές(;) ενδυμασίες που πλαισίωναν την εικόνα της Κοι­μήσεως της Θεοτόκου!...).
Επίλογος! Κατά την πτωχή μου γνώμη, η παρουσία των 13 ιερέων, των κοριτσιών με τις παραδοσιακές στολές και της Φιλαρμονικής, δεν απο­ζημιώνει για την πτωχή παρουσία των κληρικών ανήμερα της εορτής Της. (Ο Σεβασμιώτατος, Δεσπότης είναι ό,τι θέλει κάνει, άλλωστε σωστά πηγαίνει και σε άλλες εκκλησίες, στο παρελθόν μας είχε κακομάθει και ο ίδιος και οι προκάτοχοί του). Το πανηγύρι της Ερυθιανής που συγκεντρώνει τόσο κόσμο κατακαλόκαιρα που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, ήταν, είναι και θα είναι σημείο αναφοράς, και για το νησί μας και για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ (όχι χαμένες) Πατρίδες.
Και του χρόνου να είμαστε γεροί ελπίζοντας να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.
 
 
Πάντα με ΑΓΑΠΗ
 
 
Αναστ. Ι. Τριπολίτης
Αγγειοχειρουργός
και… πάλαι ποτέ «Παναγούσης»

[1]     Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ονομάζομε «εορτή» μια θλιβερή επέτειο όπως είναι η «κοίμηση» (ο θάνατος εν προκειμένω) της Θεοτόκου!...

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη