Ροή Ειδήσεων:
 • 06:33 Αλλοι 109 μετανάστες - πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στο νησί μας, 49 από τους οποίους διέσωσε το περιπολικό του Λιμεναρχείου, καθώς η ξύλινη βάρκα στην οποία είχαν επιβιβαστεί εξώκειλε στην Παναγία Οινουσσών. Τους υπόλοιπους 60, περισυνέλεξε από την θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ελένης, το Φιλανδικό πλοίο της frontex.
 • 06:22 Με ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των θυμάτων στην Μάνδρα Αττικής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού σύμβουλοι Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Γεωργιάδη να ανακοινώνει την συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού , για τους πληγέντες, στο ισόγειο του Δημαρχείου με την στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου και του Ερυθρού Σταυρού. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει και η ιματιοθήκη της Μητρόπολης Χίου.
 • 06:17 Κινούνται, που κινούνται όλα με ταχύτητα ... αραμπά, τώρα η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 18 "κολλάει" αν η έκταση θα είναι Δημόσια ή Δημοτική. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή, ζητώντας να παραχωρηθεί έκταση στην περιοχή «18» του Αίπους για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ. Η απάντηση μας επ' αυτού είναι αρνητική, είπε ο Δήμαρχος, καθώς, όπως ανέφερε στο "18" υπάρχει αρκετή δημόσια έκταση.
 • 06:06 Ξεκάθαρος ως προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στο θέμα της π. ΒΙΑΛ ήταν ο Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε σε κριτική, που άσκησε ο Π. Λαμπρινούδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχει σταλεί εξώδικο, που ζητά σε ένα μήνα την εγκατάλειψη της π. ΒΙΑΛ από το Υπουργείο , συμπληρώνοντας ότι οι νομικές ενέργειες έχουν μια σειρά.
 • 05:59 Το ποσό των 3.200.000 ευρώ οφείλουν στην ΔΕΥΑΧ, συμπολίτες μας και επιχειρήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Παντελή Νεαμονίτη να αναφέρει ότι ούτε ένας δεν έκανε χρήση της ευνοϊκής διάταξης των 100 δόσεων , προκειμένου να ταχτοποιήσει τις οφειλές του. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της τιμολογιακής πολιτικής τις εταιρείας που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με τον δήμαρχο Χίου να τονίζει ότι αρχικά οι οφειλές ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000.000 ευρώ.
 • 05:49 Σήμερα Παρασκευή 24/11, καθώς και αύριο Σάββατο 25/11 στη Χίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16οC. Αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί τα επίπεδα υγρασίας θα είναι υψηλά.
 • 19:52 Οπως ενημερώνει το Τελωνείο, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για καπνικά, κατάσχεσαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, αμέσως μετά την παραλαβή δέμα που περιείχε 3 κιλά χύμα καπνό. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται στο ποσό των 1.001,92ευρώ. Ο παραλήπτης οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου.
 • 19:51 Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει στις 8.30 μ.μ. την πολυβραβευμένη λατινοαμερικάνικη ταινία "Νερούδα" του Πάμπλο Λαραίν στο Ομήρειο.
 • 13:00 Το πόσο καλοί φορολογούμενοι πολίτες είναι οι Χιώτες για το κράτος, αποδεικνύεται ακόμη και στην παρούσα, παρατεταμένη περίοδο κρίσης, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούν τα έσοδα των κατά τόπους Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, αφού όπως φαίνεται το "λίπος" των προηγούμενων χρόνων, που δεν είναι όμως ανεξάντλητο, βοηθάει ακόμα για να πληρώνουμε. Για το οικονομικό έτος 2016 η Δ.Ο.Υ. Χίου παρουσιάζει ένα ποσοστό εισπραξιμότητας επί των βεβαιωθέντων εσόδων (μείον τα διαγραφέντα), της τάξης του 61,57%, ενώ στη... γειτονιά μας η αντίστοιχη υπηρεσία της Μυτιλήνης έχει 42,12% και η Σάμος 53,54%.
 • 12:59 Για δεύτερη φορά, μέσα σε μια τριετία, «επαγγελματίες», όπως τους χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος των Πατρικών, Αργύρης Ρηγάκης, έκλεψαν καλώδια ρευματοδότησης γεώτρησης της περιοχής, τα οποία είναι κατασκευασμένα με χαλκό.Την προηγούμενη φορά πήραν, όπως είπε, 2.400 μέτρα καλωδίου από τη γεώτρησης άρδευσης, τώρα έκλεψαν – κατ’ εκτίμηση – 70 μέτρα από τη γεώτρηση ύδρευσης, που σημαίνει ότι οι 70 κάτοικοι των Πατρικών θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλο οικισμό για να προμηθεύονται πόσιμο νερό, ενώ η λάτρα τους θα γίνεται από τη γεώτρηση άρδευσης.
 • 12:59 Τροπολογία για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και το 2018 κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Νότης Μηταράκης από τη Χίο, Χ. Αθανασίου από τη Λέσβο, Εμ. Κόνσολας, από τα Δωδεκάνησα και Αν. Δημοσχάκης από τον Έβρο.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2017 - 06:42

alithia

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος, 2017 - 09:19

Γλυκόπικρες καλοκαιρινές αναμνήσεις

Σάβ, 02/09/2017 - 05:56

Όταν αναφερόμαστε στις καλοκαιρινές διακοπές άθελά μας (αντα­νακλαστικά) πηγαίνει το μυαλό μας στον Δεκαπενταύγουστο! Με τον όρο αυτό εννοούμε τις ημέρες γύρω από την εορτή[1] της Κοιμήσεως της Θεο­τόκου, στις 15 Αυγούστου εκάστου έτους! Αυτή την ημέρα λοιπόν τυχαίνει να εορτάζει ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Ερυθιανής που ήταν η Ενορία του πατέρα μου (η μητέρα μου ήταν «Αγιομαρκούσαινα») και ο οποίος πατέρας μου υπήρξε Επίτροπος της Εκκλησίας επί σειράν ετών(!), το δε πατρογονικό μου στον Βροντάδο παρά το γεγονός ότι ευρίσκεται πολύ κοντά στον Άγιο Νικόλαο ανήκε μέχρι προ 20ετίας σχεδόν στην Ενορία της Ερυθιανής!... Ένας ακόμη λόγος που μας συνδέει με την Ερυθιανή είναι ότι ο μακαρίτης ο π. Παναγιώτης Καλαγκιάς ήταν θείος μας (είχε πάρει Τριπολίταινα).

Καλά όλα αυτά Κύριε Γιατρέ (!...), αλλά που θέλεις να καταλήξεις; Λοιπόν, 14/8/2017 βράδυ: Μέγας Εσπερινός (έστω και εν απουσία του Σεβα­σμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Μάρκου, ο οποίος είχε (και καλώς) και άλλες υποχρεώσεις σε άλλες εκκλησίες (διότι Κοίμηση δεν είναι μόνο ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Ερυθιανής) παρόντων 4 (τεσσάρων) ιερέων και πλήθους κόσμου. Όλα έγιναν σωστά, με σωστούς ψάλτες, ιερείς και εκκλη­σίασμα που παρακολουθούσε με κατάνυξη!

Και πάμε στην Ιερά Πανήγυρη της 15ης/8/2017. Ψάλτες: οι καθημερι­νοί, Ιερείς: ο εξής ένας, π. Γεώργιος Πουλιάς. Πλήθος ΜΕΓΑ (δεν θυμάμαι άλλη φορά τόσο κόσμο, παρά το γεγονός ότι έχω παρευρεθεί πάνω από 50 φορές στην ιεροτελεστία του Δεκαπενταύγουστου. Και έφθασε η ώρα των Αχράντων Μυστηρίων, της Αγίας Μεταλήψεως, αν προτιμάτε: Συνήθως βγαίνουν τρεις ιερείς και μεταλαμβάνουν τους πιστούς! Εφέτος ο π. Πουλιάς ήταν έρημος, βαρύς και μόνος! Αυτόματα σκέφθηκα να τηλεφωνήσω σε κάποιους (…) οι οποίοι όμως δεν σήκωσαν το τηλέφωνο (ώρα 10 και κάτι…). Η δικαιολογία: «…είχαμε βάπτιση» (η οποία όμως ήταν στις 12 το μεσημέρι!...).

Αποτέλεσμα: Ο κόσμος… αραθύμησε, κάποιοι (νομίζω λίγοι) δεν κοινώνησαν, και αρκετοί έφυγαν χωρίς να προσκυνήσουν την εικόνα (οικονομική ζημία για την εκκλησία, η οποία περιμένει αυτήν την ημέρα για να μαζέψει χρήματα). Διότι δεν θα υπάρξουν πολλοί Σ.Π. να προσφέ­ρουν 33.000 € (τριάντα τρεις χιλιάδες ευρώ) για επισκευές!

Και… προχωρούμε: 22/8/2017, ημέρα Τρίτη, τα Εννιαήμερα της Κοι­μήσεως, παρουσία του Μητροπολίτου μας, δεκατριών (13!!!) ιερέων και ενός διακόνου. Στην περιφορά θα ελάμβανε μέρος και η Φιλαρμονική του Δήμου (έφυγα νωρίτερα διότι ταξίδευα και δεν τους είδα, είδα όμως 9 κο­πέλες με παραδοσιακές(;) ενδυμασίες που πλαισίωναν την εικόνα της Κοι­μήσεως της Θεοτόκου!...).

Επίλογος! Κατά την πτωχή μου γνώμη, η παρουσία των 13 ιερέων, των κοριτσιών με τις παραδοσιακές στολές και της Φιλαρμονικής, δεν απο­ζημιώνει για την πτωχή παρουσία των κληρικών ανήμερα της εορτής Της. (Ο Σεβασμιώτατος, Δεσπότης είναι ό,τι θέλει κάνει, άλλωστε σωστά πηγαίνει και σε άλλες εκκλησίες, στο παρελθόν μας είχε κακομάθει και ο ίδιος και οι προκάτοχοί του). Το πανηγύρι της Ερυθιανής που συγκεντρώνει τόσο κόσμο κατακαλόκαιρα που επισκέπτεται τη γενέτειρά του, ήταν, είναι και θα είναι σημείο αναφοράς, και για το νησί μας και για τους ανθρώπους που προέρχονται από τις ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ (όχι χαμένες) Πατρίδες.

Και του χρόνου να είμαστε γεροί ελπίζοντας να μην επαναληφθούν τα ίδια λάθη.

 

 

Πάντα με ΑΓΑΠΗ

 

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

και… πάλαι ποτέ «Παναγούσης»


[1]     Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί ονομάζομε «εορτή» μια θλιβερή επέτειο όπως είναι η «κοίμηση» (ο θάνατος εν προκειμένω) της Θεοτόκου!...