Ροή Ειδήσεων:
 • 12:10 Στο Νοσοκομείο νοσηλεύεται από χθες το βράδυ 11μηνο βρέφος, που η μητέρα του Αφγανικής καταγωγής καταγγέλλει ότι βιάστηκε από τον πατέρα του. Οι γιατροί διαπίστωσαν ενδείξεις κακοποίησης, αλλά δεν υπάρχουν αποδείξεις πριν αποφανθεί ιατροδικαστής, αφού η κάκωση ενδεχόμενα να οφείλεται σε παθολογικούς λόγους. Η οικογένεια των Αφγανών έχει ζητήσει άσυλο στη χώρα μας και ζεί εκτός ΒΙΑΛ.
 • 09:53 O μύθος που περιγράφει την μονομαχία του Ωρίωνα και της θεάς ΄Αρτεμις στο βουνό Πελινναίο, έδωσε στην Χίο την πρώτη θέση στον διεθνή διαγωνισμό «Ξαναζωντανέψτε τον μύθο της περιοχής σας», που διοργάνωσαν στην Βόρεια Ιταλία τα ¨Ευρωπαϊκά Χωριά των Πεζοπόρων¨, με έδρα την Αυστρία. Ο Γιώργος Χαλάτσης (πρόεδρος των Φίλων Μονοπατιών Χίου) που προσκλήθηκε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, επέλεξε αυτόν τον μύθο, που εντυπωσίασε τους συνέδρους, αναδεικνύοντας τελικά τη Χίο νικήτρια.
 • 06:33 Αλλοι 103 μετανάστες - πρόσφυγες έφτασαν τα ξημερώματα στο νησί μας, 43 από τους οποίους διέσωσε το περιπολικό του Λιμεναρχείου, καθώς η ξύλινη βάρκα στην οποία είχαν επιβιβαστεί εξώκειλε στην Παναγία Οινουσσών. Τους υπόλοιπους 60, περισυνέλεξε από την θαλάσσια περιοχή της Αγίας Ελένης, το Φιλανδικό πλοίο της frontex.
 • 06:22 Με ενός λεπτού σιγή, στην μνήμη των θυμάτων στην Μάνδρα Αττικής, ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού σύμβουλοι Χίου, το απόγευμα της Πέμπτης, με τον πρόεδρο του σώματος Γιάννη Γεωργιάδη να ανακοινώνει την συγκέντρωση φαρμάκων και υγειονομικού υλικού , για τους πληγέντες, στο ισόγειο του Δημαρχείου με την στήριξη του κοινωνικού φαρμακείου και του Ερυθρού Σταυρού. Ανάλογη πρωτοβουλία έχει ήδη αναλάβει και η ιματιοθήκη της Μητρόπολης Χίου.
 • 06:17 Κινούνται, που κινούνται όλα με ταχύτητα ... αραμπά, τώρα η δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ στο 18 "κολλάει" αν η έκταση θα είναι Δημόσια ή Δημοτική. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Χίου, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα επιστολή, ζητώντας να παραχωρηθεί έκταση στην περιοχή «18» του Αίπους για την δημιουργία ΠΡΟΚΕΚΑ. Η απάντηση μας επ' αυτού είναι αρνητική, είπε ο Δήμαρχος, καθώς, όπως ανέφερε στο "18" υπάρχει αρκετή δημόσια έκταση.
 • 06:06 Ξεκάθαρος ως προς τις ενέργειες της δημοτικής αρχής στο θέμα της π. ΒΙΑΛ ήταν ο Μανώλης Βουρνούς, που τόνισε σε κριτική, που άσκησε ο Π. Λαμπρινούδης, στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι έχει σταλεί εξώδικο, που ζητά σε ένα μήνα την εγκατάλειψη της π. ΒΙΑΛ από το Υπουργείο , συμπληρώνοντας ότι οι νομικές ενέργειες έχουν μια σειρά.
 • 05:59 Το ποσό των 3.200.000 ευρώ οφείλουν στην ΔΕΥΑΧ, συμπολίτες μας και επιχειρήσεις με τον Πρόεδρο της εταιρείας Παντελή Νεαμονίτη να αναφέρει ότι ούτε ένας δεν έκανε χρήση της ευνοϊκής διάταξης των 100 δόσεων , προκειμένου να ταχτοποιήσει τις οφειλές του. Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο της τιμολογιακής πολιτικής τις εταιρείας που ήρθε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στη χθεσινή του συνεδρίαση, με τον δήμαρχο Χίου να τονίζει ότι αρχικά οι οφειλές ξεπερνούσαν το ποσό των 4.000.000 ευρώ.
 • 05:49 Σήμερα Παρασκευή 24/11, καθώς και αύριο Σάββατο 25/11 στη Χίο αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9-16οC. Αργά τη νύχτα και νωρίς το πρωί τα επίπεδα υγρασίας θα είναι υψηλά.
 • 19:52 Οπως ενημερώνει το Τελωνείο, την Τετάρτη το μεσημέρι, οι υπάλληλοι του, στα πλαίσια του επιχειρησιακού σχεδίου ελέγχων για καπνικά, κατάσχεσαν σε εταιρεία ταχυμεταφορών, αμέσως μετά την παραλαβή δέμα που περιείχε 3 κιλά χύμα καπνό. Το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων ανέρχεται στο ποσό των 1.001,92ευρώ. Ο παραλήπτης οδηγήθηκε σήμερα στον Εισαγγελέα με την διαδικασία του αυτόφωρου.
 • 19:51 Η Κινηματογραφική Λέσχη Χίου θα προβάλει στις 8.30 μ.μ. την πολυβραβευμένη λατινοαμερικάνικη ταινία "Νερούδα" του Πάμπλο Λαραίν στο Ομήρειο.
 • 13:00 Το πόσο καλοί φορολογούμενοι πολίτες είναι οι Χιώτες για το κράτος, αποδεικνύεται ακόμη και στην παρούσα, παρατεταμένη περίοδο κρίσης, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάζονται στον προϋπολογισμό, που κατατέθηκε στη Βουλή και αφορούν τα έσοδα των κατά τόπους Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, αφού όπως φαίνεται το "λίπος" των προηγούμενων χρόνων, που δεν είναι όμως ανεξάντλητο, βοηθάει ακόμα για να πληρώνουμε. Για το οικονομικό έτος 2016 η Δ.Ο.Υ. Χίου παρουσιάζει ένα ποσοστό εισπραξιμότητας επί των βεβαιωθέντων εσόδων (μείον τα διαγραφέντα), της τάξης του 61,57%, ενώ στη... γειτονιά μας η αντίστοιχη υπηρεσία της Μυτιλήνης έχει 42,12% και η Σάμος 53,54%.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 24 Νοε 2017 - 12:18

alithia

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος, 2017 - 14:46

Χιώτες τρέξτε, εύκολος πλουτισμός. Το φραγκόσυκο και η ιστορία του

Τετ, 21/06/2017 - 20:03

Προ αρκετών ημερών, κινούμενος (εποχούμενος) μεταξύ Αμαρουσίου (όπου ευρίσκεται το σπίτι μου) και Σαρωνίδας (όπου ευρίσκεται το σπίτι του φίλου που με κάλεσε), είδα με την άκρη του ματιού μου κάπου στα Μεσόγεια, διότι όταν οδηγώ είμαι πολύ προσεκτικός, ένα πελώριο αγρό­κτημα που έμοιαζε με μεγάλο αμπέλι. Στην επιστροφή μου σταμάτησα, πλησίασα τον φράκτη και με έκπληξη ανάμικτη με θαυμασμό διεπίστωσα ότι τα φυτά που ήσαν παρατεταγμένα σαν στρατιωτάκια δεν ήταν κλη­ματαριές, αλλά… φραγκοσυκιές.

Συνειρμικά πήγε το μυαλό μου πολλά χρόνια πριν (60-70) όταν μεταφέραμε πόσιμο νερό με τις στάμνες (και τους «μπουρμπούλους») από τις πηγές του Ράκτη και βλέπαμε τις «μωροσυκιές» (έτσι λέγαμε τις φρα­γκοσυκιές) να φυτρώνουν σε άγονο σχετικά έδαφος (πετρώδες) εκεί που δεν φύτρωνε τίποτε άλλο. Τον καρπό τους άλλοι τον έτρωγαν, άλλοι όχι. Εγώ ανήκα στους δεύτερους κι έτσι δεν γέμιζαν τα χέρια μου αγκάθια προσπαθώντας να καθαρίσω τα φραγκόσυκα και να τα φάω. Αργότερα όταν ενηλικιώθηκα κι έγινα κυνηγός, έβλεπα τις μωροσυκιές εκεί που δεν φύτρωνε τίποτε άλλο!

Προ ολίγων ημερών με την εκδρομή της ΕΒΑΤ (Ένωση Βροντα­δουσίων Αττικής) είχα νέα από τις… φραγκοσυκιές: πράγματι περνώντας από την Αρεόπολη Λακωνίας πήρα δύο φιαλίδια χυμό από φραγκόσυκα, τα οποία φιαλίδια είχαν διαφορετικό χρώμα (το ένα είχε πρόσμιξη λεμο­νιού και το άλλο πορτοκαλιού, αν θυμάμαι καλά), κόστους 3,00€ έκαστον(!). Συγχρόνως πήρα κι ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο με την ιστορία του φραγκόσυκου! Μεταφέρω λοιπόν την ιστορία του με την άδεια (ελπίζω) της εταιρείας που το παράγει (En Mani, Magkouras Bros):

«Το ταξίδι του φραγκόσυκου ξεκινάει από το Μεξικό, το εθνικό φυτό της χώρας και σύμβολο της σημαίας τους. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί είπαν στους Ατζέκους να χτίσουν την πρωτεύουσά τους εκεί που θα δουν έναν αετό να σκοτώνει ένα φίδι, καθισμένος πάνω σε μια φραγκοσυκιά. Αυτό συνέβη πάνω σ’ένα βράχο, σ’ένα νησί μέσα σε μια λίμνη, όπου έχτισαν το Tenochtitlán, που θα πει "φραγκόσυκο πάνω σε βράχο", που σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Μεξικό.

Μετήχθη στις μεσογειακές χώρες από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1500 μ.Χ. και διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί το βασικό στοιχείο του μεσογειακού τοπίου. Στη Μάνη εμφανίστηκε μέσω των εμπορικών συναλλαγών των ντόπιων με τους πειρατές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύντομα εξελίχθηκε σε τοπική καλλιέργεια λόγω της αντοχής του στο έντονα ξηρό κλήμα της περιοχής, αλλά και των γευστικών και πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία καρπών και φύλλων. Οι Μανιάτες είχαν εφεύρει ειδικά εργαλεία με την βοήθεια των οποίων συνέλεγαν και καθάριζαν τους αγκαθωτούς καρπούς, έτσι προχώρησαν πολύ γρήγορα στην εκμετάλλευση των φύλλων και του καρπού.

Στις μέρες μας το φραγκόσυκο ανήκει στην οικογένεια των super foods με αρκετές μελέτες να αναδεικνύουν τις ευεργετικές, για τον άνθρωπο, ιδιότητές του. Το φραγκόσυκο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%), βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) και αυξάνει τη σωματική αντοχή (μηλικό οξύ). Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ "ταυρίνη", ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Είναι επίσης πλούσιο σε ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιο­παθειών. Τα φραγκόσυκα δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. Είναι φρούτο που βοηθά στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και στην καταπολέμηση της οστεοπό­ρωσης, των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνει το σώμα και αποτρέπει πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Έρευνες απέδειξαν ότι ο χυμός του φρούτου όπως και ο χυμός από το φύλλο, έχουν πολύ μεγάλη προστατευτική δράση έναντι της βλάβης του DNA που προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.»

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Δεν γνωρίζω αν έπεισα κάποιον από εσάς να καλλιεργήσει φραγκο­συκιές, όμως για μένα τον Χιώτη είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούμε λεμόνια από την Αργεντινή όταν κάποτε είμεθα το κατ’εξοχήν νησί πα­ραγωγής εσπεριδοειδών!...

Θυμάμαι, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, πάντα είχαμε 2-3 λεμονιές στο χωράφι μας (και ωραία λουλούδια στην αυλή μας). Βέβαια είχαμε… νερό: και πηγάδι και νερό φουντάνας (ειδική κατασκευή συλλογής νερού από τα κεραμίδια). Παράλληλα είχαμε (η γιαγιά μου) μια προβατίνα (φρέσκο γάλα) και μερικές κοτούλες. Έτσι οι γονείς μου μεγάλωσαν (και σπούδασαν) πέντε παιδιά. Αξέχαστα νεανικά χρόνια!...

 

 

Με ΑΓΑΠΗ

 

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός