Χίος, Παρασκευή 20 Απριλίου

Χιώτες τρέξτε, εύκολος πλουτισμός. Το φραγκόσυκο και η ιστορία του

Τετ, 21/06/2017 - 20:03

Προ αρκετών ημερών, κινούμενος (εποχούμενος) μεταξύ Αμαρουσίου (όπου ευρίσκεται το σπίτι μου) και Σαρωνίδας (όπου ευρίσκεται το σπίτι του φίλου που με κάλεσε), είδα με την άκρη του ματιού μου κάπου στα Μεσόγεια, διότι όταν οδηγώ είμαι πολύ προσεκτικός, ένα πελώριο αγρό­κτημα που έμοιαζε με μεγάλο αμπέλι. Στην επιστροφή μου σταμάτησα, πλησίασα τον φράκτη και με έκπληξη ανάμικτη με θαυμασμό διεπίστωσα ότι τα φυτά που ήσαν παρατεταγμένα σαν στρατιωτάκια δεν ήταν κλη­ματαριές, αλλά… φραγκοσυκιές.

Συνειρμικά πήγε το μυαλό μου πολλά χρόνια πριν (60-70) όταν μεταφέραμε πόσιμο νερό με τις στάμνες (και τους «μπουρμπούλους») από τις πηγές του Ράκτη και βλέπαμε τις «μωροσυκιές» (έτσι λέγαμε τις φρα­γκοσυκιές) να φυτρώνουν σε άγονο σχετικά έδαφος (πετρώδες) εκεί που δεν φύτρωνε τίποτε άλλο. Τον καρπό τους άλλοι τον έτρωγαν, άλλοι όχι. Εγώ ανήκα στους δεύτερους κι έτσι δεν γέμιζαν τα χέρια μου αγκάθια προσπαθώντας να καθαρίσω τα φραγκόσυκα και να τα φάω. Αργότερα όταν ενηλικιώθηκα κι έγινα κυνηγός, έβλεπα τις μωροσυκιές εκεί που δεν φύτρωνε τίποτε άλλο!

Προ ολίγων ημερών με την εκδρομή της ΕΒΑΤ (Ένωση Βροντα­δουσίων Αττικής) είχα νέα από τις… φραγκοσυκιές: πράγματι περνώντας από την Αρεόπολη Λακωνίας πήρα δύο φιαλίδια χυμό από φραγκόσυκα, τα οποία φιαλίδια είχαν διαφορετικό χρώμα (το ένα είχε πρόσμιξη λεμο­νιού και το άλλο πορτοκαλιού, αν θυμάμαι καλά), κόστους 3,00€ έκαστον(!). Συγχρόνως πήρα κι ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο με την ιστορία του φραγκόσυκου! Μεταφέρω λοιπόν την ιστορία του με την άδεια (ελπίζω) της εταιρείας που το παράγει (En Mani, Magkouras Bros):

«Το ταξίδι του φραγκόσυκου ξεκινάει από το Μεξικό, το εθνικό φυτό της χώρας και σύμβολο της σημαίας τους. Σύμφωνα με τον μύθο, οι θεοί είπαν στους Ατζέκους να χτίσουν την πρωτεύουσά τους εκεί που θα δουν έναν αετό να σκοτώνει ένα φίδι, καθισμένος πάνω σε μια φραγκοσυκιά. Αυτό συνέβη πάνω σ’ένα βράχο, σ’ένα νησί μέσα σε μια λίμνη, όπου έχτισαν το Tenochtitlán, που θα πει "φραγκόσυκο πάνω σε βράχο", που σήμερα είναι η πρωτεύουσα του Μεξικό.

Μετήχθη στις μεσογειακές χώρες από τους Ισπανούς θαλασσοπόρους το 1500 μ.Χ. και διαδόθηκε σε τέτοιο βαθμό, ώστε να αποτελεί το βασικό στοιχείο του μεσογειακού τοπίου. Στη Μάνη εμφανίστηκε μέσω των εμπορικών συναλλαγών των ντόπιων με τους πειρατές κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύντομα εξελίχθηκε σε τοπική καλλιέργεια λόγω της αντοχής του στο έντονα ξηρό κλήμα της περιοχής, αλλά και των γευστικών και πλούσιων σε θρεπτικά στοιχεία καρπών και φύλλων. Οι Μανιάτες είχαν εφεύρει ειδικά εργαλεία με την βοήθεια των οποίων συνέλεγαν και καθάριζαν τους αγκαθωτούς καρπούς, έτσι προχώρησαν πολύ γρήγορα στην εκμετάλλευση των φύλλων και του καρπού.

Στις μέρες μας το φραγκόσυκο ανήκει στην οικογένεια των super foods με αρκετές μελέτες να αναδεικνύουν τις ευεργετικές, για τον άνθρωπο, ιδιότητές του. Το φραγκόσυκο έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό (87.5%), βοηθά στην καλή πέψη μέσω του μεταβολισμού των σακχάρων (κύκλος Krebs) και αυξάνει τη σωματική αντοχή (μηλικό οξύ). Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο και το αμινοξύ "ταυρίνη", ουσίες οι οποίες είναι σημαντικές για την υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

Είναι επίσης πλούσιο σε ουσίες που δρουν κατά του καρκίνου και των καρδιο­παθειών. Τα φραγκόσυκα δρουν προστατευτικά σε διάφορους ιστούς και όργανα: στις αρτηρίες και τα νεύρα, στους οφθαλμούς και τις αρθρώσεις. Είναι φρούτο που βοηθά στη μείωση της υπεργλυκαιμίας και στην καταπολέμηση της οστεοπό­ρωσης, των συμπτωμάτων από κατάχρηση αλκοόλ, γιατί ενυδατώνει το σώμα και αποτρέπει πονοκεφάλους και στομαχόπονους. Έρευνες απέδειξαν ότι ο χυμός του φρούτου όπως και ο χυμός από το φύλλο, έχουν πολύ μεγάλη προστατευτική δράση έναντι της βλάβης του DNA που προέρχεται από την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που δεν ήταν γνωστό μέχρι σήμερα.»

 

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Δεν γνωρίζω αν έπεισα κάποιον από εσάς να καλλιεργήσει φραγκο­συκιές, όμως για μένα τον Χιώτη είναι αδιανόητο να χρησιμοποιούμε λεμόνια από την Αργεντινή όταν κάποτε είμεθα το κατ’εξοχήν νησί πα­ραγωγής εσπεριδοειδών!...

Θυμάμαι, παρά το γεγονός ότι ο πατέρας μου ήταν ναυτικός, πάντα είχαμε 2-3 λεμονιές στο χωράφι μας (και ωραία λουλούδια στην αυλή μας). Βέβαια είχαμε… νερό: και πηγάδι και νερό φουντάνας (ειδική κατασκευή συλλογής νερού από τα κεραμίδια). Παράλληλα είχαμε (η γιαγιά μου) μια προβατίνα (φρέσκο γάλα) και μερικές κοτούλες. Έτσι οι γονείς μου μεγάλωσαν (και σπούδασαν) πέντε παιδιά. Αξέχαστα νεανικά χρόνια!...

 

 

Με ΑΓΑΠΗ

 

 

Αναστ. Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός 

 

Άλλες απόψεις: Του Αναστ. Ι. Τριπολίτη