Καλή επιτυχία στο καινούργιο μας λιμάνι

Τρί, 17/01/2017 - 19:38

Στις βιομηχανικές χώρες τα λιμάνια, τα εργοστάσια και άλλες ρυπογόνες πηγές  συγκεντρώνονται στις λεγόμενες βιομηχανικές ζώνες, χωριστά από τις κατοικημένες περιοχές για την αποφυγή καθημερινής ρύπανσης και βιομηχανικού ατυχήματος.

            Στην Χίο το αεροδρόμιο, ο βιολογικός καθαρισμός και η Δ.Ε.Η. είναι στην ίδια περιοχή αλλά το λιμάνι θα γίνει μέσα στην πόλη και θα είναι μία επέκταση του παλιού λιμανιού. Δεν θα είναι επομένως με βουνά και  λόφους—φυσικά εμπόδια στον κυματισμό και στον άνεμο, αλλά χαμηλές προβλήτες και δεν θα παρέχουν  το υπήνεμο και επομένως καμία προστασία στα Ε/Γ πλοία. Τα πλοία αυτά είναι ογκώδη, έχουν πανύψηλα έξαλα και υπερκατασκευές και προσφέρουν μεγάλες επιφάνειες στον άνεμο με αποτέλεσμα μεγάλες εκπτώσεις και επομένως δυσκολίες στους χειρισμούς που δεν θα είναι αποτελεσματικοί. Δεδομένης της συχνότητας των ισχυρών βορείων ανέμων κυρίως τον χειμώνα, το πρόβλημα πρυμνοδέτησης και κατά μείζονα λόγο πλαγιοδέτησης θα είναι πολύ σοβαρό. Θα χρειάζονται ρυμουλκά για να πλαγιοδετήσουν, ενέργεια ασύμφορη λόγω της μικρής κίνησης στο λιμάνι ενός σχετικά μικρού νησιού.

          Προβλήματα σοβαρά θα δημιουργούνται και κατά την έξοδο των χιλιάδων επιβατών που θα αποβιβάζονται όλοι μαζί και θα δημιουργούν το αδιαχώρητο στο συνωστισμένο κέντρο της πόλης, το αδιαχώρητο θα γίνεται και με τα  απόβλητα χιλιάδων επιβατών.

          Αν τα προβλήματα που υπάρχουν  είναι  διαχειρήσιμα  τότε έχει καλώς διαφορετικά ‘’το μη χείρον βέλτιστος’’. Τότε θα ευχηθούμε ‘’καλά τελειώματα’’ γιατί η ματαίωση αναπτυξιακών έργων κόστισε στο νησί αυτό πολύ ακριβά. Χρόνος λένε ότι θα χρειασθεί για να κατατεθούν προτάσεις και να επιλεγεί σωστότερη χρόνος πολύς και για την κατασκευή.         

           Λάβετε λοιπόν οι ειδικοί υπ’ ‘οψιν σας και τις δικές μας παρατηρήσεις  μήπως είναι χρήσιμες και προχωράτε γιατί τα ‘’πολλά λόγια είναι φτώχια’’ που δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Να τελειώνουμε με τα αναπτυξιακά έργα γιατί  αν χρονοτριβήσουμε όπως συνήθως γίνεται στην χώρα μας, τότε δεν θα υπάρχουν νέοι στο νησί να τα χρησιμοποιήσουν.  Για πολλοστή φορά υποστηρίζουμε την άποψη ότι οι Χιώτες γνωρίζουν μόνο να θαλασσομαχούν αλλά δεν οδηγούν γεωργικά τρακτεράκια. Αν φέρουμε νέους και νέες από την στερεά Ελλάδα  και τους δώσουμε τις υλικοτεχνικές υποδομές

και στέγη στα εγκαταλειμμένα χωριά μας τότε και θα παράξουν και θα αναπαραχθούν για να κατοικηθεί και πάλι αυτό το όμορφο και ιστορικό νησί του Αιγαίου.        

 

 

 

Άλλες απόψεις: Του Στέλιου Δ. Καραβόλου