Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Ο Σουλτάνος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Τετ, 25/10/2017 - 18:47

Αναλυτές υποστηρίζουν ότι η περσινή αποτυχημένη…. απόπειρα…..πραξικοπήματος έδωσε στον Ερντογάν την ευκαιρία-δικαιολογία που χρειαζόταν για να βάλει ένα έθνος στην κατάψυξη . Of the record την χαρακτήρισε ‘’θεόσταλτη ευκαιρία’’ .Χρησιμοποίησε την απόπειρα πραξικοπήματος ως πρόσχημα για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών . Φίμωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης , φίμωσε τον τύπο ,έβαλε στην γωνία τις ένοπλες δυνάμεις . Οι συλληφθέντες άνω των 60.000 , οι απολυμένοι κρατικοί υπάλληλοι άνω των 100.000 . Ο διωγμός βουλευτών ,αντιπολίτευσης , εκλεγμένων δημάρχων ,δικαστικών , στελεχών των Ε.Δ. , δημοσιογράφων και  ακαδημαικών ανελέητος και πίσω από τα ‘’σίδερα’’ .Σήμερα η Τουρκία έχει τους πιο ‘’μορφωμένους’’ κρατούμενους του κόσμου.          
        Παρατηρούμε ότι ενώ η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία για να ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη η προοπτική ένταξης της χώρας συνεχώς χάνει την δυναμική της . Παρά της επιτυχίες του Ερντογάν η χώρα εμφανίζεται τριχοτομημένη με τρείς διαφορετικές ιδεολογικές ταυτότητες , ταξινομημένες σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές , ήτοι Ισλαμιστές-Κεμαλιστές-Κούρδους με ξεχωριστά κοινωνικά, πολιτικά, ταξικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά . Ο Ερντογάν έχασε ουσιαστικά όλες τις μεγάλες πόλεις καλούμενος να διαχειριστεί την κρίση που ο ίδιος δημιούργησε .Άνοιξε τον δρόμο για εμβάθυνση του αυταρχισμού και της απολυταρχίας βάζοντας στο στόχαστρο την Δύση, ΗΠΑ , Ρωσία , Ισραήλ και αδιάκριτα το σύνολο των κρατών της ΕΕ . Διολισθαίνει σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία αντιμέτωπος με πολιτική αστάθεια ,την βία ,την εσωτερική τρομοκρατία . Απόδειξε ότι δεν σέβετε το διεθνές δίκαιο ,τις συμφωνίες . Ενεργεί μονομερώς ,δημιουργεί τεχνητές εντάσεις με επιθετικές δηλώσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων . Βέβαια υπάρχουν και άλλοι πολιτικοί αναλυτές που αναφέρονται στην ‘’παρακμάζουσα ‘’ Οθωμανική Αυτοκρατορία , τον γίγαντα με τα ξύλινα πόδια . Το μόνο που σαφώς δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θέλει να είναι Σουλτάνος ή Ευρωπαίος . Διεκδικεί μια θέση δίπλα στον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στο πάνθεο της Τουρκικής ιστορίας , πλήν όμως εκτιμώ ότι η αρχή του τέλους για τον ισλαμιστή πολιτικό ξεκίνησε και επανεκτιμώ ότι δεν θα είναι και ‘’πολύ καλή ‘’.Γράψτε το με χαρτί και μολύβι . Το ευρωπαικό όνειρο προσχεδιασμένο ή μη άρχισε να σβύνει .
     Απέναντί του θα υπάρχουν τα μέτωπα των Κούρδων , των φοιτητικών εξεγέρσεων ,των τρομοκρατικών επιθέσεων , των πολιτικών του αντιπάλων , των λογοκριμένων , του φιμωμένου τύπου , του Φετουλάχ Γκιουλέν ,των δημοσιογράφων μελών του βαθέως κράτους ,των μπλοκαρισμένων μελών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ,των Αξκών των ΕΔ που ‘’’προσωρινα’’τους έχει καταχωνιάσει  και των χαρακτηριστικών ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος που επέβαλλε.   Ο πρόεδρος της Τουρκίας ένας από τους όντως λαοπρόβλητους ηγέτες της εποχής, παραμένει μια αινιγματική προσωπικότητα ένας χαρισματικός αλλά γεμάτος αντιφάσεις πολιτικός που λατρεύεται από τους μισούς και χαρακτηρίζεται ως ο Νο 1 εχθρός από τους άλλους μισούς .
    Χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως προστάτη των φτωχών και των αδυνάτων ,προστάτη των έσω-έξω εχθρών της Τουρκίας ,θέλει την ‘’γυναίκα ‘’υπόδειγμα στην κοινωνία με το τσεμπέρι , απαγορεύει το φιλί σε δημόσιους χώρους ,ρίχνει τους ομοφυλόφιλους στην πυρά ,επαναφέρει την θανατική ποινή, με φιλοσοφίες που απηχούν στις επιλογές του  και από την άλλη χτίζει παλάτια εκατομμυρίων , με οικονομικά σκάνδαλα , κύριος εκφραστής της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής με όχημα τη θρησκεία .  
    Μετά την μεταπήδηση τον περασμένο Αύγουστο στην προεδρία της χώρας του με ‘’βία και νοθεία’’ ο επόμενος στόχος φαίνεται ότι είναι να γίνει ένας ‘’ελέω θεού ’’νέος Σουλτάνος‘’ ,ηγέτης όλου του μουσουλμανικού κόσμου . Γι’αυτό λοιπόν και το Φαραωνικών διαστάσεων  Άκ Σαράι (λευκό παλάτι) των 1.000 δωματίων , το θερινό παλάτι των 300 δωματίων στην Μαρμαρίδα (απέναντι από την Ρόδο),οι φιέστες με φρουρούς ντυμένους με παραδοσιακές στολές των 16 μεγάλων ιδρυτών της Οθωμανικκής αυτοκρατορίας , λίγο πολύ συνεχιστής του …Μωάμεθ του Πορθητή .
     Αναγόρευσε σε εχθρούς του τις ΗΠΑ , την Ρώσικη Αρκούδα ( μην νομίζει κανείς ότι ο Βλαδίμηρος ξέχασε….) , την Γερμανία της Άγκελα Μέρκελ ,το Ισραήλ (πιο βάρβαροι από τους χιτλερικούς ) καθώς και την λοιπή …υφήλιο …
   Είναι καιρός αποβάλλοντας προκαταλήψεις , σφάλματα του παρελθόντος και ειδικότατα με σύμπνοια , όλες οι πολιτικές παρατάξεις αφήνοντας στην άκρη πολιτικές διαφορές  να εκμεταλλευτούν  την ευκαιρία και τις συνθήκες που μας παρουσιάστηκαν προκειμένου η πατρίδα μας να δώσει τις δέουσες πολιτικές απαντήσεις στον Σουλτάνο και να διαδραματίσει αναβαθμισμένο ρόλο στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και της ταραγμένης Μέσης Ανατολής  . Σήμερα παρά ποτέ η ευκαιρία είναι μοναδική .Από εμάς εξαρτάτε να την ‘’αρπάξουμε’’ . Δεν έχουμε τίποτε να φοβηθούμε από τον ανατολίτη .Τι να τα κάνει κανείς τα F 35 όταν τα πιλοτάρουν ‘’φυλακισμένα χέρια’’ .Εξ’άλλου οι αριθμοί ανέκαθεν ήταν εις βάρος μας ,όμως οι ηθικές –ψυχικές δυνάμεις πάντα ήταν υπέρ ημών .
                                                    Βούλτσος Ηρακλής  
              Αντιστράτηγος ε.α. και Τέως Γεν . Γραμ. Δήμου Ερμούπολης
                                                       26 Οκτ 2017
 

Άλλες απόψεις: Του Ηρακλή Βούλτσου