Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Το πρόσωπο του... τέρατος

Τετ, 08/02/2017 - 06:08

Όταν το πρόσωπο του τέρατος πάψει να μας τρομάζει, τότε πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίζει να του μοιάζουμε.

 

Μάνος Χατζιδάκις

 

Μια κοινωνία σε ρόλο ηδονοβλεψία, κρεμασμένη από την κλειδαρότρυπα, προσπαθεί να διακρίνει τα διαδραματιζόμενα στο μπουντουάρ. Εναγωνίως, αναζητεί το πρόσωπο εκείνου του αιρετού που η φαιά δημοσιογραφία αποφάσισε να θέσει βορά στο πυρ το εξώτερο, τροφή στη βουλιμική ανθρωποφαγία , στον πολιτικό εξοστρακισμό και στο κοινωνικό ανάθεμα.

 

Στην άλλοτε ακμάζουσα πνευματικά  Χίο, στο νησί που πάλαι ποτέ ήκμασαν οι τέχνες και τα γράμματα , στον γενέθλιο τόπο τόσων πνευματικών προσωπικοτήτων , έπαψε πια να μας τρομάζει το πρόσωπο του τέρατος. Στη Χίο της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής, του ευτελισμού και της κοινωνικής καταβαράθρωσης, τις πολιτιστικές αξίες και πνευματικές περγαμηνές, διαδέχθηκαν οι διαπομπεύσεις ανθρώπων, οι ωμότητες και ο κοινωνικός κανιβαλισμός.

 

 Όλα στη φόρα, θυσία στο βωμό της ιδιοτέλειας,  βορά στην άνευ όρων και ορίων θεαματικότητα. Καμία αξία στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια.

 

Το τέρας προβάλλει πλέον το αποτρόπαιο πρόσωπό του. Έχει πάψει πια από καιρό να μας τρομάζει.

 

 Έφθασε η στιγμή που πρέπει να φοβόμαστε… γιατί αυτό σημαίνει ότι έχουμε αρχίσει να του μοιάζουμε.

 

 

 

                    

 

Άλλες απόψεις: Του Αλέκου Γαϊτάνου