Χίος, Παρασκευή 19 Ιανουαρίου

Σκέψεις με φόντο την αναστάτωση στην Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή μας.

Κυρ, 24/07/2016 - 21:15

Η γεωπολιτική κρίση και η αστάθεια απλώνονται, γρήγορα και απειλητικά, στην γειτονική κοντινή (βλέπε Τουρκία) αλλά και  ευρύτερη γεωγραφική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (βλέπε Συρία, Ιράκ, Παλαιστίνη) και «πολιορκούν» φυσικά και την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Ένας  νέος γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής διαμορφώνεται, μέσω της κλιμακούμενης στρατιωτικής βίας.  Βλέπουμε μια κατάσταση στην Τουρκία που εξελίσσεται ραγδαία  μετά το πραξικόπημα σε μια εκλεγμένη «δικτατορία» θα λέγαμε  που αφενός θέλει να προχωρήσει σε εκκαθαρίσεις αντιφρονούντων αφετέρου θέλει να ελέγξει βίαια το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα των Κούρδων τους οποίους θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και βομβαρδίζει ανηλεώς μέσα στα νοτιοανατολικά σύνορά της. Βλέπουμε την τρομοκρατική οεργάνωση των Τζιχαντιστών που ανατρέπει εθνικά σύνορα και δημιουργεί τεράστιο πονοκέφαλο στις δυτικές κοινωνίες μέσω των τρομακτικών τυφλών τρομοκρατικών επιθέσεων από καμικάζι μέλη της.  Σ΄ αυτό τον πυρήνα των κοσμογονικών εξελίξεων βρίσκεται ο έλεγχος των πλούσιων υπόγειων ενεργειακών πόρων της περιοχής.  Για τις μεγάλες δυνάμεις παίζεται συνεχώς το παιγνίδι της πολιτικής επιρροής (ΗΠΑ-Ρωσίας –Κίνας –Γερμανίας-Γαλλίας_Αγγλίας -Ιράν) , της μέγιστης εκμετάλλευσης , της ασφάλειας των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και υπάρχει τεράστια αδιαφορία για το αν δια των πολεμικών επιχειρήσεων χάνονται διαρκώς αθώες ανθρώπινες ζωές ή δημιουργούνται πελώρια προσφυγικά ρεύματα.

Εμείς τώρα ως Ελλάδα,  ας μην αγνοούμε τον απρόβλεπτο και ιδιαίτερα αστάθμητο γείτονα που λέγεται Τουρκία. Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι στη διαχρονική πολιτική της Άγκυρας υπάρχει ο στρατηγικός (στρατιωτικός και οικονομικός)έλεγχος της περιοχής του νοτιανατολικού Αιγαίου (Ρόδος, Κάρπαθος, Καστελόριζο) αλλά και  περιοχών του  Αιγαίου (γκρίζες ζώνες, βραχονησίδες) φυσικά και της Κύπρου. Οι ΗΠΑ σήμερα δείχνουν να αντιλαμβάνονται ως ένα βαθμό το «δόλιο» παιγνίδι του κ. Ερντογάν που ενώ λέει ότι βομβαρδίζει τζιχαντιστές , εξοντώνει Κούρδους και μετά το πραξικόπημα τον βλέπουν να επιδιώκει υπερεξουσίες και να γίνεται ανεξέλεγκτος και άρα επικίνδυνος παίκτης . Τούτο είναι που ωθεί τους Αμερικανούς να λένε στην Ευρώπη να μας ελαφρύνει το χρέος και να μας κοιτάξει με άλλα μάτια πιο συγκαταβατικά  Η χώρα μας οφείλει να επαγρυπνεί ιδιαίτερα γιατί όπως δείχνει ο κ. Ερντογάν είναι όλοπρόθυμος να μας μπλέξει στα δίχτυα του. Αφορμή γυρεύει να μας ρίξει ευθύνες ότι κρύβομε πραξικοπηματίες ότι δεν παραδίνουμε του οκτώ και άλλα παρόμοια. Ας προσέξομε γιατί μέσα στην εσωτερική αναστάτωση της Τουρκίας μπορεί μια προβοκάτσια να στρέψει τα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης προς την Ελλάδα και   να μας  κάμει πολλά….

 Το θέμα μας βέβαια είναι ότι εκτός της επαγρύπνησης, πώς να αδράξουμε κι εμείς την ευκαιρία για καλυτέρευση της δεινής μας θέσης στην σκακιέρα. Η κατάσταση που επικρατεί αυτή την ώρα στη δική μας χώρα είναι αδύνατον να περιγραφεί. Εμείς ως Ελλάδα εν μέσω αυτής της κολάσεως που εξ ανατολών μας αγγίζει, αντί να έχουμε το «πάνω χέρι» λόγω γεωστρατηγικής θέσης, έχομε το «μαύρο μας χάλι» λόγω της εκτεταμένης οικονομικής κρίσης, της προσφυγικής επέλασης  αλλά κυρίως λόγω και  της αδυναμίας των πολιτικών μας να κατανοήσουν την βαρύτητα των γεγονότων και να δράσουν αναλόγως προστατεύοντας τα δικά μας εθνικά συμφέροντα. Βλέπουμε βέβαια μια κάποια προσπάθεια να υπάρξει τόξο συνεργασίας και σταθερότητας μεταξύ  Ελλάδος- Κύπρου-Ισραήλ- Αιγύπτου αλλά και σ΄αυτό τα βήματα είναι αργά. Όσα και να γραφούν στον τύπο , μας δίνουν την εντύπωση ότι δεν φτάνουν στα αυτιά των αρμοδίων αφού αυτοί πράττουν και αποφασίζουν με άλλα μάτια και μυαλά από την κοινή λογική του λαού μας. Επιτέλους όμως είναι ώρα να ξεβουλώσουμε τα αυτιά μας. ¨ΕΦΤΑΣΕ ο χρόνος της αφύπνησης  της κυβέρνησης , των κομμάτων και του καθενός μας προκειμένου να φράξουμε ενωμένοι κατά το δυνατόν «το ξέφραγό μας αμπέλι» και να το αναβαθμίσομε όσο γίνεται περισσότερο μέσα στο αναστατωμένο διεθνές εγγύς περιβάλλον μας. Αν και πάλι δεν το πράξουμε άξιοι της μοίρας μας!!!!!

 

 

Άλλες απόψεις: Του Ιακώβου Γ. Μπριλή