Χίος, Τρίτη 17 Ιουλίου

"Τον παρά και μαύρο"

Παρ, 29/12/2017 - 10:29

Την, ως άνω, λαϊκή ρήση μου θύμισε ευρυμαθής φίλος προ ημερών κατά τη διάρκεια κάποιας συζήτησης. Θέμα της (μεταξύ άλλων), η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος στους νησιώτες (όχι βέβαια σε όλους) ως δήθεν αντιστάθμισμα της διαρκούς ζημιάς που θα υφιστάμεθα στο εξής όλοι (έχοντες και μη έχοντες), από την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών Φ.Π.Α.που ισχύουν επί χρόνια στα νησιά του Αιγαίου.

Ο ίδιος (και βέβαια όχι μόνο αυτός), έχει την πεποίθηση ότι, κανένα “μεταφορικό ισοδύναμο” δεν πρόκειται να αντισταθμίσει πλήρως αυτήν την ζημιά (και ας υποστηρίζει η Κυβέρνηση το αντίθετο).

Ο καλός φίλος, κλείνοντας τη σχετική συζήτηση,προέβλεψε ότι, οι περισσότεροι νησιώτες, ναι μεν θα τρέξουν να εισπράξουν το σχετικό επίδομα, όμως, από μέσα τους θα λένε “τον παρά και μαύρο”. Είναι η φράση που, στο μακρινό παρελθόν, έλεγαν ψηφοφόροι, την ψήφο των οποίων επεδίωκαν να εξαγοράσουν πονηροί πολιτευτές προσφέροντάς τους χρηματικά ποσά. Αυτοί λοιπόν οι (πιο πονηροί) ψηφοφόροι, “τσέπωναν” τον παρά και, στην κάλπη, “μαύριζαν” τον συγκεκριμένο πολιτευτή, επιλέγοντας άλλον!

Όλη αυτή η συζήτηση μου προκάλεσε την περιέργεια να μπω στο διαδίκτυο προκειμένου να θυμηθώ πώς και ποιούς ψήφισαν οι ψηφοφόροι-κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου κατά τις τελευταίες (και πολύ κρίσιμες) εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015.

Οι διαπιστώσεις είναι άξιες αναφοράς γι' αυτό και ακολουθούν ευθύς αμέσως:

-Σε σύνολο δεκαπέντε (15) Βουλευτών που εκλέγονται σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, οι εννέα(9) είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τέσσερις(4) της Ν. Δημοκρατίας και από ένας του ΠΑΣΟΚ και του Κ.Κ.Ε. (παλιά, ως γνωστόν, κυριαρχούσε το ΠΑΣΟΚ στα νησιά).

Ιδού τώρα πού έχουν εκλεγεί οι εννέα (9) του ΣΥΡΙΖΑ:

-Ένας στη Λέσβο, ένας στη Χίο, ένας στη (μονοεδρική) Σάμο, τρεις στις Κυκλάδες και άλλοι τρεις στα Δωδεκάνησα. Μάλιστα, ο ένας εκ των τριών των Δωδεκανήσων, είναι ο κ. Νεκτάριος Σαντορινιός, σημερινός Υφυπουργός υπεύθυνος Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής! (βάλτε όσα θαυμαστικά θέλετε).

Οι ως άνω, αναφορές και επισημάνσεις, έγιναν για να καταδείξουν πόσο τίμησαν (στο πρόσωπο των εννέα) τον ΣΥΡΙΖΑ οι νησιώτες ψηφοφόροι το 2015 και, αντίθετα, πόσο απαξιώθηκαν από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με σειρά πράξεων και παραλείψεων (προσφυγικό, κατάργηση μειωμένου Φ.Π.Α, συν περικοπές, αύξηση φορολογίας) οι οποίες, (πράξεις και παραλείψεις), όχι μόνο επιβάρυναν την καθημερινότητα και τη ζωή όλων των νησιωτών, αλλά έχουν θέσει σε δεινή δοκιμασία κάθε απόπειρα βιώσιμης ανάπτυξης και επιβίωσης κυρίως των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία, πέραν του προσφυγικού, αντιμετωπίζουν, επί δεκαετίες, και τις στρατιωτικές απειλές εξ ανατολών.

Ειδικά τούτο το τελευταίο κτύπημα με τον Φ.Π.Α., κυριολεκτικά “δεν καταπίνεται”.

Βέβαια, ως δικαιολογία, από πλευράς Κυβέρνησης προβάλεται ο ισχυρισμός ότι, αναγκάστηκαν να υποκείψουν στις ασφυκτικές πιέσεις των Δανειστών (κυρίως του Δ.Ν.Τ.) για υλοποίηση όλων των Μνημονιακών μέτρων έτσι όπως αυτές είχαν συμφωνηθεί.

Επί του Κυβερνητικού αυτού ισχυρισμού, ας μου επιτραπούν δύο παρατηρήσεις-ενστάσεις:

ΠΡΩΤΟΝ, η ίδια η Κυβέρνηση, επισημαίνοντας κατά καιρούς τις, υπερβολικά αυστηρές, απαιτήσεις των Δανειστών, υποστηρίζει ότι, “με σθεναρή και σκληρή διαπραγμάτευση” μπόρεσε να αποτρέψει την αποδοχή και υλοποίηση κάποιων εκ των απαιτήσεων αυτών.

Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, είναι απορίας άξιο, γιατί η Κυβέρνηση, “δεν πάτησε” πόδι και για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η κατάργηση του μειωμένου Φ.Π.Α., ώστε να το αποτρέψει;

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, αν υποθέσουμε ότι, η Κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχει κάποιον άλλο στόχο της, εγκατέλειψε “στην τύχη τους” τα νησιά μας, τότε γιατί τη “μάχη της σωτηρίας τους” δεν την έδωσαν, από κοινού, οι εννέα (9) νησιώτες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή έστω οι τρεις(3) “πιο δικοί μας” (της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου) απειλώντας ανοικτά ακόμη και με πτώση της Κυβέρνησης; ΄Ενα τόσο σοβαρό ενδεχόμενο, οι Εταίροι και Δανειστές μας, δεν θα μπορούσαν να το αγνοήσουν αφού, όπως οι ίδιοι δηλώνουν, επιθυμούν διακαώς και πάσει θυσία “πολιτική σταθερότητα” στην Ελλάδα (προφανώς έχουν τους λόγους τους οι δανειστές να παραμείνει και άλλο στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ).....

Αν και δεν έχω ενταχθεί ποτέ σε Κόμμα, είμαι σε θέση να αντιληφθώ την έννοια της “κομματικής πειθαρχίας” η οποία ίσως απαντά το δεύτερο ερώτημά μου. Όμως όλα έχουν όρια σε τούτη τη ζωή και βεβαίως στην άσκηση πολιτικής. Αν δεχθούμε τον ισχυρισμό κάποιων ότι, οι εν λόγω Βουλευτές σκέφθηκαν την “καρέκλα” τους, όπως και άλλοι στο παρελθόν, φαντάζομαι να κατανοούν ότι, “τις καρέκλες”, αυτός που τις έδωσε, μπορεί, εκ καιρώ, να τις πάρει πίσω. Και αυτός δεν είναι άλλος από το κυρίαρχο Εκλογικό Σώμα.

Εν προκειμένω, αξίζει να θυμηθούμε κάτι από το πρόσφατο εκλογικό παρελθόν:

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στη Βουλή, λαμβάνοντας 315.000 ψήφους και εκλέγοντας 13 Βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ, νικητής των τότε εκλογών, λαμβάνει 3.012.000 ψήφους και εκλέγει 160 βουλευτές!

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2015: Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει μετά κόπου την τέταρτη θέση, λαμβάνει μόλις 301.000 ψήφους και εκλέγει 17 μόνο βουλευτές. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη, με 1.926.000 ψήφους, αναρριχάται στην πρώτη θέση εκλέγοντας 145 Βουλευτές και (με το δεκανίκι των ΑΝΕΛ) γίνεται Κυβέρνηση (όπως και το Γενάρη του ίδιου έτους).

Αυτά ήθελα να θυμίσω, χρονιάρες μέρες, τόσο στους αναγνώστες,όσο και στους νησιώτες Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας τη γνωστή λαϊκή ρήση “έχει ο καιρός γυρίσματα”.

Ανθρώπινα, εύχομαι σε όλους και όλες “ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ” και συστράτευση σε έναν ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ αν δεν επιθυμούμε να ζήσουμε νέες ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ.

Άλλες απόψεις: του Αριστείδη Ζαννίκου