Ροή Ειδήσεων:
 • 07:06 4ωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν την Πέμπτη 11:00 π.μ. - 3:00 μ.μ. με σκοπό την εύρεση σύννομης διαδικασίας παράτασης των συμβάσεων του προσωπικού με ελαστικές μορφές απασχόλησης που υπηρετούν στο ΕΣΥ και την Πρόνοια καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
 • 20:52 Οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου διοργανώνουν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου ανάβαση στη τρίτη ψηλότερη κορυφή της Χίου, στο ΄Ορος (1.186 μέτρα). Πρόκειται για μια θαυμάσια αλλά δύσκολη διαδρομή μήκους 10.250 μέτρων με υψομετρική διαφορά περίπου 800μ., για την οποία απαιτούνται 5 με 6 ώρες. Αφετηρία και τερματισμός είναι το Πιτυός. Οι Φίλοι Μονοπατιών Χίου συντήρησαν τελευταία περίπου 5 χλμ. της κυκλικής αυτής διαδρομής. Η δράση αυτή απευθύνεται σε πεζοπόρους με εμπειρία, αντοχή και καλό εξοπλισμό (απαραίτητα τα μποτάκια ορειβασίας, αδιάβροχο, ζεστά ρούχα, κολατσιό, αρκετό νερό). Πληροφορίες στον Γ. Χαλάτση Γιώργο στο τηλέφωνο 6938605179.
 • 18:13 Πρωτοβουλία για την συγκέντρωση βοήθειας στους πληγέντες από τις πλημμύρες κατοίκους της περιοχής Μάνδρας Αττικής πήρε ο Κυνηγετικός Σύλλογος. Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση οι πληγέντες χρειάζονται ξηρά τροφή, μπισκότα, κονσέρβες, κρουασάν, γάλα εβαπορέ, βρεφικά γάλατα από 0-6 και όλων των ηλικιών, πάνες, κουβέρτες, γαλότσες, κάλτσες, παπούτσια. Τα παραπάνω είδη θα συγκεντρωθούν στα γραφεία του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου (Σ.Λίναρη 2α) τις ώρες λειτουργίας των γραφείων, Δευτέρα και Παρασκευή 8:00 π.μ. - 2.00 μ.μ. Τρίτη και Πέμπτη 8:00 – 12:00 και Τετάρτη 2:00 μ.μ. - 8.00 μ.μ. Τα είδη που θα συγκεντρωθούν θα αποσταλούν με έξοδα του Κυνηγετικού Συλλόγου Χίου στον Κυνηγετικό Σύλλογο Κορωπίου Αττικής ο οποίος θα αναλάβει και την διανομή τους.
 • 16:45 Στο Δημοτικό Συμβούλιο Χίου τίθεται προς συζήτηση και λήψη απόφασης το Β1 στάδιο της μελέτης του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της Δημοτικής Ενότητας Χίου. Στη συνεδρίαση που θα γίνει την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 6 μ.μ. θα ληφθεί απόφαση και για την εντολή σύνταξης του Β2 σταδίου της μελέτης του Γ.Π.Σ. Το Β1 στάδιο (τεύχος και σχέδια) του Γενικού Πολεοδομικού σχεδίου θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δ. Χίου (chioscity.gr).
 • 13:18 Ο Σύλλογος Τριτέκνων Χίου, καθώς και το Κοινωνικό Φροντιστήριο δεν θα λειτουργήσουν σήμερα λόγω της συμμετοχής στην απεργία για την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%.
 • 11:50 Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου σε συνεργασία με την i-paidi.gr και την υποστήριξη του ΚΕ.Δ.Υ. Χίου καλεί σε ομιλία με θέμα «Η αξία της διάγνωσης και την παρέμβασης στα παιδιά με ΔΕΠ – Υ», που θα γίνει την Κυριακή, 26 Νοεμβρίου στις 5 μ.μ. στην αίθουσα «Μιχαήλ Βουρνούς» στην Περιφερειακή Ενότητα. Το θέμα θα αναπτύξουν οι Μαριάννα Λαγουμίδη, Πρόεδρος της i-paidi, Φρόσω Μπούτου, Μοριακή Βιολόγος και Ιωάννης Τσιροπινάς, Δ/ντής 7ου Δημοτικού Σχολείου Χίου.
 • 10:56 Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου εορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Χιοπολίτου, στη γεννέτηρά του στο Πιτυός. Στις 7.30 π.μ. θα τελεστεί όρθος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ενώ στις 5.30 μ.μ. του Σαββάτου εσπερινός. Από το εκκλησιαστικό συμβούλιο θα προσφερθεί κέρασμα στους πιστούς και τις δύο ημέρες
 • 09:38 Οι συντάξεις Δεκεμβρίου όλων των Ταμείων θα καταβληθούν στα τέλη Νοεμβρίου και κάποιες αρχές Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου. Οι Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑ) Δεκεμβρίου την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου. Με τη σύνταξη Δεκεμβρίου θα πιστωθεί η εφάπαξ επιστροφή των διαφορών στις εισφορές υγείας 4,5 ετών. Οι συνταξιούχοι θα δουν στους λογαριασμούς τους το επιπλέον ποσό που θα πιστωθεί μαζί με την τρέχουσα σύνταξη, χωρίς να απαιτείται κάποια αίτηση.
 • 06:35 Σήμερα Τετάρτη 22/11 αναμένεται ηλιοφάνεια με λίγα σύννεφα. Οι άνεμοι θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις,γενικά ασθενείς,ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 7-14οC.
 • 20:06 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν έντεκα γονείς μαθητών απ' το νησί μας, που μετείχαν στις εφετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ζητώντας την ακύρωση υπουργικής απόφασης με την οποία λόγω των σεισμών, που έπληξαν τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, οι μαθητές των νησιών αυτών μοριοδοτήθηκαν κατά διαφορετικό τρόπο. Οι γονείς που προσέφυγαν στο ανώτατο δικαστήριο,υποστηρίζουν ότι η υπουργική απόφαση, είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας, ενώ προσκρούει ευθέως σε βασικά άρθρα του Συντάγματος.
 • 19:44 Το Νομαρχιακό Αθλητικό Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία «Ιωνες» πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, από τις οποίες αναδείχθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, το οποίο συνεδρίασε και συστάθηκε σε Σώμα ως εξής: ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Αγιασμάτη Μαρκέλλα, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ποδιά Ελένη, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ντούλου Πλουμή, ΤΑΜΙΑΣ Παβίτσου Χριστίνα, ΓΕΝΙΚΗ ΕΦΟΡΟΣ: Χατζησιδερή Αναστασία, ΕΦΟΡΟΣ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: Κουφοδόντη Ευτυχία ΕΦΟΡΟΣ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΘΛΗΜΑΤΩΝ: Πατελίδα Κατερίνα.
Custom Search
Τελευταία ενημέρωση: 22 Νοε 2017 - 07:19

alithia

Τετάρτη, 22 Νοέμβριος, 2017 - 14:40

1.000 ευρώ κοστίζει η παράνομη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ρεπορτάζ του Spiegel Online για τους "λησμονημένους της Σάμου"
Παρ, 10/11/2017 - 16:23

«Η εκκλησία μιλά για "καταιγίδα", κάποιοι Σαμιώτες προμηθεύτηκαν όπλα, το κλίμα στο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι εκρηκτικό. Εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να εγκαταλείψουν το νησί, γράφει το Spiegel Online σε ανταπόκριση από τη Σάμο.

Η Άιντα ήταν έγκυος δύο μηνών όταν έχασε το μωρό της τον Σεπτέμβριο. Από τότε η 18χρονη Σύρια αναρρώνει σε μια σκηνή σε προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου. Η απώλεια του μωρού της δεν είναι το μόνο που την αναστατώνει. Η εγκυμοσύνη της ήταν το εισιτήριό της μακριά από το μίζερο και ψυχρό καταυλισμό.

Η νεαρή γυναίκα είναι μια από τους συνολικά 3.000 πρόσφυγες που ζουν στη Σάμο. Σε τέσσερα άλλα νησιά η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε προσφυγικούς καταυλισμούς με τη βοήθεια της ΕΕ. Αποτελούν ένα είδος αναχώματος στην παράτυπη εισροή προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Από την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας τον Μάρτιο του 2016, πρόσφυγες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο κατ΄ εξαίρεση. Ως εγκυμονούσα η Άιντα ήλπιζε να είναι μια από αυτούς...»

1.000 ευρώ κοστίζει η παράνομη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Όποιος δεν πληροί τα κριτήρια για μια μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει δύο επιλογές: είτε να παραμείνει στον καταυλισμό έως ότου αποφανθούν κάποτε οι αρχές για την αίτηση ασύλου είτε με 1.000 ευρώ να φθάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα με τη βοήθεια τοπικών διακινητών. (…)

Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της Σάμου παραμένουν άθλιες. Επειδή όμως το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εστιάζει πλέον στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη, αλλά και τις νέες οδούς που δημιουργούνται προς την Ισπανία, η π6ροσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει πια ξεχαστεί. (…)

Το πόσο σκληρή είναι η ζωή των προσφύγων δείχνει μια επίσκεψη στον καταυλισμό στο Βαθύ, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των 6.200 κατοίκων. Κατασκευάστηκε για 700 πρόσφυγες, φιλοξενεί ωστόσο σήμερα τετραπλάσιο αριθμό. Ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι πρόχειρες κατασκευές θα αντέξουν στις πρώτες φθινοπωρινές καταιγίδες. Υπάρχουν ελλείψεις σε ρουχισμό, τροφή, φάρμακα και είδη προσωπικής καθαριότητας».

«Όποιος σπέρνει βία, θα θερίσει βία»

«Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ελπίζουν στην ευσπλαχνία ή ακόμα και την ειλικρίνεια της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας. Πρόσφατα ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιέγραψε την κατάσταση στη Σάμο ως "δραματική" προειδοποιώντας για "καταιγίδα" που ενδεχομένως να προκληθεί από τους πρόσφυγες. Ένας ιερέας, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, απαντώντας στα περί "καταιγίδας" είπε: Όποιος σπέρνει βία, θα θερίσει βία»

Στο αφιέρωμα για τις προσφυγικές οδούς συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες:

Politiken (Δανία) – Ανταποκρίσεις από την Γκάμπια
Le Monde (Γαλλία) – Ανταποκρίσεις από την Αλγερία
El País (Ισπανία) – Ανταποκρίσεις από την Ισπανία
La Stampa (Ιταλία) – Ανταποκρίσεις από τη Λιβύη
The Guardian (Βρετανία) – Ανταποκρίσεις από το Μαρόκο
Der Spiegel (Γερμανία) – Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα

Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Ετικέτες: