Χίος, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

1.000 ευρώ κοστίζει η παράνομη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Ρεπορτάζ του Spiegel Online για τους "λησμονημένους της Σάμου"
Παρ, 10/11/2017 - 16:23

«Η εκκλησία μιλά για "καταιγίδα", κάποιοι Σαμιώτες προμηθεύτηκαν όπλα, το κλίμα στο νησί του νοτιοανατολικού Αιγαίου είναι εκρηκτικό. Εν μέσω της τεταμένης ατμόσφαιρας βρίσκονται χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να εγκαταλείψουν το νησί, γράφει το Spiegel Online σε ανταπόκριση από τη Σάμο.

Η Άιντα ήταν έγκυος δύο μηνών όταν έχασε το μωρό της τον Σεπτέμβριο. Από τότε η 18χρονη Σύρια αναρρώνει σε μια σκηνή σε προσφυγικό καταυλισμό της Σάμου. Η απώλεια του μωρού της δεν είναι το μόνο που την αναστατώνει. Η εγκυμοσύνη της ήταν το εισιτήριό της μακριά από το μίζερο και ψυχρό καταυλισμό.

Η νεαρή γυναίκα είναι μια από τους συνολικά 3.000 πρόσφυγες που ζουν στη Σάμο. Σε τέσσερα άλλα νησιά η ελληνική κυβέρνηση δημιούργησε προσφυγικούς καταυλισμούς με τη βοήθεια της ΕΕ. Αποτελούν ένα είδος αναχώματος στην παράτυπη εισροή προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ. Από την υπογραφή της προσφυγικής συμφωνίας Βρυξελλών-Άγκυρας τον Μάρτιο του 2016, πρόσφυγες μεταφέρονται στην ηπειρωτική Ελλάδα μόνο κατ΄ εξαίρεση. Ως εγκυμονούσα η Άιντα ήλπιζε να είναι μια από αυτούς...»

1.000 ευρώ κοστίζει η παράνομη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα

Όποιος δεν πληροί τα κριτήρια για μια μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει δύο επιλογές: είτε να παραμείνει στον καταυλισμό έως ότου αποφανθούν κάποτε οι αρχές για την αίτηση ασύλου είτε με 1.000 ευρώ να φθάσει στην ηπειρωτική Ελλάδα με τη βοήθεια τοπικών διακινητών. (…)

Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν διαθέσει οι Βρυξέλλες οι συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς της Σάμου παραμένουν άθλιες. Επειδή όμως το ενδιαφέρον της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης εστιάζει πλέον στον περιορισμό των προσφυγικών ροών από τη Λιβύη, αλλά και τις νέες οδούς που δημιουργούνται προς την Ισπανία, η π6ροσφυγική κρίση στην Ελλάδα έχει πια ξεχαστεί. (…)

Το πόσο σκληρή είναι η ζωή των προσφύγων δείχνει μια επίσκεψη στον καταυλισμό στο Βαθύ, ο οποίος βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη των 6.200 κατοίκων. Κατασκευάστηκε για 700 πρόσφυγες, φιλοξενεί ωστόσο σήμερα τετραπλάσιο αριθμό. Ένας δεύτερος αυτοσχέδιος καταυλισμός δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους πρόσφυγες. Κανείς δεν πιστεύει ότι οι πρόχειρες κατασκευές θα αντέξουν στις πρώτες φθινοπωρινές καταιγίδες. Υπάρχουν ελλείψεις σε ρουχισμό, τροφή, φάρμακα και είδη προσωπικής καθαριότητας».

«Όποιος σπέρνει βία, θα θερίσει βία»

«Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να ελπίζουν στην ευσπλαχνία ή ακόμα και την ειλικρίνεια της ισχυρής ορθόδοξης εκκλησίας. Πρόσφατα ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος σε επιστολή του στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα περιέγραψε την κατάσταση στη Σάμο ως "δραματική" προειδοποιώντας για "καταιγίδα" που ενδεχομένως να προκληθεί από τους πρόσφυγες. Ένας ιερέας, ο οποίος προτίμησε να παραμείνει ανώνυμος, απαντώντας στα περί "καταιγίδας" είπε: Όποιος σπέρνει βία, θα θερίσει βία»

Στο αφιέρωμα για τις προσφυγικές οδούς συμμετέχουν οι ευρωπαϊκές εφημερίδες:

Politiken (Δανία) – Ανταποκρίσεις από την Γκάμπια
Le Monde (Γαλλία) – Ανταποκρίσεις από την Αλγερία
El País (Ισπανία) – Ανταποκρίσεις από την Ισπανία
La Stampa (Ιταλία) – Ανταποκρίσεις από τη Λιβύη
The Guardian (Βρετανία) – Ανταποκρίσεις από το Μαρόκο
Der Spiegel (Γερμανία) – Ανταποκρίσεις από την Ελλάδα

Spiegel Online / Στέφανος Γεωργακόπουλος

Deutsche Welle

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/02/2018 - 20:07
ΦΟΒ

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Βροντάδου και του 4 ου Γυμνασίου Χίου σε συνεργασία με το Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Ο.Β. στον Αγ. Γεώργιο Βροντάδου διάλεξη με ομιλήτρια την κα Καλλιόπη Τσεμπέρη, σύμβουλο Οικογενειακού Προγραμματισμού και Σεξουαλικής Αγωγής του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) και της UNICEF και πρώην καθηγήτριας του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: «Ο ρόλος των γονέων στη διαφυλική αγωγή και σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων»​.

Μετά τη διάλεξη η ομιλήτρια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Επειδή η σεξουαλική αγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής για το οποίο υπεύθυνοι είμαστε πρωτίστως εμείς, οι γονείς, διοργανώνουμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι γονείς είτε δεν γνωρίζουμε τον τρόπο είτε αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας γύρω από τα θέματα αυτά, με αποτέλεσμα να αποκτούν μια διαστρεβλωμένη άποψη είτε από τους συνομήλικούς τους είτε από το διαδίκτυο.

Θα χαρούμε λοιπόν να σας δούμε στην αίθουσα του ΦΟΒ και να συζητήσουμε με την ομιλήτρια κα Τσεμπέρη τις απορίες σας και πώς να απαντάτε στις απορίες των παιδιών σας. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη σωστή, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των γονέων, γι’ αυτό η παρουσία σας σ’ αυτή την πολύ σπουδαία εκδήλωση κρίνεται από τους διοργανωτές απαραίτητη.

Η κα Καλλιόπη Τσεμπέρη μαζί με την πρόεδρο της UNICEF κα Σοφία Τσιτζίκου το πρωί της ίδιας μέρας στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας των δύο σχολείων θα επισκεφθούν τα πιο πάνω Γυμνάσια και θα συζητήσουν με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για τα δικαιώματα των παιδιών και για θέματα σεξουαλικής αγωγής.

Για τους διοργανωτές

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Βροντάδου Θεοδώρα Μαθιούδη

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4 ου Γυμνασίου Χίου Γεώργιος Γιαννάς

Ο πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος