Χίος, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Ανώδυνος τοκετός και Ψυχοπροφυλακτική στο ΙΚΑ

Δευ, 12/02/2018 - 16:08
Αγγελική Ψαρρά, Μαία στο Κέντρο Υγείας Χίου

Υπάρχει εδώ και καιρό στο ΙΚΑ αλλά για τους πολλούς μάλλον είναι… μυστικό, αφού το Δημόσιο απαξιεί να προβάλλει τα επιτεύγματα του.

Ετσι στο ΙΚΑ, σήμερα Κέντρο Υγείας Χίου, λειτουργεί, χώρος ανώδυνου τοκετού και ψυχοπροφυλακτικής .

Όπως μας είπε η Μαία Αγγελική Ψαρρά, μαζί με την συνάδελφο της Αθηνά Χατζηδάκη, λειτουργούν το αντίστοιχο τμήμα, με αρκετή επιτυχία και συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενες, μετά από ραντεβού επισκέπτονται το Τμήμα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, είτε κατά μόνας, είτε ομαδικά με ανώτατο όριο μελών τα τρία.

Τι είναι όμως ο ανώδυνος τοκετός; 

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των εγκύων γυναικών είναι η διαχείριση του πόνου στον τοκετό. Στις Η.Π.Α η τεχνική Lamaze είναι η πιο διαδεδομένη, όπου οι έγκυες γυναίκες εκπαιδεύονται σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. Τέτοιοι τρόποι είναι: τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, διάσπαση προσοχής ή μασάζ. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει μια ουδέτερη στάση ως προς τη χρήση των φαρμάκων.

Η χαλάρωση δεν είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία όσο νομίζουμε. Είναι στην ουσία το «κλειδί» για να σπάσει η αλυσίδα «φόβος-ένταση- πόνος». Φυσική αντίδραση του φόβου είναι η ένταση των μυών. Η ένταση των μυών δημιουργεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ πόνο νιώθει κανείς τόσο αυτός αυξάνεται. Για αυτό χρειάζεται η γνώση όλων εκείνων των ενεργειών που χρειάζονται για να αποκτήσουμε την ικανότητα να χαλαρώνουμε. Σημαντικό είναι επίσης να συνειδητοποιήσει η γυναίκα ότι η συστηματική άσκηση μαζί με τον σύντροφό της, τη βοηθά να αντιληφθεί τη σημασία της προετοιμασίας για τον τοκετό.

Σχετικά Άρθρα

Πέμ, 22/02/2018 - 20:07
ΦΟΒ

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Βροντάδου και του 4 ου Γυμνασίου Χίου σε συνεργασία με το Φιλοπρόοδο Όμιλο Βροντάδου διοργανώνουν την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Φ.Ο.Β. στον Αγ. Γεώργιο Βροντάδου διάλεξη με ομιλήτρια την κα Καλλιόπη Τσεμπέρη, σύμβουλο Οικογενειακού Προγραμματισμού και Σεξουαλικής Αγωγής του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού, του Κέντρου Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (Αρεταίειο Νοσοκομείο) και της UNICEF και πρώην καθηγήτριας του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα: «Ο ρόλος των γονέων στη διαφυλική αγωγή και σεξουαλική ανάπτυξη των εφήβων»​.

Μετά τη διάλεξη η ομιλήτρια θα απαντήσει σε ερωτήσεις του ακροατηρίου. Επειδή η σεξουαλική αγωγή είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα ζωής για το οποίο υπεύθυνοι είμαστε πρωτίστως εμείς, οι γονείς, διοργανώνουμε αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία-συζήτηση.

Είναι γεγονός πως οι περισσότεροι γονείς είτε δεν γνωρίζουμε τον τρόπο είτε αποφεύγουμε να συζητήσουμε με τα παιδιά μας γύρω από τα θέματα αυτά, με αποτέλεσμα να αποκτούν μια διαστρεβλωμένη άποψη είτε από τους συνομήλικούς τους είτε από το διαδίκτυο.

Θα χαρούμε λοιπόν να σας δούμε στην αίθουσα του ΦΟΒ και να συζητήσουμε με την ομιλήτρια κα Τσεμπέρη τις απορίες σας και πώς να απαντάτε στις απορίες των παιδιών σας. Πιστεύουμε ότι με τον τρόπο αυτό συμβάλλουμε στη σωστή, έγκυρη και υπεύθυνη ενημέρωση των γονέων, γι’ αυτό η παρουσία σας σ’ αυτή την πολύ σπουδαία εκδήλωση κρίνεται από τους διοργανωτές απαραίτητη.

Η κα Καλλιόπη Τσεμπέρη μαζί με την πρόεδρο της UNICEF κα Σοφία Τσιτζίκου το πρωί της ίδιας μέρας στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας των δύο σχολείων θα επισκεφθούν τα πιο πάνω Γυμνάσια και θα συζητήσουν με τους μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου για τα δικαιώματα των παιδιών και για θέματα σεξουαλικής αγωγής.

Για τους διοργανωτές

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Βροντάδου Θεοδώρα Μαθιούδη

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 4 ου Γυμνασίου Χίου Γεώργιος Γιαννάς

Ο πρόεδρος του Φ.Ο.Β. Πολύδωρος Στείρος