Χίος, Δευτέρα 25 Ιουνίου

Ανώδυνος τοκετός και Ψυχοπροφυλακτική στο ΙΚΑ

Δευ, 12/02/2018 - 16:08
Αγγελική Ψαρρά, Μαία στο Κέντρο Υγείας Χίου

Υπάρχει εδώ και καιρό στο ΙΚΑ αλλά για τους πολλούς μάλλον είναι… μυστικό, αφού το Δημόσιο απαξιεί να προβάλλει τα επιτεύγματα του.

Ετσι στο ΙΚΑ, σήμερα Κέντρο Υγείας Χίου, λειτουργεί, χώρος ανώδυνου τοκετού και ψυχοπροφυλακτικής .

Όπως μας είπε η Μαία Αγγελική Ψαρρά, μαζί με την συνάδελφο της Αθηνά Χατζηδάκη, λειτουργούν το αντίστοιχο τμήμα, με αρκετή επιτυχία και συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενες, μετά από ραντεβού επισκέπτονται το Τμήμα, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση, είτε κατά μόνας, είτε ομαδικά με ανώτατο όριο μελών τα τρία.

Τι είναι όμως ο ανώδυνος τοκετός; 

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους των εγκύων γυναικών είναι η διαχείριση του πόνου στον τοκετό. Στις Η.Π.Α η τεχνική Lamaze είναι η πιο διαδεδομένη, όπου οι έγκυες γυναίκες εκπαιδεύονται σχετικά με τους τρόπους που μπορεί να μειώσουν την αντίληψη του πόνου. Τέτοιοι τρόποι είναι: τεχνικές χαλάρωσης, ασκήσεις αναπνοής, διάσπαση προσοχής ή μασάζ. Η μέθοδος αυτή παρουσιάζει μια ουδέτερη στάση ως προς τη χρήση των φαρμάκων.

Η χαλάρωση δεν είναι μια τόσο εύκολη διαδικασία όσο νομίζουμε. Είναι στην ουσία το «κλειδί» για να σπάσει η αλυσίδα «φόβος-ένταση- πόνος». Φυσική αντίδραση του φόβου είναι η ένταση των μυών. Η ένταση των μυών δημιουργεί περισσότερο πόνο. Όσο πιο πολύ πόνο νιώθει κανείς τόσο αυτός αυξάνεται. Για αυτό χρειάζεται η γνώση όλων εκείνων των ενεργειών που χρειάζονται για να αποκτήσουμε την ικανότητα να χαλαρώνουμε. Σημαντικό είναι επίσης να συνειδητοποιήσει η γυναίκα ότι η συστηματική άσκηση μαζί με τον σύντροφό της, τη βοηθά να αντιληφθεί τη σημασία της προετοιμασίας για τον τοκετό.

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 24/06/2018 - 20:31
Συνέντευξη με την Ιωάννα Χήνου

Αν ξέραμε τι φάρμακο είναι η μαστίχα θα την προσέχαμε περισσότερο από τα μάτια μας.

Το συμπέρασμα αυτό βγαίνει από την συνέντευξη, που δίνει την Πέμπτη στις 7.00 και στις 11.00 μ.μ. στον Γιάννη Τζούμα, στην εκπομπή «Αυτοπροσώπως» στην ΑΛΗΘΕΙΑ ΤV, η Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας στο Φαρμακευτικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννα Χήνου.