Απλήρωτοι Πασχαλιάτικα οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Πρόληψης

Με ευθύνη του ΟΚΑΝΑ
Πέμ, 13/04/2017 - 16:00

Απλήρωτοι είναι παραμονές του Πάσχα, οι εργαζόμενοι του Κέντρου Πρόληψης Χίου, οι οποίοι σε κοινή ανακοίνωσή τους με τη Διοίκηση του Κέντρου, διαμαρτύρονται  για τη μη καταβολή της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης από το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Υγείας, με ευθύνη και του ΟΚΑΝΑ, με συνέπεια να μένουν απλήρωτες οι ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις και οι ίδιοι.

Αναλυτικά σημειώνουν:

«Με βάση την 5ετή προγραμματική σύμβαση που έχουν υπογράψει τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας με ΟΚΑΝΑ και Κέντρα Πρόληψης, τα Υπουργεία έχουν αναλάβει την υποχρέωση της χρηματοδότησης των Κέντρων Πρόληψης κατά 50% έκαστο.

Το Υπουργείο Εσωτερικών όμως, ενώ θα έπρεπε τον Ιανουάριο του 2017 να καταβάλλει την πρώτη δόση, δεν το έπραξε επικαλούμενο το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ δεν απέστειλε κάποια δικαιολογητικά που προβλέπονταν από την προγραμματική σύμβαση, κάτι που ο ΟΚΑΝΑ αρνείται. Παρόλο που δημοσιεύθηκε πριν από 1 εβδομάδα στο Διαύγεια, προφασιζόμενοι διαδικαστικούς λόγους (άδειες, βαλέρ τραπεζών, κοκ) δεν έχουν καταθέσει ακόμη τα χρήματα στα Κέντρα Πρόληψης. Σημειωτέον, αρχές Απριλίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα έπρεπε ήδη να έχει καταθέσει και τη δεύτερη δόση του 2017!

Ο έτερος συμβαλλόμενος της Προγραμματικής Σύμβασης, το Υπουργείο Υγείας, με καθυστέρηση ενός μήνα κατάθεσε τα χρήματα στον ΟΚΑΝΑ, που είναι ο φορέας που εποπτεύει και χρηματοδοτεί εκ μέρους του Υπουργείου τα Κέντρα Πρόληψης. Ο οποίος με τη σειρά του, επικαλείται κι εδώ διαδικαστικούς λόγους, για να καθυστερήσει τελικά την καταβολή των χρημάτων αυτών στα Κέντρα για τουλάχιστον 20 ημέρες.

Σε μια εποχή που βάλλεται η ψυχική υγεία του πληθυσμού και πολλαπλασιάζονται οι παράγοντες που οδηγούν σε εξαρτητικές συμπεριφορές, οι παραπάνω πολιτικές δυσκολεύουν το έργο της πρόληψης.

Για τους λόγους αυτούς διεκδικούμε:

Καταβολή των παρακρατηθέντων χρημάτων στα Κέντρα από τον ΟΚΑΝΑ

Τήρηση των όσων ορίζει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Υπουργείων, ΟΚΑΝΑ και Κέντρων Πρόληψης

Σταθερή και διαρκής χρηματοδότηση

Οι προσαυξήσεις από τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές να καλυφθούν από τους υπεύθυνους (ΟΚΑΝΑ και Υπουργεία)

Τέλος, πιστεύουμε ότι λύση θα δοθεί όταν οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και διεκδικήσουν άμεσα την επίλυση του θεσμικού ζητήματος.»

Σχετικά Άρθρα