Χίος, Παρασκευή 25 Μαΐου

Αυτός ο Ιούδας φόραγε... γραβάτα

Δείτε τις Φωτογραφίες
Κυρ, 15/04/2018 - 19:28
Το κάψιμο του Ιούδα

Το έθιμο του καψίματος του Ιούδα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή του Θωμά, στον Ιερό Ναό Αγ, Κηρύκου Βροντάδου.

Δεκάδες πιστοί, κατά την διάρκεια της περιφοράς των εικόνω, αναβίωσαν το έθιμο, «τιμωρώντας», με αυτό τον τρόπο τον προδότη του Ιησού.

Το “κάψιμο του Ιούδα” αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο το οποίο αναβιώνει σε περιοχές της Ελλάδας, προσελκύοντας πλήθος κόσμου, που θέλει να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη. Η διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα, μπορεί να εκφράζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.

Το κάψιμο του Ιούδα
Το κάψιμο του Ιούδα

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 25/05/2018 - 15:31

Σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις της Αμανής έχουν υπογράψει το συμβόλαιο κατάργησης της πλαστικής σακούλας και υιοθέτησης των καλών πρακτικών, που τους συνέστησαν οι μαθητές της περιοχής, στα πλαίσια της πρωτοβουλίας περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μικρών και μεγάλων, που ολοκληρώνεται στις 12 Ιουνίου με την επίσκεψη στην Αμανή, μαθητών δημοτικών σχολείων, που γίνεται με την συνδρομή της ΔΙΑΝΟΧ, της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Μιλώντας στο Ράδιο "Α" η εντεταλμένη για την Αμανή, δημοτική σύμβουλος, Βιβή Ποταμούση, αναφέρθηκε στις δράσεις που ανέπτυξαν οι μαθητές, στο γεγονός ότι συνεργάστηκαν με τους επιχειρηματίες της περιοχής, κάποιοι από τους οποίους είναι και γονείς τους, και με την καθοριστική συμβολή των εκπαιδευτικών διδάχθηκαν και δίδαξαν ταυτόχρονα.

"Μεταξύ άλλων τα παιδιά μετέφεραν την ανησυχία τους για το περιβάλλον, μπήκαν σε πρακτικά ζητήματα όπως π.χ. πως μπορούν να αντικατασταθούν τα καλαμάκια, κατάλαβαν τι γίνεται και με την οικονομία της περιοχής, το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα οι επιχειρήσεις, ενώ και οι επιχειρηματίες ανέπτυξαν συνέργειες, όπως π.χ κοινές παραγγελίες προϊόντων σε αντικατάσταση του πλαστικού", ανέφερε η δημοτική σύμβουλος, ευχόμενη το "παράδειγμα" της Αμανής να ακολουθήσουν κι άλλες περιοχές.