Χίος, Πέμπτη 21 Ιουνίου

Έπαρση Ομοιώματος της Πρώτης Σημαίας της Απελευθέρωσης στο Διοικητήριο Χίου

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 10/11/2017 - 10:24

Σε μια κίνηση με συμβολικό χαρακτήρα στο Διοικητήριο Χίου αναρτήθηκε πιστό Ομοίωμα της πρώτης σημαίας της Απελευθέρωσης της Χίου η οποία υψώθηκε πριν από 105 χρόνια.

Η πρώτη χειροποίητη Σημαία κατασκευάστηκε από την Ευγενία Μαδιά και υψώθηκε από την ίδια με την είσοδο του απελευθερωτή Ελληνικού Στόλου στο λιμάνι της Χίου. Το ομοίωμα φιλοτεχνήθηκε από την κ. Δώρα Κρομμύδα.

Το πολύτιμο ιστορικό κειμήλιο της Πρώτης Σημαίας της Απελευθέρωσης της Χίου φυλάσσεται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου Κοραής.

Την έπαρση της σημαίας πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Χίου κ. Στ. Κάρμαντζης. Ήταν παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης Μεταφορών κ. Ι. Ξενάκης, εργαζόμενοι της Περιφερειακής Ενότητας Χίου και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων Φάρος Βαρβασίου, «Χίοι Εν Χορώ» και Λέων Αλλάτιος.

ΕΠΑΡΣΗ ΟΜΟΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΣΗΜΑΙΑΣ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ

Σχετικά Άρθρα

"ΜΝΗΜΟΝΙΟ" ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Πέμ, 21/06/2018 - 15:05

Σύστημα εκτίμησης της ποιότητας της μαστίχας, θα εγκαταστήσει από την επομένη σοδειά η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας συνεργασίας που ξεκινά μεταξύ του Συνεταιρισμού και του Πολυτεχνείου με τους βασικούς συντελεστές να μιλούν για μια συνεργασία που φιλοδόξει μακροπρόθεσμα  να στηρίξει την ανοδική πορεία της Ένωσης.

«Στο σύστημα εκτίμησης της ποιότητας θα ενσωματωθούν όλες οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων χρόνων», ανέφερε η Γλυκερία Κάκαλη καθηγήτρια στο ΕΜΠ, συμπληρώνοντας ότι το σύστημα  αυτό θα έχει παράλληλα και την ευελιξία να μπορεί να αλλάξει τις προδιαγραφές αν  αυτό απαιτηθεί.

«Η συνεργασία της ΕΜΧ με το Πολυτεχνείο γίνεται προκειμένου να «δέσουμε « την τεχνογνωσία που υπάρχει με νέες πρακτικές στην καλλιέργεια, δίνοντας έτσι το ερέθισμα και  σε νέους παραγωγούς να έρθουν στο χωράφι» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΜΧ Γιώργος  Τούμπος.

Για στοχευόμενες ενέργειες που θα βοηθήσουν τον συνεταιρισμό και κατ επέκταση όλο το νησί,  έκανε λόγο ο Ηλίας Σμυρνιούδης  διευθυντής  Έρευνας και Ανάπτυξης της ΕΜΧ  συμπληρώνοντας ότι στόχος είναι να ασχοληθούν με την μαστιχοκαλλιέργεια και τα παιδιά των σημερινών  παραγωγών, καθώς οι πωλήσεις της μαστίχας υπερβαίνουν την παραγωγή.