Κάντε κάτι με την απαράδεκτη κατάσταση στον Καρφά

Υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς από το Σύλλογο Φίλων της περιοχής
Τρί, 01/04/2014 - 16:40

Τα σοβαρά και πιεστικά προβλήματα της περιοχής του Καρφά θέτει με υπόμνημά του προς τους Δήμαρχο, Διεύθυνση Υγιεινής, ΔΕΗ, Αστυνομία και Πυροσβεστική, ο Σύλλογος «Φίλοι του Καρφά». Όπως σημειώνει «η συνεχής κάθε χρόνο επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον Καρφά και η ανεξέλεγκτη δράση πολλών πολιτών – ιδιωτών ή επαγγελματιών αλλά και η αδιαφορία της Πολιτείας έφεραν έναν όμορφο τόπο του Νησιού μας σε ελεεινή κατάσταση».
Αναλυτικά στο υπόμνημα τονίζονται τα παρακάτω:
 
«Όπως κάθε χρόνο επανερχόμαστε και φέτος να υπογραμμίσουμε και να αναδείξουμε μερικά από τα ιδιαιτέρως σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν τον Καρφά επί σειρά ετών και τα οποία δυστυχώς παραμένουν άλυτα. Η συνεχής κάθε χρόνο επιβάρυνση του περιβάλλοντος στον Καρφά και η ανεξέλεγκτη δράση πολλών πολιτών – ιδιωτών ή επαγγελματιών αλλά και η αδιαφορία της Πολιτείας έφεραν έναν όμορφο τόπο του Νησιού μας σε ελεεινή κατάσταση.
Χιλιοειπωμένα αλλά τα σημειώνουμε παρά το ότι θα έπρεπε και μόνο η έγγραφη επανάληψή τους να ήταν ντροπή για τη Διοίκηση. Καταθέτουμε το υπόμνημα συνολικά σε όλες τις Υπηρεσίες προκειμένου να έχετε πλήρη ενημέρωση επί των προβλημάτων τα οποία μας ταλανίζουν και να αντιμετωπίσετε το αντίστοιχο πρόβλημα που αφορά την Υπηρεσία σας
Ασφάλεια – φωτισμός - μόλυνση –αισθητική:
Οι διάφορες εγκαταλειμένες κατασκευές, τα μη χρησιμοποιούμενα κτήρια, τα επί μακρόν ακινητοποιημένα άχρηστα αυτοκίνητα σε χώρους δίπλα στον κεντρικό δρόμο αποτελούν εστίες πολλών κακών. Πρόβλημα για την υγεία και την ασφάλεια! Εκτός τούτο και από πλευρά αισθητικής είναι ό, τι χειρότερο μπορεί να δει κανείς σε ένα …τουριστικό μέρος. Οι Υπηρεσίες έχουν καθήκον και πρέπει να αντιμετωπίσουν το σοβαρό και πολύπλευρο αυτό πρόβλημα.
Απόλυτα σχετικό είναι και το μεγάλο πρόβλημα με τις κλεψιές κάθε μορφής και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συνάρτηση με τον σωστό και αρκετό φωτισμό των δρόμων και κυρίως των παρόδων. Υπάρχουν πολλοί στύλοι στις παρόδους, κυρίως στα άκρα του οικισμού, οι οποίοι δεν διαθέτουν λάμπα φωτισμού. Ο επισκέπτης που έρχεται από μια φωτιζόμενη πόλη νομίζει ότι βρέθηκε σε άγριο τόπο
Πεζόδρομος:
Εάν κάτι κάποια εποχή πήγε να αναδείξει τον Καρφά και να αποτελέσει σήμα κατατεθέν του ως χώρος ανάδειξης όλης της περιοχής είναι ο «πεζόδρομος» που μόνο πεζόδρομος δεν είναι πλέον. Το ότι οι ιδιώτες και οι επαγγελματίες κάνουν ό, τι θέλουν δεν είναι μόνο θέμα παιδείας του κάθε ατόμου αλλά κυρίως ανικανότητας της κάθε αρμόδιας υπηρεσίας να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις και να ελέγξει την εφαρμογή τους. Μπορούμε να καταθέσουμε πολλές ιδέες για τη σωστή και μόνιμη αντιμετώπιση του όλου θέματος με τρόπο που θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι επαγγελματίες, μόνιμοι κάτοικοι και επισκέπτες του Νησιού μας.
Παιδική χαρά:
Πρέπει να επισκευαστούν τα παιχνίδια και να καθαριστεί ο χώρος όχι μόνο για λόγους χρηστικότητας και αισθητικής αλλά κυρίως για να μην υπάρξει κάποιο ατύχημα……
Παραλία:

  • Ολόκληρη η παραλία δίδεται στους επαγγελματίες. Η κτηματική Υπηρεσία παρέχει το πάνω μέρος και ο Δήμος το κάτω μέρος της παραλίας σε όλο το μήκος της . Κανένας απολύτως δεν σκέπτεται στο να μένει χώρος για τους μόνιμους κατοίκους και τους φιλοξενουμένους τους.
  • Χρειάζονται περισσότεροι καλαίσθητοι μικροί κάδοι
  • Ντουζιέρες και καμπίνες φροντισμένες που να λειτουργούν από την αρχή της περιόδου
  • Φροντίδα (οι επαγγελματίες το νοιάζονται;) για να έχει η παραλία γαλάζια σημαία με όλα τα απαραίτητα συνακόλουθα αυτού του χαρακτηρισμού.
  • Εάν ο Δήμος είχε τη βούληση θα μπορούσε να τοποθετήσει ομοιόμορφες ομπρέλες σε όλο το μήκος της παραλίας ώστε να δώσει μια άλλη ομορφιά και ευταξία στον χώρο και ένα δίδαγμα καλαισθησίας.!!
  • Για τα αποτσίγαρα και για την καθαριότητα γενικότερα πρέπει να εφαρμοστούν λύσεις αποτελεσματικές όπως συμβαίνει σε άλλα νησιά.

Ηχορύπανση:
Να μην απορούμε γιατί οι τουρίστες βάζουν πια τον Καρφά στην τελευταία προτίμησή τους!! Μουσική, μπαράκια, μηχανάκια, ορχήστρες εορτών…. (ας αγωνίζονται κάποιοι να φέρουν charters!!….)
ΔΕΗ:
Η κάπνα συνεχίζει ακάθεκτη. Το καύσιμο παραμένει το ίδιο παρά τη νομοθεσία. Το ίδιο το κράτος παρανομεί και οι κάτοικοι υποφέρουν. Μετά από τόσους αγώνες μας, μπήκε ένας σταθμός παρακολούθησης των εκπομπών στον νότιο λόφο του Καρφά αλλά ποτέ δεν μας ανακοίνωσαν αποτελέσματα μετρήσεων!!!!
            Χώροι στάθμευσης:
Δεν ελπίζουμε πλέον σε κάτι ουσιώδες, αφού όχι μόνο δεν υπάρχουν χώροι να προσφερθούν αλλά και χρήματα στο Δήμο να πληρώσει. Τέλος δυνατοτήτων…
Αισθητική περιβάλλοντος:
Σχεδιασμός για πεζοδρόμια εγκαταλείφθηκε, δενδροφύτευση από δημόσιο φορέα έχει να γίνει χρόνια, διαβάσεις πεζών δεν υπάρχουν, οι στάσεις των ΚΤΕΛ έχουν τα χάλια τους, τα υπάρχοντα πεζοδρόμια άβαφτα
Πυρασφάλεια:
α) Στο λόφο της Βίγλας υπάρχει ένα σύστημα πυρασφάλειας αλλά ποτέ δεν το είδαμε να λειτουργεί έστω και πειραματικά ούτε κάποιος γνωρίζει πού βρίσκονται κάποια «κλειδιά». Ούτε γνωρίζουμε ποιος παρέλαβε το έργο.
β) Με τα βεγγαλικά στους γάμους, που πολλές φορές τα χειρίζονται ακατάλληλα άτομα, είναι απολύτως βέβαιο κάποια φορά θα έχομε τραγικά αποτελέσματα.
Νερό:
Εκτός του προβλήματος της ποιότητάς του. Οι κάτοικοι οι οποίοι μένουν στα ορεινότερα σημεία των λόφων έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα ύδρευσης. Η παροχή, όποτε υπάρχει νερό, είναι πάντοτε μικρή και δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των οικογενειακών τους αναγκών. Θα πρέπει το θέμα να προσεχθεί και να εξεταστεί η δυνατότητα να αυξηθεί η πίεση του δικτύου.
Κάδοι:
Α) Αρκετοί πρέπει να αντικατασταθούν διότι είναι κατεστραμμένοι
Β) Σε μερικά σημεία πρέπει να προστεθούν 1 ή 2 ακόμη κάδοι
Γ) Πρέπει να υπάρξει πρόνοια ώστε κάθε Δευτέρα πρωί τα σκουπίδια να μαζεύονται όσο γίνεται νωρίτερα!!!
 
Παρακαλούμε θερμά τους αρμόδιους για κάθε θέμα φορείς να φροντίσουν για την επίλυση των προβλημάτων. Όπως γίνεται αντιληπτό δεν είναι μόνο θέμα των μονίμων κατοίκων αλλά και της τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας.
 
Μετά τιμής
 
Ο Πρόεδρος                                                                               Η Γραμματέας
 
 
 
 Παύλος Καλογεράκης                                                      Νικολέτα Κουμή»

Σχετικά Άρθρα