Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Κέντρο παροχής υπηρεσιών υγείας για πρόσφυγες και ντόπιους άπορους η "Κλινική Αυγουστή"

Εξηγήσεις από τη Βασκική Μ.Κ.Ο. SMH
Δείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 20/04/2017 - 14:27

Το σχεδιασμό τους για τη λειτουργία του υπόγειου ορόφου της πρώην κλινικής Αυγουστή, παρουσίασε το πρωί, ο εκπρόσωπος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Salvamento Maritimo Humanitario (SMH), Inigo Mijangos,  τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα κέντρο που θα προσφέρει ιατρικές υπηρεσίες σε πρόσφυγες – μετανάστες αλλά και Χιώτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να επισκεφτούν ιατρούς.

Ειδικότερα, αρχικά θα μεταφράζονται ιατρικές γνωματεύσεις που έχουν χορηγηθεί σε μετανάστες, κυρίως από το Νοσοκομείο Χίου, ενώ σε δεύτερο στάδιο θα υπάρχουν και γιατροί που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Παράλληλα, όπως είπε, θα διατεθούν χώροι, σε όποια οργάνωση επιθυμεί να βοηθήσει όπως και στον Δήμο Χίου έτσι ώστε συντονισμένα να υπάρχει μια δομή στην οποία θα μπορούν να απευθυνθούν όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ακόμη και με ειδικότητες που δεν υπάρχουν σε δημόσια δομή υγείας της Χίου. Όπως είπε,  ο συγκεκριμένος χώρος επελέγη γιατί βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και είναι προσβάσιμος και από τους πολίτες και από τους πρόσφυγες, λόγω της γειτνίασης με τη Σούδα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Βασκικής Μ.Κ.Ο. το οικονομικό κόστος της δομής θα καλυφθεί από δωρεές, κυρίως από το ταμείο Ένωσης των νησιών της Μαγιόρκας, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει χρηματοδότηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ .Τέλος έγινε ιδιαίτερη αναφορά στις αντιδράσεις των περιοίκων με τον Inigo Mijangos να αναφέρει ότι οι πρόσφυγες δεν θα μένουν εκεί, αλλά θα τους παρέχονται οι υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν,  εκτιμώντας ότι δεν θα δημιουργηθούν  εντάσεις.

Σχετικά Άρθρα

Εκδήλωση στο Ομήρειο το Σάββατο στα πλαίσια της θεματικής ενότητας για την υγεία - Επόμενος "σταθμός" ο εθισμός στο διαδίκτυο
Τετ, 17/01/2018 - 10:16

Την υγεία θέτουν στο επίκεντρο οι εκδηλώσεις του Γενάρη στο Ομήρειο στα πλαίσια της ενότητας «Ομηρείου Έργα» , παρουσιάζοντας το Σάββατο στις 7.30 μ.μ. ομιλίες των καρδιολόων του Νοσοκομείου Χίου, Θανάση Καρτάλη και Πέτρου Βούτα, σχετικά με την αναγνώριση και την πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Η δεύτερη εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου στις 7.30, με αντικείμενο των εθισμό των ανηλίκων στο διαδίκτυο και ομιλητή τον παιδοψυχολόγο του Σκυλίτσειου Νοσοκομείου, Γιώργο Πυλαρινό.

Πρόβάλλοντας τις δύο εκδηλώσεις το Ομήρειο σε δελτίο τύπου που εξέδωσε σημειώνει, μεταξύ άλλων για την ενημέρωση για τα καρδιαγγειακά νοσήματα:

«Όπως είναι γνωστό, τα καρδιαγγειακά νοσήµατα τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν µάστιγα στις προηγμένες χώρες και τείνουν να µετατραπούν σε σοβαρή απειλή για τον πλανήτη. Αποτελούν την κύρια αιτία θνησιµότητας στον κόσµο, καθώς ένας στους δύο περίπου θανάτους στην Ευρώπη, οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην Ιατρική εξέταση που να μπορεί να προβλέψει πότε και ποιος άνθρωπος θα υποστεί ένα έμφραγμα ή ένα εγκεφαλικό. Όμως, η αναγνώριση των συμπτωμάτων των καρδιαγγειακών νοσημάτων και η πρόληψη των παραγόντων που τα προκαλούν είναι αυτό που μπορεί να μας θωρακίσει».

Επίσης σε σχέση με την παρουσίαση του θέματος «ανήλικοι και εθισμός στο διαδίκτυο», αναφέρει τα εξής:

« Όπως είναι ήδη γνωστό, η ανεξέλεγκτη χρήση του Διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει σε κατάσταση εθισμού. Εκδηλώνεται με συμπεριφορές εμμονής, παρορμητισμό, έντονη ανάγκη για χρήση όλο και μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας και παραμέληση της αυτοφροντίδας. Η συννοσηρότητα με ψυχιατρικές ή οργανικές διαταραχές είναι συχνή. Η αντιμετώπιση περιλαμβάνει μία ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων της ψυχικής υγείας. Ο παιδοψυχίατρος του Γενικού Νοσοκομείου Χίου Γιώργος Πυλαρινός στην εισήγησή του θα παρουσιάσει το πρόβλημα, τις πολύπλευρες διαστάσεις του καθώς και τρόπους προσέγγισης και αντιμετώπισης, και θα μας δοθεί η ευκαιρία να του θέσουμε τα ερωτήματά μας και να καταθέσουμε τις εμπειρίες μας.»