Αν κλείσει το "παράθυρο" για τους πλόες, θα ανοίξει το apagoreytiko.gr

Τι είπε στο "Ράδιο Α" για την ιστοσελίδα που έχουν στα σκαριά η Πρόεδρος του τμ. Ναυτιλίας
Τετ, 28/01/2015 - 16:08

Η άκαρπη προσπάθεια της προέδρου του τμήματος Ναυτιλίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Ελένης Θανοπούλου, πριν από δύο χρόνια να ενημερωθεί από λιμεναρχείο για το εάν υπήρχε απαγορευτικό απόπλου την οδήγησε στο να πάρει την απόφαση να προτείνει τη δημιουργία της ιστοσελίδας apagoreytiko.gr.

Ωστόσο οι μέχρι τώρα προσπάθειές της έτυχαν… απαγορευτικού από το υπουργείο Ναυτιλίας, κυρίως λόγω του «παράθυρου» που υπάρχει για σχέδια πλου κατά περίπτωση, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος η σελίδα να μην είναι αξιόπιστη.

Να κλείσει το εν λόγω «παράθυρο» στοχεύει η κα Θανοπούλου, η οποία θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπεισέρχεται ο υποκειμενικός παράγοντας για το εάν θα ταξιδέψουν ή όχι κάποια πλοία, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι απαγορευτικές. Έτσι σκοπεύει να απευθυνθεί στη νέα ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, για να ζητήσει το παραπάνω και να αρθούν τα εμπόδια για να μπορέσει να δημιουργηθεί η συγκεκριμένη ιστοσελίδα με στόχο να επεκταθεί σε περεταίρω πληροφόρηση που θα έχει να κάνει και με τους χρόνους άφιξης - αναχώρησης πλοίων, περιπτώσεις καθυστερήσεων κ.λπ.

Για το παραπάνω εγχείρημα, όπως είπε σε συνέντευξή της στο "Ράδιο Α" έχει γίνει εργασία από το τμήμα Ναυτιλίας σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Οικονομίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κόστος δεν υπάρχει και το μόνο που χρειάζεται είναι η βούληση της ηγεσίας του υπουργείου.

Τα οφέλη, κατά την ίδια, θα είναι πολλά, αφού εκτός από την ενημέρωση που θα παρέχεται στους ταξιδιώτες, ανάμεσά τους φυσικά και οι τουρίστες, θα αποφορτιστούν οι υπηρεσίες των λιμεναρχείων, που όταν ισχύει απαγορευτικό απόπλου δεν προλαβαίνουν να απαντούν στα τηλέφωνα, με μόνο «βάρος» από μέρους τους την ενημέρωση της βάσης δεδομένων της ιστοσελίδας για το μέχρι πότε ισχύει το απαγορευτικό και πότε θα εκδοθεί νέο.

Κοιτάζοντας πιο μακριά η κα Θανοπούλου επεσήμανε ότι μέσω αυτής της πρωτοβουλίας παρέχεται η δυνατότητα να εκπαιδευτεί ο κόσμος, να έχει συναίσθηση του κινδύνου και να εκλείψουν τα φαινόμενα διαμαρτυριών όταν τα πλοία είναι δεμένα λόγω καιρού.

Η ιστοσελίδα -σύμφωνα με την πρόταση- θα είναι σε τέσσερεις γλώσσες. Στα Ελληνικά, στα Αγγλικά ως διεθνής γλώσσα καθώς επίσης στα Ρωσικά και στα Κινεζικά, καθώς ένας σημαντικός αριθμός τουριστών που επισκέπτεται τα ελληνικά νησιά μιλούν τις συγκεκριμένες γλώσσες.

Σχετικά Άρθρα