Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Κτηματολόγιο σε όλη την Χίο μέσα στο 2018

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Παρ, 09/02/2018 - 15:13

 

Σε ετοιμότητα έχει  τεθεί η Δημοτική αρχή προκειμένου να υποδεχτεί την εφαρμογή  του Κτηματολογίου σε περιοχές της Χίου, που είχαν μένει έκτος, την προηγούμενη περίοδο.

Ειδικότερα, το Κτηματολόγιο θα εφαρμοστεί στις ΔΕ Καρδαμύλων, Ομηρούπολης, Μαστιχοχωρίων και Αμανής με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού να τονίζει το «σφικτό» χρονικό πλαίσιο που θα έχουν στην διάθεση τους οι πολίτες , όταν ξεκινήσει η εφαρμογή του κτηματολογίου, προκειμένου να  δηλώσουν τις ιδιοκτησίες τους.

«Δυστυχώς, η νέα περίοδο της κτηματογράφησης έχει πολύ μικρό χρόνο, περίπου  ένα τρίμηνο, για να  δηλωθούν οι ιδιοκτησίες στις ανωτέρω περιοχές» ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι «για το λόγο αυτό, θα προτείνω στην επομένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συσταθεί μια επιτροπή έτσι ώστε να μπορούν να ενημερώνονται οι πολίτες.

Στην επιτροπή ο δήμαρχος Χίου θα  προτείνει να συσταθεί  μια ομάδα εργασίας που θα αποτελείται από  2 δημ. Συμβούλους, 1 εκπρόσωπο των συμβολαιογράφων, 1 απο το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, 1 εκπρόσωπο του δικηγορικού σύλλογο και 1υπαλληλο της υπηρεσίας.

«Στην ουσία θα ζητήσω να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας, ετσί ώστε να ενημερώσει τον κόσμο αλλά και να προλάβει την δημιουργία προβλημάτων αξιοποιώντας την εμπειρία περιοχών που έχει ήδη εφαρμοστεί το κτηματολόγιο», ανέφερε ο Μανώλης Βουρνούς.

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Σάβ, 26/05/2018 - 13:44

Ο Δήμος Χίου στοχεύοντας στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, διοργάνωσε σχετική Ημερίδα το Σάββατο στο Ομήρειο, μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σ' αυτήν μετέιχαν ακόμα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το Επιμελητήριο Χίου και παράγοντες από τον τουριστικό κλάδο.

«Έχουν γίνει και στο παρελθόν βήματα για την γεωθερμία στην Χίο», ανέφερε στον χαιρετισμό του  ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι η γεωθερμία μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Χίος.

Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου τόνισε την μικρή διείσδυση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, αποδίδοντας την στην γραφειοκρατία και εμπλοκή πολλών φορέων, ενώ χαρακτήρισε ως μια «καλή  επανεκκίνηση» του θέματος την ημερίδα.

«Η επανέναρξη της συζήτησης για την γεωθερμία ελπίζουμε να φέρει και την συνέχεια που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες που θα φέρουν αλλαγή τόσο στην οικονομία του νησιού, όσο και στον κάθε Χιώτη», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς.

Η γεωθερμία είναι μια «πράσινη μορφή ενέργειας για εμάς» ανέφερε ο Χρήστος Μπράτος εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που χαρακτήρισε μηδαμινή την αξιοποίηση της από την Ελλάδα.

«Πρέπει να δούμε αυτόν τον πλούτο που έχουμε πώς μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε», τόνισε ο κ.Μπράτος  ζητώντας να κατατεθούν προτάσεις υλοποίησης που θα στηριχτούν από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Επίκαιρη χαρακτήρισε την ημερίδα για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Χίου ο γενικός διευθυντής Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  Βασίλης Κίλιας που μίλησε για τις ευκαιρίες τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο χώρο της ενέργειας, τονίζοντας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η εικόνα που θα έχουμε για την ενέργεια θα είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή.