Χίος, Σάββατο 26 Μαΐου

Μια ακόμη δομή για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Σοφία Μιχάλα: Ένα όνειρο πραγματοποιείται αλλά ο αγώνας συνεχίζεται
Δείτε το Βίντεο
Τρί, 13/02/2018 - 15:47
Σοφία Μιχάλα

Την ικανοποίησή της μετά την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης του Παγχιακού Συλλόγου ΑμεΑ με την Περιφέρεια, που σηματοδοτεί την έναρξη τωνδιαδικασιών για τη δημιουργία του Μικτού Κέντρου Διημέρευσης, που κι αυτό βρίσκει στέγη στον Οίκο Αγάπης στο Νεχώρι, εξέφρασε η Σοφία Μιχάλα, Πρόεδρος του Συλλόγου, με συνέντευξή της στο Ράδιο "Α" .

Τα 960.000 ευρώ που εξασφαλίστηκαν θα καλύψουν το κατασκευαστικό κομμάτι, με τη διαμόρφωση του στεγασμένου χώρου των 500 μέτρων που έχει παραχωρηθεί, τον εξοπλισμό της δομής και την προμήθεια λεωφορείου με το οποίο θα γίνεται η μετακίνηση των ατόμων, έργο που έχει χρόνο ολοκλήρωσης τους 18 μήνες.

"Εμείς ξεκινήσαμε την προσπάθεια από το 2013, πιστεύουμε όλα να πάνε καλά και σε δύο χρόνια να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το κέντρο, καλύπτοντας 20 με 25 άτομα, κυρίως ανθρώπους που έχουν τελειώσει την φοίτηση στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο και στο ΕΕΕΕΚ. Η συνέχεια γι' αυτούς, χωρίς τέτοιες δομές, είναι η επιστροφή στο σπίτι, αφού δυστυχώς στα άτομα με αναπηρία η ανεργία φτάνει και ξεπερνά το 90%!", ανέφερε η Σοφία Μιχάλα και συνέχισε: "Θέλουμε να διαμορφώσουμε ένα δημιουργικό και προστατευμένο παραγωγικό εργαστήρι, να απασχολούνται και να παράξουν πράγματα. Έχουμε, για παράδειγμα, μια έκταση 2,5 στρεμμάτων εκεί και μπορούμε να φτιάξουμε ακόμη και θερμοκήπιο", σημείωσε παρουσιάζοντάς μας ένα τμήμα του ονείρου τους, για την υλοποίηση του οποίου - όπως είπε- δεν θα εφησυχάσουν.

Ο στόχος μετά την κατασκευή του έργου είναι να εξασφαλιστεί η λειτουργία του με χρηματοδότηση από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από ευρωπαϊκά προγράμματα.

ypegrafi_symvasi_perifereias_psamea_gia_meikto_kentro_diimereysis

Σχετικά Άρθρα

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΠΕΔΙΩΝ ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ
Σάβ, 26/05/2018 - 13:44

Ο Δήμος Χίου στοχεύοντας στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, διοργάνωσε σχετική Ημερίδα το Σάββατο στο Ομήρειο, μαζί με το Τεχνικό Επιμελητήριο. Σ' αυτήν μετέιχαν ακόμα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και μεταλλευτικών Ερευνών, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, το Επιμελητήριο Χίου και παράγοντες από τον τουριστικό κλάδο.

«Έχουν γίνει και στο παρελθόν βήματα για την γεωθερμία στην Χίο», ανέφερε στον χαιρετισμό του  ο δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς, συμπληρώνοντας ότι η γεωθερμία μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα μη διασυνδεδεμένα νησιά όπως η Χίος.

Παράλληλα ο δήμαρχος Χίου τόνισε την μικρή διείσδυση της γεωθερμίας στην Ελλάδα, αποδίδοντας την στην γραφειοκρατία και εμπλοκή πολλών φορέων, ενώ χαρακτήρισε ως μια «καλή  επανεκκίνηση» του θέματος την ημερίδα.

«Η επανέναρξη της συζήτησης για την γεωθερμία ελπίζουμε να φέρει και την συνέχεια που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες που θα φέρουν αλλαγή τόσο στην οικονομία του νησιού, όσο και στον κάθε Χιώτη», τόνισε ο Μανώλης Βουρνούς.

Η γεωθερμία είναι μια «πράσινη μορφή ενέργειας για εμάς» ανέφερε ο Χρήστος Μπράτος εκπρόσωπος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες που χαρακτήρισε μηδαμινή την αξιοποίηση της από την Ελλάδα.

«Πρέπει να δούμε αυτόν τον πλούτο που έχουμε πώς μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε», τόνισε ο κ.Μπράτος  ζητώντας να κατατεθούν προτάσεις υλοποίησης που θα στηριχτούν από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Επίκαιρη χαρακτήρισε την ημερίδα για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων της Χίου ο γενικός διευθυντής Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  Βασίλης Κίλιας που μίλησε για τις ευκαιρίες τοπικών αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στο χώρο της ενέργειας, τονίζοντας ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η εικόνα που θα έχουμε για την ενέργεια θα είναι εντελώς διαφορετική από την σημερινή.