Θα «βλέπει» με τα μάτια της Diamond

Σκύλος – οδηγός για 28χρονο τυφλό συμπολίτη μας
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τετ, 23/07/2014 - 15:22

Ο 28χρονος Τάκης Κόλιας, που ζει και εργάζεται στη Χίο, με ολική απώλεια όρασης,  μπορεί πλέον να κυκλοφορεί στο νησί μας, με τα μάτια της Diamond. Η Diamond είναι σκύλος-οδηγός που μαζί με τον Τάκη εκπαιδεύτηκαν από τη σχολή σκύλων-οδηγών "Λάρα" προκειμένου να κινούνται με αυτονομία και ασφάλεια στους ελληνικούς δρόμους! Η συνεκπαίδευση της Diamond και του Τάκη έγινε από τον Πάρι Διαμαντίδη, με την υποστήριξη της Silvia Sabatini Ioanna και όπως είπε ο κ. Διαμαντίδης σε συνέντευξή του στο Ράδιο ΑΛΗΘΕΙΑ τώρα ο Τάκης θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα. Άλλωστε όσοι μέχρι τώρα κατάφεραν να «βλέπουν» μέσω ενός σκύλου – οδηγού,  δηλώνουν ότι η ζωή τους άλλαξε. Επισήμως η τελετή παράδοσης της Diamond, έγινε  σήμερα το απόγευμα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου εργάζεται ο 28χρονος.

Εκεί ο εκπαιδευτής Παρις Διαμαντιδης, παρέδωσε στον Τάκη, τον σκύλο-οδηγό, καθώς και κάθε έγγραφο που σχετίζεται με την εκπαίδευση και το ιστορικό της Diamond. Παράλληλα, όπως δήλωσε θα είναι σε συνεχή επαφή με τον Τακη για κάθε θέμα ή πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί, ενώ σε ένα χρόνο περίπου θα ξαναεπισκεφτει το νησί μας έτσι ώστε να διαπιστώσει και την πορεία της σχέσης του Τάκη με σκύλο –οδηγό.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι και σ’αυτόν τον τομέα μέριμνας για τους τυφλούς συνανθρώπους μας, το Ελληνικό Κράτος υστερεί συγκριτικά με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κανένα ταμείο, για παράδειγμα, δεν αναγνωρίζει την ανάγκη να έχουν τέτοιους σκύλους – οδηγούς, οι οποίοι για να εκπαιδευτούν κ.λ.π. έχουν ένα υψηλότατο κόστος και έρχεται η ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συγκεκριμένη περίπτωση η Σχολή «Λάρα», που μέσα από χορηγίες, καλύπτει αυτά τα κόστη, ώστε να δίνονται δωρεάν σε τυφλούς, όπως ο Τάκης, αυτοί οι εκπαιδευμένοι σκύλοι. Μάλιστα η ράτσα που συνήθως επιλέγεται να εκπαιδευτεί είναι λαμπραντόρ.

 Η Diamond  είναι ο πρώτος σκύλος – οδηγός που δίνεται σε νησί και πέρα από την εκπαίδευσή της μαζί με τον χειριστή Τάκη Κόλια, που έγινε στην Αθήνα, ο κ. Διαμαντίδης ήρθε και στη Χίο για να προσαρμοστούν σκύλος και χειριστής στα τοπικά δεδομένα. Η περιήγησή του στην πόλη μας δεν του άφησε και τις καλύτερες εντυπώσεις, όσον αφορά την προσβασιμότητα, αφού οι περισσότεροι χώροι – όπως είπε- δεν είναι προσβάσιμοι για τυφλούς, τα περάσματα είναι στενά και οι διαβάσεις αποκλεισμένες, εξαιρώντας το τμήμα των πεζοδρομίων της προκυμαίας όπου υπάρχει και οδηγός για τυφλούς. Εκείνο που επισήμανε ιδιαίτερα είναι η… εκπαίδευση της κοινωνίας, που οφείλει – βάσει και της νομοθεσίας- να επιτρέπει παντού την πρόσβαση του Τάκη και της Diamond, από τους χώρους αναψυχής, ακόμη και υγειονομικού ενδιαφέροντος, μέχρι τα μέσα μεταφοράς (λεωφορεία, ταξί), αλλά και τις υπηρεσίες.