Χίος, Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου

Τσίκνισε… η αγορά και όχι μόνο

Δείτε το ΒίντεοΔείτε τις Φωτογραφίες
Πέμ, 08/02/2018 - 14:58
Υπαίθριες ψησταριές παντού

Το όχι μόνο κολλάει στο ότι πρόχειρες ψησταριές στήθηκαν φέτος όχι μόνο έξω από τα κρεοπωλεία και τα σουβλατζίδικα αλλά και σε πολλά μαγαζιά, όπου παρέες τίμησαν δεόντως τόσο τα ψητά κρεατικά, που επιβάλλει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης αλλά και τον οίνο σε όλες τις εκδοχές του. Παρόμοιο κλίμα υπήρχε και σε Σχολεία, όπου η μέρα είχε την σχετική… τσίκνα της, ενώ την πανηγυρική της είχε η αγορά, πολλά από τα υπαίθρια τσιμπούσια της τίμησε δεόντως και ο Δήμαρχος Χίου.

Η Τσικνοπέμπτη ως γνωστόν είναι γιορτή της ορθόδοξης παράδοσης και γιορτάζεται τη δεύτερη εβδομάδας των Αποκριών. Είναι γνωστή και ως «

Κρεατινή», λόγω της μεγάλης κατανάλωσης κρέατος που χαρακτηρίζει τη μέρα.

Πραγματοποιείται κάποιες μέρες πριν από την έναρξη της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής. Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν η κατανάλωση του κρέατος αλλά το να μυρίσει το σπίτι τσίκνα και καμένο βούτυρο και έτσι οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα.

Η προέλευση του εθίμου χάνεται στα βάθη του χρόνου,ωστόσο φαίνεται να συνδέεται με τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που θεωρούσαν το φαγοπότι και το γλέντι ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την άνοιξη.

Τα κρέατα συνδυάζονται – όπως γίνεται σε κάθε γιορτή που σέβεται τον εαυτό της – και με κατανάλωση ποτού. Και τα δύο σχετίζονται με την ευφορία της γης και συνδέονται με τη χριστιανική παράδοση.

tsiknise_ap_akri_s_akri_i_hiotiki_agora

Υπαίθριες ψησταριές παντού
Υπαίθριες ψησταριές παντού
Επί ποδός... πολέμου και οι επαγγελματίες
Δοκιμή δωρεάν στα λουκάνικα Πουλάκη
Από το τσίκνισμα δεν ξεφύγαμε και εμείς με τη... χορηγία του Φώτη Καλιαρόπουλου. Λεπτόμερια, Ολοι κοιτάνε τον φακό και η Ηρα μας το σουβλάκι στο χέρι του Φώτη

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 19/02/2018 - 09:24
Η πίτα των Αξιωματικών Ε.Ν.

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του έκοψε ο Παγχιακός Εκπολιτιστικός σύλλογος Αξιωματικών Ε.Ν το βράδυ του Σαββάτου στο «Χάραμα». Στην εκδήλωση τιμήθηκαν με πλακέτα ο  κάπ. Λουκάς  Κτιστάκης ( την πλακέτα παρέλαβε εκ μέρους του ο Νίκος Βατές),και με επαίνους ο  καπ. Αντώνης Χούλης υπεύθυνος πληρωμάτων τις εταιρείας Λιβανός ,ο  υποναύαρχος  ε.α Σταύρος  Μιχαηλίδης, λόγω ότι είναι κοντά στους ναυτικούς, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κουμπιάς Στέλιος  και ο  έφορος  του συλλόγου Καγιαννιώτης  Παναγιώτης.

 

 

Φωτο Αργυρης Χατζελένης.