«Βουνό» οι δυσκολίες για το «18»

Για τη δημιουργία Κέντρου Προσφύγων - Μεταναστών
Δείτε τις Φωτογραφίες
Παρ, 10/02/2017 - 15:46

Η επαναφορά στην επικαιρότητα της πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη για δημιουργία Κέντρου Προσφύγων και Μεταναστών στο «18» στο Αίπος, δεν φαίνεται να είναι και η πιο βατή λύση, αφού όσο ανώμαλο είναι το έδαφος στην περιοχή, τόσα φαίνεται να είναι και τα «αλλά», σε πρακτικά και όχι μόνο θέματα,για την υλοποίησή της.

Πέρα από τις αντιδράσεις των κατοίκων του Πιτυούς που κατεγράφησαν χθες, μέσω της Προέδρου του χωριού, ενδιαφέρουσα ήταν και η απάντηση που έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ, Απόστολος Τζιώτης, όταν ρωτήθηκε από την «Α» για το τι είδους υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης μπορούν να δημιουργηθούν στην περιοχή και πόσο γρήγορα αυτό μπορεί να γίνει (θυμίζουμε ότι ήδη υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση του σχεδιασμού των συναρμόδιων υπουργείων μετά το αποτυχημένο εγχείρημα αρχικά στον ΧΑΔΑ, στη συνέχεια στο Μερσινίδι και τέλος στο «Καμπί» και υποτίθεται ότι τα υπουργεία πρέπει να «τρέξουν»).

«Το σημείο είναι αρκετά απομακρυσμένο από το Βροντάδο για υδροδότηση και θα χρειαστούν πολλά χλμ. δικτύου και υψηλό κόστος για να ανεβεί το νερό, ενώ στο Πιτυός είναι γνωστό ότι δεν επαρκούν οι υπάρχουσες ποσότητες νερού. Όσο για την αποχέτευση είναι ανέφικτο να μεταφερθεί δίκτυο, οπότε θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση», σημείωσε ο κ. Τζιώτης λέγοντας ότι αν ζητηθεί στη ΔΕΥΑΧ να εξετάσει τη δημιουργία υποδομών στην περιοχή θα το μελετήσει, πλην όμως εξ’αρχής φαίνεται ότι θα είναι μια δύσκολη περίπτωση και κοστοβόρα, χωρίς να μπορεί προς το παρόν να προσδιοριστεί και το πόσος χρόνος θα χρειαστεί, λόγω των τεχνικών δυσκολιών (π.χ. εργασίες σε πετρώδες έδαφος).

Παραμένοντας στις πρακτικές δυσκολίες να προσθέσουμε και την αναφορά στο Ράδιο «Α» του Γιώργου Χαλάτση, που έχει περπατήσει όσο λίγοι στην περιοχή, και επισήμανε ότι στα πλαίσια της διοργάνωσης περιπατητικών διαδρομών αποφεύγουν τη συγκεκριμένη περιοχή, χειμώνα και καλοκαίρι, λόγω των ακραίων κλιματολογικών συνθηκών, (το «18» που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τη διασταύρωση για τον Ανάβατο είναι αρκετά υψηλό σημείο και  εκτεθειμένο στο βοριά).

Ο ίδιος προτάσσει κι έναν ακόμη λόγο που θα πρεπε να μείνει «εκτός κάδρου» το «18» και η ευρύτερη περιοχή, επικαλούμενος το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έχει από αρχαιολογικής, γεωλογικής και ιστορικής άποψης.

«Αν το Αίπος υπήρχε σε μια άλλη χώρα θα ήταν ένα υπαίθριο ανοιχτό μουσείο», σχολίασε, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι από το «18» διέρχονται τα ιστορικά μονοπάτια για τον Ανάβατο, ενώ στο Αίπος υπάρχει κι ένα από τα πιο σπουδαία οδικά μνημεία της Ευρώπης, ο οθωμανικός δρόμος.

Σχετικά Άρθρα