10 tips μαγειρικής για φοιτητές πρωτάρηδες στην κουζίνα!

Τρί, 17/10/2017 - 03:00

Για αρκετούς νέους που θα γίνουν φοιτητές, ήρθε η μεγάλη ώρα, η ώρα του αποχωρισμού από την πατρική εστία, το ταξίδι της ενήλικης ζωής ξεκινάει. Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η καθημερινή επιβίωση και φυσικά η μαγειρική είναι από τις δεξιότητες που εκτός από επιβίωση μπορεί να προσφέρει απόλαυση.Το να μάθει κανείς να μαγειρεύει από το μηδέν αποτελεί αρκετά μεγάλη πρόκληση χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι κάτι πολύ δύσκολο. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη για μάθηση και προσπάθεια καθώς και αγάπη για το υγιεινό-σπιτικό φαγητό.Ακολουθούν δέκα βασικά κλειδιά τα οποία θα μπορέσουν να βάλουν κάθε φοιτητή στο νόημα της κουζίνας και θα τους βοηθήσουν να γίνουν αυτοδίδακτοι μάγειρες.1. Αφοσιωθείτε και βάλτε τη μαγειρική στη ζωή σαςΑυτό αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα. Πρέπει μέσα σας, να αποφασίσετε πως θέλετε να μαγειρεύετε το δικό σας φαγητό και πως είστε διατεθειμένοι να αφιερώσετε χρόνο στο να μάθετε κάποια βασικά πράγματα πάνω στη μαγειρική. Πρέπει να πιστέψετε πως θα τα καταφέρετε καθώς αυτή η θετική σκέψη είναι το 80% της δουλειάς που έχετε να κάνετε.2. Μείνετε στα βασικά εργαλείαΠολλές κουζίνες είναι γεμάτες με άπειρα εργαλεία, τα οποία απλά πιάνουν χώρο στα συρτάρια. Δε χρειάζεται να αγοράσετε τα πάντα από την αρχή για να ξεκινήσετε να ασχολείστε με τη μαγειρική. Επίσης θα πρέπει να εξοικονομείτε χώρο και όχι να μην έχετε που να ακουμπήσετε ή να αποθηκεύσετε κάτι. Θα έχετε 6-10 εργαλεία με τα οποία θα μπορείτε να προετοιμάσετε σχεδόν το 95% των γευμάτων σας. Έπειτα όσο μαθαίνετε περισσότερα θα μπορείτε να εξοπλιστείτε με περισσότερα εργαλεία.3. Δεν χρειάζεστε πολλές κατσαρόλες και τηγάνιαΤο ίδιο που ισχύει για τα εργαλεία, ισχύει για τις κατσαρόλες και τα τηγάνια. Χρειαζόμαστε χώρους σε μια κουζίνα, ειδικά σε μια φοιτητική κουζίνα, η οποία είναι πολύ πιθανό να είναι μικρού έως μεσαίου μεγέθους. Ακόμη και αν υπάρχουν σουπερ προσφορές σε πολύ οικονομικές τιμές με ολόκληρα σετ από κατσαρόλες, προτιμήστε να αγοράσετε το πολύ τρεις: μια μικρή μια μεσαία και μια μεγάλη, με κάπως παχύ πάτο, καθώς η ποιότητα έχει μεγαλύτερη σημασία. Το ίδιο ισχύει για τα τηγάνια, ένα μεσαίο αντικολλητικό είναι αρκετό.4. Μετρήστε τα υλικά σαςΣε πρώτο στάδιο, όταν προετοιμάζετε κάποιο φαγητό, καλό θα ήταν να έχετε έξω όσα υλικά χρειάζεστε και να μετράτε τις ποσότητες που θα χρησιμοποιήσετε. Έτσι θα αποκτήσετε μια καλύτερη αίσθηση της ποσότητας καθώς και για κάθε αποτυχημένη ή πετυχημένη απόπειρα, θα ξέρετε τι αρκούσε σαν ποσότητα και τι ίσως ήταν υπερβολικό ή υστερούσε. Έτσι σιγά σιγά θα μπορείτε και εμπειρικά να προετοιμάζετε διάφορες συνταγές.5. Προμηθευτείτε κάποιο βιβλίο μαγειρικήςΚαλό θα ήταν το βιβλίο να μην περιέχει μόνο συνταγές, αλλά και οδηγίες για τεχνικές. Καθώς η μαγειρική και οι βάσεις τις βρίσκονται στις τεχνικές και όχι σε συνταγές, όταν κάποιος κατακτήσει τις δεξιότητες μπορεί να προετοιμάσει οποιαδήποτε συνταγή ή ακόμη να δημιουργήσει και χωρίς καμία συνταγή καθώς διαθέτει την γνώση της σωστής επεξεργασίας των πρώτων υλών.6. Μην ξεκινάτε με δύσκολες παρασκευέςΞεκινήστε βήμα βήμα, π.χ. από απλά τηγανητά αυγά, έπειτα προχωρήστε σε ζυμαρικά με απλή σάλτσα, σε ψητά φούρνου και όταν αποκτήσετε αρκετή τριβή και αυτοπεποίθηση προχωρήστε με πιο περίπλοκες συνταγές. Τα βασικά έχουν πάντα προτεραιότητα. Καταρτίστε ένα εβδομαδιαίο πλάνο με συνταγές και αρχίστε τη δουλειά!7. Μάθετε κάτι διαφορετικό κάθε φοράΕίναι κάπως ανέφικτο να δοκιμάζετε πολλά άγνωστα πράγματα μαζί. Για παράδειγμα, επιλέξτε να φτιάξετε ένα κυρίως πιάτο που γνωρίζετε με ένα νέο συνοδευτικό αλλά όχι δύο νέα μαζί. Μάθετε κάθε φορά μια νέα τεχνική και όχι πολλές μαζί, γιατί έτσι θα μπορέσετε να τελειοποιήσετε την γνώση σας πιο εύκολα. Ακόμη όταν δείτε πως μια συνταγή δεν πέτυχε προσπαθήστε να την διορθώσετε, αλλάζοντας ένα από τα υλικά που ίσως έφταιγε για το αποτέλεσμα και όχι όλη τη συνταγή έτσι θα μπορέσετε πιο εύκολα να κατανοήσετε τι ακριβώς συμβαίνει.8. Μαγειρέψτε πρώτα τα αγαπημένα σας φαγητάΜαγειρέψτε απλά-αγαπημένα σας φαγητά τα οποία πραγματικά απολαμβάνετε, ακόμη κι αν δεν είναι τα πιο υγιεινά. Για αρχή θα σας βοηθήσει πολύ, καθώς είναι πολύ ευχάριστη η αίσθηση που έχουμε δοκιμάζοντας κάτι αγαπημένo που έχουμε φτιάξει εμείς οι ίδιοι. Αργότερα θα έρθει και η στιγμή των υγιεινών συνταγών.9. Διαλέξτε φρέσκα υλικάΕπικεντρωθείτε στην καλή ποιότητα των υλικών σας. Αυτό δεν σημαίνει στα πιο ακριβά, αλλά έχει να κάνει με την φρεσκάδα. Προτιμήστε εποχικά προϊόντα από τοπικές αγορές. Ψωνίστε τα υλικά που χρειάζεστε σε εβδομαδιαία βάση ή ακόμη καλύτερα σε ημερήσια. Η γνώση της σωστής αγοράς προμηθειών είναι σημαντική για τη μαγειρική και για την οικιακή οικονομία.10. Διατηρείτε την κουζίνα σας καθαρήΈνα από τα σημαντικότερα κομμάτια που διδάσκεται πρώτο στις καλύτερες σχολές μαγειρικής είναι η καθαριότητα. Χωρίς μια καθαρή και καλά οργανωμένη κουζίνα, το μαγείρεμα μπορεί να καταντήσει μεγάλος μπελάς. Ενώ προετοιμάζετε τη συνταγή σας, καθαρίζετε κάθε φορά που τελειώνετε μια εργασία κι έπειτα ενώ το φαγητό μαγειρεύεται καλό θα ήταν να καθαρίσετε τα σκεύη και εργαλεία που χρησιμοποιήσατε ώστε να μην συσσωρεύονται στον νεροχύτη, φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάτε να καθαρίσετε και μετά το γεύμα σας.Εάν ακολουθήσετε αυτές τις απλές συμβουλές, η μαγειρική θα γίνει μια απλή διαδικασία και θα κάνει τα φοιτητικά σας χρόνια αλλά και όλη την ενήλικη ζωή σας απολαυστική καθώς είμαστε ότι τρώμε και όταν ετοιμάζουμε την τροφή μας σημαίνει πως ενδιαφερόμαστε και φροντίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας. Φυσικά με καλή παρέα είναι ακόμη πιο απολαυστική!Πηγή: http://coozina.gr