Χίος, Παρασκευή 20 Απριλίου

14 επαγγελματίες του τουρισμού στο νησί μας

Καλεσμένοι της Ενωσης Ξενοδόχων
Σάβ, 18/11/2017 - 18:39

Η Ένωση Ξενοδόχων Χίου συνεργάστηκε με την ΔΕΘ-HELEXPO A.E φιλοξενώντας 14 επαγγελματίες του τουρισμού, δημοσιογράφους,  tour operators, bloggers, travel agents από Ιταλία, Αγγλία, Ελβετία, Γερμανία, Νορβηγία, Ρωσία, Ρουμανία, Πολωνία, Βέλγιο, Ινδία από τις 12 έως τις 16 Νοεμβρίου. Η συνεργασία, είχε αφετηρία τον περασμένο Μάϊo  και έγινε στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Philoxenia 2017 και του προγράμματος πρόσκλησης επιλεγμένων ξένων επισκεπτών (Hosted Buyers).

Σε σχετικό δελτίο τύπου η Ενωση ξενοδόχων σημειώνει:

Την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, την υποδοχή τους είχε εξασφαλίσει το My Cafe προσφέροντας πλούσια εδέσματα. Αγριολούλουδα της Χιώτικης Φύσης και βότανα, δεμένα περίτεχνα σε μικρή ατομική ανθοδέσμη καλωσόρισαν τους επισκέπτες μας από τον Πρόεδρο της Ένωσης κ. Γιώργο Μισετζή, ενώ έντυπο πληροφοριακό υλικό για το νησί διέθεσε το Τμήμα Τουρισμού Π.Ε.Χ. και o Δήμος Χίου.

Την πρώτη μέρα της επίσκεψής τους, οι καλεσμένοι μας περιηγήθηκαν στην Βόρεια Χίο και την Αμανή με πρώτη στάση τη νέα μαρίνα των Λιμνιών και τη Βολισσό.  Στο Volissos Holiday Homes απήλαυσαν το «δεκατιανό» τους με σπιτική χειροποίητη πίτα και δροσερή μανταρινάδα πριν ξεκινήσει η περιήγηση στη Βολισσό.  Τη Βολισσό γνώρισαν μέσω μίας σύντομης περιπατητικής διαδρομής με οδηγό το φιλόξενο κ. Βαγγέλη Ζήκο ξεκινώντας από το Κάστρο της Βολισσού, καταλήγοντας στην πλατεία του Πυθώνα όπου τους  καλωσόρισε ο πάρεδρος του χωριού κ. Γ.Μαδιανός, ενώ ένα μικρό διάλλειμα με ντόπιους χυμούς και παστελαριές ήταν απαραίτητο. Στη διαδρομή δεν θα μπορούσαν να παραλείψουν μια μικρή γνωριμία με τον κ. Θωμά Τσολάκη, τον τελευταίο σαγματοποιό της Χίου και την πλούσια συλλογή του. Η περιήγηση συνεχίστηκε μέχρι τα Αγιάσματα όπου στο ιδιωτικό αποστακτήριο του κ. Κώστα Ρυμική γνώρισαν τη διαδικασία του «καζανίσματος»  και της απόσταξης των σύκων. Καλούδια λογής-λογής ήταν ήδη σερβιρισμένα, από τον οικοδεσπότη μας, για να συνοδεύσουν τη σούμα μας ενώ τα κάρβουνα είχαν ήδη πάρει φωτιά. Ακολούθησε επίσκεψή στα Ιαματικά Λουτρά υπό την φιλόξενη παρουσία της κ Ελένης Κατσαρού εκ μέρους της Κοιν.Σ.Επ. «Θέρμαι Αγιασμάτων», ενώ η περιήγηση στην Αμανή ολοκληρώθηκε με μία στάση στο μικρό χωριό των Λεπτοπόδων. Στη Βολισσό, και την ταβέρνα «Για ουζάκι» απήλαυσαν ένα ελληνικό δείπνο, με εξαιρετικά χειροποίητα εδέσματα, ευγενική χορηγία του ιδιοκτήτη κ. Ν. Αγραφιώτη. Κέραμος, Εγρηγόρος, Αριουσία Χώρα, Παλιά Ποταμιά, Αγ. Γάλας κ.α. ήταν κάποιες από τις πολλές αναφορές και ιστορίες που μοιραστήκαμε με τους συνταξιδιώτες μας κατά την περιήγησή τους στην Αμανή, δια στόματος της ξεναγού μας, κ. Άννας Αδαμαντίδου.

Η δεύτερη μέρα μας βρίσκει στην Κεντρική Χίο, το Μοναστήρι της Νέας Μονής, τον περίφημο Ανάβατο και το χωριό Αυγώνυμα, όπου έγινε διάλειμμα για το  «κολατσιό» της ημέρας, ευγενική χορηγία των μελών της Ένωσης «Σπιτάκια» & « Ελληνικό Κάστρο».  Περίοδος συγκομιδής ελαιοκάρπου ο Νοέμβρης στη Χίο, έδωσε την αφορμή για μία επίσκεψη στο  υποδειγματικό Πρότυπο Ελαιοτριβείο του κ. Κοίλη στο χωριό Αγ. Γιώργη Συκούση κατά τη διαδρομή μας προς τον Κάμπο της Χίου. Μια ποδηλατάδα στα στενά του Κάμπου - ευγενική χορηγία του Masticulture και της κ. Ρ.Μπούρα ήταν ικανή για να τους γνωρίσει τα στενά αυτού του  «παραδοσιακού οικισμού». Ακολούθησε επίσκεψη στο Αργέντικο και στο Μουσείο Εσπεριδοειδών Citrus, όπου μετά την ξενάγηση από τον. Θωμά Καραμουσλή, οι καλεσμένοι μας κεράστηκαν γλυκό του κουταλιού και έφυγαν γεμάτοι  δώρα και το όνομα του καθενός γραμμένο πάνω- ευγενική χορηγία της Citrus! Μία γρήγορη βόλτα στα σοκάκια του Κάστρου και την Απλωταριά ακολούθησε λίγο πριν την μικρή εκδήλωση παρουσίασης των τοπικών επαγγελματιών του τουρισμού στον ημιώροφο του ξενοδοχείου Χανδρής.  Σε μία λιτή εκδήλωση,  πάροχοι εναλλακτικών δραστηριοτήτων της Χίου αλλά και μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων παρουσίασαν τις δράσεις και υπηρεσίες τους στους καλεσμένους μας. Την εκδήλωση άνοιξε η κ. Ελένη Κωστάλα εκ μέρους του τμήματος τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, με παρουσίασή του νησιού.  Το δείπνο που είχε προγραμματίσει να προσφέρει το Ξενοδοχείο Chandris αμέσως με το πέρας της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε μέσα από μια σπουδαία γαστρονομική εμπειρία τη δεύτερη μέρα περιήγησης στο νησί.

Την τελευταία ημέρα της αποστολής, το group των επισκεπτών μας κατευθύνθηκε νότια, στα Μαστιχοχώρια. Πρώτη στάση ο μεσαιωνικός οικισμός των Μεστών και ο Ταξιάρχης. Ακολούθησε το Πυργί με τα περίφημα ξυστά και την εκκλησία των Αγ. Αποστόλων. Στο διάβα τους οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το καθάρισμα, το «ταχτάρισμα», το πλύσιμο της μαστίχας από τους ντόπιους. Στο Μουσείο Μαστίχας παρακολούθησαν την επίδειξη παραγωγής της μαστίχας από το Masticulture και την κ. Ρ. Μπούρα ενώ δεν δίστασαν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Ακολούθησε ξενάγηση στο Μουσείο Μαστίχας από την κ. Α. Αδαμαντίδου και ελαφρύ γεύμα- ευγενική χορηγία της Mediterra ενώ δώρα με τοπικά προϊόντα είχαν ετοιμάσει τα Mastiha Shop. Τελευταία στάση το γραφικό λιμανάκι του Εμπορειού και τα Μαύρα Βόλια. Το ίδιο βράδυ έγινε το κλείσιμο του fam trip στην ταβέρνα «Χότζας» από όπου έφυγαν ενθουσιασμένοι μετά από μία ακόμα αυθεντική γευστική εμπειρία.

Τίποτα από τα παραπάνω, ωστόσο δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την αμέριστη συμπαράσταση του κ. Μπόλα και της Kanaris Tours, αλλά και των ακούραστων ξεναγών μας κ. Θωμά Καραμουσλή και κ. ‘Αννα Αδαμαντίδου, οι οποίοι εξασφάλισαν την περιήγησή και ξενάγηση μας στο νησί , από άκρη σε άκρη.

Τέλος, με την ευχή η προσπάθειά μας να αποφέρει καρπούς, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους εμπιστεύτηκαν και στήριξαν την πρωτοβουλία μας, διαθέτοντας τον πολύτιμο χρόνο τους αλλά και τις υπηρεσίες τους, αφιλοκερδώς, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη αποστολή με κοινό παρανομαστή την Προβολή του Τόπου μας.  

Ένωση Ξενοδόχων Χίου

ΧΟΡΗΓΟΙ

Μέγας Χορηγός: Aegean Airlines S.A. (www.aegeanair.com )

Ξεναγοί: κ. Αννα Αδαμαντίδου & κ. Θωμάς Καραμουσλής

Kanariς Tours (www.kanaristours.gr/)

Ξενοδοχεία: Erytha Hotel Karfas Bay (http://www.erytha.gr)

                         Aegean Dream Hotel (http://www.aegeandream.eu )

                         Chandris Hotel , Chios (http://www.chandris.gr/chios/default-gr.html)

Δραστηριότητες Αγροτουρισμού: Matsiculture (www.masticulture.com) , κ. Ρούλα Μπούρα

Υποδοχή : “My Café” Chios City, (http://www.mycafechios.gr/ )

Coffee & Lunch Breaks

                   Volissos Holiday Homes Boutique Hotel- Βολισσός (www.volissosholidayhomes.gr),

Sail INN - Βολισσός

Κ. Κώστας Ρυμικής - Αγιάσματα

Citrus Άρωμα Μνήμης  - Κάμπος  (www.citrus-chios.gr)

Spitakia – Αυγώνυμα (http://www.spitakia.gr/ )

Ελληνικό Κάστρο ( www.greciancastle.gr)

Μουσείο Μαστίχας  (http://www.piop.gr/en/diktuo-mouseiwn/Mouseio-Mastixas/to-mouseio.aspx )

Mediterra (https://www.gummastic.gr/el/company/mediterra)

Mastiha Shops  (https://www.mastihashop.com/ )

Δείπνα:

Ταβέρνα “Για ουζάκι“ - Βολισσός,  Ξενοδοχείο Χανδρής – Χίος,  Ταβέρνα «Χότζας» - Χίος 

 

Σχετικά Άρθρα

Χάνεται η αποκλειστικότητα εμφιάλωσης ελληνικών αποσταγμάτων
Πέμ, 19/04/2018 - 10:39

Μη αναστρέψιμη φαίνεται να είναι η κατάργηση της υποχρέωσης εμφιάλωσης προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη εντός της περιοχής της γεωγραφικής ένδειξης στο πλαίσιο της αλλαγής του ευρωπαϊκού κανονισμού για τα αλκοολούχα ποτά, εξέλιξη που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για την εγχώρια παραγωγή αποσταγμάτων (ούζο, τσίπουρο, λικέρ μαστίχα κ.λπ.), με την ερχόμενη εβδομάδα να θεωρείται κρίσιμη, αφού αναμένεται να κλειδώσει η τελική θέση του Συμβουλίου της Ε.E.

Στο θέμα αναφέρεται αναλυτικά με δημοσίευμά της η έντυπη έκδοση της «Ναυτεμπορική» (ρεπορτάζ Δανάη Αλεξάκη) στο οποίο σημειώνονται τα εξής:

«Μετά την έγκριση της πρότασης του νέου κανονισμού την 1η Μαρτίου από το Ευρωκοινοβούλιο, το θέμα βρίσκεται στην Ειδική Επιτροπή Γεωργίας (Special Committee on Agriculture -SCA) που επεξεργάζεται ένα νέο κείμενο του Συμβουλίου και εφόσον αυτό εγκριθεί (στη συνεδρίαση της 23ης/4/2018) θα αποτελεί και τη νέα θέση του Συμβουλίου για τους τριμερείς διαλόγους (Ευρωκοινοβουλίου, Συμβουλίου & Επιτροπής Ε.Ε.). Η Επιτροπή και μέλη Ευρωκοινοβουλίου εργάζονται ήδη στη βάση του ότι οι τριμερείς διάλογοι θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν προς το τέλος του Μαΐου.

Η θέση της Κομισιόν είναι ότι η υποχρέωση εμφιάλωσης εντός της οικείας γεωγραφικής περιοχής συνιστά περιορισμό του ελεύθερου εμπορίου στην Ε.E.

Από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου στο κείμενο που υιοθετήθηκε κατά τη ψηφοφορία της 1ης Μαρτίου αναφέρεται ότι «τα μέλη θεωρούν ότι οι υπάρχουσες γεωγραφικές ενδείξεις για τις οποίες έχει ήδη υποβληθεί αντίστοιχος τεχνικός φάκελος πρέπει αυτομάτως να προστατευθούν ως γεωγραφικές ενδείξεις από τον νέο κανονισμό και δεν θα πρέπει να χάσουν την προστασία τους μετά την εφαρμογή της νέας ρύθμισης».

Αυτή η θέση δημιουργεί συγκρατημένη αισιοδοξία στις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής αποσταγμάτων, καθώς οι τεχνικοί φάκελοι γεωγραφικής ένδειξης που κατέθεσε η Ελλάδα, στους οποίους προβλέπεται η εμφιάλωση των αποσταγμάτων εντός της γεωγραφικής ζώνης, έγιναν αποδεκτοί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, στις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξέταση των ελληνικών τεχνικών φακέλων αναφέρεται ότι «η παρούσα εξέταση έχει περιοριστεί στον ορισμό μιας ΓΕ, όπως αναφέρεται στο άρθρο 15 παράγραφος 1 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 110/2008, άλλα θέματα όπως η αραίωση και/ή η εμφιάλωση μπορεί να εξεταστούν χωριστά», ενώ επίσης σημειώνεται ότι «οι αρνητικές οικονομικές συνέπειες που ενδέχεται να έχουν τέτοιου είδους περιορισμοί στους παραγωγούς, ιδίως στους μικρούς παραγωγούς, και στις επιχειρήσεις σε άλλα κράτη-μέλη, θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά από τις αρχές της χώρας σας, ιδίως ελλείψει διαδικασίας ένστασης. Σημειωτέον ότι αυτό δεν αποκλείει την εξέταση και τις ενδεχόμενες παρατηρήσεις από άλλες υπηρεσίες της Επιτροπής και ότι θα χρειαστεί η έγκριση του Σώματος των Επιτρόπων στο τέλος της διαδικασίας εξέτασης».

Από πλευράς ελληνικής πολιτείας, στην κοινή θέση της ειδικής διαρκούς επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων και της διαρκούς επιτροπής οικονομικών υποθέσεων, που υιοθετήθηκε μετά τη σχετική συνεδρίαση τον περσινό Μάρτιο, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «το εθνικό δίκαιο κρίνει ότι λόγω της ιδιαίτερης φύσεως των αλκοολούχων ποτών, ενυπάρχει ο κίνδυνος υποβάθμισης των ποιοτικών χαρακτηριστικών ή δόλιας επέμβασης στο προϊόν (νόθευση, υποκατάσταση) κατά τη μεταφορά τους “χύμα” προς εμφιάλωση, ενώ είναι γνωστό ότι για πολλά τέτοια προϊόντα δεν είναι δυνατόν ο εκ των υστέρων αναλυτικός έλεγχος να αποδείξει τη νοθεία ή την παραποίησή τους. Η νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει πολλάκις δικαιώσει αυτήν την άποψη, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη διασφάλιση της προστασίας προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, καθόσον μάλιστα πρόκειται για προϊόντα με υψηλή φήμη, αναγνωρισιμότητα και αξία. Επιπλέον, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι στη συνείδηση του καταναλωτή των αλκοολούχων ποτών γεωγραφικής ένδειξης η εμφιάλωση αποτελεί μέρος αναπόσπαστο της διαδικασίας παραγωγής του προϊόντος».

Την ίδια ώρα, η ελεύθερη εμφιάλωση μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για εξ ολοκλήρου παραγωγή ούζου/τσίπουρου σε οποιοδήποτε περιοχή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, με ένα κεφάλαιο της τάξεως των 300 -500 χιλ. ευρώ μπορεί να δημιουργηθεί αποστακτήριο το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να παράγει 600-700 κιβώτια ημερησίως. Σε επίπεδο Ε.Ε. υπάρχουν μεγάλα εμφιαλωτήρια που με την ενεργοποίηση του νέου κανονισμού έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στις γραμμές τους εμφιάλωση ενός ελληνικού αποστάγματος και θα μπορούσαν να πράξουν το ίδιο και σε ένα «ελληνικού τύπου» απόσταγμα που θα παράγεται στη δική τους περιοχή. Το ενδεχόμενο αυτό μάλιστα ενισχύεται με γνώμονα ότι τα ελληνικά αποστάγματα εμφανίζουν υψηλές εξαγωγικές αποδόσεις, με το 70% των εσόδων της εγχώριας αποσταγματοποιίας να αφορά τις εξαγωγές.»