44.000 τα αιγοπρόβατα... ούτε 400 τα Χιακά πρόβατα

Τετ, 08/11/2017 - 14:51

Θλιβερή είναι για μια ακόμη φορά η διαπίστωση ότι το Χιακό πρόβατο δεν αντιστοιχεί ούτε καν στο 1% του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου που έχουμε στη Χίο.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, Ισίδωρο Αμέντα, σε ένα σύνολο 44.000 αιγοπροβάτων στο νησί, διασκορπισμένα βρίσκονται περίπου 400 Χιακά πρόβατα, ενώ σε 67 μονάδες εκτροφής στο νησί έχουμε και 900 χοίρους.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, μέσα στο Δεκέμβριο, όπως έγινε και τον Ιούνιο, πραγματοποιείται η καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου, ενώ με την ευκαιρία της απογραφής – όπως είπε ο κ. Αμέντας – γίνονται και διασταυρωτικοί έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Ο κ. Αμέντας επισήμανε απευθυνόμενος στους παραγωγούς, επισήμανε ότι πρέπει να δηλώνουν τον ακριβή αριθμό των ζώων τους και όχι μόνο όσα επιδοτούνται.

Τέλος, όσον αφορά το ζήτημα της γρίπης των πτηνών, με αφορμή ανακοίνωση που εξέδωσε η υπηρεσία του, τόνισε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αλλά τα πτηνά (κυρίως κότες και χήνες)  μέχρι και το τέλος της μεταναστευτικούς περιόδου πρέπει να παραμένουν σε στεγασμένους χώρους.

Σχετικά Άρθρα