Χίος, Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Γερμανική τεχνογνωσία για να γίνονται τα λύματα μας… λεφτά

Δείτε το Βίντεο
Πέμ, 18/01/2018 - 15:23
Ημερίδα στο Δήμο

Σηκώστε πάνω το κεφάλι σας όσοι εργάζεστε σε γραφεία. Η ψευδοροφή που βλέπετε είναι συμπιεσμένα βαμμένα σκουπιδόχαρτα. Τα κατασκευάζουν οι Γερμανοί τα χρυσοπληρώνουμε εμείς.

Κάτι τέτοιο έζησαν σήμερα όσοι παρακολούθησαν στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την ημερίδα της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης, παρουσία αντιπροσωπίας του Δήμου του St Ingbert (Σανκτ Ινγκμπερτ) με επικεφαλής τον Δήμαρχο της Πόλης, με πληθυσμό όπως περίπου και η Χίος. Προηγούμενα οι ίδιοι οι οποίοι επισκέφθηκαν τον ΧΥΤΑ και έλαβαν γνώση της διαχείρισης  των απορριμμάτων μας. Ακριβές αντικείμενο της ημερίδας ήταν η διαχείριση βιο αποβλήτων, κάτι ανάλογο που ερευνάται σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που έχουν επεξεργαστεί από κοινού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Γερμανικό Πανεπιστήμιο IZES, του οποίου επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι.

Τους παρισταμένους ευχαρίστησε ο Δήμαρχος Μανώλης Βουρνούς κάτι που έκανε και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Γερμανικού Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια ανέλυσαν διάφορα μοντέλα που ήδη χρησιμοποιούνται στην Γερμανία, κάτι που διεξοδικά ανέλυσε ο Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δημήτρης Λέκκας. Επειδή το θέμα είναι ανεξάντλητο είναι χαρακτηριστική μια μακέτα για παράδειγμα από τις πολλές που παρουσιάστηκαν.

Τι βλέπετε εδώ, εξηγούσε ο Καθηγητής Δ. Λέκκας. Σκουπίδια, κλαδέματα και απόβλητα ας πούμε ελαιοτριβείου. Ε, δεν βλέπετε αυτά, βλέπετε τόσα κυβικά μέτρα αερίου για θέρμανση, τόσο λίπασμα κ.λ.π.

Κοντολογίς οι άνθρωποι δεν πετάνε τίποτα.

Μετά την ημερίδα προσγειωθήκαμε στην ελληνική πραγματικότητα ή καλύτερα στον… προηγούμενο αιώνα .

 

 

i_katastasi_tis_hioy_kai_to_mellon_tis_me_ta_aporrimmata

Σχετικά Άρθρα

Μεθοδολογίες προσαρμογής και δυναμικής επιτάχυνσης για την εταιρεία
Πέμ, 22/02/2018 - 17:46
Στελέχη και εργαζόμενοι που συμμετείχαν στο πρώτο Program Increment Planning Event, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος".

H INTERAMERICAN, αναγνωρίζοντας όχι μόνο τη σημασία της τεχνολογίας αλλά και της μεθοδολογίας για την ανάπτυξη προϊόντων και εφαρμογών, προχωρεί στον μετασχηματισμό της Διεύθυνσης Πληροφορικής, σε συνδυασμό με την εταιρική στρατηγική για την υιοθέτηση ενός νέου, σύγχρονου μοντέλου εργασίας. Με τις αλλαγές στον κομβικό τομέα του ΙΤ, η εταιρεία αποκτά την απαιτούμενη ευελιξία μέσα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει ταχύτατα, ώστε να εκμεταλλεύεται αποτελεσματικά κάθε αναδυόμενη ευκαιρία.

Συγκεκριμένα, η INTERAMERICAN δημιούργησε πριν από εννέα μήνες μια ομάδα Scrum με product owner τον γενικό διευθυντή ΙΤ & Services της εταιρείας Ξενοφώντα Λιαπάκη και μέλη από τη Διεύθυνση Πληροφορικής, τη Διεύθυνση Προσωπικού, καθώς και εξειδικευμένα στελέχη του Agile. Αποστολή της ομάδας είναι ο μετασχηματισμός της Διεύθυνσης Πληροφορικής με ενσωμάτωση των πρακτικών Lean και Αgile στον πυρήνα των λειτουργιών της.

Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, εκπαιδεύτηκαν σταδιακά product owners, Scrum masters, μέλη ομάδων ανάπτυξης, οι κυριότεροι business stakeholders, καθώς και τα ανώτατα διοικητικά στελέχη της εταιρείας. Συνολικά, στην εκπαίδευση συμμετείχαν περισσότερα από 220 άτομα, εκ των οποίων 40 έχουν ήδη λάβει πιστοποίηση. Επίσης, δημιουργήθηκε μια κοινότητα με την ονομασία "Agile Studio", με εκπαίδευση της πρώτης γενιάς των agile coaches, οι οποίοι παρέχουν συνεχή υποστήριξη και εκπαίδευση για τον μετασχηματισμό του οργανισμού. Ακόμη, μετασχηματίστηκε το παραδοσιακό Project Management Office (PMO), με στόχο την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση του εταιρικού χαρτοφυλακίου σε σχέση με τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της INTERAMERICAN, την αξία της κάθε πρωτοβουλίας, τη διαχείριση των πιθανών κινδύνων και την ενημέρωση των ανωτάτων διοικητικών στελεχών της εταιρείας.

Η πορεία προς τον μετασχηματισμό ξεκίνησε με δύο ομάδες, στο πλαίσιο Scrum. Σήμερα, όλη η ανάπτυξη του software της εταιρείας οργανώνεται σε τρία tribes, που περιλαμβάνουν εικοσιτέσσερεις ομάδες Scrum και δύο ομάδες Nexus. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης συστημάτων ασφαλιστικών λειτουργιών, έχουν οριστεί τρία chapters, τα εξής: software engineering, testing και business analysis. Παράλληλα, εισάγονται δύο νέα chapters με εξειδίκευση στην ανάπτυξη λύσεων digital business και DevOps. Όλοι αυτοί οι μηχανισμοί εξασφαλίζουν οικονομία κλίμακος σε επίπεδο προϊόντος, πλατφόρμας, δεξιοτήτων και εφαρμοζομένων προτύπων.

Το πιο σημαντικό στοιχείο του μετασχηματισμού του τομέα Πληροφορικής στην INTERAMERICAN είναι η οργάνωση του Program Management Circle, βασισμένου στο πλαίσιο SAFE. Στόχο του προγράμματος αποτελεί η διαχείριση του εταιρικού χαρτοφυλακίου και η προετοιμασία-υλοποίηση, σε συνεργασία με το Agile Studio, του Program Increment Planning Event, της κορυφαίας λειτουργίας για την ευθυγράμμιση και τον χρονοπρογραμματισμό των ομάδων σύμφωνα με τις προτεραιότητες και τη στρατηγική της εταιρείας.

Το πρώτο Program Increment Planning Event της INTERAMERICAN -και πρώτο αναλόγου μεγέθους στην ελληνική ασφαλιστική αγορά- οργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 5 και 6 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Πολιτισμού "Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος". Στις εργασίες, τις οποίες παρακολούθησε καθ' όλο τη διήμερο η εκτελεστική ομάδα διοίκησης, συμμετείχαν περισσότερα από 180 στελέχη και εργαζόμενοι της εταιρείας.