Χίος, Σάββατο 24 Φεβρουαρίου

Χρειάζονται 100 στρέμματα και ιδιοκτήτες γης - επενδυτές για να γίνει το επιχειρηματικό πάρκο στους Βαβύλους

Ο Αντιδήμαρχος Στρ. Γδύσης δηλώνει αισιοδόξος μετά τον ειλικρινή, όπως τον χαρακτηρίζει, διάλογο που έγινε χθες στην περιοχή
Τρί, 23/01/2018 - 15:10

Ως βάση που δίνει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα δημιουργίας επιχειρηματικού πάρκου στους Βαβύλους, χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Χίου, Στρατής Γδύσης, το ενδιαφέρον ιδιοκτητών γης να προσέλθουν χθες το μεσημέρι στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώθηκε στο χωριό, παρουσία εκπροσώπου της μελετητικής εταιρείας, του Δημάρχου Χίου, Μ. Βρουρνού και του Προέδρου του Επιμελητηρίου, Παντελή Λεγάτου.

“Ήρθαν αρκετοί άνθρωποι κι έγινε ένας ειλικρινής διάλογος”, ανέφερε ο κ. Γδύσης σημειώνοντας ότι εκείνο που επιδιώκεται είναι οι ιδιοκτήτες γης στην περιοχή που έχει υποδειχθεί από τους μελετητές να συμμετέχουν στο όλο εγχείρημα, που πρακτικά όμως σημαίνει ότι θα χρειαστεί να εισφέρουν σε γη και χρήμα, ή μόνο σε γη, για να προσδοκούν στη συνέχεια τα όποια οφέλη προκύψουν.

Με δεδομένο ότι από την έκταση των 200 και πλέον στρεμμάτων που προτείνονται από τη μελέτη τα 40 στρέμματα ανήκουν στον ιδιοκτήτη της πρώην Βαμβακουργίας, αν ο ίδιος θελήσει να συμμετέχει στη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου - φαίνεται να είναι θετικός, είπε ο κ. Γδύσης- εκείνο που χρειάζεται είναι να βρεθούν άλλα τουλάχιστον 40 με 60 στρέμματα μικρο-ιδιοκτητών και να ξεκινήσει η υλοποίηση του πάρκου, ως αρχή, με την προοπτική σταδιακής επέκτασης.

Με δεδομένο τον προβληματισμό που υπάρχει, σε μια περίοδο οικονομικής στενότητας, στην παράμετρο της εισφοράς σε χρήμα, ο κ. Γδύσης επισήμανε ότι αν γίνει το πρώτο βήμα της σύστασης εταιρείας μεταξύ των ιδιοκτητών, μπορεί να υπάρξει συνεννόηση κάποιος π.χ. να εισφέρει περισσότερη γη και να μην καταβάλει χρήμα, ενώ σημείωσε ότι η ίδια εταιρεία ιδιοκτητών θα μπορεί να απαλλοτριώσει εκτάσεις ιδιοκτητών (σε ένα 20% του συνόλου της έκτασης που θα χρειαστεί) που δεν θα θελήσουν να μετέχουν, όμως οι ιδιοκτησίες τους θα είναι μέσα στον ευρύτερο χώρο που θα καταλαμβάνει το πάρκο.

Θυμίζουμε ότι η περιοχή των Βαβύλων - δύο τμήματα, ένα πέριξ της Βαμβακουργίας κι ένα στην πρώην Γεωργική Σχολή έχουν υποδειχθεί από τους μελετητές ως η πρώτη επιλογή για επιχειρηματικό πάρκο. Προτάσεις υπάρχουν επίσης για την περιοχή γύρω από την ΒΙΑΛ, στην περιοχή Γρού, όπου άτυπα λειτουργεί ζώνη επιχειρήσεων, και μια ακόμη περιοχή στα νοτιόχωρα.

 

Σχετικά Άρθρα

Παρ, 23/02/2018 - 17:29
Φωτο αρχείου

Προγράμματα ενίσχυσης Δήμων ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών.

Οπως επισημαίνεται σχετικά ως προς το πρώτο πρόγραμμα ("Μηχανήματα Έργου") ο Δήμος Χίου αναμένεται να χρηματοδοτηθεί με περίπου 300.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών με περίπου 100.000 ευρώ έκαστος.

Ως προς το δεύτερο πρόγραμμα ("Συντήρηση σχολικών κτιρίων") ο Δήμος Χίου αναμένεται να λάβει χρηματοδότηση περίπου 275.000 ευρώ, ενώ οι Δήμοι Ψαρών και Οινουσσών από 5.000 ευρώ έκαστος.