Χίος, Δευτέρα 23 Απριλίου

Η Βιοποικιλότητα της Χίου... ποικίλη εργασία

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 19/03/2018 - 16:08
Από την σημερινή εκδήλωση

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν το πρωί στο Ομήρειο,  τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου για την Ανάλυση της Βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο τομέα, όπως είπε και ο Μάριος Γκολέμης, Δ/ντής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της περιφέρειας που έχουν ως επίκεντρο την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, ενώ κλείνοντας τις εργασίες της παρουσίασης της έρευνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης με αξιοποίηση του φυσικού – φυτικού πλούτου των νησιών μας.

Αναλυτικά η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στη σημασία του Ερευνητικού Έργου, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων:

 

«Τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου που θα δούμε σήμερα προκύπτουν  από την συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστήμη έρχεται σήμερα όχι μόνο να ανακαλύψει αλλά και να μας δείξει το δρόμο πως αυτό που η φύση μας προσφέρει μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια και στρατηγική μας για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειάς μας. Πάντα η ιδιαίτερη φύση του τόπου μας έχει πολλά να μας δώσει και σε μας απομένει να θέσουμε τα αγαθά της στη διάθεση των ανθρώπων».

Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ. Γεώργιος Τούμπος, ο Αντιδήμαρχος Χίου κ. Ευστράτιος Γδύσης, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής. Ακολούθως μίλησαν:

Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, με θέμα: «Η φαρμακευτική προοπτική της μαστίχας της Χίου».

Ο Δρ. Ευάγγελος Αξιώτης με θέμα: «Η αξιοποίηση του φυτικού πλούτου των νησιών της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, με θέμα: «Η τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση για την ανάδειξη του ρόλου των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας».

Αφού εξέφρασαν όλοι το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία και το έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε εκτενής συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε και στον γλυκάνισο της Χίου, τις ορχιδέες και τα μανιτάρια.

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Κυρ, 22/04/2018 - 16:56
Δεν θα μας χαλάσουν την φιλία μας

Η δημοκρατική Σμύρνη έδωσε άλλη μια φορά το μήνυμα της, ενάντια στους θερμοκέφαλους της γείτονος με τις γκρίζες βραχονησίδες σφηνωμένες στον εγκέφαλο τους.

Ετσι σε μια δύσκολη φάση των ελληνοτουρκικών σχέσεων το Επιμελητήριο του Τσεσμέ αξιοποίησε πρόσκληση του Συλλόγου ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων Χίου και πραγματοποίησε χθες και σήμερα μια διήμερη επίσκεψη στο νησί μας στην οποία συμμετείχαν 40 μέλη του.

Εχουμε αδελφοποιηθεί από το 2012 και το εννοούμε, μας είπε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Δημ. Κυτριλάκης, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι τούρκοι απολάμβαναν τον καφέ τους στην πλατεία των Μεστών.

Με ιδιαίτερη θέρμη, μας μίλησε και ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου Τσεσμέ, που αντιμετώπισε με χαμόγελο με… νόημα το ερώτημα μας, αν τον φοβίζει η σημερινή ένταση.

Δεν ξέρω τι κάνουν οι μεγάλοι ψηλά, μας είπε, αλλά εμείς είμαστε γείτονες, κανείς δεν μπορεί να μας χαλάσει αυτή τη φιλία. Δεν θέλουμε εντάσεις και προβλήματα, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, μας φτάνουν τόσες ομορφιές για να τις χαρούμε εμείς και οι επισκέπτες μας.

Το προηγούμενο βράδυ προηγήθηκε θερμό ελληνοτουρκικό γλέντι με πρώτους στο χορό τους «Χίους εν χορώ» και τα συγκροτήματα τους.

Ελληνοτουρκικό γλέντιΕλληνοτουρκικό γλέντιΕλληνοτουρκικό γλέντι