Χίος, Δευτέρα 23 Ιουλίου

Η Βιοποικιλότητα της Χίου... ποικίλη εργασία

Δείτε το Βίντεο
Δευ, 19/03/2018 - 16:08
Από την σημερινή εκδήλωση

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσίασαν το πρωί στο Ομήρειο,  τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου για την Ανάλυση της Βιοποικιλότητας των νησιών του Βορείου Αιγαίου.

Η συγκεκριμένη έρευνα αποτελεί εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να επιχειρήσουν στο συγκεκριμένο τομέα, όπως είπε και ο Μάριος Γκολέμης, Δ/ντής της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, με δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτήσεις για τα σχέδια βελτίωσης στον αγροτικό τομέα.

Στην τοποθέτησή της η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Χριστιάνα Καλογήρου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις δράσεις της περιφέρειας που έχουν ως επίκεντρο την καινοτομία στην επιχειρηματικότητα, ενώ κλείνοντας τις εργασίες της παρουσίασης της έρευνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στ. Κάρμαντζης μίλησε για τις προοπτικές ανάπτυξης με αξιοποίηση του φυσικού – φυτικού πλούτου των νησιών μας.

Αναλυτικά η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, αναφέρθηκε στη σημασία του Ερευνητικού Έργου, το οποίο εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Περιφέρειας για ανάδειξη των τοπικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, είπε μεταξύ άλλων:

 

«Τα αποτελέσματα του Ερευνητικού Έργου που θα δούμε σήμερα προκύπτουν  από την συνεργασία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Τμήμα Φαρμακευτικής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η επιστήμη έρχεται σήμερα όχι μόνο να ανακαλύψει αλλά και να μας δείξει το δρόμο πως αυτό που η φύση μας προσφέρει μπορεί να αξιοποιηθεί, μέσα στη γενικότερη προσπάθεια και στρατηγική μας για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων των νησιών της Περιφέρειάς μας. Πάντα η ιδιαίτερη φύση του τόπου μας έχει πολλά να μας δώσει και σε μας απομένει να θέσουμε τα αγαθά της στη διάθεση των ανθρώπων».

Στην εκδήλωση απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χίου κ. Παντελής Λεγάτος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών κ. Γεώργιος Τούμπος, ο Αντιδήμαρχος Χίου κ. Ευστράτιος Γδύσης, ενώ παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Οινουσσών κ. Στέφανος Βογιατζής. Ακολούθως μίλησαν:

Ο καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Λέανδρος Σκαλτσούνης, με θέμα: «Η φαρμακευτική προοπτική της μαστίχας της Χίου».

Ο Δρ. Ευάγγελος Αξιώτης με θέμα: «Η αξιοποίηση του φυτικού πλούτου των νησιών της Περιφέρειας βορείου Αιγαίου».

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε. Λέσβου κ. Γιώργος Λαγουτάρης, με θέμα: «Η τεκμηρίωση ισχυρισμών υγείας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της βιοποικιλότητας ως προϋπόθεση για την ανάδειξη του ρόλου των παραδοσιακών προϊόντων των νησιών μας».

Αφού εξέφρασαν όλοι το ενδιαφέρον τους για την πρωτοβουλία και το έργο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, έγινε εκτενής συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε και στον γλυκάνισο της Χίου, τις ορχιδέες και τα μανιτάρια.

 

 

 

 

 

paroysiasi_ereynas_gia_tin_viopoikilotita_sto_voreio_aigaio

Σχετικά Άρθρα

Δευ, 23/07/2018 - 17:34
2.	Εργαζόμενοι της INTERAMERICAN στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου.

Τη Διακήρυξη της Πρωτοβουλίας των Αρχών της Αειφόρου Ασφάλισης του περιβαλλοντικού τομέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (UN Environment’s Principles for Sustainable Insurance Initiative - PSI) τη σχετική με τη δέσμευση του ασφαλιστικού κλάδου, παγκοσμίως, για την Προστασία των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς συνυπέγραψε η INTERAMERICAN, μοναδική προς το παρόν ασφαλιστική εταιρεία από την Ελλάδα που ως συνιδρυτικό μέλος των Αρχών συντάχθηκε με αυτή τη σημαντική κίνηση. Η εν λόγω Πρωτοβουλία του Ο.Η.Ε., συμπράττοντας με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) και το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, προχώρησε στη Διακήρυξη μέσω της οποίας οι δυνάμεις της παγκόσμιας ασφαλιστικής αγοράς που την υπογράφουν, δηλώνουν έτοιμες να αναλάβουν διάφορες δράσεις, ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί ο κίνδυνος ασφάλισης και επένδυσης σε επιχειρησιακές δραστηριότητες και έργα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αφετηρία της Πρωτοβουλίας αποτέλεσε η 42η συνεδρίαση της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, στο Μανάμα του Μπαχρέιν. Η Επιτροπή συνεδριάζει σε ετήσια βάση για την υλοποίηση της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

 

Στον μεγάλο κατάλογο των Μνημείων περιλαμβάνονται 1.100 τοποθεσίες που είναι αναγνωρισμένες για το μοναδικό φυσικό κάλλος, την πολιτιστική αναφορά τους ή και τα δύο. Έμφαση δίνεται στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς, που παρέχουν ζωτικής σημασίας πόρους (τροφή, καύσιμα, νερό), συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ισορροπία -με σταθεροποίηση εδαφών, πρόληψη πλημμυρών, δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα- ενώ συνεισφέρουν σημαντικά στην οικονομία μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας, του τουρισμού, της αναψυχής και των εξαγωγών. Τα μισά, σχεδόν, από τα Μνημεία Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς απειλούνται από επιβλαβείς βιομηχανικές δραστηριότητες όπως είναι η εκμετάλλευση και εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυκτών, η παράνομη υλοτόμηση, η υπεραλίευση, η μη βιώσιμη χρήση του νερού και τα έργα υποδομών μεγάλης κλίμακας: φράγματα, αγωγοί, δρόμοι, λιμάνια κ.ά.

 

Για την INTERAMERICAN, η υποστήριξη της διατήρησης και ανάδειξης του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα που η εταιρεία συνδέει με την ποιότητα ζωής, την οποία πρεσβεύει στην ασφαλιστική και κοινωνική αποστολή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συνεισφορά της στην εκπόνηση μελέτης για την ανάδειξη του περιβάλλοντος στον αρχαιολογικό χώρο της Επιδαύρου, που περιλαμβάνεται μεταξύ των πιο σημαντικών Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς. «Τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι οδηγοί οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, αποτελούν δείκτες πολιτισμού. Η ασφαλιστική κοινότητα έχει προφανή ευθύνη να συμβάλλει στην προστασία τους» τονίζει ο Γιάννης Καντώρος, διευθύνων σύμβουλος της  INTERAMERICAN, σε δήλωσή του με αφορμή τη δεσμευτική συμμετοχή της εταιρείας στη Διακήρυξη.

 

Αναλαμβάνοντας τη διαχείριση κινδύνων ο ασφαλιστικός κλάδος προστατεύει, παγκοσμίως, την κοινωνία και τα περιουσιακά στοιχεία της επί πολλές γενιές. Η δέσμευση ασφαλιστικών οργανισμών, που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία των Αρχών για την Αειφόρο Ασφάλιση, υποστηρίζει τη συνέχεια της ζωτικής σχέσης των ανθρώπων με την παγκόσμια παρακαταθήκη τη φύσης και του πολιτισμού σε μοναδικούς τόπους. Μαζί με την INTERAMERICAN, τη Διακήρυξη συνυπογράφουν -σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας PSI του Ο.Η.Ε.- μεγάλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί όπως είναι οι: Swiss Re, Peak Re, National Reinsurance Corporation (Φιλιππίνες), La Banque Postale, Risk Management Solutions, Certified Sustainable Insurance Partners, Microinsurance Network, Philippine Insurers & Reinsurers Association, Earth Security Group, ICLEI και τοπικές αρχές για την Αειφορία. Η Διακήρυξη υποστηρίζει τον υπ’ αριθ. 11 (υποστόχο 4)από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) του Ο.Η.Ε.