Χίος, Τετάρτη 21 Μαρτίου

«Λαυράκι» φοροδιαφυγής 2.500.000 ευρώ από την Εφορία Χίου, με θύματα εκατοντάδες συμπολίτες μας

Κατασκευαστής πουλούσε πλαστά τιμολόγια και εισέπραττε τον ΦΠΑ
Δείτε τις Φωτογραφίες
Τρί, 27/02/2018 - 15:12
Πλαστά τιμολόγια

«Λαυράκι» φοροδιαφυγής ύψους 2.500.000 ευρώ κρατάει στα χέρια της η Εφορία Χίου, με αποδέκτες υψηλών προστίμων εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Πρωταγωνιστής της πλεκτάνης είναι Χιώτης κατασκευαστής, που επικαλούμενος πιστωτικό ΦΠΑ, πρότεινε σε γνωστούς του και εκείνοι τον γνώριζαν στους… γνωστούς τους, λέγοντας τους ότι μπορεί να τους διευκολύνει με τιμολόγια εικονικών εξόδων, προκειμένου να αποφύγουν την σφαγιαστική φορολογία, αρκεί οι αποδέκτες να του πλήρωναν τον ΦΠΑ.

Αυτό έγινε για αρκετό διάστημα όπου ο μεν κατασκευαστής αγόραζε απλά μπλοκ αποδείξεων από τα βιβλιοπωλεία έβαζε την σφραγίδα του και την υπογραφή του και πιστοποιούσε ότι πραγματοποίησε σειρά κατασκευαστικών εργασιών, που σχετίζονται με το αντικείμενο της εργασίας του.

Οι εξυπηρετούμενοι έπαιρναν το ευεργετικό τιμολόγιο εξόδων, ο εξυπηρετών τσέπωνε τον ΦΠΑ και η Εφορία απλά φορτώνονταν με πλαστά τιμολόγια, μέχρι που όπως όλες αυτές οι δουλειές κι’ αυτή κάπου σκάλωσε.

Η Εφορία πραγματοποίησε έλεγχο στον κατασκευαστή, δεν βρήκε κανένα τιμολόγιο στα συρτάρια του αλλά δεν βρήκε και τιμολόγια αγοράς υλικών, ενώ στην ουσία βρήκε την επιχείρηση ανενεργή και με κανένα περιουσιακό στοιχείο.

Βεβαίως επειδή το Δημόσιο σπανίως… χάνει, προχωράει τώρα σε ελέγχους τιμολογίων, που βρίσκει σε εκατοντάδες επιχειρήσεις, οπότε τα τιμολόγια του εν λόγω κατασκευαστή τα καταχωρεί αμέσως στα πλαστά, καλώντας τους παραλήπτες να πληρώσουν το αναλογούν πρόστιμο, το οποίο κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι.

Από την εν λόγω ιστορία, πραγματικά η αγορά είναι ανάστατη, με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό θυμάτων, που απλά περιμένουν την σειρά τους.

Υπ’ όψιν πρόβλημα δεν έχουν μόνο αυτοί που πήραν πλαστά τιμολόγια και δεν έκαναν καμιά εργασία στην επιχείρηση ή το σπίτι τους, αλλά έχουν και όσοι έκαναν, καθώς ο εν λόγω κατασκευαστής έκοβε μονίμως πλαστά τιμολόγια.

Και το πρόβλημα υπάρχει, γιατί ακόμα και αν έκαναν εργασίες ο κατασκευαστής δεν έκανε αγορές υλικών, οπότε θα πρέπει να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες, πράγμα δύσκολο ειδικά στην Εφορία.

Μέχρι στιγμής πάντως, με την λογική που κινείται το υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι απίθανο η φοροδιαφυγή, που εντοπίστηκε, να εισπραχθεί στο υπερδιπλάσιο της ζημιάς, κατανεμημένο στους αποδέκτες των τιμολογίων, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί και να επιμεριστεί στην αγορά και ειδικά σε όσους συμμετείχαν στην εν λόγω παρανομία, ποσό που ξεπερνά τα 5.000.000 ευρώ!

 

ΔΟΥ Χίου

Σχετικά Άρθρα

Αύριο Γενική Συνέλευση από τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου στο "Καλουτάς"
Τρί, 20/03/2018 - 14:45

Σ' αναμμένα κάρβουνα κάθονται Καμπούσοι ιδιοκτήτες γης, που τις τελευταίες δύο εβδομάδες έλαβαν από τη Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία Χίου ειδοποίηση να περάσουν από τα γραφεία της για υπόθεσή τους. Πηγαίνοντας εκεί διαπίστωσαν ότι η υπόθεση αφορούσε την αλλαγή χρήσης των ιδιοκτησιών τους από αγροτεμάχια - περιβόλια σε οικόπεδα, γεγονός που ενεργοποίησε άμεσα τον Φιλοπρόοδο Όμιλο Κάμπου, ο οποίος καλεί σε Γενική Συνέλευση αύριο στις  7.00 μ.μ στο εκθεσιακό κέντρο «Γεώργιος Καλουτάς».

“Στόχος μας είναι να ενημερωθούμε και να ενημερώσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες αυτής της αλλαγής, επειδή όμως σήμερα μπορεί να αφορά αυτούς που έλαβαν ήδη τα σημειώματα, αύριο να αφορά περισσότερους γι’αυτό εκείνο που επιδιώκουμε είναι κατ’αρχήν ενημέρωση από τη ΔΟΥ, την οποία θα επισκεφθούμε σήμερα. Αύριο στη συνέλευση θα βρίσκονται φοροτεχνικοί και συμβολαιογράφοι για να μας πουν για τις διαστάσεις αυτής της αλλαγής χρήσης”, ανέφερε στο Ράδιο “Α” ο Πρόεδρος του Ομίλου,  Νίκος Νικολούδης, επισημαίνοντας ότι λόγω του ειδικού καθεστώτος που ισχύει στην περιοχή, των ορίων των 8 στρεμμάτων για την κατάτμηση οικοπέδων, δεν μπορεί κάποιες εκτάσεις να φορολογούνται π.χ. ως οικόπεδα, αλλά επί της ουσίας να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως τέτοια.

“Είναι πολλά τα ζητήματα, άλλωστε από τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν θέματα με την φορολόγηση των εκτάσεων και καλό θα ήταν να έχουμε αύριο την καλύτερη δυνατή προσέλευση για να μπορέσει ο καθένας μας να γνωρίσει τις λεπτομέρειες του θέματος”, κατέληξε ο νέος Πρόεδρος του ΦΟΚ, που λίγο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, έπεσε αμέσως στα βαθιά.

ziteitai_apo_ti_doy_i_allagi_hrisis_gis_ston_kampo