Χίος, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου

Μετά από 20 και πλέον χρόνια ζητούν τα χαρισμένα... δανεικά

1,4 εκ. ευρώ η απαίτηση του Υπ. Οικονομικών από την ΕΜΧ - Καθησυχαστικός ο Αντιπρόεδρος του συνεταιρισμού, Ν. Νύκτας
Πέμ, 20/04/2017 - 16:04

Την περίοδο 1992 – 2000 σε αρκετούς συνεταιρισμούς της χώρας, μεταξύ των οποίων και η ΕΜΧ χαρίστηκαν με νόμο του κράτους δάνεια που είχαν λάβει και τώρα μετά από απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ύστερα από προσφυγή ιδιωτών, ζητείται η  επιστροφή των... χαρισμένων, που στην περίπτωση της Ένωσης αφορούν σε ένα ποσό της τάξεως του 1,4 εκ. ευρώ.

Το θέμα δεν είναι καινούργιο, ενώ στο παρελθόν υπήραν διαβεβαιώσεις και από τον ευρωβουλευτή κ. Κεφαλογιάννη ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί, αλλά αυτή τη φορά, σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, Νίκο Νύκτα, επανέρχεται στο προσκήνιο γιατί εγγράφως το υπουργείο Οικονομικών απαιτεί από την Ένωση την επιστροφή του συγκεκριμένου ποσού.

Για το θέμα ενημερώθηκαν χθες τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΜΧ, με τον κ. Νύκτα να δηλώνει στην «Α» ότι το ζήτημα τελεί υπό διευθέτηση, σε συνεργασία και με τους άλλους συνεταιρισμούς που βρίσκονται αντιμέτωποι με την ίδια κατάσταση.

Ο ίδιος ήταν καθησυχαστικός απευθυνόμενος στους παραγωγούς, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να επηρεάσει τις πληρωμές τους,  ενώ εκφράζοντας την προσωπική του άποψη και ως νομικός, σημείωσε ότι η Ένωση πρέπει να κινηθεί δικαστικά, διότι δεν είναι δυνατόν μετά από 20 και πλέον χρόνια και υπό τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες να της ζητείται να επιστρέψει τα ποσά των δανείων που της χαρίστηκαν, ακόμη κι αν το ύψος της απαίτησης δεν είναι κάτι που για το μέγεθος της ΕΜΧ, δεν είναι διαχειρίσιμο

«Εμείς δεν κάναμε κάτι παράνομο. Αν πρέπει να αναζητηθούν από κάποιον τα χρήματα είναι από το κράτος», σχολίασε, λέγοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πληρωθεί εφάπαξ το ποσό κι αν τελικά απαιτηθεί η καταβολή του αυτή θα γίνει μόνο αν υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις ή αντισταθμιστικά

«Εγώ πάντως θα προτείνω στο Δ.Σ.. να το ψάξουμε νομικά», κατέληξε ο κ. Νύκτας κάνοντας μνεία στην καλή πορεία του συνεταιρισμού και της θυγατρικής του εταιρίας παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει γενικότερα το επιχειρείν στη χώρα μας.

Το θέμα θα τεθεί την επόμενη εβδομάδα στον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης από τον Πρόεδρο της ΕΜΧ, Γ. Τούμπο

Σχετικά Άρθρα

Αύριο στη Χίο εκπρόσωποι της Πόλης Σάνκτ Ινγκμπερτ
Τρί, 16/01/2018 - 18:37
Κάδοι βιοαποβλήτων

Οι επαφές του Δημάρχου Μ. Βουρνού στο εξωτερικό έχουν τα αποτελέσματα τους, αφού ως γνωστόν παρακολούθησε την λειτουργία δομών Γερμανικών Δήμων μέσω της ΕλληνοΓερμανικής Συνέλευσης. Ετσι αύριο επισκέπτονται το νησί μας εκπρόσωποι του Δήμου του Σανκτ Ινγκμπερτ, με πληθυσμό όπως περίπου και η Χίος, οι οποίοι αφού επισκεφθούν διάφορους χώρους ΧΥΤΑ, χώρους μεταφόρτωσης απορριμμάτων, θα μεταφέρουν τις γνώσεις τους σε θέματα διαχείρισης βιοαποβλήτων.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή απόβλητα από ποτοποιϊες, από το εργοστάσιο χυμών από σφαγεία κ.λ.π. καταλήγουν ή σε δικές τους αποχετεύσεις ή διοχετεύονται στον βιολογικό καθαρισμό, μέθοδοι που στην Γερμανία έχουν καταργηθεί εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια!

Ταυτόχρονα με τους ίδιους θα γίνει ανταλλαγή τεχνογνωσίας για διαχείριση απορριμμάτων για έργα οδοποιϊας και άλλα.

Να σημειωθεί ότι παράλληλα με αυτό την Πέμπτη στις 11.30 π.μ. στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα παρουσιαστεί ένα ανάλογο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα, που έχουν επεξεργαστεί από κοινού το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Γερμανικό Πανεπιστήμιο IZES.

 

diaheirisi_vioapovliton_kai_me_germaniki._kateythynsi